Постанова
від 27.06.2012 по справі 5016/958/2012(18/22)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"27" червня 2012 р.Справа № 5016/958/2012(18/22)

Кредитор : фізична особа - підприємець ОСОБА_1, АДРЕСА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1.

Боржник : Приватне підприємство «НікЮТАС», 57330, Миколаївська область, Снігурівський район, с. Новопетрівка, вул. Степова, буд. 7, ідентифікаційний код 35451742.

Державний реєстратор: Снігурівська районна державна адміністрація, 57300, Миколаївська область, м. Снігурівка, вул. Леніна, 72.

Головне управління юстиції у Миколаївській області, 54020 , м. Миколаїв, вул. 8-Березня, 107,

Суддя Давченко Т.М.

При секретарі Карманчук І.П.

за участю представників:

від кредитора: ОСОБА_2

від боржника: представник не з'явився.

Суть спору: про визнання Приватного підприємства «НікЮТАС» - банкрутом.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 05.06.2012р. за заявою фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 порушено провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства «НікЮТАС», оскільки останнє неспроможне погасити заборгованість перед кредитором у сумі 73 609 грн. 50 коп., а також в зв'язку з тим, що керівні органи боржника -юридичної особи відсутні за його місцезнаходженням.

Боржник відзиву в господарський суд не надав, суму заборгованості не оспорив, не надав доказів, які б свідчили про можливість погашення цієї заборгованості. На підставі ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній документами.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення заяви виходячи з наступного.

Статтею 1 Закону про банкрутство визначено, що боржник -суб`єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов`язання перед кредиторами, у тому числі зобов`язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов`язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов`язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати.

Приватне підприємство «НікЮТАС»зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності -юридична особа Снігурівською районною державною адміністрацією 10.12.2008р., № запису 1 520 102 0000 000717, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи (а.с. 6).

Наявність безспірної кредиторської заборгованості боржника перед кредитором в сумі 73 609 грн. 50 коп. підтверджується: рішенням господарського суду Миколаївської області від 25.04.2012р. у справі № 5016/502/2012(13/39) про стягнення з боржника на користь кредитора 72 000 грн. заборгованості та 1609 грн. 50 коп. судового збору, виданим на виконання рішення суду наказом від 08.05.2012р., постановою відділу державної виконавчої служби Снігурівського районного управління юстиції від 29.05.2012р. про відкриття виконавчого провадження з виконання зазначеного наказу.

Станом на 27.06.2012р. заборгованість в сумі 73 609 грн. 50 коп. не погашено.

Відповідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 24.05.2012р. місцезнаходженням юридичної особи Приватного підприємства «НікЮТАС»є: Миколаївська область, Снігурівський район, с. Новопетрівка, вул. Степова, буд. 7.

04.05.2012р. державним реєстратором було внесено інформацію щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою.

Згідно статті 209 Господарського кодексу України, у разі нездатності суб`єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов`язання перед іншими особами або державою інакше як через відновлення його платоспроможності, цей суб`єкт відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним. Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»вбачається, що в разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Пунктом 104 Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18.12.2009р. «Про судову практику в справах про банкрутство»встановлено, що відповідно до частини першої статті 52 Закону в разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або в разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань. Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника є підставою для порушення провадження у справі у випадку наявності будь-якої з підстав, передбачених частиною першою статті 52 Закону, а не виключно за наявності всієї сукупності перелічених у цій статті підстав.

Згідно зі статтею 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про місцезнаходження юридичної особи (частина друга), а також про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу (частина п'ята). Згідно з частиною першою статті 18 цього Закону відомості, внесені до Єдиного державного реєстру, вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін. А в статті 20 вказаного Закону визначено, що відомості, які містяться в Єдиному державному реєстрі, є відкритими і загальнодоступними, за винятком ідентифікаційних номерів фізичних осіб - платників податків; відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, надаються у вигляді витягу з Єдиного державного реєстру та довідки про наявність або відсутність в Єдиному державному реєстрі інформації, яка запитується. Тому відповідно до вимог статті 34 ГПК допустимими доказами, які можуть підтверджувати дані про відсутність керівних органів боржника - юридичної особи за її місцезнаходженням, є зазначені витяг чи довідка.

За результатами розгляду заяви встановлено, що заборгованість боржника перед кредитором в сумі 73 609 грн. 50 коп. виникла в результаті підприємницької діяльності боржника , не може бути погашена або списана з боржника інакше як через процедуру визнання боржника банкрутом в порядку, передбаченому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В зв'язку з тим, що боржник відсутній за юридичною адресою, господарський суд вважає за можливе визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

Оцінивши фактичні обставини справи та матеріали справи у відповідності до ст. 43 ГПК суд дійшов висновку, що ліквідація має бути здійснена через застосування положень ст. 52 Закону.

Кредитор запропонував призначити ліквідатором Приватного підприємства «НікЮТАС»арбітражного керуючого Шульгу Дмитра Леонідовича, який надав згоду на таке призначення і має ліцензію, видану в установленому порядку (ліцензія НОМЕР_2 від 14.05.2012р.).

Господарський суд погоджується з цією кандидатурою.

Керуючись ст. ст. 1, 22, 52 ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п. п. 104, 105 Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18.12.2009р. «Про судову практику в справах про банкрутство», господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати боржника - Приватне підприємство «НікЮТАС»(57330, Миколаївська область, Снігурівський район, с. Новопетрівка, вул. Степова, буд. 7, ідентифікаційний код 35451742) - банкрутом.

2. Визнати грошові вимоги ініціюючого кредитора фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 у сумі 73 609 грн. 50 коп.

3. Відкрити ліквідаційну процедуру.

4. Призначити ліквідатором Приватне підприємство «НікЮТАС»Шульгу Дмитра Леонідовича (ліцензія НОМЕР_2 від 14.05.2012р.), адреса: АДРЕСА_2

5. Призначеному ліквідатору здійснити ліквідацію боржника відповідно до вимог ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та надавати суду, згідно вимог п. 12 ст. 30 ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", відомості щодо проведення ліквідаційної процедури.

6. Зобов'язати призначеного ліквідатора повідомити про визнання боржника банкрутом всім відомим кредиторам банкрута із зазначенням строку пред'явлення кредиторами вимог до банкрута, та надати суду для відома реєстр вимог кредиторів.

7. З моменту прийняття даної постанови припиняється підприємницька діяльність боржника, вважається таким, що настав строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів, інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута, скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

8. Копію постанови надіслати на адресу кредитора, банкрута, ліквідатора, державного реєстратора та Головного управління юстиції в Миколаївській області.

СуддяТ.М.Давченко

Дата ухвалення рішення27.06.2012
Оприлюднено11.07.2012

Судовий реєстр по справі —5016/958/2012(18/22)

Ухвала від 11.09.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 23.08.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 23.08.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Постанова від 27.06.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні