Рішення
від 05.07.2012 по справі 2012-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

РІШЕННЯ

Іменем України

05.07.2012Справа №5002-11/2012-2012

за позовом - Публічного акціонерного товариства «Кримнафтопродукт»

до відповідача - Кримського республіканського підприємства «Бюро реєстрації та технічної інвентаризації в м. Євпаторії»

про спонукання до виконання певних дій

Суддя С. С. Потопальський

Представники:

від позивача - Іотковський А.Г., керівник ПАТ «Кримнафтопродукт», довідка АА№462362 від 25.05.2011;

від відповідача - не з'явився.

Суть спору:

Публічне акціонерне товариство «Кримнафтопродукт» звернулось до Господарського суду Автономної Республіки Крим з позовною заявою до Кримського республіканського підприємства «Бюро реєстрації та технічної інвентаризації в м. Євпаторії». Позивач просить суд зобов`язати Кримське республіканське підприємство «Бюро реєстрації та технічної інвентаризації в м. Євпаторії» зареєструвати за Публічним акціонерним товариством «Кримнафтопродукт» право власності в Реєстрі прав власності на нерухоме майно та нежилі приміщення, які розташовані за адресою: вул. 2-ї Гвардійської армії, 4 відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САЕ № 542076, виданим Виконавчим комітетом Сакської міської ради.

В судовому засіданні 26.06.2012 позивач надав заяву про виправлення помилки в назві позовної заяви, оскільки ним було помилково вказано «про визнання рішення недійсним».

Позовні вимоги мотивовані тим, що ПАТ „Кримнафтопродукт" згідно з рішеннями виконавчого комітету Сакської міської ради оформлене право власності на об'єкт нерухомого майна - нежитлові приміщення, розташовані за адресою: вул. 2-ї Гвардійської армії 4 у м. Саки.

У якості правовстановлюючого документу виконавчим комітетом Сакської міської ради Публічному акціонерному товариству „Кримнафтопродукт" було видане свідоцтво про право власності на нерухоме майно серії САЕ № 542076.

У подальшому Публічне акціонерне товариство „Кримнафтопродукт" звернулось до КРП „Бюро реєстрації та технічної інвентаризації м. Євпаторія" з заявою зареєструвати право власності на зазначений об'єкт нерухомого майна, але у реєстрації йому було відмовлено з причин, які викладені у рішенні про відмову в державної реєстрації прав від 11.05.2012р.

У зв'язку з цим Публічне акціонерне товариство „Кримнафтопродукт" вважає, що відмова в реєстрації прав власності на об'єкти ПАТ „Кримнафтопродукт" є неправомірною, а КРП „Бюро реєстрації та технічної інвентаризації м. Євпаторія" повинне зареєструвати право власності на об'єкт.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

Наказом № 103 регіонального відділення Фонду державного майна України в Автономної Республіки Крим було створене відкрите акціонерне товариство „Кримнафтопродукт" до статутного капіталу якого було передано у тому числі нерухоме майно Сакської нафтобази, яка розташована за адресою: вул.. 2-ї Гвардійської армії 4 у м.Саки.

Право власності на комплекс, розташований за вказаною адресою був зареєстрований за Відкритим акціонерним товариством „Кримнафтопродукт", № запису 99 в книзі 1, про що свідчить витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно за № 1282468.

Актом прийому - передачі від 03.07.202р. ВАТ „Кримнафтопродукт" передає до статутного капіталу ТОВ „Кримнафтозбут", засновником якого є також позивач, майно, у тому числі частину нерухомого майна з комплексу Сакської нафтобази.

Рішеннями виконавчого комітету Сакської міської ради №№ 721, 1049 від 23.10.2010р., 23.12.2010р. за ТОВ „Кримнафтозбут" оформлено право власності на комплекс, які складається з об'єктів нерухомого майна: житлового будинку літ. А, червоного куточку літ Б, контори літ О-О1, гаражу літ Г1, тарного складу літ Д, будівлі насосної літ Ж, пробосховища літ К, прохідної літ П, сараю літ Т, насосної літ У, пожежного депо - магазину літ Ч, будиночку оператора літ. Ю, будівлі щитової літ Є, виробничого блоку літ. Н, трансформаторної підстанції літ ТП, обмивального пункту літ 57, баків літ. 1-21, 24, 37-39, 42, 50-56, 58-60, водойми відкритої літ. 40, артезіанської свердловини літ 48, автоналівної естакади № 10, зливної естакади літ. 11, технологічних трубопроводів № 12, мощення літ. І, огорожі № 1-9, на які присвоєна юридична адреса: м. Саки, вул.. 2-ї Гвардійської армії 4 а, та видано свідоцтво про право власності серії САЕ № 270407, яке зареєстровано в електронному реєстрі прав власності на нерухоме майно 20.07.2011р.

Рішеннями виконавчого комітету Сакської міської ради №№ 720, 1048 від 23.10.2010р., 23.12.2010р. за ВАТ „Кримнафтопродукт" оформлено право власності на нежитлові будівлі, які складаються з об'єктів нерухомого майна: тарне сховище літ Е, операторська літ. Ц, гараж літ. Ш, очисні споруди літ. Щ, сараї літ. С, Я, баки літ. 28-31, 22, 34, 36, пожежна водойма літ. 41, які знаходяться за адресою: м. Саки, вул.. 2-ї Гвардійської армії 4, та 10.01.2011р. видано свідоцтво про право власності серії САЕ № 270406.

У подальшому, рішеннями виконавчого комітету Сакської міської ради №№ 875, 38 від 01.12.2011р., 26.01.2012р. замість свідоцтва про право власності серії САЕ № 270406 на ці об'єкти на ім'я ВАТ „Кримнафтопродукт" було видане свідоцтво про право власності серії САЕ 542076 на ім'я ПАТ „Кримнафтопродукт".

Це свідоцтво про право власності по договору № 225 - ЮР від 27.02.2012р. було надано КРП „Бюро реєстрації та технічної інвентаризації м. Євпаторія" для реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна - нежитлові будівлі, розташовані за адресою м. Саки, вул.. 2-ї Гвардійської армії 4, та які належать ПАТ „Кримнафтопродукт".

Рішенням від 11.05.2012р. у реєстрації прав власності на підставі свідоцтва про право власності ПАТ „Кримнафтопродукт" було відмовлено з тих підстав, що заявлене право вже зареєстроване та відсутній документ, який посвідчує право власності або ж право користування земельною ділянкою.

Вивчивши матеріали справи, оцінивши наявні у матеріалах справи докази у їх сукупності у порядку ст.. 43 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає позовні вимоги такими що підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Як випливає з преамбули та ст.. 1 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", цей закон визначає правові, економічні, організаційні засади проведення державної реєстрації речових та інших прав на нерухоме майно.

Згідно з ст.. 2 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" , державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно.

Нерухоме майно - це земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення.

Стаття 3 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" передбачає, що державна реєстрація прав є обов'язковою. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав. Держава гарантує достовірність зареєстрованих прав на нерухоме майно.

Як випливає з наведеного, кожен об'єкт нерухомого майна повинен бути зареєстрований у Державному реєстрі прав та інформація про це нерухоме майно повинна бути достовірною.

Таким чином, кожна зміна у складі такого нерухомого майна повинна бути відображена належним чином у Державному реєстрі прав.

Пунктом 2 розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" встановлює, що державна реєстрація прав на нерухоме майно в порядку, визначеному цим законом, здійснюється з 01.01.2013р.

Таким чином, вирішуючи спір, необхідно користуватись діючим законодавством, яке регулює питання реєстрації прав власності на нерухоме майно на час виникнення спірних правовідносин.

Питання державної реєстрації права власності на нерухоме майно на цей час, до моменту вступу в силу порядку реєстрації прав власності згідно з Законом України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", регулює Тимчасове положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.2002р. зі змінами та доповненнями.

Як встановлено, ВАТ „Кримнафтопродукт" як засновник ТОВ „Кримнафтозбут" передав останньому у власність частину майна з комплексу Сакської нафтобази до статутного фонду.

Таким чином, у зв'язку з внесенням частини нерухомого майна з комплексу Сакської нафтобази до статутного капіталу створеного господарського товариства, засновником якого був ВАТ „Кримнафтопродукт", майновий комплекс Сакської нафтобази, які до цього знаходився у власності позивача, був розподілений на два самостійних об'єкта, які як свідчать надані договори оренди землі, знаходяться на двох окремих земельних ділянках.

Особливості оформлення прав власності на нерухоме майно у подібному випадку регулює розділ VІІІ Тимчасового положення.

Пункт 8.1. цього Тимчасового положення встановлює, що оформлення права власності на нерухоме майно проводиться з видачею свідоцтва про право власності за заявою про оформлення права власності на нерухоме майно органами місцевого самоврядування у разі виділення окремого об'єкту нерухомого майна зі складу об'єкта нерухомого майна, що складається з двох або більше об'єктів (будинків, будівель або споруд), окрім випадків, коли такі об'єкти є приналежністю головної речі, складовою частиною речі або утворюють з іншими об'єктами складну річ.

Знаходження майна ПАТ „Кримнафтопродукт" та ТОВ „Кримнафтозбут" на двох окремих земельних ділянках виключає зв'язок цих об'єктів нерухомого майна (головна річ та її приналежність, складова частина речі, складна річ).

Свідоцтва про право власності, які містяться в матеріалах справи відповідають вимогам п. 8.4 Тимчасового положення.

Як випливає з пункту 5 Розділу Прикінцеві та перехідні положення закону України „Про акціонерні товариства" від 17.09.2008р., статути та внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим законом, підлягають приведенню у відповідність із нормами цього закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим законом. Приведенням діяльності акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим законом, у відповідність з цим законом є здійснення у тому числі змін до статуту, які передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого або закритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство.

Як випливає з змісту установчих документів ПАТ „Кримнафтопродукт", воно було створено у 1997р., тобто, до моменту набрання чинності закону України „Про акціонерні товариства". Статут у новій редакції був зареєстрований 29.04.2011р., та згідно з нього назва відкритого акціонерного товариства „Кримнафтопродукт" була змінена на публічне акціонерне товариство „Кримнафтопродукт".

Пункт 7 Розділу Прикінцеві та перехідні положення закону України „Про акціонерні товариства" від 17.09.2008р. передбачає, що заміна (переоформлення) ліцензій, дозволів, свідоцтв, інших документів дозвільного характеру, а також документів, що підтверджують права акціонерного товариства на майно, у зв'язку з приведенням діяльності такого товариства у відповідність з вимогами цього закону, здійснюється безоплатно.

Звідси, виконавчий комітет Сакської міської ради, змінюючи свідоцтво про право власності серії САЕ № 270406 на об'єкти нерухомого майна, розташовані у м. Саки, вул.. 2 Гвардійської армії 4, виданого на ім'я ВАТ „Кримнафтопродукт" на свідоцтво про право власності серії САЕ 542076 на об'єкти нерухомого майна, розташовані у м. Саки, вул.. 2 Гвардійської армії 4, виданого на ім'я ПАТ „Кримнафтопродукт" діяло цілком правомірно та у відповідності з вимогами діючого законодавства.

Таким чином, виходячи з того, що свідоцтво про право власності на об'єкти нерухомого майна, розташовані у м. Саки, вул.. 2 Гвардійської армії 4 видано та потім змінено правомірно, відповідає вимогам діючого законодавства, воно повинне бути зареєстроване.

Як встановлено, між сторонами був укладений договір № 225 - ЮР від 27.02.2012р. на правову реєстрацію об'єкта за адресою м. Саки, вул. 2 Гвардійської армії 4.

Згідно з приписами ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Статтею 599 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Статтею 202 Господарського кодексу України встановлює, що господарське зобов'язання припиняється: виконанням, проведеним належним чином; зарахуванням зустрічної однорідної вимоги або страхового зобов'язання; у разі поєднання управненої та зобов'язаної сторін в одній особі; за згодою сторін; через неможливість виконання та в інших випадках, передбачених цим Кодексом або іншими законами.

Господарське зобов'язання припиняється також у разі його розірвання або визнання недійсним за рішенням суду.

Згідно зі ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю відповідно до закону.

Статтею 317 Цивільного кодексу України передбачає, що власникові належать права володіння, користування, та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ст..319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується та розпоряджується майном на свій власний розсуд та має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Стаття 321 Цивільного кодексу України передбачає, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Отже, отримання документу, які посвідчує право власності, є складовою прав власника на володіння, користування та розпорядження своєю власністю.

Укладаючи договір на правову реєстрацію права власності, ПАТ „Кримнафтопродукт" розраховувало, що КРП „Бюро реєстрації та технічної інвентаризації м. Євпаторія", як орган, які згідно з п. 3 розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" проводить державну реєстрацію прав власності, проведе реєстрацію права власності ПАТ „Кримнафтопродукт" на нежитлові будівлі, розташовані у м. Саки, вул.. 2 Гвардійської армії 4 та які залишилися у власності товариства після виділення окремих об'єктів зі складу комплексу, якій до передачі у статутний капітал іншої особи повністю належав ПАТ „Кримнафтопродукт".

При цьому, відмова КРП „Бюро реєстрації та технічної інвентаризації м. Євпаторія" провести державну реєстрацію прав власності з мотивів, що право власності вже зареєстроване та відсутній правовстановлюючий документ на землю не є обґрунтованими, оскільки вищенаведені приписи законодавства прямо вказують на необхідність отримання нового свідоцтва про право власності на об'єкт після виділення з його складу окремого об'єкту, а п. 3.5 Тимчасове положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно не містіть такої підстави в відмові в реєстрації права, як відсутність документу на землю.

Таким чином, невиконання КРП „Бюро реєстрації та технічної інвентаризації м. Євпаторія" своїх зобов'язань по укладеному договору № 225 - ЮР від 27.02.2012р. о реєстрації прав на нежитлові приміщення, розташовані у м. Саки, вул.. 2 Гвардійської армії 4, та які належать ПАТ „Кримнафтопродукт" є порушенням права власності позивача, та це право підлягає захисту.

Вищий господарський суд України у своєму інформаційному листі від 21.11.2011р. № 01-06/1623/2011 наголосив, що справи зі споров за позовами суб'єктів господарювання до бюро технічної інвентаризації про зобов'язання останніх здійснити реєстрацію права власності на нерухоме майно або про зобов'язання її скасувати не пов'язанні з захистом прав, свобод чи інтересів у сфері публічно - правових відносин від порушень з боку органів державної влади, що виключає розгляд відповідних заяв у порядку адміністративного судочинства.

Таким чином, згідно ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, ця справа підвідомча господарському суду.

За таких обставин, позовні вимоги про зобов`язання КРП „Бюро реєстрації та технічної інвентаризації м. Євпаторія" зареєструвати право власності ПАТ „Кримнафтопродукт" на об'єкт нерухомого майна - нежитлови приміщення, розташовані за адресою: вул. 2-ї Гвардійської армії 4 у м. Саки згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САЕ № 542076, яке видано виконавчим комітетом Сакської міської ради 13.02.2012р. обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Судовий збір підлягає стягненню з відповідача відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

У судовому засіданні, яке відбулося 05.07.2012 р., оголошені тільки вступна та резолютивна частини рішення.

Повне рішення складено 05.07.2012 р.

З урахуванням викладеного, керуючись ст.ст. 49, 75 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд

Вирішив:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов`язати Кримське республіканське підприємство „Бюро реєстрації та технічної інвентаризації м. Євпаторія", (м.Євпаторія, вул..Новоселовське шосе, 1г, ЗКПО 03348011) зареєструвати право власності Публічного акціонерного товариства „Кримнафтопродукт", (м.Сімферополь, вул..Ялтинське шосе, 12, ідент. код 03482270), на об'єкт нерухомого майна - нежитлові приміщення, розташовані за адресою: вул. 2-ї Гвардійської армії 4 у м. Саки, згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САЕ № 542076, яке видано виконавчим комітетом Сакської міської ради 13.02.2012р.

3. Стягнути з Кримського республіканського підприємства „Бюро реєстрації та технічної інвентаризації м. Євпаторія", (м.Євпаторія, вул..Новоселовське шосе, 1г, ЗКПО 03348011), на користь Публічного акціонерного товариства „Кримнафтопродукт", (м.Сімферополь, вул..Ялтинське шосе, 12, ідент. код 03482270), 1073,00 грн. судового збору.

Суддя С.С. Потопальський

Дата ухвалення рішення05.07.2012
Оприлюднено09.07.2012
Номер документу25119691
СудочинствоГосподарське
Сутьспонукання до виконання певних дій

Судовий реєстр по справі —2012-2012

Ухвала від 22.08.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

С.С. Потопальський

Рішення від 05.07.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

С.С. Потопальський

Ухвала від 19.06.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Потопальський С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні