Постанова
від 21.06.2012 по справі 2а-1670/3312/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2012 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/3312/12

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Серги С.М.,

при секретарі - Лайко О.В.,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1,

відповідача - Федоряки Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом ОСОБА_3 до Державного реєстратора Чорнухинської районної державної адміністрації Федоряки Лідії Василівни про зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

21 травня 2012 року ОСОБА_3 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до державного реєстратора Чорнухинської районної державної адміністрації Федоряки Лідії Василівни (далі-відповідач) про зобов'язання скасувати всі реєстраційні дії, що стосуються Сільськогоспоарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма імені Суворова", а також інших підприємств в частині участі даного товариства та відновити державну реєстрацію СТОВ "Агрофірма імені Суворова".

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги, просив задовольнити їх в повному обсязі.

Відповідач в судовому засіданні просив відмовити у задоволенні позовних вимог з підстав, викладених у письмових запереченнях (а.с. 21-23).

Розглянувши подані сторонами документи, заслухавши пояснення сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що позов задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Судом встановлено, що Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма імені Суворова" (код ЄДРПОУ 03770448), було зареєстроване як юридична особа 01.03.2000 Чорнухинською районною державною адміністрацією Полтавської області, 11.05.2006 відомості про нього включено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців. 22.07.2009 внесено до Єдиного державного реєстру запис за № 1 581 112 0014 000141 про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення

Відповідно до Засновницького договору Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма ім. Суворова", затвердженого установчими зборами засновників 29.02.2000, засновниками Товариства являлись: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_1, ОСОБА_5 та ОСОБА_6.

Згідно з протоколом загальних зборів учасників СТОВ "Агрофірма ім. Суворова" 20.06.2008 були прийняті наступні рішення:

1. Звільнено ОСОБА_3 з посади директора Товариства;

2. Виключено ОСОБА_3 відповідно до розділу 3 Засновницького договору з числа засновників Товариства;

3. Внесено до статутного фонду товариства додаткові кошти в розмірі 3200 грн;

4. Затверджено Статут товариства в новій редакції.

На підставі прийнятого рішень та поданих СТОВ "Агрофірма ім. Суворова" документів державним реєстратором Чорнухинської районної державної адміністрації внесені відповідні зміни до ЄДР.

Позивачем до Господарського суду подано позов про визнання рішення зборів від 20.06.2008 недійсними.

13.09.2011 Господарським судом Київської області прийнято рішення у справі № 18/1508/11-6/089-11, яким позов ОСОБА_3 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма см. Суворова", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -Державний реєстратор Чорнухинської райдержадміністрації, про визнання недійсним рішення загальних зборів товариства задоволено. Визнано недійсним рішення загальних зборів Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма ім. Суворова", оформлене протоколом зборів засновників Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма ім. Суворова" від 20.06.2008.

28.11.2011, посилаючись на рішення Господарського суду Київської області, позивач звернувся до державного реєстратора Чорнухинської районної державної адміністрації з заявою про поновлення реєстрації СТОВ "Агрофірма ім. Суворова"/а.с.6/.

02.12.2011 листом № 08-10/271 державний реєстратор відмовив позивачу у задоволенні даної заяви.

Оцінюючи обґрунтованість позовних вимог, суд виходить з наступного.

Відповідно до положення частини 1 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 N 755-IV, який набрав чинності 01.07.2004 (надалі Закон N 755-IV), державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Згідно зі статтею 33 Закону N 755-IV юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

З протоколу № 3 зборів засновників сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма ім. Суворова" від 06.10.2008 слідує, що засновники даного товариства вирішили припинити діяльність СТОВ "Агрофірма ім. Суворова" шляхом приєднання до ТОВ "Річленд-2"( код ЄДРПОУ 34401659) з передачею йому всіх прав і обов'язків СТОВ "Агрофірма ім. Суворова". Дана обставина також підтверджена копіями опису документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії "Державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення", реєстраційної картки форми №8, протоколу зборів засновників СТОВ "Агрофірма ім. Суворова" №4 від 04.06.2009, акту від 03.06.2009, передавального акту активів та пасивів балансу товариства від 03.06.2009 /а.с.43-47/.

Як встановлено в судовому засіданні та підтверджується матеріалами справи, державним реєстратором Чорнухинської районної державної адміністрації внесено до Єдиного державного реєстру запис за № 1 581 112 0014 000141 від 22.07.2009 про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення/а.с.32/.

В подальшому, Товариство з обмеженою відповідальністю "Річленд-2" за рішенням засновників від 29.03.2010 також було припинено шляхом реорганізації - приєднання до ТОВ "Баришевська зернова компанія", про що внесено відповідний запис до ЄДР за № 1 581 112 0005 000252, 30.04.2010 - державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення /а.с. 34; 49-54/.

Статтею 31 Закону N 755-IV встановлено, що у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи, або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Державний реєстратор у строк, що не перевищує двох робочих днів з дати надходження судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, вносить до Єдиного державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо інше не встановлено судовим рішенням, та в той же день повідомляє органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України про внесення такого запису.

У зв'язку з припиненням юридичної особи СТОВ "Агрофірма імені Суворова" та відсутністю судових рішень, на підставі яких державний реєстратор зобов'язаний згідно зі статтею 31 Закону N 755-IV внести до ЄДР записи, підстави для зобов'язання скасувати всі реєстраційні дії, що стосуються Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма імені Суворова", а також інших підприємств в частині участі даного товариства, відсутні.

Положеннями статті 41 Закону N 755-IV закріплений порядок внесення до Єдиного державного реєстру судового рішення щодо відміни державної реєстрації припинення юридичної особи: підставою для внесення до Єдиного державного реєстру запису про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи є постановлення судом рішення щодо відміни державної реєстрації припинення юридичної особи.

Враховуючи факт відсутності судового рішення щодо відміни державної реєстрації припинення юридичної особи СТОВ "Агрофірма імені Суворова", у державного реєстратора не має обов'язку щодо внесення запису про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи СТОВ "Агрофірма імені Суворова".

Таким чином, суд приходить до висновку, що позовні вимоги задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_3 до Державного реєстратора Чорнухинської районної державної адміністрації Федоряки Лідії Василівни про зобов'язання вчинити дії відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови з одночасним направленням копії скарги до суду апеляційної інстанції.

Повний текст постанови виготовлено 26 червня 2012 року.

Суддя С.М. Серга

Дата ухвалення рішення21.06.2012
Оприлюднено05.07.2012
Номер документу24958640
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/3312/12

Ухвала від 23.05.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.М. Серга

Ухвала від 27.11.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Леонтович К.Г.

Ухвала від 24.07.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 18.10.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Леонтович К.Г.

Ухвала від 27.09.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Постанова від 21.06.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.М. Серга

Ухвала від 23.05.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.М. Серга

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні