Ухвала
від 05.06.2012 по справі б8/058-12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16. тел. 235-24-26

У Х В А Л А

про порушення провадження у справі

"05" червня 2012 р. Справа № Б8/058-12

Господарський суд Київської області в складі судді Скутельника П.Ф. , розглянувши матеріали

за заявою ліквідатора ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КОМП'ЮТЕР ЛЕНД», ідентифікаційний код юридичної особи: 36449158, місцезнаходження: 08132, Київська обл., м. Вишневе, вул. Жовтнева, буд. 24, кв. 28,

про порушення справи про банкрутство ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КОМП'ЮТЕР ЛЕНД», ідентифікаційний код юридичної особи: 36449158, місцезнаходження: 08132, Київська обл., м. Вишневе, вул. Жовтнева, буд. 24, кв. 28 (надалі за текстом: «Боржник»), -

В С Т А Н О В И В:

до господарського суду Київської області звернувся ліквідатор ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КОМП'ЮТЕР ЛЕНД», ідентифікаційний код юридичної особи: 36449158, місцезнаходження: 08132, Київська обл., м. Вишневе, вул. Жовтнева, буд. 24, кв. 28 («Боржник» ) з підстав, передбачених ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (надалі за текстом «Закон про банкрутство»), яка передбачає, що якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Представлених матеріалів достатньо для порушення справи про банкрутство, призначення справи до розгляду.

З метою підготовки справи до розгляду, забезпечення повноти та об'єктивності розгляду справи суд витребовує від підприємств та установ інформацію, відомості, що є необхідними для прийняття відповідного судового рішення за результатами підготовчого засідання.

Згідно п.п. 1, 2, 3, 6 ст. 7 Закону про банкрутство», заява боржника повинна містити крім відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, такі відомості: розмір заборгованості із єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування по податках і зборах (обов'язкових платежах);

суму невикористаних та своєчасно не повернутих коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; найменування банків, що здійснюють розрахунково-касове і кредитне обслуговування боржника. До заяви боржника додаються: бухгалтерський баланс на останню звітну дату, підписаний керівником і бухгалтером підприємства-боржника; перелік і повний опис заставленого майна із зазначенням його місцезнаходження та вартості на момент виникнення права застави; заява про порушення справи про банкрутство подається боржником або кредитором у письмовій формі, підписується керівником боржника чи кредитора (іншою особою, повноваження якої визначені законодавством або установчими документами), громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності (його представником) і повинна містити: реквізити розрахункового документа про списання коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника та дату його прийняття банківською установою боржника до виконання.

Відповідно до п. 3 ст. 104 Цивільного кодексу України, порядок припинення юридичної особи в процесі відновлення її платоспроможності або банкрутства встановлюється законом .

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону про банкрутство, справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 51 Закону про банкрутство, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Таким чином, особливості ст. 51 Закону про банкрутство не спрощують вимогу визначену ч. 3 ст. 6 Закону про банкрутство в частині безспірності вимог кредитора до Боржника.

Відповідно до ч. 2 ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до абз. 2 п. 27 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про банкрутство»від 18 грудня 2009 року №15, безспірність вимог кредитора (кредиторів) за грошовими зобов'язаннями та щодо виплати заборгованості із заробітної плати підтверджується виконавчими документами, виключний перелік яких передбачено у статті 3 Закону України "Про виконавче провадження".

Згідно до п.п. 1 ч. 2 ст. 17 Закону України "Про виконавче провадження", - відповідно до цього Закону підлягають виконанню державною виконавчою службою такі виконавчі документи: виконавчі листи, що видаються судами.

Станом на дату прийняття рішення про ліквідацію Боржника (04 жовтня 2010 року) діяла редакція Цивільного кодексу України з урахуванням змін, внесених 09 вересня 2010 року, де відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 105 Цивільного кодексу України, учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення . Комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації , в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи. Комісія вживає усіх можливих заходів щодо виявлення кредиторів, а також письмово повідомляє їх про припинення юридичної особи .

Таким чином, станом на 18 жовтня 2010 року орган, що здійснював державну реєстрацію, вносив до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення, а окремо, а комісія з припинення юридичної особи поміщала в друкованих засобах масової інформації , в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї, а також письмово повідомляла кредиторів про припинення юридичної особи .

Відповідно до ч.ч. 2, 3 Господарського кодексу України, орган (особа), який прийняв рішення про ліквідацію суб'єкта господарювання, встановлює порядок та визначає строки проведення ліквідації, а також строк для заяви претензій кредиторами, що не може бути меншим, ніж два місяці з дня оголошення про ліквідацію. Ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить ліквідацію суб'єкта господарювання, вміщує в друкованих органах відповідно до закону повідомлення про його ліквідацію та про порядок і строки заяви кредиторами претензій, а явних (відомих) кредиторів повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені цим Кодексом чи спеціальним законом строки.

Відповідно до ч.ч. 1, 6, 7 ст. 111 Цивільного кодексу України, з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу щодо ліквідації юридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана вжити всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується, та письмово повідомити кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені цим Кодексом строки. Ліквідаційна комісія (ліквідатор) заявляє вимоги та позови про стягнення заборгованості з боржників юридичної особи. Ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана повідомити учасників юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, про її участь в інших юридичних особах та/або надати відомості про створені нею господарські товариства, дочірні підприємства. Для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам державної податкової служби та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку. До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам державної податкової служби, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітний період .

Відповідно до листа Вищого господарського суду України № 05-06/520/78 від 05 лютого 2010 року, відповідно до вимог ч. 1 ст. 51 Закону про банкрутство, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Необхідною передумовою для звернення з такою заявою є дотримання ліквідатором (ліквідаційною комісією) вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи, зокрема: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення, згідно з вимогами ст. 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу . У зв'язку з чим органи державної податкової служби після публікації оголошення та отримання повідомлення про ліквідацію підприємства повинні здійснити позапланову перевірку суб'єкта господарювання в двомісячний термін (ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України).

Відповідно до п. 6 ст. 7 Закону про банкрутство, у разі, якщо справа про банкрутство порушується за заявою боржника, боржник зобов'язаний одночасно подати план санації відповідно до вимог цього Закону.

Відповідно до п. 14 Наказу Головної ДПІ України № 15 від 22 квітня 1993 року «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита», при сплаті державного мита готівкою до документа, щодо якого вчинюється відповідна дія, додається оригінал квитанції кредитної установи, яка прийняла платіж, а при перерахуванні мита з рахунку платника - останній примірник платіжного доручення з написом (поміткою) кредитної установи такого змісту "Зараховано в дохід бюджету ____ грн. (дата)". Цей напис скріплюється першим і другим підписами посадових осіб і відбитком печатки кредитної установи з відміткою дати виконання платіжного доручення.

Суд звертає увагу на те, що відповідно до ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд залишає позов без розгляду, якщо: позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору .

Керуючись ст. ст. 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 1, 5-8, 11, 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", Суд, -

УХВАЛИВ:

1. Порушити провадження у справі про банкрутство, прийняти заяву до розгляду.

2. Призначити справу до розгляду у судовому засіданні на 18 червня 2012 року на 15 год. 05 хв . в приміщенні господарського суду Київської області (м. Київ, вул. Комінтерну, буд. 16, Зал судових засідань № 2).

3. Зобов'язати Боржника надати оригінали всіх поданих останнім документів для огляду у судовому засіданні.

Зобов'язати Боржника надати суду на призначене судове засідання для огляду у судовому засіданні оригінали та належним чином засвідчені копії для долучення до матеріалів справи :

- документ, яким визначено: розмір заборгованості Боржника з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування по податках і зборах (обов'язкових платежах); суму невикористаних та своєчасно не повернутих коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; найменування банків, що здійснюють розрахунково-касове і кредитне обслуговування боржника; надати бухгалтерські баланси Боржника за 2010, 2011 роки , бухгалтерський баланс на останню звітну дату, підписаний керівником і бухгалтером боржника (до прийняття рішення про припинення господарської діяльності) з відмітками податкового органу про його отримання або інші докази здавання балансу у такому вигляді; кадрові накази про призначення керівника та бухгалтера Боржника, які підписали вказані вище баланси Боржника;

- перелік і повний опис заставленого майна із зазначенням його місцезнаходження та вартості на момент виникнення права застави;

- реквізити розрахункового документа про списання коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника та дату його прийняття банківською установою боржника до виконання;

- належний доказ розміщення ліквідатором в друкованих органах повідомлення про його ліквідацію та про порядок і строки заяви кредиторами претензій ; докази повідомлення кредитора Боржника про ліквідацію Боржника та про порядок і строки заявлення кредиторами претензій;

- надати докази подачі ліквідаційною комісією документів юридичної особи, у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку органам державної податкової служби та Пенсійного фонду України, органам фондів соціального страхування на виконання вимог ст. 111 Цивільного кодексу України ;

- надати ліквідаційний баланс Боржника;

- надати належні докази подачі органам державної податкової служби, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітності за останній звітний період до моменту затвердження ліквідаційного балансу, складеної ліквідаційною комісією Боржника.

- докази відповідності аудитора, яким проведено аудит за наслідками якого надано аудиторський висновок № 12 від 26 березня 2012 року встановленим законодавствам вимогам щодо здійснення даного виду діяльності (свідоцтво на право провадження діяльності);

- план санації;

- надати докази сплати судового збору у відповідності з вимогами п. 14 Наказу Головної ДПІ України № 15 від 22 квітня 1993 року «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита», - примірник з написом (поміткою) кредитної установи такого змісту "Зараховано в дохід бюджету ____ грн. (дата)", скріплений першим і другим підписами посадових осіб і відбитком печатки кредитної установи з відміткою дати виконання платіжного доручення.

4. Зобов'язати Боржника провести аудит фінансово-господарської діяльності Боржника за останні 24 календарних місяців його господарської діяльності та надати аудиторський висновок суду з долученими доказами відповідності аудитора встановленим законодавствам вимогам щодо здійснення даного виду діяльності, в якому також відобразити: наявність у Боржника майна; встановити чи перебільшує майно Боржника над його кредиторською заборгованістю; надати розшифровку балансу Боржника на останню звітну дату по основним засобам по групам основних засобів до прийняття рішення про припинення господарської діяльності; розшифровку балансу боржника станом на останню звіту дату по всім дебіторам і кредиторам із зазначенням сум заборгованості, в тому числі перед бюджетом, з страхування, з оплати праці;

5. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів відповідно до ст. 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у зв'язку з чим заборонити органам стягнення та органам виконавчої служби стягнення на підставі виконавчих документів та інших документів, за якими здійснюються стягнення відповідно до законодавства.

6. Визнати обов'язковою явку ліквідатора Банкрута. Попередити сторони про матеріальну відповідальність за неявку в судове засідання та невиконання вимог суду. Зокрема, попередити учасників провадження про те, що відповідно до п. 5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд, приймаючи рішення, має право: стягувати в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону;

7. Ухвалу надіслати : Відділу державної виконавчої служби Києво-Святошинського районного управління юстиції (08152, м. Вишневе, вул. Л.Українки, 86), Державному реєстратору Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області (Київська область,03115, м. Київ, просп. Перемоги, 126), державному нотаріусу Києво-Святошинської районної державної нотаріальної контори (08150, Київська обл., Києво-Святошинський район, м. Боярка, вул. Б.Хмельницького, 113); Відділу державної виконавчої служби Солом'янського районного управління юстиції у м. Києві (03186, м. Київ, пр-т Повітрофлоцький, буд. 40-А);

Копію ухвали надіслати: Управлінню з питань банкрутства Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України (04071, м. Київ, вул. Ярославська, буд. 5/2, кб. 2); Боржнику ( 08132, Київська обл., м. Вишневе, вул. Жовтнева, буд. 24, кв. 28 ); ДПІ у Києво-Святошиснькому районі (08132, м. Вишневе, вул. Ломоносова, 34); Управлінню Пенсійного фонду України у Києво-Святошинському районі (08132, м. Вишневе, вул. Святошинська, буд. 50), Відділенню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Києво-Святошинському районі (03170, м. Київ, вул. Янтарна, 12 а, к. 10); Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у Києво-Святошинському районі (м. Боярка, вул. Білогородська, 11-А); арбітражному керуючому Авілову С.В. (АДРЕСА_2).

Дата набрання чинності ухвалою -05 червня 2012 року;

Термін пред'явлення виконавчого документу до виконання -до 05 червня 2013 року.

Суддя Скутельник П.Ф.

Дата ухвалення рішення05.06.2012
Оприлюднено08.06.2012
Номер документу24487513
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б8/058-12

Ухвала від 20.08.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 02.07.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 18.06.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні