Ухвала
від 25.11.2008 по справі 2/244-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/244-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 01032, місто Київ, вул. Комінтерну, 16                                                  230-31-77

УХВАЛА

"25" листопада 2008 р.                                                                  Справа № 2/244-08

за позовом                   товариства з обмеженою відповідальністю „Сільськогосподарське товариство

«Колос», с. Старі Безрадичі

до відповідачів:          Старобезрадичівської сільської ради, с. Старі Безрадичі

про                               визнання права власності на земельні ділянки.

                                                  Суддя                                         О.В. Конюх

за участю представників сторін:

від позивача:                    Остринська В.Г., директор, довідка з ЄДРПОУ від 06.05.2008р. № 140806

Тоцька А.О., уповноважена, довіреність від 04.11.2008р. б/н;

від відповідача:          Коваль К.П., уповноважена, довіреність від 29.10.2008р. б/н.

О Б С Т А В И Н И      С П Р А В И :

ухвалою від 10.11.2008р. порушено провадження у справі № 2/244-08 за позовом ТОВ «Сільськогосподарське товариство «Колос»до Безрадичівської сільської ради про визнання права власності на земельні ділянки.

На виконання вимог вказаної ухвали представником позивача подано витребувані судом документи.

Відповідач вимоги вказаної ухвали виконав частково, подавши суду письмовий відзив на позовну заяву. Витребувані судом документи, на підставі яких діє відповідач, та письмові відомості про те, чи входять спірні земельні ділянки до складу земель, що підлягають розпаюванню, відповідач не надав.

До початку розгляду справи відповідачем заявлено клопотання про припинення провадження у справі у зв'язку з тим, що позов підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства та відповідно не підлягає розгляду в господарських судах України.

Розглянувши подане клопотання суд відхиляє його з наступних підстав.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України справа адміністративної юрисдикції (далі - адміністративна справа) - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Судом встановлено, що спірні правовідносини між сторонами виникли у зв'язку з невизнанням Старобезрадичівською сільською радою майнового права позивача на земельні ділянки та відповідно відмовою надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою та відмовою надати дозвіл на виготовлення державних актів на право власності на земельні ділянки, тобто предметом спору в даній справі є спір про захист приватного майнового права власності позивача на земельні  ділянки.

Відповідно до ч. 1, ч. 3  п. 15 Рекомендацій Президії Вищого Господарського суду України від 27.06.2007р. № 04-5/120 "Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам" господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають із земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, оскільки земля є об'єктом цивільних прав і обов'язків і використовується в господарській діяльності на підставі цивільно-правових угод. До таких справ слід відносити справи, пов'язані із захистом права власності або користування землею, в яких, захищаючи свої цивільні права і охоронювані законом інтереси, беруть участь суб'єкти господарської діяльності. Якщо предметом спору є право власності на земельну ділянку або право користування нею, то такий спір є спором про право і повинен вирішуватися в порядку господарського судочинства. Відповідно до вищевикладеного, спір у справі № 2/244-08  має вирішуватися судом відповідно до норм ГПК України.

Крім того, відповідачем заявлено клопотання про зупинення провадження у справі до закінчення розгляду Вищим господарським судом України справи № 300/12б-08 про банкрутство КСП «Колос». Клопотання обґрунтоване тим, що реорганізація КСП «Колос»в ТОВ «Сільськогосподарське товариство «Колос»здійснена на підставі ухвали господарського суду Київської області у справі № 300/12б-98, яка переглядається в касаційному порядку Вищим господарським судом України. Позивач твердить, що до закінчення касаційного перегляду у позивача відсутні підстави для твердження про наявність у нього права власності на нерухоме майно.

Позивач проти заявленого клопотання про зупинення провадження у справі заперечив з мотивів його необґрунтованості.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона має довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Розглянувши подане клопотання, враховуючи те, що відповідачем не подано суду жодних доказів того, що Вищим господарським судом України дійсно здійснюється касаційний перегляд справи № 300/12б-98, та доказів того, що розгляд справи безпосередньо стосується предмету спору у справі №2/244-08, суд вважає за необхідне розгляд клопотання відкласти та зобов'язати позивача надати суду документальні відомості про порушення касаційного провадження у справі № 300/12б-98 та зобов'язати відповідача надати суду докази того, що розгляд справи № 300/12б-08 безпосередньо стосується предмету спору у справі №2/244-08.

Крім того, для об'єктивного та повного розгляду всіх обставин справи у суду виникла необхідність витребувати у позивача додаткове документальне обґрунтування заявлених вимог щодо визнання права власності на земельні ділянки площею 0,691 га за адресою с. Старі Безрадичі, вул. Набережна 26-Б (під трьома силосними траншеями) та площею 0,269 га за адресою с. Старі Безрадичі, вул. Набережна 27-Б (під будинком для спеціалістів).

Відповідно до пунктів 2, 3 частини першої ст. 77 ГПК України господарський суд відкладає розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішений в даному судовому засіданні. Такими обставинами зокрема є неподання сторонами витребуваних доказів, необхідність витребування нових доказів.

Беручи наведене вище до уваги, керуючись пунктами 2, 3 частини першої ст. 77, ст. 80, 86 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи № 2/244-08 відкласти на 09.12.2008р. на 15 год. 30 хв.

2. Зобов'язати позивача подати: документальні відомості про здійснення касаційного провадження у справі № 300/12б-98; додаткове документальне обґрунтування заявлених вимог щодо визнання права власності на земельні ділянки площею 0,691 га за адресою с. Старі Безрадичі, вул. Набережна 26-Б (під трьома силосними траншеями) та площею 0,269 га за адресою с. Старі Безрадичі, вул. Набережна 27-Б (під будинком для спеціалістів)

3. Вдруге зобов'язати відповідача подати оригінали (для огляду) та належним чином засвідчені копії (для залучення до матеріалів справи) документів, на підставі яких діє відповідач (свідоцтво про державну реєстрацію, положення), письмову інформацію про свої реєстраційні (банківські) рахунки із зазначенням повних банківських реквізитів; відомості про розпаювання земель в адмінмежах Старобезрадичівської сільської ради та письмові документально обґрунтовані відомості про те, чи входять спірні земельні ділянки до складу земель, що підлягають розпаюванню.

4. Зобов'язати відповідача подати: обґрунтовані пояснення та докази на їх підтвердження, що розгляд справи № 300/12б-08 безпосередньо стосується предмету спору у справі №2/244-08

5. Відмовити в задоволенні клопотання відповідача про припинення провадження у справі.

6. Викликати в судове засідання повноважних компетентних представників сторін.

          Суддя                                                                                Конюх О.В.

Дата ухвалення рішення25.11.2008
Оприлюднено04.12.2008
Номер документу2433753
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/244-08

Ухвала від 23.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 02.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 18.03.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 27.01.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Зеленіна Н.І.

Рішення від 16.12.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 25.11.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 10.11.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні