Постанова
від 02.07.2012 по справі 26/5009/3452/11
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

25.06.2012 р. справа №26/5009/3452/11

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого: М'ясищева А.М.

Суддів: Москальової І.В.

Шевкової Т.А.

За участю представників сторін:

від скаржника -не з'явився

від кредиторів -не з'явився

від боржника -не з'явився

Розглянув у судовому засіданні апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м.Києва

на ухвалу

господарського суду Запорізької області

від 03.10.2011р.

по справі № 26/5009/3452/11 (суддя Юлдашев О.О.)

за заявою кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю "Флексотек" м.Київ

до боржника -Товариства з обмеженою відповідальністю "Індустрія Групп" м.Запоріжжя

про визнання банкрутом

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 03.10.2011р. у справі №26/5009/3452/11 затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута. Банкрута - ТОВ "Індустрія Груп" м.Запоріжжя ліквідовано, провадження у справі припинено. Вимоги, не задоволені за недостатністю майна, визнані погашеними. Зобов'язано ліквідатора передати до архівних організацій фінансово-господарські документи підприємства-банкрута для їх подальшого зберігання згідно із законодавством. Державному реєстратору виконавчого комітету Запорізької міської ради не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення про припинення підприємницької діяльності - банкрута ТОВ "Індустрія групп" заповнити реєстраційну картку про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності банкрута ТОВ "Індустрія групп", внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності банкрута та в той самий день передати органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності для зняття ТОВ "Індустрія групп" з обліку. Ухвала суду мотивована тим, що вивчивши подані документи: звіт та ліквідаційний баланс банкрута, судом встановлено, що за період ліквідаційної процедури до ліквідатора з майновими (грошовими) вимогами до банкрута заявилось Приватне науково-виробниче підприємство "Київтракторсервіс" м. Київ - 240 000,00грн.

Зазначений вище кредитор був включений ліквідатором до реєстру вимог кредиторів банкрута.

Таким чином, загальний розмір вимог кредиторів разом з ініціюючим кредитором становить 255 000,00 грн.

Вимоги кредиторів залишились не погашеними, у зв'язку з відсутністю майна та грошових коштів у підприємства-банкрута.

За результатами судового засідання суд, дійшов висновку за необхідне затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута; банкрута -ТОВ "Індустрія групп" ліквідувати, а провадження у справі припинити. Посилаючись на п.6 ст.31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визнав погашеними вимоги, не задоволені за недостатністю майна.

Оскаржуючи постанову суду, ДПІ у Голосіївському районі м.Києва просить її скасувати, посилаючись на те, що господарським судом неналежно з'ясовано обставини щодо місцезнаходження боржника та не надано належної оцінки доказам відсутності боржника за місцезнаходженням.

Скаржник вважає, що при порушенні провадження у справі про визнання банкрутом ТОВ "Індустрія групп" не були дотримані вимоги ст.7, ст. 52 Закону України "Про банкрутство" і не надано достатніх доказів відсутності платоспроможності боржника. ТОВ "Індустрія групп" виключено з реєстру платників ПДВ від 03.10.2011р. Обсяг операцій, що оподатковуються за основною ставкою ПДВ, відповідно до декларації з податку на додану вартість за квітень 2011р. становить 2 125, 5тис. грн., що свідчить про ведення товариством фінансово-господарської діяльності зі значними оборотними коштами. Докази, які підтверджують відсутність господарської діяльності з моменту подання останньої звітності у матеріалах справи відсутні.

Крім того, порушення провадження у справі про визнання банкрутом платника податків є однією з підстав для проведення документальної позапланової виїзної перевірки в обов'язковому порядку, у зв'язку з чим визнання боржника банкрутом за спрощеною системою, затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу підприємства унеможливить проведення перевірки, встановлення обсягу податкових зобов'язань по справі податків, а також притягнення до відповідальності всіх осіб, що задіяні у протиправній схемі по конвертації безготівкових коштів у готівку, що є порушення прав ДПІ у Голосіївському районі м.Києва як органу податкової служби.

Розглянувши матеріали справи судова колегія встановила.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 21.06.2011р. за заявою ТОВ "Флексотек" м.Київ порушена справа про банкрутство боржника -ТОВ "Індустрія групп" м. Запоріжжя в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

З матеріалів справи вбачається, що в обгрунтування своєї вимоги ініціюючий кредитор посилається на заборгованість ТОВ "Індустрія групп" м. Запоріжжя перед ним у сумі 15000 грн., безспірність якої підтверджує простим векселем серії АА 0955240, виконавчим написом нотаріуса від 16.06.2011р., постановою державного виконавця Жовтневого ВДВС Запорізького МУЮ від 07.07.2011р. про повернення виконавчого документа стягувачеві.

Постановою господарського суду від 08.07.2011р. ТОВ "Індустрія групп" м. Запоріжжя визнано банкрутом.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 03.10.2011р. за відсутністю майна боржника та не можливістю задовольнити майнові вимоги кредиторів затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута. банкрута - ТОВ "Індустрія Групп" м.Запоріжжя ліквідовано, провадження у справі припинено.

Згідно ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підприємець -боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" встановлено, що відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням повинні міститися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців.

Статтею 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" визначено статус відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, передбачено, що якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

При цьому, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

У зв'язку з чим, при встановленні факту відсутності керівних органів боржника - юридичної особи за її місцезнаходженням суд повинен керуватися відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Отже, лише факт внесення таких відомостей до реєстру може служити підставою для визнання боржника відсутнім.

Однак в порушення приписів чинного законодавства до матеріалів справи не додано відповідної довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців, яка підтверджувала, що боржник за юридичною адресою відсутній.

Ст.52 Закону про банкрутство передбачено особливості банкрутства відсутнього боржника. Згідно ч.1 зазначеної статті заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана незалежно від розміру вимог до боржника та строку виконання зобов'язань кредитором.

Однак матеріалами справи не підтверджений час звернення стягувача до виконавчої служби із заявою про відкриття примусового виконання виконавчого документа, день відкриття виконавчого провадження та встановлення державним виконавцем строку для добровільного виконання виконавчого документа. Тому, порушення провадження справи про банкрутство 21.06.2011р. з урахуванням вищенаведеного та приписів Закону України "Про виконавче провадження" стало передчасно.

Також в порушення приписів ч.5 ст.52 Закону про банкрутство в матеріалах справи відсутні докази письмового повідомлення податкового органу - ДПІ у Голосіївському районі м.Києва, в якої перебував боржник до 31.12.2011р. на обліку, як потенційного кредитора, про банкрутство боржника.

Разом з тим, згідно наданих податковим органом доказів боржник здійснював господарську діяльність - обсяг операцій, що оподатковуються за основною ставкою ПДВ, відповідно до декларації з податку на додану вартість за квітень 2011р. становить 2 125, 5 тис.грн.

Крім того, в порушення приписів чинного законодавства звіт ліквідатора не містить в собі доказів закриття рахунків боржника відкритих в установах банків.

П.36 Постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18.12.2009р. встановлено, що законом не врегульовано подальшого перебігу провадження у справі у випадках, коли у встановленому чинним законодавством порядку виявлено безпідставність вимог кредитора до боржника, за заявою якого порушено справу про банкрутство боржника, або коли порушено провадження у справі про банкрутство підприємств, стосовно яких діє законодавча заборона порушувати справи про банкрутство. У таких випадках судам слід припиняти провадження у справі на підставі п.7 ч.1 ст.40 Закону (за відсутністю інших підстав для такого припинення) та пункту 1-1 частини першої ст.80 ГПК України (за відсутністю предмету спору).

Оскільки матеріалами справи доведено, що справа про банкрутство порушена господарським судом відповідно до приписів ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" тому, ухвала господарського суду про ліквідацію банкрута не відповідає приписам чинного законодавства, а провадження у справі згідно пункту 1-1 частини першої ст. 80 ГПК України підлягає припиненню.

З огляду на наведене та керуючись п.1-1 ст.80, ч.1 п. 3 ст. 103, ч. 1 п. 1, п.4 ст.104, ст.105, ст.106 ГПК України, судова колегія,

П О С Т А Н О В И Л А:

Ухвалу господарського суду Запорізької області від 03.10.2011р. по справі №26/5009/3452/11- скасувати.

Провадження у справі №26/5009/3452/11- припинити.

Головуючий А.М. М'ясищев

Судді: І.В. Москальова

Т.А. Шевкова

Надруковано 6 примірн.:

1- кредитору;

1- боржнику;

1- скаржнику;

1- ГСЗО.;

1- у справу;

1- ДАГС

Дата ухвалення рішення02.07.2012
Оприлюднено11.07.2012
Номер документу25104681
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/5009/3452/11

Постанова від 02.07.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 12.06.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 28.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 08.07.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні