Рішення
від 21.05.2012 по справі 5023/1412/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" травня 2012 р. Справа № 5023/1412/12

вх. № 1412/12

Суддя господарського суду Светлічний Ю.В.

при секретарі судового засідання Ліпчанська В.В.

за участю представників сторін:

прокурора - Шевелева К.Є. посвідчення №108 від 25.05.11 р.;

позивача - ОСОБА_1 довіреність №62 від 30.05.11 р.;

відповідача - Толмачова М.М.

розглянувши справу за позовом Прокурора Київського району м. Харкова в інтересах держави- в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області, м. Харків

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Шумаго - Графік", м. Харків

про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Київського району міста Харкова в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області, м. Харків звернувся до господарського суду Харківської області із позовною заявою щодо стягнення з відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Шумаго - Графік" заборгованості з орендної плати у розмірі 23 237,46 грн. та пені та штрафу у розмірі 16 388,34 грн. Також позивач просить судові витрати покласти на відповідача.

Присутній представник прокуратури підтримав заявлені позовні вимоги та просив позов задовольнити.

Присутній представник позивача підтримав заявлені прокурором позовні вимоги та просив позов задовольнити.

Присутній представник відповідача у судовому засіданні проти позовних вимог прокуратури у Київському районі в інтересах Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області заперечував, але відзив на позов та витребувані судом документи не надав.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши пояснення представників прокуратури, позивача та відповідача господарським судом встановлено наступне.

18 травня 2006 року між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківській області (позивач та орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Шумаго-Графік" (відповідач та орендар) був укладений договір оренди №2609-Н (далі по тексту - договір), відповідно до п. 1.1. якого орендодавець (позивач) передав, а орендар (відповідач) прийняв в строкове платне користування окреме індивідуально визначене майно - нежитлові приміщення (кімн.№№1-7, 17-19, 22-24), розміщені на 1-му поверсі будівлі (інв. №10310800, Літ. №Б-2) громадсько - побутового корпусу №80 (надалі - Майно), загальною площею 434,3 кв.м., розташовані за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 87, що знаходяться на балансі Харківського професійного ліцею машинобудування (надалі - Балансоутримувач).

Частина 1 статті 626 Цивільного кодексу України визначає договір як домовленість двох або більше сторін, що спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно ч.1 ст.628 Цивільного кодексу України встановлено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до п. 2.2 договору, орендар вступає у строкове платне користування Майном у термін, указаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього Договору та акту приймання - передачі Майна.

Факт передачі майна відповідачу в оренду підтверджується актом прийому-передачі орендованого майна, підписаного сторонами 18.05.2006 р.

Відповідно до п. 2.3 договору передача майна в оренду не тягне за собою виникнення у орендаря права власності на це майно. Власником Майна залишається держава, а Орендар користується ним протягом строку дії договору оренди.

Відповідно до п. 10.1. договору, з урахуванням додаткових угод до нього він діє до 15.02.2012 р.

Відповідно до ст. 286 Господарського кодексу України, орендна плата -це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Згідно п. 3.1. договору оренди, орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати затвердженої Кабінетом Міністрів України від 04.10.1995 р. №786 зі змінами, і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, по якому є інформація про індекс інфляції) березень 2006 р., 3 124,57 грн.

Згідно до п.5.2. договору відповідач зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату, а також всі податки і збори, передбачені законодавством України.

Відповідно до п. 3.3. договору, орендна плата перераховується відповідачем щомісяця, до 10 числа місяця наступного за звітним, відповідно до вимог діючої методики, у наступному порядку.

- безпосередньо до Державного бюджету на рахунки, визначені фінансовими органами у розмірі 50%;

- на рахунок, визначений Балансоутримувачем - у розмірі 50%.

Відповідачем в обґрунтування своїх заперечень не надано доказів припинення дії договору його розірвання та повернення ним спірного приміщення орендарю, тобто наявність зобов"язань у відповідача перед позивачем є очевидною.

Згідно ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язання є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 Цивільного кодексу України.

Частиною 3 статті 509 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно ст.193 Господарського кодексу України та ст. 526 Цивільного кодексу України, яка містить аналогічні положення, зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Частиною 1 статті 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно відлягає виконанню у цей строк (термін).

Однак, в порушення умов договору відповідач вносив орендну плату несвоєчасно та не в повному обсязі, в зв'язку з чим виникла заборгованість по орендній платі, та як встановлено судом заборгованість відповідача перед позивачем складає 23 237,46 грн.

Як вбачається з матеріалів справи сума заборгованості відповідачем не сплачена. За таких обставин, враховуючи доведеність факту порушення відповідачем діючого законодавства, суд вважає позовну вимогу прокурора в частині стягнення з відповідача суми основної заборгованості у розмірі 23 237,46 грн. обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Окрім того прокурором та позивачем заявлена до стягнення пеня у розмірі 16 388,34 грн.

Ч.1 ст. 216 Господарського кодексу України встановлено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

За змістом ст. 217 Господарського кодексу України у сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції та адміністративно-господарські санкції.

Відповідно до ч.1 ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно ч.1 та ч.3 ст.549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Щодо нарахування пені у розмірі 0,5% від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати, слід зазначити, що умови п.п. 3.5. та 5.2. Договору оренди від 18.05.2006р. №2609-Н, щодо пені були виявом реалізації визначеного ст. З Цивільного Кодексу України принципу свободи договору та ґрунтуються на положеннях ст. 551 цього Кодексу, згідно з якими при забезпеченні виконання неустойки (пені), її розмір може бути збільшений в договорі, навіть у випадку визначення його законом. Тобто, при погоджені умов договору сторони не являються обмеженими законом у визначенні розміру неустойки при забезпеченні виконання своїх зобов'язань.

Також враховуючи норми Закону України "Про оренду державного та комунального майна" та умов Договору оренди від 18.05.2006р. №2609-Н орендні платежі підлягають сплаті безпосередньо до загальнодержавного бюджету України, а згідно преамбули Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" його дія не поширюється на порядок нарахування та сплати пені, штрафних та фінансових санкцій за несвоєчасну сплату податків, податкового кредиту та інших платежів до бюджетів усіх рівнів і позабюджетних фондів, передбачених чинним законодавством України.

Тобто, визначене Законом України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" обмеження розміру штрафних санкцій подвійною обліковою ставкою НБУ не поширюється на порядок нарахування та сплати пені за несвоєчасну сплату орендних платежів до Державного Бюджету по даному договору.

Перевіривши нарахування пені суд приходить до висновку, що дане нарахування не суперечить вимогам чинного законодавства, інтересам сторін та підлягає задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 49 ГПК України. Судовий збір покладається: у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо господарським судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін. Суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: при задоволенні позову - на відповідача; при відмові в позові - на позивача; при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Таким чином судові витрати у даній справі покладаються на відповідача з вини якого спір доведено до суду.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, ст.ст. 526, 530, 611 Цивільного кодексу України, статтями 1, 4, 12, 22, 33, 43, 47, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Шумаго-Графік" (61060, м. Харків, пр-т 50 річчя СРСР, буд. 30, кв. 47 ; р/р 26000013709 у філії №3 Акціонерно-українського Банку "ГРАНТ", код ЄДРПОУ 33818894) на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області (61024, м. Харків, вул. Гуданова, 18, р/р 31118094700005, ГУДКСУ у Харківській області, УДКСУ у Комінтернівському районі м. Харкова, код ЄДРПОУ УДКСУ 37999680, МФО 851011) заборгованість по орендній платі у розмірі 23 237,46 грн. та пеню у розмірі 16 388,34 грн.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Шумаго-Графік" (61060, м. Харків, пр-т 50 річчя СРСР, буд. 30, кв. 47 ; р/р 26000013709 у філії №3 Акціонерно-українського Банку "ГРАНТ", код ЄДРПОУ 33818894) на користь державного бюджету України (одержувач - УДК у Дзержинському районі м. Харкова, № рахунку 31210206700003, код ЄДРПОУ 24134567, банк одержувача - ГУДКУ у Харківській обл., МФО 851011) судовий збір в сумі 1609,50 грн.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Суддя Светлічний Ю.В.

Справа №5023/1412/12

Повне рішення складене 22 травня 2012 року.

Дата ухвалення рішення21.05.2012
Оприлюднено29.05.2012
Номер документу24256832
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/1412/12

Ухвала від 10.06.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 04.04.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 21.03.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Рішення від 21.05.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні