Постанова
від 20.06.2012 по справі 2а-4211/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

20 червня 2012 року 15:45 № 2а-4211/12/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва в складі: - суддя Іщук І.О. розглянувши у в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Генічеська міжрайонна державна податкова інспекція Херсонської обласної державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Симбуд»про стягнення заборгованості в розмірі 7491,26 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позовні вимоги заявлені про стягнення боргу з орендної плати за землю з юридичних осіб в сумі 7 491, 26 грн.

В судовому засіданні 06.06.2012 судом прийнято рішення про розгляд справи відповідно до ч.6 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України в порядку письмового провадження.

Так, відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Обгрунтовуючи позовні вимоги представник Позивача зазначив, у Відповідача обліковується заборгованість, з підстав порушення п.6.1. ст.6, ст.16 Податкового кодексу України в розмірі 7 491,26 грн., яка на думку Позивача підлягає стягненню в судовому порядку.

Відповідач про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, докази про щ, наявні матеріалах справи. Однак, в судове засідання не прибув, свого представника не направив, заперечень стосовно адміністративного позову суду не надав.

Розглянувши наявні документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог, з огляду про наступне.

Відповідач є юридичною особою, зареєстрований в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців та знаходиться на обліку як платник податків в Генічеській міжрайонній державній податковій інспекції Херсонської області державної податкової служби.

Згідно із відомостей про наявні земельні ділянки між Відповідачем та районної державною адміністрацією (с.Щасливцеве) 31.10.2007 укладено договір оренди земельної ділянки -площею - 69949 м2 за адресою: с. Щасливцеве.

Відповідач має податковий борг з земельного податку на суму 7491,26 грн.

Згідно пп.14.1.147 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02.10.2010 № 2756 (надалі - ПК №2756) плата за землю -загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Відповідно до ст.49 ПК №2756 податкова декларація подається за звітній період в установлені строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

Платник податків зобов'язаний, подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (пп.16.1.3 ст.16 ПК №2756).

Згідно із положеннями п.56.11 ст.56 ПК № 2756 не підлягає оскарженню податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Пунктом 6.1. ст.6 ПК №2765 визначено, що податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку.

Як вбачається з матеріалів справи, Відповідачем було подано декларацію з плати за землю з самостійно визначеним податковим зобов'язанням.

Актом Позивача від 15.03.2012 проведенні звірення розрахунків платника податків з бюджетом за період з 01.01.2012 по 15.03.2012, та встановлено заборгованість в розмірі 7491,26 грн.

Відповідно до пп.270.1.1. та п.п.270 1.2 ст. 270.1. ПК №2756, об'єктами оподаткування є: земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні; земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Згідно із пп. 286.2. ст. 286 ПК №2756, платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Платник плати за землю має право подавати щомісяця нову звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним. (п.п. 286.3 ст. 286)

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем заявлено до стягнення самостійно задекларовану відповідачем суму за січень-лютий 2012, яка з урахуванням самостійної часткової сплати становить 7491,26 грн. Однак, відповідачем не сплачується.

Згідно із п.58.1 ст.58 ПК №2756, у разі коли сума грошового зобов'язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу (крім декларування товарів, передбаченого для громадян), або у разі коли за результатами перевірки контролюючий орган встановлює факт невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, або зменшує розмір задекларованого від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість, розрахованого платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення.

Податкове повідомлення-рішення містить підставу для такого нарахування (зменшення) податкового зобов'язання та/або зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість; посилання на норму цього Кодексу та/або іншого закону, контроль за виконанням якого покладено на контролюючі органи, відповідно до якої був зроблений розрахунок або перерахунок грошових зобов'язань платника податків; суму грошового зобов'язання, що повинен сплатити платник податку; суму зменшеного (збільшеного) бюджетного відшкодування та/або зменшення від'ємного значення результатів господарської діяльності або від'ємного значення суми податку на додану вартість; граничні строки сплати грошового зобов'язання та/або строки виправлення платником податків показників податкової звітності; попередження про наслідки несплати грошового зобов'язання або внесення виправлень до показників податкової звітності в установлений строк; граничні строки, передбачені цим Кодексом для оскарження податкового повідомлення-рішення.

До податкового повідомлення-рішення додається розрахунок податкового зобов'язання та штрафних (фінансових) санкцій.

Форма та порядок надіслання податкового повідомлення-рішення і розрахунку грошового зобов'язання визначається центральним контролюючим органом.

Так, позивачем було скеровано на адресу відповідача корінець податкової вимоги форми «Ю»від 07.02.2012 №2, якою визначено суму податкового боргу в розмірі 3649,56 грн.

Відповідно до наданого позивачем поштового повідомлення, зазначений корінець податкової вимоги відповідачем не отримано, та повернуто на адресу позивача з зазначенням «закінчення терміну зберігання».

Відповідно до ст.104 Кодексу адміністративного судочинства України, суб'єкт владних повноважень має право звернутися до адміністративного суду у випадках, встановлених законом.

Враховуючи, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними конкретними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування, суд прийшов до висновку, про наявність підстав для задоволення позовних вимог. Оскільки наявність боргу підтверджена відповідними доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних вимог.

Відповідно до ст. 162 Кодексу адміністративного судочинства України, при вирішенні справи по суті суд може задовольнити адміністративний позов повністю або частково чи відмовити в його задоволенні повністю або частково, у разі задоволення адміністративного позову суд може прийняти постанову про визнання протиправними рішення суб'єкта владних повноважень чи окремих його положень, дій чи бездіяльності і про скасування або визнання нечинним рішення чи окремих його положень, про поворот виконання цього рішення чи окремих його положень із зазначенням способу його здійснення.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього кодексу.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 71, 104, 160-167 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги Генічеської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської обласної державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Симбуд» про стягнення податкової заборгованості в розмірі 7491,26 грн. - задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Симбуд»(03127 м.Київ, Голосіївський район, проспект 40-річчя Жовтня, буд 100/2, код ЄДРПОУ 33227379) заборгованість з орендної плати за землю в розмірі 7491,26 грн. (сім тисяч чотириста дев'яності одна грн. 26 коп.) на користь Генічеської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської обласної державної податкової служби (75500, Херсонська область, м. Генічеськ, вул.. Братів Коваленків, 60, код ЄДРПОУ 38053457, р/р33218812700128, 101; 13050246 (код платежу), код банку 37934859 ГУ ДКУ у Херсонській області, м.Херсон, МФО 852010).

Постанова набирає законної сили в порядку передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства та може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги

Суддя І.О. Іщук

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.06.2012
Оприлюднено07.07.2012
Номер документу25080217
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4211/12/2670

Постанова від 20.06.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Іщук І.О.

Ухвала від 11.04.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Іщук І.О.

Ухвала від 29.03.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Іщук І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні