Постанова
від 27.06.2012 по справі 2а/0470/5302/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2012 р. Справа № 2а/0470/5302/12 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Рябчук О.С.

при секретарі Грушко Н.В.

за участю:

представника позивача Зінченко Г.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Апостолівського районного центру зайнятості до Державного підприємства «Управління Софіївського групового водопроводу»про стягнення заборгованості у розмірі 5 561,69 грн., -

ВСТАНОВИВ:

11 травня 2012 року Апостолівський районний центр зайнятості (далі - позивач) звернувся до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Державного підприємства «Управління Софіївського групового водопроводу» (далі - відповідач) про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків в розмірі 5561, 69 грн.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила задовольнити позов в повному обсязі. В обґрунтування заявлених вимог зазначила, що у зв'язку з несплатою страхового внеску за 9 місяців 2010 року у підприємства існує залишок заборгованості в розмірі 5561,69 грн., про стягнення якого ще не поданий позов до суду. На теперішній час заборгованість відповідачем не погашена.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, заперечення на позовну заяву не надав. Про дату, час, місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд приходить до наступного висновку.

Відповідач - Державне підприємство «Управління Софіївського групового водопроводу», перебуває на обліку у Апостолівському районному центрі зайнятості з 18.10.2002 року та є платником внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Державне підприємство «Управління Софіївського групового водопроводу» надало до Апостолівського районного центру зайнятості розрахункову відомість про нарахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 9 місяців 2010 р., відповідно до якого відповідачем самостійно визначено суму, яка підлягає сплаті як страхові внески, у розмірі 9 448,43 грн. (а.с. 6).

Відповідно до довідки-розрахунку заборгованість Державного підприємства «Управління Софіївського групового водопроводу» перед Апостолівського районного центру зайнятості, за несплату узгодженої самостійно розрахованих внесків на суму 9 448,43 грн. нараховано пеню у розмірі 544,90 грн. (а.с. 7).

Відповідно до постанови Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 05.08.2010 р. по справі № 2-а-5099/10/0470 з Державного підприємства «Управління Софіївського групового водопроводу» на користь Апостолівського районного центру зайнятості стягнуто заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 1 867,91 грн. та пеню в сумі 545,10 грн.

Відповідно до постанови Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 19.06.2009 р. по справі № 2а-915/09/0470 з Державного підприємства «Управління Софіївського групового водопроводу» на користь Апостолівського районного центру зайнятості стягнуто заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 1 860,84 грн. та пеню у розмірі 157,79 грн.

Залишок заборгованості Державного підприємства «Управління Софіївського групового водопроводу», про стягнення якої не подавався позов становить 5561, 69 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533-III Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Фонд) створюється для управління страхуванням на випадок безробіття, акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, виплати забезпечення та надання соціальних послуг, здійснення інших функцій згідно із цим Законом і статутом Фонду.

Відповідно до п. 14 ч. ч. 1 ст. 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533-III (дійсного на час виникнення правовідносин) страхові внески - кошти відрахувань на страхування на випадок безробіття, сплачені згідно із законодавством, що діяло до набрання чинності Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», кошти єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, спрямовані на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття відповідно до пропорцій, визначених законом.

Згідно з ч. 3 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533-III (в редакції, чинній на час виникнення правовідносин) перерахування страхових внесків здійснюється страхувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі, або виручки від реалізації товарів (послуг).

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533-III (в редакції, чинній на час виникнення правовідносин) роботодавець зобов'язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески.

Відповідно до абз. 1-4 ч. 1 ст. 38 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (в редакції, чинній на час виникнення правовідносин) роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців.

У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Штраф накладається у розмірі прихованої суми виплат, на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення - у трикратному розмірі зазначеної суми.

Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк.

Відповідно п. 6.7 до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.12.2000 р. № 339, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2001 р. за № 30/5221 роботодавці щокварталу складають у двох примірниках розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, один екземпляр якої подається до центру зайнятості за місцем реєстрації платника в такі строки: 10 квітня, 10 липня, 10 жовтня, 15 січня. Усі примірники розрахункової відомості підписуються керівником і головним бухгалтером підприємства або організації, виконавцем та завіряються печаткою. Другий примірник звіту, завірений центром зайнятості, залишається в бухгалтерії платника страхових внесків.

Відповідно до абзацу 5 п. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» № 2464-IV від 08.07.2010 р. стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 162 Кодексу адміністративного судочинства України суд в порядку адміністративного судочинства може прийняти постанову про стягнення з відповідача коштів.

Оцінюючи усі докази, надані суду, у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Апостолівського районного центру зайнятості до Державного підприємства «Управління Софіївського групового водопроводу» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків є обґрунтованими та такими, які підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 9, 11, 17, 69-72, 86, 94, 128, 158-163, 167, 186, 254, 255, 257 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Апостолівського районного центру зайнятості до Державного підприємства «Управління Софіївського групового водопроводу» про стягнення заборгованості у розмірі 5 561,69 грн. - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Державного підприємства «Управління Софіївського групового водопроводу» на користь Апостолівського районного центру зайнятості заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 5 561,69 грн. (п'ять тисяч п'ятсот шістдесят одна гривня 69 копійок)

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна, скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі якщо справа розглядалась судом за місцезнаходженням суб'єкта владних повноважень і він не був присутній у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, але його було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо у суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова виготовлена у повному обсязі 20.06.2012 року.

Суддя О.С. Рябчук

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.06.2012
Оприлюднено04.07.2012
Номер документу24953900
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/5302/12

Ухвала від 20.09.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Ухвала від 14.09.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Ухвала від 22.02.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Ухвала від 04.02.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Постанова від 27.06.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Ухвала від 14.05.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні