Постанова
від 22.05.2012 по справі б3/156-11
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" травня 2012 р. Справа № Б3/156-11

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого - Ткаченко Н.Г.

Суддів - Куровського С.В.

Коробенка Г.П.

За участю : представника ФОП ОСОБА_2 -ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ФОП ОСОБА_2

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 14.03.2012 р. по справі № Б3/156-11 за заявою ФОП ОСОБА_2 до ТОВ "КС ОТОВЕЙ ТРЕЙД УА" про банкрутство, -

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарського суду Київської області від 02.11.2011 р. порушено провадження по справі № Б3/156-11 про банкрутство ТОВ "КС ОТОВЕЙ ТРЕЙД УА", на підставі ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою господарського суду Київської області від 23.11.2011 р. по справі № Б3/156-11 /суддя Лопатін А.В./ боржника - ТОВ "КС ОТОВЕЙ ТРЕЙД УА" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором банкрута ініціюючого кредитора - ОСОБА_2

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 14.03.2012 р. /судді : Доманська М.Л., Сотніков С.В., Гарник Л.Л./ постанову господарського суду Київської області від 23.11.2011 р. скасовано, провадження по справі № Б3/156-11 припинено.

В касаційній скарзі ФОП ОСОБА_2 просить постанову Київського апеляційного господарського суду від 14.03.2012 р. скасувати, а постанову господарського суду Київської області від 23.11.2011 р. залишити без змін.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представника ФОП ОСОБА_2, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Приймаючи постанову про визнання боржника банкрутом суд першої інстанції посилався на те, що керівні органи боржника відсутні за своєю юридичною адресою, заборгованість боржника перед ФОП ОСОБА_2 в сумі 48 000,00 грн. підтверджується матеріалами справи, не заперечується боржником, доказів погашення заборгованості боржником не надано, а отже, відповідно до ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у суду є підстави для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Скасовуючи постанову господарського суду першої інстанції від 23.11.2011 р., Київський апеляційний господарський суд виходив з того, що провадження по справі про банкрутство ТОВ "КС ОТОВЕЙ ТРЕЙД УА" порушено безпідставно, так як у ФОП ОСОБА_2 відсутні безспірні грошові вимоги до боржника, відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а отже провадження по справі підлягає припиненню на підставі п.1-1 ч.1 ст.80 ГПК України.

Згідно ст.4 1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Провадження по справі про банкрутство ТОВ "КС ОТОВЕЙ ТРЕЙД УА" порушено на підставі ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до вимог ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Разом з тим, всі інші підстави для порушення провадження у справі про банкрутство, у тому числі і вимоги щодо складу грошового зобов'язання, передбаченого ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", регулюються загальними нормами даного Закону.

Відповідно до п. 8 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви кредитор зобов'язаний додати рішення суду, господарського суду, які розглядали вимоги кредитора до боржника; копію неоплаченого розрахункового документа, за яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, з підтвердженням банківською установою боржника про прийняття цього документа до виконання із зазначенням дати прийняття, виконавчі документи (виконавчий лист, виконавчий напис нотаріуса тощо) чи інші документи, які підтверджують визнання боржником вимог кредиторів.

ФОП ОСОБА_2 подано заяву про визнання ТОВ "КС ОТОВЕЙ ТРЕЙД УА" на підставі ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", як відсутнього боржника, за визнаною претензією від 24.03.2010 р. на суму 48 00,00 грн., за заборгованістю по договору від 04.01.2010 р. про надання інформативно-консультативних послуг (а.с.15-17).

Відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги кредиторів набувають характеру безспірних, якщо вони підтверджені відповідними документами, зокрема виконавчими.

Згідно ст. 17 Закону України "Про виконавче провадження" визнана претензія не є виконавчим документом.

Отже, розрахункових чи інших документів, як доказ неплатоспроможності боржника, до заяви про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "КС ОТОВЕЙ ТРЕЙД УА" не додано, що є порушенням вимог ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" і свідчить про відсутність безспірних вимог до боржника.

Крім того, як вбачається із матеріалів справи, ініціюючий кредитор не надав суду належних доказів, у відповідності до вимог ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", які б свідчили про припинення ТОВ "КС ОТОВЕЙ ТРЕЙД УА" підприємницької діяльності.

Належним чином перевіривши матеріали справи, давши належну оцінку зібраним по справі доказам, доводам та запереченням сторін Київський апеляційний господарський суд дійшов до правильного висновку, що справа про банкрутство ТОВ "КС ОТОВЕЙ ТРЕЙД УА" за ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", як відсутнього боржника, порушена безпідставно , а тому підлягає припиненню на підставі п.1-1 ч.1 ст.80 ГПК України.

Відповідно до п.36 Постанови Пленуму "Про судову практику в справах про банкрутство" від 18.12.2009 р. N 15 Законом не врегульовано подальшого перебігу провадження у справі у випадках, коли у встановленому законодавством порядку виявлено безпідставність вимог кредитора (кредиторів), за заявою якого (яких) було порушено справу про банкрутство боржника, або коли порушено провадження у справі про банкрутство підприємств, стосовно яких діє законодавча заборона порушувати справи про банкрутство. У таких випадках судам слід припиняти провадження у справі на підставі пункту 7 частини першої статті 40 Закону (за відсутності інших підстав для такого припинення) та пункту 1 1 частини першої статті 80 ГПК України (за відсутністю предмету спору).

За таких обставин, постанова Київського апеляційного господарського суду від 14.03.2012 р. по справі про банкрутство ТОВ "КС ОТОВЕЙ ТРЕЙД УА" відповідає вимогам закону і підстав для її скасування не вбачається.

Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду, викладених в оскаржуваній апеляційній постанові.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 111 5 , 111 7 -111 11 ГПК України, Вищий господарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу ФОП ОСОБА_2 залишити без задоволення.

Постанову Київського апеляційного господарського суду від 14.03.2012 р. по справі № Б3/156-11 залишити без змін.

Головуючий - Ткаченко Н.Г.

Судді - Куровський С.В.

Коробенко Г.П.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення22.05.2012
Оприлюднено25.05.2012
Номер документу24204720
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б3/156-11

Постанова від 22.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 24.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 14.03.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Постанова від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні