Постанова
від 12.06.2012 по справі 5023/9775/11
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" червня 2012 р. Справа № 5023/9775/11

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Ткаченко Н.Г.- головуючого, Куровського С.В., Погребняка В.Я., розглянувши касаційну скаргу Ліквідатора Палько В.Ю. на постановуХарківського апеляційного господарського суду від 09.04.2012 у справі№ 5023/9775/11 господарського суду Харківської області за заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю "Транссістем" провизнання банкрутом,

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 24.11.2011 за заявою ТОВ "Транссістем" порушено провадження у справі №5023/9775/11 про банкрутство останнього в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі -Закон).

Постановою господарського суду Харківської області від 13.12.2011 у справі №5023/9775/11 ТОВ "Транссістем" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру на підставі ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідатором боржника призначено голову ліквідаційної комісії Палько В.Ю., зобов'язано ліквідатора здійснити відповідні дії.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 28.02.2012 у справі №5023/9775/11 (суддя: Усатий В.О.) затверджено ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланс. Ліквідовано юридичну особу -ТОВ "Транссістем". Провадження у справі припинено. Зобов'язано Головне управління статистики у Харківській області виключити з Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України ТОВ "Транссістем". Зобов'язано державного реєстратора провести державну реєстрацію припинення юридичної особи -банкрута, внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та передати органам державної статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації припинення для знаття юридичної особи з обліку.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 09.04.2012 (судді: Пуль О.А., Білоусова Я.О., Камишева Л.М.) ухвалу господарського суду Харківської області від 28.02.2011 у справі №5023/9775/11 скасовано. Провадження у справі припинено.

В касаційній скарзі ліквідатор Палько В.Ю. просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції, ухвалу суду першої інстанції залишити без змін, посилаючись на порушення Харківським апеляційним господарським судом норм матеріального та процесуального права.

Представники сторін в судове засідання не з'явились, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином.

Заслухавши суддю - доповідача, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Спрощена процедура банкрутства, яка передбачена ст. 51 Закону про банкрутство (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з чим необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст. 51 Закону про банкрутство є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Частиною 1 ст. 110 ЦК України встановлено, що юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку з закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому Законом про банкрутство.

Згідно із ч.3 ст.60 ГК України ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить ліквідацію суб'єкта господарювання, вміщує в друкованих органах відповідно до закону повідомлення про його ліквідацію та про порядок і строки заяви кредиторами претензій, а явних (відомих) кредиторів повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені цим Кодексом чи спеціальним законом строки.

Відповідно до ч. 4 ст. 105 ЦК України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї, який не може становити менше двох місяців з дня публікації такого повідомлення.

В ч. 1 ст. 111 ЦК України законодавець встановив, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами, складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Як вбачається з матеріалів справи, 23.11.2011 голова ліквідаційної комісії звернувся до суду з заявою про порушення провадження по справі про банкрутство ТОВ "Транссістем" в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Свої вимоги заявник обґрунтував тим, що загальними зборами засновників (учасників) підприємства вирішено припинити діяльність підприємства шляхом ліквідації, прийнято рішення про ліквідацію ТОВ "Транссістем" (протокол №1-11 від 22.08.2011), створено ліквідаційну комісію та для проведення процедури ліквідації підприємства призначено ліквідатора Палько В.Ю., яку зобов'язано провести всі необхідні дії у відповідності до діючого законодавства України, необхідні для припинення товариства у зв'язку з ліквідацією.

Головою ліквідаційної комісії складено проміжний ліквідаційний баланс підприємства станом на 04.11.2011 (а.с.74 т.1).

В межах здійснення процедури ліквідації розміщено оголошення про ліквідацію "Транссістем" в "Бюлетені державної реєстрації" №188 (23) від 26.08.2011р. (а.с.28 т.1) та в газеті "Урядовий кур'єр" №157 від 30.08.2011 (а.с.31-32 т.1).

Як вже зазначалось, постановою господарського суду Харківської області від 13.12.2011 боржника -ТОВ "Транссістем" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором -голову ліквідаційної комісії Палько В.Ю.

В газеті "Урядовий кур'єр" №1 від 04.01.2012 ліквідатором надруковане оголошення про визнання ТОВ "Транссістем" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором Палько В.Ю. (а.с131-132 т.1).

28.02.2012 ліквідатор надав суду звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс, реєстр вимог кредиторів та інші документи, що свідчать про виконання ліквідатором ліквідаційної процедури товариства.

В ході ліквідаційної процедури після публікації оголошення надійшли кредиторські вимоги від ФОП ОСОБА_5 на загальну суму 34379, 70 грн., які були визнані ліквідатором у повному обсязі та включені до реєстру вимог кредиторів згідно з черговістю. Будь-які інші кредитори з вимогами до банкрута після публікації оголошення до суду та ліквідатора не звертались.

Суд апеляційної інстанції встановив, що при прийнятті постанови про визнання ТОВ "Транссістем" банкрутом судом першої інстанції не було досліджено, що рішення про ліквідацію прийнято засновниками 22.08.2011 (а.с.26 т.1), проміжний ліквідаційний баланс затверджено загальними зборами 07.09.2011р. (а.с.78 т.1), однак він відсутній в матеріалах справи, в той час як проміжний ліквідаційний баланс, наданий боржником при порушенні провадження у справі складений станом на 04.11.2011 (а.с.74-75 т.1).

Зазначене свідчить про недотримання боржником встановленого 2-х місячного строку, необхідного для заяви претензій кредиторами, а також про те, що пасив боржника не був сформований відповідно до вимог Закону.

Тобто, судом апеляційної інстанції встановлено, що ліквідатором боржника не дотримано позасудової процедури самоліквідації боржника, виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості на час складання проміжного ліквідаційного балансу та довідки про перелік пред'явлених кредиторських вимог.

Крім того, судом першої інстанції не було перевірено чи повідомляв ліквідатор органи державної податкової служби про ліквідацію, оскільки з метою проведення документальної позапланової перевірки Харківською ОДПІ на адресу ліквідатора було направлено запити про надання до перевірки документів №349/10/23-418 від 16.01.2012 та №1615/10/23-418 від 07.02.2012. На вказані запити отримано відповідь за №71/П від 03.02.2012 в якій зазначено, що у зв'язку з тим, що документи підприємства знаходяться у ліквідатора Палько В.Ю., яка тимчасово знаходиться за межами України і будуть надані після 16.02.2012.

Проте, як зазначено в постанові суду апеляційної інстанції, будь - які документи та відомості, необхідні для проведення перевірки ліквідатором не надавалися Харківській ОДПІ, перевірка ТОВ "Транссістем"ДПІ не була проведена.

Таким чином, суд першої інстанції визнав боржника банкрутом без встановлення обставин справи, з якими чинне законодавство пов'язує можливість порушення справи про банкрутство боржника за ст. 51 Закону про банкрутство, що ліквідується власником та визнання його банкрутом.

З огляду зазначеного, апеляційна інстанція прийшла до обгрунтованого висновку, що справа про банкрутство ТОВ "Транссістем" безпідставно порушена місцевим господарським судом. У разі безпідставності порушення справи про банкрутство суд припиняє провадження у справі відповідно до п.1-1 ст. 80 ГПК України.

Враховуючи вище викладене, постанова апеляційної інстанції прийнята судом у відповідності до вимог матеріального та процесуального права і підстав для її скасування не вбачається.

Доводи касаційної скарги не спростовують висновку суду апеляційної інстанції, які викладені в оскаржуваній постанові.

Керуючись статтями 111 5 , 111 7 , 111 9 , 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,-

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Ліквідатора Палько В.Ю. залишити без задоволення.

Постанову Харківського апеляційного господарського суду від 09.04.2012 у справі №5023/9775/11 залишити без змін.

Головуючий Ткаченко Н.Г.

Судді Куровський С.В.

Погребняк В.Я.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення12.06.2012
Оприлюднено15.06.2012
Номер документу24627925
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/9775/11

Ухвала від 13.02.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 13.02.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 12.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Ухвала від 29.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Постанова від 13.04.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоусова Я.О.

Постанова від 28.02.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.02.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 25.11.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні