Ухвала
від 15.05.2012 по справі 5011-28/3896-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34

УХВАЛА

Справа № 5011-28/3896-2012 15.05.2012 за заявою (боржника) товариства з обмеженою відповідальністю "Бі Тех" (код 36309087)

про визнання банкрутом (ст. 51)

Суддя Копитова О.С.

Секретар с/з Атарщікова А.М.

Представники сторін:

від заявника (боржника): ОСОБА_2, представник за довіреністю б/н від 12.04.2012

Обставини справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Бі Тех" звернулось до господарського суду з заявою про визнання його банкрутом, у зв'язку із неможливістю погасити борги перед всіма кредиторами в зв'язку з недостатністю майна та просило суд застосувати процедуру передбачену ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду міста Києва від 02.04.2012 порушено провадження по справі № 5011-28/3896-2012 та призначено до розгляду на 17.04.2012.

В ході проведення судового засідання 17.04.2012 виникла необхідність дослідження додаткових документів.

Ухвалою суду від 17.04.2012 розгляд справи було відкладено на 15.05.2012.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

На думку суду звернення до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство за процедурою, передбаченою ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", можливе лише після виконання вимог та дотримання строків, передбачених ст.ст. 105, 110, 111 Цивільного кодексу України та ст. 60 Господарського кодексу України, які регулюють процедуру ліквідації юридичної особи власником, а також .

Частина 1 ст. 105 Цивільного кодексу України передбачає, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Аналогічні положення містяться в ч. 3 ст. 60 Господарського кодексу України.

Крім того, відповідно до п. 3 ст. 60 Господарського кодексу України окрім опублікування оголошення про ліквідацію явних (відомих) кредиторів ліквідаційна комісія повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені цим Кодексом чи спеціальним законом строки.

В заяві боржник посилається на наявність заборгованості перед фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 в розмірі 43 060,00 грн. Жодних доказів повідомлення зазначеного кредитора про ліквідацію боржником не подано.

Частиною 3 ст. 110 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Відповідно до вимог частини 5 статті 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку з обов'язковою перевіркою органом державної податкової служби, у якому перебуває на обліку суб'єкт господарювання .

Виходячи із визначених норм діючого законодавства, суд вважає, що тільки після оцінки вартості наявного майна боржника, в порядку ст. 60 Господарського кодексу України, публікації оголошення в порядку ст. 105 Цивільного кодексу України та ст. 22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" для виявлення кредиторів, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу можливо з'ясувати питання про недостатність вартості майна боржника для задоволення вимог кредиторів та відповідно можливе звернення до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка передбачає спрощену процедуру банкрутства. Крім того, приписами ст. 60 Господарського кодексу України чітко визначено, що складений ліквідаційної комісією проміжний ліквідаційний баланс підлягає обов'язковій перевірці податковим органом.

Матеріали справи не містять належних доказів на підтвердження вчинення комісією з припинення юридичної особи всі дій передбачених Цивільним кодексом України та Господарським кодексом України, зокрема матеріали не містять доказів повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію боржника у встановленому законом порядку та подання державній податковій інспекції на перевірку проміжного ліквідаційного балансу , як то передбачено ст. 60 Господарського кодексу України.

За таких обставин господарський суд вважає, що відсутні підстави для продовження розгляду справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Бі Тех" і провадження по справі підлягає припиненню.

Аналогічної позиції притримується Київський апеляційний господарський суд в Постанові № 44/260-б від. 23.11.2011 року та № 46/159-б від 06.12.2011 року.

Приймаючи до уваги вищевикладене, керуючись Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом провадження", Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським процесуальним кодексом України, суд -

У Х В А Л И В:

Провадження по справі припинити.

Дію мораторію на задоволення вимог кредиторів припинити.

Зобов'язати державного реєстратора за місцем знаходження боржника виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про порушення провадження у справі про банкрутство, в зв'язку з припиненням провадження по справі.

Копію ухвали направити:

заявнику, державній виконавчій службі за місцем знаходження боржника, державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання, державній податковій інспекції за місцем знаходження боржника для відома.

Суддя О.С. Копитова

Дата ухвалення рішення15.05.2012
Оприлюднено31.05.2012
Номер документу24327698
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом (ст. 51)

Судовий реєстр по справі —5011-28/3896-2012

Ухвала від 15.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 02.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні