Постанова
від 29.06.2011 по справі 1170/2а-2258/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 червня 2011 року Справа № 1170/2а-2258/11

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Черниш О.А., при секретарі судового засідання Поцелуйко А.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Кіровограді адміністративну справу за позовом прокурора Ленінського району м. Кіровограда, який діє в інтересах держави в особі Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції, до обласного комунального підприємства "Бібліотечний колектор" про стягнення коштів за податковим боргом, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Ленінського району м. Кіровограда, який діє в інтересах держави в особі Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції, звернувся до суду з позовом до обласного комунального підприємства "Бібліотечний колектор" про стягнення коштів за податковим боргом у розмірі 13 126, 88 грн. з рахунків платника у банках.

Позов мотивовано тим, що відповідач має узгоджені суми податкових зобов'язань зі сплати податку на доходи фізичних осіб, з яких 3 278 грн. - за податковою декларацією за лютий 2011 року, 10 324,57 грн. - за податковою декларацією за березень 2011 року та 47,43 грн. пені. Зважаючи на те, що ці суми у визначені строки відповідачем не сплачено, тому вони є податковим боргом, який прокурор, з урахуванням часткової сплати, визначив у розмірі 13 126, 88 грн. грн. і просить суд стягнути його на користь держави в особі позивача з рахунків відповідача.

У судовому засіданні представником прокуратури подано заяву про зменшення розміру позовних вимог до 9 838,12 грн., мотивовану частковою сплатою боргу відповідачем (а.с. 46-47).

Позивач у судовому засіданні позовні вимоги прокурора підтримала, просила суд позов задовольнити, стягнувши з відповідача 9 838,12 грн.

Представник відповідача у судовому засіданні визнав адміністративний позов у розмірі 9 838,12 грн.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника прокуратури, представників сторін, дослідивши та оцінивши надані докази, суд встановив такі обставини та дійшов до таких висновків.

Обласне комунальне підприємство "Бібліотечний колектор" зареєстроване як юридична особа, перебуває на обліку платників податків у Кіровоградській ОДПІ, як податковий агент є платником податку на доходи фізичних осіб.

Статтею 16 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний, зокрема, подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно з пунктом 54.1 статті 54 Податкового кодексу України платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Пунктом 54.2 статті 54 Податкового кодексу України встановлено, що грошове зобов'язання щодо суми податкових зобов'язань з податку, що підлягає утриманню та сплаті (перерахуванню) до бюджету в разі нарахування/виплати доходу на користь платника податку - фізичної особи, вважається узгодженим податковим агентом або платником податку, який отримує доходи не від податкового агента, в момент виникнення податкового зобов'язання, який визначається за календарною датою, встановленою розділом IV цього Кодексу для граничного строку сплати податку до відповідного бюджету.

Відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації. Податковий агент зобов'язаний сплатити суму податкового зобов'язання (суму нарахованого (утриманого) податку), самостійно визначеного ним з доходу, що виплачується на користь платника податку - фізичної особи та за рахунок такої виплати, у строки, передбачені цим Кодексом.

Порядок адміністрування податку на доходи фізичних осіб врегульований розділом ІV Податкового кодексу України.

Пунктом 176.2 статті 176 розділу ІV Податкового кодексу України, в редакції, діючій на момент виникнення спірних правовідносин, передбачено, що особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, зобов'язані: а) своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок; б) подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу державної податкової служби за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається; д) подавати до органу державної податкової служби за місцем його реєстрації податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб за базовий податковий період, що дорівнює календарному місяцю, за формою, встановленою центральним податковим органом, про загальні суми доходів, що нараховані (виплачені, надані) на користь платників податку, і загальні суми податку на доходи фізичних осіб, що утримані з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету.

Встановлено, що ОКП "Бібліотечний колектор" до Кіровоградської ОДПІ подано податкові декларації з податку на доходи фізичних осіб, у яких ним самостійно визначено суму податку на доходи фізичних осіб , яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду, за лютий 2011 року у сумі 3 278 грн. (а.с.9-10), за березень 2011 року - у сумі 10 324,57 грн. (а.с.11-12).

Абзацом другим підпункту 168.1.4 пункту 168.1 статті 168 Податкового кодексу України встановлено, що для цілей розділу IV та пункту 54.2 статті 54 цього Кодексу під терміном "граничний термін сплати до бюджету податку" розуміються строки сплати податку, визначені вищевказаним пунктом. Пунктом 168.1 статті 168 Податкового кодексу України встановлено, що податок сплачується (перераховується) податковим агентом до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом (підпункт 168.1.2 вказаного пункту); якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) (підпункт 168.1.4 вказаного пункту).

Встановлено, що відповідачем на погашення суми податкових зобов'язань, зазначених ним у поданих податкових деклараціях, частково сплачено 3 811, 88 грн., решта суми у розмірі 9 790, 69 грн. залишилася не сплаченою, що підтверджується даними картки особового рахунку відповідача (а.с. 48-64) та визнається сторонами.

Крім того, у зв'язку з несвоєчасним погашенням відповідачем податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб Кіровоградською ОДПІ у картці особового рахунку відповідачеві нарахована пеня у сумі 47, 43 грн. (а.с. 57).

Згідно з підпунктом 129.1.1 пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Підпунктом 14.1.156 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України встановлено, що податкове зобов'язання - це сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

За визначеннями, наданими пп. 14.1.39, 14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України, сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію є грошовим зобов'язанням платника податків. Воднораз, сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання є податковим боргом.

Таким чином, у ході судового розгляду підтверджено наявність у відповідача податкового боргу з податку на доходи фізичних осіб у розмірі 9 838, 12 грн.

Відповідно до абз. 1 п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно з п. 59.4 ст. 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Встановлено, що органом державної податкової служби у зв'язку з виникненням у відповідача податкового боргу з податку на доходи фізичних осіб в порядку, передбаченому ст. 59 Податкового кодексу України, направлено податкову вимогу №369 від 29.03.11, яка вручена відповідачеві 29.03.11 (а.с. 13) та на даний час не відкликана.

Згідно з пунктами 95.1, 95.2, 95.3 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Підпунктом 20.1.18 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органам державної податкової служби надано право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Зважаючи на повноваження прокурора, передбачені ст.121 Конституції України, ст. 36-1 Закону України "Про прокуратуру", ст.ст. 60, 61 КАС України, враховуючи встановлені судом обставини справи та визнання позову відповідачем, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Судові витрати сторонами у даній справі не понесені.

Керуючись ст.ст. 11, 71, 86, 94, 158 - 163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов прокурора Ленінського району м. Кіровограда задовольнити.

Стягнути з рахунків обласного комунального підприємства "Бібліотечний колектор" (ідентифікаційний код 20637886) у банках, що його обслуговують, на користь держави в особі Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції податковий борг з податку на доходи фізичних осіб у сумі 9 838,12 грн. (дев'ять тисяч вісімсот тридцять вісім гривень 12 копійок).

Постанова суду набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 254 КАС України.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня отримання її копії апеляційної скарги, з одночасним надісланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду О.А. Черниш

Повний текст постанови складено 04.07.11.

Дата ухвалення рішення29.06.2011
Оприлюднено17.05.2012
Номер документу24011048
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-2258/11

Постанова від 29.06.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 10.06.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Постанова від 29.06.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Постанова від 29.06.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні