Рішення
від 17.05.2012 по справі 4/26/5022-285/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" травня 2012 р.Справа № 4/26/5022-285/2012 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Бурди Н.М.

Розглянув справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Профіль пласт" вул. Мазепи, 12, м. Новояворівськ, Яворівського району, Львівської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_1 Транспорт Сервіс" вул. Гайова, 44, м. Тернопіль

про стягнення 47 009 грн. 20 коп.

За участю представників сторін:

позивача: не з'явився

відповідача: не з'явився

Суть справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Профіль пласт" вул. Мазепи, 12, м. Новояворівськ, Яворівського району, Львівської області звернулося до господарського суду Тернопільської області з позовною заявою до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_1 Транспорт Сервіс" вул. Гайова, 44, м. Тернопіль про стягнення 47 009 грн. 20 коп.

В судовому засіданні, яке відбулося 03.05.2012р. представник позивача позовні вимоги підтримав, подав довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про знаходження позивача і відповідача у ньому станом на 27.04.2012р., уточнений розрахунок пені та зазначив, що 3% річних і інфляційні нараховані за період з 30.03.2011р. по день подання позову. Зазначені дії позивача суд розцінив як зменшення розміру заявленої вимоги про стягнення пені, а тому спір розглядається з врахуванням зменшення розміру позову.

16.05.2012р. позивач у канцелярію суду факсограмою надіслав клопотання б/н б/д про розгляд справи без участі представника позивача.

Відповідач відзив на позов суду не надав, участь уповноваженого представника в судовому засіданні, яке відбулося 17.05.2012р. не забезпечив, хоча про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином ухвалою від 03.05.2012р., про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення № б/н, вручене представнику відповідача 07.05.2012р.

В судовому засіданні, у відповідності до ст. 77 ГПК України, розгляд справи відкладався до 17.05.2012р. для надання можливості відповідачу прийняти участь у її розгляді і подати обґрунтований та документально підтверджений відзив на позовну заяву.

Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу у відповідності до ст. 81-1 ГПК України не здійснювалась за відсутності відповідного клопотання представника позивача.

Спір розглянуто у відповідності до ст. 75 ГПК України по наявних у справі матеріалах.

Розглянувши матеріали справи, господарським судом встановлено наступне:

- відповідно до ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки;

- 14.02.2011р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Профіль пласт" (надалі - Продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_1 Транспорт Сервіс" (надалі - Покупець) укладено договір поставки № 14 (надалі -Договір), згідно з умовами якого Продавець зобов'язався передати (поставити) у власність Покупцю шини (надалі -Товар), а Покупець зобов'язався прийняти Товар і оплатити його (п. 1.1. Договору);

- розрахунки між сторонами за цим Договором проводяться шляхом здійснення безготівкового перерахування необхідних до сплати сум на рахунки, вказані в розділі 11 цього Договору. Оплата за Товар проводиться Покупцем на умовах відстрочки по оплаті за переданий Товар в межах чотирнадцяти календарних днів з моменту поставки Товару, якщо інше не обумовлене сторонами додатково (п.п. 5.1., 5.2. Договору);

- моментом поставки Товару вважається момент оформлення видаткової накладної на Товар, чи іншого документа, що засвідчує факт відвантаження (передачі) Товару (п. 6.2. Договору);

- Договір набирає чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками обох сторін і діє по 31.12.2011р., а в частині фінансових взаєморозрахунків -до повного виконання сторонами своїх зобов'язань по ньому і вважається продовженим, якщо за місяць до закінчення строку не буде заявлено однією із сторін про відмову від цього Договору або його перегляд.

На виконання умов Договору, Продавець згідно видаткової накладної № РН -0000124 від 16.03.2011р. передав, а Покупець отримав товар на загальну суму 32 600 грн. 00 коп. (факт одержання засвідчується підписом представника та відтиском круглої печатки відповідача).

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України, в силу зобов'язання одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Взаємовідносини, що склалися між сторонами у справі суд кваліфікує як взаємовідносини, що випливають із договору поставки, згідно якого та в силу ст. 712 Цивільного кодексу України одна сторона (постачальник) зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність другої сторони (покупця) для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно ч.1 ст. 692 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлено інше.

Як випливає з матеріалів справи, відповідач свого обов'язку щодо оплати товару не виконав, допустивши заборгованість перед позивачем станом на 10.04.2012р. (дата звернення до суду) в розмірі 32 600 грн. 00 коп.

Відповідно до ст. ст. 526, 530 Цивільного кодексу України, зобов'язання, що виникають з договору або з інших підстав, визначених ст. 11 ЦК України, повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, і в установлений строк, а оскільки відповідачем дані строки порушено, він повинен нести відповідальність, передбачену п. 8.3. Договору, у вигляді сплати пені у розмірі 0, 1 % від суми платежу за кожний день його прострочення, що відповідно із додатково поданим 03.05.2012р. розширеним розрахунком позивача за період з 30.03.2011р. по 30.09.2011р. становить 5 965 грн. 80 коп.

При цьому господарський суд виходять із такого:

- згідно ч. 1 ст. 551 ЦК України та ст. 230 ГК України предметом неустойки є грошова сума, яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання;

- частиною 2 ст. 551 Цивільного кодексу України передбачено, що розмір неустойки встановлюється договором або актом цивільного законодавства, при цьому розмір неустойки, встановлений законом, може бути збільшений у договорі; сторони можуть домовитися про зменшення розміру неустойки, встановленого актом цивільного законодавства, крім випадків, передбачених законом;

- статтею 6 Цивільного кодексу України встановлена свобода договору, яка може проявлятися у тому, що сторони у договорі можуть відступити від положень актів законодавства та врегулювати свої відносини на власний розсуд;

- відповідно до статей 627, 629 Цивільного кодексу України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з врахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Договір є обов'язковим для виконання сторонами;

- частиною 6 статті 231 Господарського кодексу України передбачено граничний розмір штрафних санкцій, що нараховуються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за весь час користування чужими коштами, але якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором;

- зважаючи на те, що у п. 8.3 договору поставки № 14 від 14.02.2011р. встановлено пеню у розмірі 0,1% від суми платежу за кожен день його прострочення, тому відповідач повинен нести відповідальність у розмірі, передбаченому Договором.

Згідно ст. 625 Цивільного кодексу України - боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом:

- відповідно до розрахунку позивача розмір втрат від інфляції за прострочення виконання зобов'язання за період з 30.03.2011р. по 05.04.2012р. становить 1 499 грн. 60 коп. , а три проценти річних від простроченої суми за період з 30.03.2011р. по 05.04.2012р. становить 978 грн. 00 коп.

Приймаючи до уваги, що в процесі судового розгляду спору відповідачем не подано, а судом не здобуто жодних доказів, які б свідчили про погашення заявленої суми позову чи заперечень з цього приводу, а тому позовні вимоги про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_1 Транспорт Сервіс" вул. Гайова, 44, м. Тернопіль -32 600 грн. 00 коп. заборгованості, 5 965 грн. 80 коп. пені, 1 499 грн. 60 коп. інфляційних та 978 грн. 00 коп. 3% річних підлягають до задоволення як такі, що доведені позивачем у відповідності із ст.ст. 33-34 ГПК України належними і допустимими доказами та неоспорені відповідачем.

Судовий збір згідно ст. 49 ГПК України покладається на відповідача.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 43, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_1 Транспорт Сервіс" вул. Гайова, 44, м. Тернопіль, ідент. код 32386922:

- на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Профіль пласт" вул. Мазепи, 12, м. Новояворівськ, Яворівського району, Львівської області, ідент. код 33010157 -32 600 (тридцять дві тисячі шістсот) грн. 00 коп. заборгованості, 5 965 (п'ять тисяч дев'ятсот шістдесят п'ять) грн. 80 коп. пені, 1 499 (одну тисячу чотириста дев'яносто дев'ять) грн. 60 коп. інфляційних та 978 (дев'ятсот сімдесят вісім) грн. 00 коп. 3% річних, 1 609 (одну тисячу шістсот дев'ять) грн. 50 коп. в повернення сплаченого судового збору.

Наказ видати після вступу рішення у законну силу.

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу через місцевий господарський суд, який розглянув справу.

Суддя Н.М. Бурда

Повне рішення складено 23.05.2012р.

Дата ухвалення рішення17.05.2012
Оприлюднено29.05.2012
Номер документу24270457
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/26/5022-285/2012

Ухвала від 03.05.2012

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Судовий наказ від 06.06.2012

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 11.04.2012

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Рішення від 17.05.2012

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні