Постанова
від 18.05.2012 по справі 2а/2470/758/12
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2012 р. м. Чернівці Справа № 2а/2470/758/12

11:42 год.

Чернівецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Левицького В.К.,

за участю секретаря судового засідання Левчука Д.С.,

представників сторін:

позивача - Каденюка А.І.,

третьої особи - Чорної Н.Є.

відповідач в судове засідання не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у м. Чернівці до приватного підприємства «Романовское» про припинення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у м. Чернівці (далі-позивач) звернулась з адміністративним позовом до приватного підприємства «Романовское» (далі-відповідач, ПП «Романовское) про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач відсутній за місцезнаходженням, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру. Вважає, що дана обставина є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи.

Ухвалою Чернівецького окружного адміністративного суду від 06 квітня 2012 р. відкрито скорочене провадження в адміністративні справі та зобов'язано позивача надати до суду в десятиденний строк з дня отримання вказаної ухвали додаткові докази.

Відповідач належним чином повідомлений про відкриття скороченого провадження даної справи за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців, що підтверджується довідкою Укрпошти від 17 квітня 2012 р. Згідно вказаної довідки Укрпошти, що надійшла до суду 20 квітня 2012 р., рекомендоване поштове відправлення адресоване відповідачу повернуто до суду у зв'язку з тим, що зазначена неповна адреса.

Ухвалою суду від 26.04.2012 р. справу призначено до судового розгляду у відкритому судовому засіданні та залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - відділ державної реєстрації Чернівецької міської ради. Вказану ухвалу також надіслано на адресу відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб - підприємців, про що свідчить реєстр № 3 від 07.05.2012 р. про направлення рекомендованої кореспонденції та списком № 209 згрупованих поштових відправлень.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» відомості внесені до Єдиного державного реєстру вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Враховуючи приписи ст.ст. 35 та 167 КАС України, суд вважає, що приватне підприємство «Романовское» належним чином повідомлено про розгляд даної справи.

В судовому засіданні представник позивача підтримав заявлений позов та посилався на обставини викладені у позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не прибув, явку представника не забезпечив, що згідно ч. 4 ст. 128 КАС України не є перешкодою для вирішення справи на підставі наявних у ній доказів.

Відділом державної реєстрації Чернівецької міської ради подано письмові пояснення, відповідно до яких, вважає позовні вимоги обґрунтованими та просить суд позов задовольнити, зазначаючи, що наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано із банкрутством.

Представник відділу державної реєстрації Чернівецької міської ради в судовому засіданні позов підтримав, надав пояснення аналогічні викладеним у письмових поясненнях по справі.

Заслухавши пояснення представників позивача та третьої особи, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Судом встановлено, що приватне підприємство «Романовское» (ідентифікаційний код 37040397) зареєстроване як юридична особа виконавчим комітетом Донецької міської ради 18.03.2010 р. та взяте на облік у ДПІ у Київському районі м. Донецьк. Первинна юридична адреса підприємства - 83054, Донецька область, м. Донецьк, Київський район, проспект Київський, буд. 32 (а.с. 7-9)

17.05.2011 р. державним реєстратором виконавчого комітетом Донецької міської ради до ЄДР внесено запис № 12661070002035685 щодо змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані із змінами в установчих документах. Зокрема, новим місцезнаходженням відповідача зазначено: 58000, м. Чернівці, вул. Комарова, 31 (а.с. 7-9).

У відповідності до вимог ст. 14 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» 06.06.2011 р. взято на облік приватне підприємство «Романовское» (58000, м. Чернівці, вул. Комарова, 31, ідентифікаційний код 37040397) у відділ державної реєстрації Чернівецької міської.

18.01.2012 р. ДПІ у м. Чернівці направило державному реєстратору повідомлення за формою № 18-ООП № 401/9/29-011 від 18.01.2012 р. про відсутність юридичної особи - ПП «Романовское» за місцезнаходженням (а.с. 25 на звороті).

У зв'язку з отриманням від ДПІ у м. Чернівці вищевказаного повідомлення, 23.01.2012 р. державним реєстратором виконавчого комітету Чернівецької міської ради направлено листа на адресу приватного підприємства «Романовское» (58000, м. Чернівці, вул. Комарова, 31) з метою підтвердження реєстраційних відомостей про юридичну особу ПП «Романовское» та надання ним заповненої реєстраційної картки (форми № 6) в місячний термін до 20.02.2012 р. (а.с. 25).

Рекомендоване поштове відправлення адресоване ПП «Романовское» повернулося 02.02.2012 р., що підтверджується довідкою Укрпошти від 27.01.2012 р. Згідно вказаної довідки Укрпошти, рекомендоване поштове відправлення не вручене, у зв'язку із тим, що зазначена неповна адреса (а.с. 24).

У відповідності до п. 14 ст. 19 «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців», 02.02.2012 р. державним реєстратором внесено запис за № 1 038 143 0004 007233 до Єдиного державного реєстру про відсутність юридичної особи ПП «Романовское» (58000, м. Чернівці, вул. Комарова, 31, ідентифікаційний код 37040397) за вказаною адресою (а.с. 7-9).

У зв'язку із внесенням державним реєстратором запису про відсутність відповідача за адресою, позивач звернувся до суду з вказаним адміністративним позовом.

Розглянувши матеріали справи, встановивши фактичні обставини в справі, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши та оцінивши надані докази в сукупності, проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд вважає що наявні достатні підстави для прийняття судового рішення і приходить до висновку, що адміністративний позов слід задовольнити повністю.

Згідно до ч. 1 ст. 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених законами, - за рішенням суду.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців врегульовані Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» № 755-ІV від 15.05.2003 р. (далі - Закон України № 755-ІV).

Згідно із ст. 1 Закону України № 755-ІV місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі-виконавчий орган).

Частина 1 ст. 4 Закону України № 755-ІV державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Відповідно до ч. 12 ст. 19 цього Закону у разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

У разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. Якщо державному реєстратору повернуто поштового відправлення, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням (ч. 14 ст. 19 Закону № 755-IV).

З аналізу наведених норм права, вбачається, що підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи зокрема є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, тобто за адресою органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Як встановлено судом, державним реєстратором направлено листа на адресу приватного підприємства «Романовское» (58000, м. Чернівці, вул. Комарова, 31, ідентифікаційний код 37040397) з метою підтвердження реєстраційних відомостей про юридичну особу ПП «Романовское» та надання ним заповненої реєстраційної картки (форми № 6) в місячний термін до 20.02.2012 р. (а.с. 25). У зв'язку з поверненням рекомендованого поштового відправлення з відміткою про те, що зазначена неповна адреса, державним реєстратором внесено запис за № 10381430004007233 до Єдиного державного реєстру про відсутність юридичної особи ПП «Романовское» (58000, м. Чернівці, вул. Комарова, 31, ідентифікаційний код 37040397) за вказаною адресою.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України № 755-ІV однією із підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Як вбачається із матеріалів справи, зокрема з довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про те, що 02.02.2012 р. внесено запис за № 10381430004007233 до ЄДР про внесення інформації щодо відсутності приватного підприємства «Романовское» за вказаною адресою (58000, м. Чернівці, вул. Комарова, 31, ідентифікаційний код 37040397) (а.с. 7-9).

Отже, за вказаним в ЄДР місцезнаходженням приватне підприємство «Романовское» відсутнє.

Положенням п.п. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України встановлено, що органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно із вимогами п. 11.10 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.12.2011 р. за № 1562/20300, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Із матеріалів справи видно, зокрема з довідок наданих державною податковою інспекцією у м. Чернівці від 26 березня 2012 р. та від 11 травня 2012 р., що приватне підприємство «Романовское» заборгованості із сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) не має, податкова звітність за 2011 р. до ДПІ м. Чернівці не подавалась, та в Єдиному державному реєстрі внесено запис про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням (а.с. 6, 7-9, 60, 61).

За таких обставин, суд приходить до висновку, що є підстави для припинення підприємницької діяльності юридичної особи та вважає, вимоги позивача обґрунтованими, відповідають обставинам справи і наявним матеріалам, у зв'язку з чим позов підлягає задоволенню.

Оскільки, спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), відповідно до ст. 94 КАС України, стягненню з відповідача не підлягають.

У процесі розгляду справи не виявлено інших фактичних обставин, що мають значення для правильного вирішення спору, і доказів на підтвердження цих обставин.

Керуючись статтями 11, 71, 79, 86, 94, 158-162, 183-2 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Припинити юридичну особу - приватне підприємство «Романовское» (58000, м. Чернівці, вул. Комарова, 31, ідентифікаційний код 37040397).

3.Копію постанови, після набрання законної сили, надіслати державному реєстратору для виконання вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців».

Порядок та строки набрання постановою законної сили та оскарження.

Відповідно до ч. 1 та З ст. 254 КАС України постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова, згідно ст. 186 КАС України, може бути оскаржена в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.К. Левицький

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.05.2012
Оприлюднено29.05.2012
Номер документу24257273
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2470/758/12

Постанова від 18.05.2012

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 26.04.2012

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 06.04.2012

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні