Постанова
від 27.07.2011 по справі 2а-3962/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01014 м.Київ, вул. К. Каменєва, 8, корп. 1 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

місто Київ

27 липня 2011 року Справа №2а-3962/11/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

судді: Пісоцької О.В.,

за участю секретаря

судового засідання Швеця О.Ю.,

розглянувши у приміщенні суду у місті Києві у відкритому судовому засіданні справу

за позовною заявоюзаступника прокурора Дніпровського району міста Києва в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Дніпровському районі міста Києва дотовариства з обмеженою відповідальністю «МЗС-ПРОЕКТ» простягнення заборгованості у розмірі 89201грн. 16коп., ВСТАНОВИВ:

Заступник прокурора Дніпровського району міста Києва (далі -прокурор) звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Дніпровському районі міста Києва (далі - ДПІ у Дніпровському районі, позивач) з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «МЗС-ПРОЕКТ»(далі - ТОВ «МЗС-ПРОЕКТ», відповідач), в якому просить стягнути з відповідача на користь державного бюджету податкову заборгованість у розмірі 89201грн. 16коп.

В обґрунтування позову зазначено, що відповідачем самостійно визначене податкове зобов'язання не сплачено. ТОВ «МЗС-ПРОЕКТ»направлялись податкові вимоги, які не були оскаржені. Таким чином, сума податкового зобов'язання є узгодженою і підлягає сплаті.

У судовому засіданні представники прокурора та ДПІ у Дніпровському районі просили позов задовольнити у повному обсязі.

Відповідач стосовно задоволення вказаного позову письмових пояснень (заперечень) не надав, прибуття повноважного представника у засідання не забезпечив, тоді як належним чином повідомлявся про час, дату та місце судового розгляду даної справи.

Відповідно до статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України справа вирішується на підставі наявних в ній доказів.

Згідно з частиною 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України 27 липня 2011 року о 09год. 32хв. у відкритому судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови про задоволення позову.

Дослідивши наявні у справі докази та встановивши обставини, необхідні для вирішення даного спору, заслухавши пояснення представників прокурора та позивача, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення даного спору, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що ТОВ «МЗС-ПРОЕКТ»перебуває на обліку в ДПІ у Дніпровському районі м. Києва як платник податків.

30 січня 2010 року ТОВ «МЗС-ПРОЕКТ»подало до ДПІ у Дніпровському районі податкову декларацію з земельного податку №2206 з самостійно визначеним зобов'язанням на суму 235011грн. 37коп. (зі сплатою 19584грн. 28коп. в місяць).

Зазначене зобов'язання погашене відповідачем частково за рахунок переплати в сумі 14118грн. 31коп.

Згідно зі статтею 14 Закону України «Про плату за землю»(в редакції, чинній на момент виникнення правовідносин) платники земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Відповідно до статті 17 цього Закону податкове зобов'язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

31 січня 2011 року ТОВ «МЗС-ПРОЕКТ»подало до ДПІ у Дніпровському районі податкову декларацію з плати за землю №2045 із самостійно визначеним зобов'язанням на суму 235011грн. 37коп. (зі сплатою 19584грн. 28коп. в місяць).

Згідно з пунктом 286.2 статті 286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Відповідно до пункту 287.4 статті 287 Кодексу податкове зобов'язання з плати за землю, визначене у новій звітній податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Як вбачається з матеріалів справи, визначену в податковій декларації суму зобов'язання зі сплати за землю ТОВ «МЗС-ПРОЕКТ»сплатило частково.

За несвоєчасну сплату зобов'язання позивачем відповідачу донараховано 1674грн. 08коп. пені.

17 січня 2011 року ТОВ «МЗС-ПРОЕКТ»подало до ДПІ у Дніпровському районі податкову декларацію з ПДВ №303314, в якій самостійно визначило зобов'язання у розмірі 15893грн.

Зазначене зобов'язання погашено частково за рахунок переплати в сумі 15893грн.

15 лютого 2011 року ТОВ «МЗС-ПРОЕКТ»подало до ДПІ у Дніпровському районі податкову декларацію з ПДВ №5897 із самостійно визначеним зобов'язанням в сумі 12854грн.

Згідно зі статтею 203 Податкового кодексу України податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

З наявних у справі доказів вбачається, що відповідач визначеної ним у деклараціях суми орендної плати в повному обсязі та в строки не сплатив. Також, за несвоєчасну сплату зобов'язання відповідачу було донараховано 80грн. 76коп. пені.

Пунктом 1.3 статті 1 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»(в редакції, що діяла на момент виникнення правовідносин) податковий борг (недоїмка) визначається як податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Відповідно до підпункту 5.3.1 пункту 5.3 статті 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач визначеної ним у деклараціях суми орендної плати в повному обсязі та в строки не сплатив.

Згідно з підпункту 6.2.1 пункту 6.2 статті 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Відповідачу були надіслані рекомендованою кореспонденцією перша податкова вимога №1/448 від 03 березня 2010 року та друга податкова вимога №2/1026 від 27 квітня 2010 року, які не були отримані відповідачем про що складено акт №9 від 25 березня 2010 року.

Згідно з підпунктом 20.1.18 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право: звертатися до суду щодо стягненім коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини, а також стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених ним Кодексом.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до частини 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

З урахуванням наведеного суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог щодо стягнення з відповідача заявленої суми податкової заборгованості у розмірі 89201грн. 16коп.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача -суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 9, 11, 69-72, 86, 128, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України Окружний адміністративний суд міста Києва

ПОСТАНОВИВ:

Позов заступника прокурора Дніпровського району міста Києва в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Дніпровському районі міста Києва задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «МЗС-ПРОЕКТ (02160 м. Київ, пр. Возз'єднання, 15; код за ЄДРПОУ 34425837) на користь державного бюджету (р/р 34122999700005, УДК у Дніпровському районі м. Києва, ідентифікаційний код 26077906, банк одержувач ГУ УДК у м. Києві, МФО 820019) податковий борг у розмірі 89201грн. 16коп. (вісімдесят дев'ять тисяч двісті одна гривня 16коп.).

Постанова набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя (підпис) О.В. Пісоцька

З оригіналом згідно.

Дата ухвалення рішення27.07.2011
Оприлюднено25.05.2012
Номер документу24212217
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3962/11/2670

Ухвала від 25.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пісоцька О.В.

Ухвала від 22.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пісоцька О.В.

Постанова від 27.07.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пісоцька О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні