Постанова
від 11.05.2012 по справі 2а/2570/1251/2012
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/2570/1251/2012

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2012 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Падій В.В.,

при секретарі Кондратенко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до державного підприємства "Крисківський спиртовий завод" про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

04.04.2012 року виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулась до суду з адміністративним позовом до державного підприємства "Крисківський спиртовий завод" (далі - ДП "Крисківський спиртовий завод") про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, штрафних санкцій та пені в розмірі 4216,40 грн. Свої вимоги мотивує тим, відповідно до частини 1 статті 9 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює контроль за використанням коштів Фонду. За результатами перевірки щодо цільового використання коштів Фонду, яка була проведена у відповідача, Фондом прийнято рішення від 30.12.2011 року № 70, яким до відповідача за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування були застосовані штрафні санкції за не своєчасну сплату страхових внесків в розмірі 2081,95 грн. та нарахована пеня в розмірі 121,79 грн., на загальну суму 2203,74 грн. Постановою Чернігівського окружного адміністративного суду від 23.12.2010 року по справі № 2а-5947/10/2570 за позовом виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Державного підприємства В«Крисківський спиртовий заводВ» про стягнення заборгованості, на користь виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності стягнута сума простроченої заборгованості в розмірі 2151,24 грн. Тобто, розмір простроченої заборгованості, не стягнутої за рішенням суду становить 2012,66 грн. Таким чином, загальний розмір заборгованості ДП "Крисківський спиртовий завод" з зі сплати страхових внесків, штрафних санкцій та пені становить 4216,40 грн. Кошти в добровільному порядку до бюджету Фонду відповідачем не зараховані, у зв'язку з чим позивач просить стягнути з відповідача вказану суму заборгованості в судовому порядку.

В судове засідання представник позивача не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чинним, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чинним, причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до частини 4 статті 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Оскільки, відповідача було належним чином повідомлено про дату, час і місце судового розгляду, що підтверджується зворотніми повідомленнями з відмітками про вручення, наявними в матеріалах справи, суд дійшов висновку про можливість подальшого розгляду адміністративної справи за його відсутності.

Судове засідання здійснювалось в порядку, передбаченому статтею 41 КАС України.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з абзацами 4-6 пункту 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI В«Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхуванняВ» суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року.

Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до частини 1 статті 9 Закону № 2240-ІІІ (в редакції, яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин) Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

Частиною 1 статті 23 Закону № 2240-ІІІ (в редакції, яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин) страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону. Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками-роботодавцями один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період.

Відповідно до пунктів 3,6 частини 1 статті 28 Закону № 2240-ІІІ страховик - має право, зокрема, проводити перевірку правильності використання страхових коштів на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників; накладати фінансові санкції та адміністративні штрафи, передбачені цим Законом та іншими актами законодавства.

В судовому засіданні встановлено, що ДП "Крисківський спиртовий завод" зареєстровано в якості страхувальника у Бахмацькій міжрайонній виконавчій дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Як вбачається з матеріалів справи, 19.12.2011 року провідним спеціалістом Бахмацької міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, на підставі направлення від 19.12.2011 року № 180 та наказу Бахмацької міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.09.2011 року № 94, проведено планову перевірку з питань правильності нарахування, обліку та використання страхових коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за період з 01.07.2009 року по 01.10.2011 року ДП "Крисківський спиртовий завод".

Розмір страхових внесків та заборгованість по їх сплаті самостійно визначено відповідачем у поданому до Фонду звіті за формою 4-ФСС з ТВП (а.с.8).

За результатами перевірки був складений акт ревізії по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.12.2011 року № 180, керівником та головним бухгалтером ДП "Крисківський спиртовий завод" акт був підписаний та один примірник акту отриманий головним бухгалтером, про що свідчить його підпис про отримання на акті (а.с.9,10).

Перевіркою було встановлено, що перерахування страхових коштів ДП "Крисківський спиртовий завод" проводилося не завжди своєчасно. Так було встановлено несвоєчасну сплату внесків за липень-грудень 2009 року та 2010 рік на суму 4163,90 грн.

Зауважень та заперечень по акту ревізії відповідач особисто до позивача не надавав, а також поштовим відправленням з повідомленням про вручення також не направляв.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що акт перевірки є узгодженим.

Відповідно до частини 3 статті 30 Закону № 2240-ІІІ своєчасно не сплачені та не відшкодовані страхові кошти відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону і фінансові санкції, передбачені частиною першою цієї статті, стягуються із страхувальника, іншого отримувача коштів Фонду у дохід Фонду в порядку, встановленому законом.

На підставі статті 30 Закону № 2240-ІІІ та керуючись підпунктом 6 пункту 1 статті 28 Закону № 2240-ІІІ, директором Бахмацької міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності винесено рішення від 30.12.2011 року № 70, яким до відповідача за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування були застосовані штрафні санкції за не своєчасну сплату страхових внесків в розмірі 2081,95 грн., нарахована пеня в розмірі 121,79 грн., на загальну суму 2203,74 грн. (а.с.11).

Вказане рішення отримано відповідачем 30.12.2011 року, що підтверджується підписом головного бухгалтера підприємства на рішенні про його отримання (а.с.11).

Рішення відповідачем не оскаржувалось та в передбачений законодавством термін виконано не було.

Постановою Чернігівського окружного адміністративного суду від 23.12.2010 року по справі № 2а-5947/10/2570 за позовом виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Державного підприємства В«Крисківський спиртовий заводВ» про стягнення заборгованості, на користь виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності стягнута сума простроченої заборгованості в розмірі 2151,24 грн.

Тобто, розмір простроченої заборгованості, не стягнутої за липень-грудень 2009 року та 2010 рік становить 2012,66 грн.

Таким чином, загальний розмір заборгованості ДП "Крисківський спиртовий завод" з зі сплати страхових внесків, штрафних санкцій та пені становить 4216,40 грн.

Частиною 1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України зазначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Отже, з урахуванням того, що сума заборгованості зі сплати єдиного внеску, штрафних санкцій та пені в розмірі 4216,40 грн. відповідачем у встановлені законодавством строки не сплачена, доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд вважає, що позовні вимоги виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до державного підприємства "Крисківський спиртовий завод" є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Оскільки, спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведення судових експертиз, судові витрати (судовий збір) згідно частини 4 статті 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до державного підприємства "Крисківський спиртовий завод" - задовольнити повністю.

Стягнути з державного підприємства "Крисківський спиртовий завод" (код ЄДРПОУ 00375378) на користь виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (р/р 37176200900001 в ГУДК України в Чернігівській області, МФО 853592, код 14244036) суму заборгованості в розмірі 4216 (чотири тисячі двісті шістнадцять) грн. 40 коп.

Порядок апеляційного оскарження постанови суду, передбачений статтями 185-186 КАС України.

Суддя Падій В.В.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.05.2012
Оприлюднено16.05.2012
Номер документу23993428
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/1251/2012

Ухвала від 12.03.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 27.02.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 20.09.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 12.09.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 04.04.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Постанова від 11.05.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 13.04.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні