Рішення
від 16.12.2008 по справі 2/244-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/244-08

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

      01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                     тел. 230-31-77

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"16" грудня 2008 р.                                                                          Справа № 2/244-08

за позовом                          товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське

товариство «Колос», с. Нові Безрадичі Обухівського району

до відповідача           Старобезрадичівської сільської ради Обухівського району, с. Старі Безрадичі;

про                            визнання права власності на земельні ділянки.

                                                                                Суддя                    О.В. Конюх

за участю представників сторін:

від позивача:                    Остринська В.Г., директор, довідка з ЄДРПОУ від 06.05.2008р. № 140806

Тоцька А.О., уповноважена, довіреність від 04.11.2008р. б/н;

від відповідача:          Коваль К.П., уповноважена, довіреність від 29.10.2008р. б/н.

СУТЬ СПОРУ :

позивач –товариство з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство «Колос», с. Нові Безрадичі звернувся до господарського суду Київської області з позовом від 06.11.2008р. № 06/11-8 до Старобезрадичівської сільської ради Обухівського району Київської області, с. Старі Безрадичі, в якому просить суд визнати за позивачем право власності на земельні ділянки, на яких розташовані належні позивачу об'єкти нерухомого майна, і які необхідні для обслуговування об'єктів нерухомого майна, за адресами: с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 20-Б, площею 0,561 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 21-Б, площею 0,284 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 22-Б, площею 0,118 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 23-Б, площею 0,099 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 24-Б, площею 0,539 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 25-Б, площею 0,197 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 26-Б, площею 0,691 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 27-Б, площею 0,269 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 28-Б, площею 0,376 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 29-Б, площею 0,051 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 30-Б, площею 1,375 га; а також зобов'язати відповідача надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у приватну власність зазначених земельних ділянок та зобов'язати відповідача надати дозвіл на виготовлення державних актів на право приватної власності на зазначені земельні ділянки.

Позов обґрунтований тим, що на підставі рішень виконавчого комітету Старобезрадичівської сільської ради позивачем набуто право власності на ряд об'єктів нерухомого майна, на які позивачем в установленому законом порядку отримано свідоцтва на право власності. Позивач твердить, що у відповідності до ст. 377 ЦК України  до позивача перейшло право власності на земельні ділянки, на яких розташовані об'єкти нерухомості, у розмірах, необхідних для їх обслуговування. Зазначене право відповідач не визнає та відмовляється надавати дозвіл на його належне документальне оформлення, що є підставою для звернення до суду за захистом свого порушеного права.

Відповідач у відзиві на позовну заяву від  25.11.2008р. проти позову заперечує та просить суд в позові відмовити повністю. Відповідач твердить, що позивач, звернувся до відповідача із заявою про відведення земельних ділянок з порушенням норм чинного ЗК України, не подав визначений законом необхідний перелік документів, в тому числі не обґрунтував документально розміри земельних ділянок, необхідних для обслуговування об'єктів нерухомого майна. За таких обставин відмова відповідача в наданні дозволу позивачу на документальне оформлення права власності на земельну ділянку відповідає чинному законодавству та здійснена в межах визначених повноважень.

В судовому засіданні 25.11.2008р. відповідачем також заявлено клопотання про припинення провадження у справі у зв'язку з тим, що позов належить розглядати за правилами Кодексу адміністративного судочинства, в задоволенні якого судом відмовлено ухвалою від 25.11.2008р.

Крім того, в судовому засіданні 25.11.2008р. відповідачем заявлено клопотання про зупинення провадження у справі до вирішення в касаційному порядку справи № 300/12б-98 про банкрутство КСП «Колос». Клопотання обґрунтоване тим, що реорганізація КСП «Колос»в ТОВ «Сільськогосподарське товариство «Колос»здійснена на підставі ухвали господарського суду Київської області у справі № 300/12б-98, яка переглядається в касаційному порядку Вищим господарським судом України. Позивач твердить, що до закінчення касаційного перегляду у позивача відсутні підстави стверджувати наявність у нього права власності на нерухоме майно. Ухвалою від 25.11.2008р. суд в порядку ст. 33 ГПК України зобов'язував відповідача надати суду обґрунтовані пояснення та докази на їх підтвердження, що розгляд справи № 300/12б-08 безпосередньо стосується предмету спору у справі №2/244-08. Відповідач таких пояснень та доказів суду не надав. В судовому засіданні 09.12.2008р. відповідачем повторно заявлено клопотання про зупинення провадження у справі з тих самих підстав.

Розглянувши подані клопотання про зупинення провадження у справі, суд відмовив в їх задоволенні, оскільки справа № 300/12б-98 про банкрутство КСП «Колос»жодним чином не стосується предмету спору у справі № 2/244-08 про визнання права власності на земельні ділянки за ТОВ «Сільськогосподарське товариство «Колос». ТОВ «Сільськогосподарське товариство «Колос»зареєстроване 05.05.2008р. державним реєстратором Обухівської районної державної адміністрації із внесенням до ЄДР відповідних відомостей, про що свідчать свідоцтво про державну реєстрацію відповідача від 05.05.2008р. А01 № 560174 та довідка з ЄДРПО України від 06.05.2008р. № 140806. Відповідачем не подано доказів того, що державна реєстрація установчих документів відповідача оскаржена та скасована в установленому законом порядку. Відповідно до частини 1 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців»якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін. В обґрунтування позовних вимог позивач не посилається на правонаступництво за реорганізованим за ухвалою суду від 29.02.2008р. у справі № 300/12б-98 КСП «Колос», а посилається на наявне у позивача право власності на об'єкти нерухомого майна, розташовані на спірних земельних ділянках. Відповідачем не подано документальних доказів того, що рішення виконавчого комітету Старобезрадичівської сільської ради, за якими позивач набув право власності на об'єкти нерухомого майна, та оформив відповідні свідоцтва про право власності, в установленому порядку скасовані або визнані недійсними. Відповідно до ст. 204 ЦК України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

В судовому засіданні 09.12.2008р. відповідачем додатково подано письмові заперечення на позов та заявлено усне клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог Управління земельних ресурсів Обухівського району. Розглянувши подане клопотання, суд відмовляє в його задоволенні у зв'язку з тим, що у відповідності до ст.ст. 12, 116 ЗК України пункту 12 Перехідних положень ЗК України, пунктів 3, 11 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого Постановою КМ України, від 26.05.2004, № 677, розпорядження землями в межах населеного пункту села Старі Безрадичі, надання дозволів на виготовлення проектів землеустрою та на виготовлення державних актів на землю, що є предметом розгляду у справі № 2/244-08, належить до компетенції саме Старобезрадичівської сільської ради і не стосується прав та обов'язків Управління земельних ресурсів Обухівського району, яке відповідно до Положення про управління (відділ) Держкомзему в районі, затвердженого Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів, від 17.06.2008 № 123 "Про затвердження положень про територіальні органи земельних ресурсів" не наділене владними розпорядчими функціями у відносинах власності на землю.

В судовому засіданні 09.12.2008р. у відповідності до ст. 77 ГПК УКраїни судом оголошено перерву до 16.12.2008р. до 16 год. 00 хв., про що представники сторін були повідомлені належним чином особисто під розпис. Після оголошеної перерви в судове засідання 16.12.2008р. представник відповідача Коваль К.П., зазначена у вступній частині рішення, в судове засідання не з'явилась. Від представника відповідача до суду надійшла телеграма, в якій відповідач повідомив про хворобу представника та просив суд відкласти розгляд справи на іншу дату. В судовому засіданні представники позивача заявили усне клопотання про продовження розгляду справи без присутності представника відповідача.

Стаття 28 ГПК України передбачає, що справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника. В силу вимог ст. 28 ГПК України представниками юридичних осіб можуть бути як керівники підприємств, установ та організацій, так і інші особи, повноваження яких визначенні законодавством або установчими документами, довіреністю від імені підприємства, організації, виданої за підписом керівника, або іншої повноваженої особи та посвідчуються печаткою підприємства, установи, організації. Таким чином процесуальний закон не обмежує кола осіб, які на законних підставах можуть представляти інтереси Старобезрадичівської сільської ради. Враховуючи вищевикладене, а також те, що розгляд справи неодноразово відкладався, те, що відповідачу судом було забезпечено можливість в повній мірі реалізувати своє право надати суду свої клопотання, доводи, заперечення та міркування, що відповідачем було зроблено, те, що матеріалів справи достатньо для її всебічного та об'єктивного розгляду, з метою дотримання процесуальних строків розгляду господарської справи, суд відповідно до свого права, передбаченого ст. 75 ГПК України, продовжив розгляд справи за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши позов товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство «Колос»(далі –СТОВ «Колос») до Старобезрадичівської сільської ради Обухівського району (далі –Старобезрадичівська сільрада) вислухавши пояснення представників позивача та відповідача, вивчивши додатково зібрані у справі докази, господарський суд

встановив:

рішенням виконавчого комітету Старобезрадичівської сільради від 04.06.2008р. № 15 «Про оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна»вирішено оформити право власності СТОВ «Колос»на нерухоме майно (корівник 4-х рядний), яке знаходиться за адресою с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 20-Б.  На підставі вказаного рішення 20.06.2008р. позивачу видано свідоцтво про право власності на зазначений об'єкт нерухомого майна, а саме корівник чотирьохрядний площею 1684,2 кв.м. Відповідно до складеного ТОВ «Кадастр ГЕО»кадастрового плану зовнішніх меж земельної ділянки 0024, на якій знаходиться належна позивачу будівля корівника, та яка необхідна для її обслуговування, площа даної земельної ділянки становить 0,561 га.

Рішенням виконавчого комітету Старобезрадичівської сільради від 04.06.2008р. № 16 «Про оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна»вирішено оформити право власності СТОВ «Колос»на нерухоме майно (кормоцех), яке знаходиться за адресою с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 21-Б.  На підставі вказаного рішення 17.06.2008р. позивачу видано свідоцтво про право власності на зазначений об'єкт нерухомого майна, а саме кормоцех площею 188,3 кв.м. Відповідно до складеного ТОВ «Кадастр ГЕО»кадастрового плану зовнішніх меж земельної ділянки 0016, на якій знаходиться належна позивачу будівля кормоцеху, та яка необхідна для його обслуговування, площа даної земельної ділянки становить 0,284 га.

Рішенням виконавчого комітету Старобезрадичівської сільради від 04.06.2008р. № 17 «Про оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна»вирішено оформити право власності СТОВ «Колос»на нерухоме майно (жомова яма), яке знаходиться за адресою

с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 22-Б.  На підставі вказаного рішення 17.06.2008р. позивачу видано свідоцтво про право власності на зазначений об'єкт нерухомого майна, а саме жомову яму площею 141,6 кв.м. Відповідно до складеного ТОВ «Кадастр ГЕО»кадастрового плану зовнішніх меж земельної ділянки 0014, на якій знаходиться належна позивачу будівля жомової ями, та яка необхідна для її обслуговування, площа даної земельної ділянки становить 0,118 га.

Рішенням виконавчого комітету Старобезрадичівської сільради від 04.06.2008р. № 18 «Про оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна»вирішено оформити право власності СТОВ «Колос»на нерухоме майно (пожежне депо), яке знаходиться за адресою

с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 23-Б.  На підставі вказаного рішення 17.06.2008р. позивачу видано свідоцтво про право власності на зазначений об'єкт нерухомого майна, а саме пожежне депо площею 95,6 кв.м. Відповідно до складеного ТОВ «Кадастр ГЕО»кадастрового плану зовнішніх меж земельної ділянки 0019, на якій знаходиться належна позивачу будівля пожежного депо, та яка необхідна для його обслуговування, площа даної земельної ділянки становить 0,0,099 га.

Рішенням виконавчого комітету Старобезрадичівської сільради від 04.06.2008р. № 19 «Про оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна»вирішено оформити право власності СТОВ «Колос»на нерухоме майно (гноєсховище), яке знаходиться за адресою

с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 24-Б. На підставі вказаного рішення 17.06.2008р. позивачу видано свідоцтво про право власності на зазначений об'єкт нерухомого майна, а саме гноєсховище площею 1417,0 кв.м. Відповідно до складеного ТОВ «Кадастр ГЕО»кадастрового плану зовнішніх меж земельної ділянки 0025, на якій знаходиться належна позивачу будівля гноєсховища, та яка необхідна для його обслуговування, площа даної земельної ділянки становить 0,539 га.

Рішенням виконавчого комітету Старобезрадичівської сільради від 04.06.2008р. № 20 «Про оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна»вирішено оформити право власності СТОВ «Колос»на нерухоме майно (кузню), яке знаходиться за адресою с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 25-Б.  На підставі вказаного рішення 17.06.2008р. позивачу видано свідоцтво про право власності на зазначений об'єкт нерухомого майна, а саме кузню площею 69,2 кв.м. Відповідно до складеного ТОВ «Кадастр ГЕО»кадастрового плану зовнішніх меж земельної ділянки 0018, на якій знаходиться належна позивачу будівля кузні, та яка необхідна для її обслуговування, площа даної земельної ділянки становить 0,197 га.

Рішенням виконавчого комітету Старобезрадичівської сільради від 04.06.2008р. № 21 «Про оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна»вирішено оформити право власності СТОВ «Колос»на нерухоме майно (три силосні траншеї), яке знаходиться за адресою с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 26-Б.  На підставі вказаного рішення 17.06.2008р. позивачу видано свідоцтво про право власності на зазначений об'єкт нерухомого майна, а саме силосну траншею Б площею 1393,6 кв.м., силосну траншею в площею 567,0 кв.м., силосну траншею Г площею 770,0 кв.м. Відповідно до складених ТОВ «Кадастр ГЕО»кадастрових планів зовнішніх меж земельних ділянок 0017, 1017, 2017, на яких знаходяться належні позивачу три силосні траншеї, та які необхідні для їх обслуговування, площі даних земельних ділянок становлять 0,453 га, 0,135 га та

0,121 га.

Рішенням виконавчого комітету Старобезрадичівської сільради від 04.06.2008р. № 22 «Про оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна»вирішено оформити право власності СТОВ «Колос»на нерухоме майно (будинок для спеціалістів), яке знаходиться за адресою с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 27-Б.  На підставі вказаного рішення 17.06.2008р. позивачу видано свідоцтво про право власності на зазначений об'єкт нерухомого майна, а саме будинок спеціалістів площею 158,4 кв.м. Відповідно до складеного ТОВ «Кадастр ГЕО»кадастрового плану зовнішніх меж земельної ділянки 0030, на якій знаходиться належна позивачу будівля будинку для спеціалістів, та яка необхідна для його обслуговування, площа даної земельної ділянки становить 0,269 га.

Рішенням виконавчого комітету Старобезрадичівської сільради від 04.06.2008р. № 23 «Про оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна»вирішено оформити право власності СТОВ «Колос»на нерухоме майно (склад ПМП), яке знаходиться за адресою

с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 28-Б.  На підставі вказаного рішення 17.06.2008р. позивачу видано свідоцтво про право власності на зазначений об'єкт нерухомого майна, а саме склад ПМП площею 13,9 кв.м. Відповідно до складеного ТОВ «Кадастр ГЕО»кадастрового плану зовнішніх меж земельної ділянки 0015, на якій знаходиться належна позивачу будівля складу ПМП, та яка необхідна для його обслуговування, площа даної земельної ділянки становить 0,376 га.

Рішенням виконавчого комітету Старобезрадичівської сільради від 04.06.2008р. № 24 «Про оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна»вирішено оформити право власності СТОВ «Колос»на нерухоме майно (прохідну), яке знаходиться за адресою с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 29-Б.  На підставі вказаного рішення 17.06.2008р. позивачу видано свідоцтво про право власності на зазначений об'єкт нерухомого майна, а саме прохідну площею 10,5 кв.м. Відповідно до складеного ТОВ «Кадастр ГЕО»кадастрового плану зовнішніх меж земельної ділянки 0026, на якій знаходиться належна позивачу будівля прохідної, та яка необхідна для її обслуговування, площа даної земельної ділянки становить 0,051 га.

Рішенням виконавчого комітету Старобезрадичівської сільради від 04.06.2008р. № 25 «Про оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна»вирішено оформити право власності СТОВ «Колос»на нерухоме майно (склад міндобрив), яке знаходиться за адресою с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 30-Б.  На підставі вказаного рішення 17.06.2008р. позивачу видано свідоцтво про право власності на зазначений об'єкт нерухомого майна, а саме склад міндобрив площею 362,5 кв.м. Відповідно до складеного ТОВ «Кадастр ГЕО»кадастрового плану зовнішніх меж земельної ділянки 0020, на якій знаходиться належна позивачу будівля складу міндобрив, та яка необхідна для його обслуговування, площа даної земельної ділянки становить 1,375 га.

Згідно довідки Управління земельних ресурсів в Обухівському районі від 16.12.2008р. № 03-15/4105, спірні земельні ділянки під розташованими на них об'єктами нерухомого майна, належними позивачу, згідно даних Державної статистичної звітності (форма 6-зем) рахуються як: категорія земель –землі сільськогосподарського призначення; угіддя –землі, що знаходяться під господарськими будівлями і дворами (номер стовпця 14).

Позивач звертався до Старобезрадичівської сільської ради із заявою, в якій просив відповідача надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у приватну власність земельних ділянок, зайнятих будівлями, спорудами і необхідних для їх обслуговування, а також надати дозвіл на виготовлення державних актів на право приватної власності на зазначені земельні ділянки. Зазначена заява відповідачем залишена без задоволення, дозволи на виготовлення проекту землеустрою та виготовлення державних актів на право власності на земельні ділянки надано не було.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги СТОВ «Колос»підлягають задоволенню з наступних підстав.

В силу ч. 1 ст. 82 Земельного кодексу України юридичні особи (засновані громадянами України або юридичними особами України) можуть набувати у власність земельні ділянки для здійснення підприємницької діяльності у разі: (а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; (б) внесення земельних ділянок її засновниками до статутного фонду; (в) прийняття спадщини; (г) виникнення інших підстав, передбачених законом.

Законом  передбачено одну з таких підстав набуття у власність земельної ділянки: а саме частина 1 ст. 377 ЦК України містить імперативну норму, відповідно до якої до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором. Оскільки в даному випадку розмір земельної ділянки рішеннями виконкому Старобезрадичівської сільради не визначено, слід керуватися нормою абзацу другого частини 1 ст. 377 ЦК України, яка встановлює, що в даному випадку до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування. Відповідно до вищевикладеного, норми ст. 377 ЦК України, не допускають випадків, коли право власності на розташований на земельній ділянці об'єкт нерухомості належить на праві власності одній особі, а земельна ділянка під об'єктом нерухомості та частина земельної ділянки, що необхідна для його обслуговування, перебуває у власності чи на праві користування в іншої особи. Стаття 120 ЗК України, на яку посилається відповідач як на підставу своїх заперечень, на відміну від ст. 377 ЦК України, не містить імперативної норми, яка б встановлювала виключний порядок переходу права власності на земельну ділянку, а частиною першою передбачає, що при переході права власності на будівлю і споруду право власності на земельну ділянку може переходити на підставі цивільно-правових угод.

Ця ж позиція підтверджена пп. „ґ” п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України „Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ” від 16.04.2004 р. №7, згідно з яким якщо договором про відчуження жилого будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначено, до набувача переходить право власності на ті її частини, одна з яких зайнята жилим будинком, будівлею чи спорудою, а інша необхідна для їх обслуговування.

Судом відхиляється також посилання відповідача на те, що право власності СТОВ «Колос»на об'єкти нерухомості отримано з невідомих підстав. Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. На підставі доданих до справи рішень Виконкому Старобезрадичівської сільради та виданих відповідно до вказаних рішень свідоцтв про право власності на нерухоме майно позивачем правомірно набуто право власності на ряд об'єктів нерухомого майна. Суду не подано доказів того, що в судовому порядку рішення виконкому були скасовані або визнані недійсними або встановлена незаконність набуття позивачем права власності на зазначене майно з інших підстав.

Судом відхиляється посилання відповідача на те, що площа земельних ділянок, необхідна для обслуговування об'єктів нерухомості, позивачем не обґрунтована. Згідно

ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Згідно до частини 1 ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги та заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Крім представлених суду кадастрових планів земельних ділянок, які свідчать про те, що спірні земельні ділянки виділені в натурі, площа спірних земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, належні позивачу, та яка необхідна для обслуговування цих об'єктів (з врахуванням існуючої забудови, інженерно-транспортної інфраструктури, норм проектування та архітектурно-планувальної організації сельбищної території, необхідності влаштування санітарно-захисних зон тощо)  позивачем додатково обґрунтована на підставі доданих до матеріалів справи висновків Управління ветеринарної медицини в Обухівському районі від 09.10.2008р. № 265 та листа головного державного інспектора ветеринарної медицини в Обухівському районі без номера і дати, висновків Обухівської санітарно-епідеміологічної станції від 08.10.2008р. № 03/03-1461 та № 03-01-1734 та від 15.12.2008р. № 1780, листа головного архітектора відділу містобудування і архітектури Обухівської РДА.

Судом відхиляється посилання відповідача на ст. 123 ЗК України як на підставу його заперечень, оскільки зазначена стаття регламентує надання юридичним особам земельних ділянок в постійне користування, відповідно не стосується спірних відносин власності які є предметом спору в даній справі.

Стаття 12 ЗК України пунктами а) та б) частини першої відносить до повноважень сільської ради право розпоряджатися землями територіальних громад та передавати земельні ділянки комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб. Відповідно до пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.  Згідно з частиною першою ст. 116 ЗК України юридичні особи набувають права власності на земельні ділянки із земель державної або комунальної власності за рішенням органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом. Тобто чинне законодавство України саме до компетенції відповідача відносить право розпорядження спірними земельними ділянками. Згідно до ст. 15, пунктів 1, 10 ст. 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.  Відповідно до ст. 152 Земельного кодексу України захист прав на земельні ділянки здійснюється шляхом, зокрема, визнання прав.

Враховуючи вищевикладене позовна вимога товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство «Колос»про визнання права власності на земельні ділянки, на яких розташовані належні позивачу об'єкти нерухомого майна, і які необхідні для обслуговування об'єктів нерухомого майна, за адресами: с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 20-Б, площею 0,561 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 21-Б, площею 0,284 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 22-Б, площею 0,118 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 23-Б, площею 0,099 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 24-Б, площею 0,539 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 25-Б, площею 0,197 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 26-Б, площею 0,691 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 27-Б, площею 0,269 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 28-Б, площею 0,376 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 29-Б, площею 0,051 га; с. Старі Безрадичі, вул. Набережна, 30-Б, площею 1,375 га є обґрунтованою, документально доведеною та підлягає задоволенню.

Відповідно до пункту 3 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого Постановою КМ України, від 26.05.2004, № 677 «Про затвердження Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок»проект відведення земельної ділянки розробляється на підставі рішення сільської, селищної, міської ради, районної, Київської або Севастопольської міської держадміністрації, до повноважень яких належить надання у користування або передача у власність земельних ділянок. Як вже зазначалось вище, відповідно до ст.ст. 12, 116, пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу України повноваження щодо передачі у власність спірних земельних ділянок позивачу належить саме Старобезрадичівській сільській раді. Відповідно до ст. 19 Конституції України, частини 3 ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування»органи місцевого самоврядування (отже і Старобезрадичівська сільрада) та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, а в Автономній Республіці Крим - також нормативно-правовими актами Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, прийнятими у межах їхньої компетенції. Відмова відповідача в наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність позивачу спірних земельних ділянок не ґрунтується на фактичних даних та нормах чинного законодавства, порушує право власності позивача на спірні земельні ділянки. Відповідно до вищевикладеного, позовна вимога позивача про зобов'язання Старобезрадичівської сільської ради надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у приватну власність спірних земельних ділянок є обґрунтованою, документально доведеною та підлягає задоволенню.

Згідно до ст. 126 ЗК України право власності на земельну ділянку посвідчується державними актами. Відповідно до пунктів 10, 11 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого Постановою КМ України, від 26.05.2004, № 677 «Про затвердження Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок»Погоджений проект відведення земельної ділянки підлягає державній експертизі, яка проводиться органом земельних ресурсів відповідно до законодавства.  Після одержання позитивного висновку державної експертизи проект відведення земельної ділянки розглядається сільською, селищною, міською радою, районною, Київською та Севастопольською міською держадміністрацією, затверджується ними або в установленому порядку подається до інших органів, до повноважень яких належить надання у користування або передача у власність земельних ділянок. Згідно до підпункту 1.4 пункту 1 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженої Наказом Держкомзему України  від 04.05.1999, № 43, Державний акт на право власності на земельну ділянку видається на підставі рішення Кабінету Міністрів України, обласної, районної, Київської і Севастопольської міських, міської, селищної, сільської ради, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласної, районної Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій. Відмова відповідача в наданні дозволу позивачу на виготовлення державних актів про право власності на спірні земельні ділянки не ґрунтується на фактичних даних та нормах чинного законодавства, порушує право власності позивача на спірні земельні ділянки. Відповідно до вищевикладеного, позовна вимога позивача про зобов'язання Старобезрадичівської сільської ради надати дозвіл на виготовлення державних актів про право приватної власності на спірні земельні ділянки, за умови одержання позитивного висновку державної землевпорядної експертизи, є обґрунтованою, документально доведеною та підлягає задоволенню.

За таких обставин, суд задовольняє позов товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство «Колос»до Старобезрадичівської сільської ради Обухівського району повністю. У зв'язку із задоволенням позову, на підставі ст. 49 ГПК України, суд покладає на відповідача відшкодування позивачу судових витрат, які складаються з державного мита в сумі 85,00 грн. та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118,00 грн.

Беручи наведене вище до уваги, керуючись ст. 19 Конституції України, частини 3 ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування», частиниою 1 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців», ст.ст. 12, частиною 1 ст. 82, ст.ст. 116, 126, 152, пунктом 12 Перехідних положень ЗК України, ст. 15, пунктами 1,10 ст. 16, ст.ст. 204, 328, частиною 1 ст. 377 ЦК України,  пунктами 3, 10, 11 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого Постановою КМ України, від 26.05.2004, № 677 «Про затвердження Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», підпунктом 1.4 пункту 1 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженої Наказом Держкомзему України  від 04.05.1999, № 43, Положенням про управління (відділ) Держкомзему в районі, затвердженим Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 17.06.2008р. № 123 "Про затвердження положень про територіальні органи земельних ресурсів", враховуючи пп. „ґ” п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України „Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ” від 16.04.2004 р. №7,  керуючись ст.ст. 12, 32, 33, 35, 43, 44, 49, ст. ст. 82-85 ГПК України,  суд

ВИРІШИВ:

1. Позов товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство «Колос»до Старобезрадичівської сільської ради Обухівського району задовольнити повністю.

2. Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство «Колос» (08714, Київська обл., Обухівський район, село Нові Безрадичі, вул. Підгірна, буд.9, ідентифікаційний код 03754403) право власності на земельні ділянки, на яких розташовані належні позивачу об'єкти нерухомого майна, і які необхідні для обслуговування об'єктів нерухомого майна, за адресами:

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 20-Б, площею 0,561 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 21-Б, площею 0,284 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 22-Б, площею 0,118 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 23-Б, площею 0,099 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 24-Б, площею 0,539 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 25-Б, площею 0,197 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 26-Б, площею 0,691 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 27-Б, площею 0,269 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 28-Б, площею 0,376 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 29-Б, площею 0,051 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 30-Б, площею 1,375 га;

3. Зобов'язати Старобезрадичівську сільську раду Обухівського району Київської області (ідентифікаційний код 04361404) надати товариству з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство «Колос»(ідентифікаційний код 03754403) дозвіл на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення у приватну власність земельних ділянок за адресами:

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 20-Б, площею 0,561 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 21-Б, площею 0,284 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 22-Б, площею 0,118 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 23-Б, площею 0,099 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 24-Б, площею 0,539 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 25-Б, площею 0,197 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 26-Б, площею 0,691 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 27-Б, площею 0,269 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 28-Б, площею 0,376 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 29-Б, площею 0,051 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 30-Б, площею 1,375 га.

4. Зобов'язати Старобезрадичівську сільську раду Обухівського району Київської області (ідентифікаційний код 04361404) після одержання позитивного висновку державної землевпорядної експертизи надати товариству з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство «Колос»(ідентифікаційний код 03754403) дозвіл на виготовлення державних актів про право приватної власності на земельні ділянки за адресами:

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 20-Б, площею 0,561 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 21-Б, площею 0,284 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 22-Б, площею 0,118 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 23-Б, площею 0,099 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 24-Б, площею 0,539 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 25-Б, площею 0,197 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 26-Б, площею 0,691 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 27-Б, площею 0,269 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 28-Б, площею 0,376 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 29-Б, площею 0,051 га;

-          08714, Київська обл., с. Старі Безрадичі Обухівського району, вул. Набережна, 30-Б, площею 1,375 га.

5. Стягнути з Старобезрадичівської сільської ради Обухівського району Київської області (08714, Київська обл., Обухівський район, село Старі Безрадичі, вул. Набережна, буд. 2-А, ідентифікаційний код 04361404) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське товариство «Колос» (08714, Київська обл., Обухівський район, село Нові Безрадичі, вул. Підгірна, буд.9, ідентифікаційний код 03754403) 85,00 грн. (вісімдесят п'ять гривень) державного мита та 118,00 грн. (сто вісімнадцять гривень) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення та підписання, і може бути оскаржено в апеляційному або касаційному порядку.

           Суддя                                                               Конюх О.В.

Повний текст рішення підписаний 22.12.2008р.

Дата ухвалення рішення16.12.2008
Оприлюднено07.01.2009
Номер документу2641608
СудочинствоГосподарське
Суть                           визнання права власності на земельні ділянки

Судовий реєстр по справі —2/244-08

Ухвала від 23.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 02.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 18.03.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 27.01.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Зеленіна Н.І.

Рішення від 16.12.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 25.11.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 10.11.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні