Ухвала
від 26.06.2012 по справі к-36977/09-с
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"26" червня 2012 р. м. Київ К-36977/09-С

Головуючого: Маринчак Н.Є.

Суддів: Костенка М.І., Усенко Є.А.,

розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків у м. Харкові

на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 10 лютого 2009р.

та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 24 червня 2009р.

у справі №2а-250/09/2070

за позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

до Спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків у м. Харкові (надалі -СДПІ по роботі з ВПП у м.Харкові)

про спонукання до вчинення дій, -

встановив:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому поставлено питання про зобов'язання зняти з податкового обліку юридичну особу Дочірнє підприємство «Дослідний завод Державного наукового центру лікарських засобів»Державної акціонерної компанії «Укр-медпром»(надалі -ДП «Дослідний завод Державного наукового центру лікарських засобів»).

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 10 лютого 2009р. залишеною без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 24 червня 2009р., позов було задоволено повністю. Зобов'язано СДПІ по роботі з ВПП у м.Харкові зняти з податкового обліку юридичну особу Дочірнє підприємство «Дослідний завод Державного наукового центру лікарських засобів»Державної акціонерної компанії «Укр-медпром».

Не погодившись з висновками попередніх судових інстанцій, відповідач звернувся із касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду України, в якій, посилаючись на порушення норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, ставить питання про скасування постанови суду першої інстанції та ухвали суду апеляційної інстанції і прийняття нового рішення про відмову у задоволені позовних вимог у повному обсязі.

Заслухавши доповідь судді, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи наведені у скарзі, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 18.09.2007р. ухвалою господарського суду Харківської області було порушено справу №Б-48/152-07 про банкрутство Дочірнього підприємства «Дослідний завод Державного наукового центру лікарських засобів»Державної акціонерної компанії «Укрмедпром»(код ЄДРПОУ 00481235) та введено процедуру розпорядження майном боржника, а також призначено позивача розпорядником майна боржника.

Постановою господарського суду Харківської області від 30.11.2007р. по справі №Б-48/152-07 Дочірнє підприємство «Дослідний завод Державного наукового центру лікарських засобів»Державної акціонерної компанії «Укрмедпром»було визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, а позивача було призначено ліквідатором вказаного підприємства.

В подальшому, ухвалою господарського суду Харківської області від 25.12.2007р. у справі №Б-48/152-07 ліквідовано юридичну особу - Дочірнє підприємство «Дослідний завод Державного наукового центру лікарських засобів»Державної акціонерної компанії «Укр медпром»(код ЄДРПОУ 00481235). На час ліквідації зазначене підприємство перебувало на податковому обліку у СДПІ по роботі з ВПП у м.Харкові.

Матеріали справи свідчать, що станом на 22.01.2008р. державну реєстрацію юридичної особи Дочірнє підприємство «Дослідний завод Державного наукового центру лікарських засобів»Державної акціонерної компанії «Укрмедпром»(код ЄДРПОУ 00481235) припинено, про що вказує витяг з ЄДРПОУ. При цьому, отримання повідомлення від державного реєстратора, Виконавчого комітету Харківської міської ради, про проведення державної реєстрації припинення вказаної юридичної особи (виключення її з державного реєстру) відповідачем не заперечувався.

Відповідно до ст. 104 ЦК України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно ст. 40 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»державний реєстратор у день державної реєстрації припинення юридичної особи, відповідно до статей 36-38 цього Закону, зобов'язаний надіслати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості реєстраційної картки на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, що є підставою для зняття юридичної особи з обліку в органах статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування.

Повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи на підставі рішення суду щодо ліквідації юридичної особи та відомості відповідної реєстраційної картки є підставою для зняття юридичної особи з обліку, зокрема, в органах державної податкової служби.

Згідно положень п. 8.4 Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), затвердженого Наказом ДПА України від 19.02.1998р. №80, щодо платників податків, державна реєстрація припинення яких здійснюється згідно з Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», підставою для зняття їх з обліку в органах державної податкової служби є надходження від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи; дата зняття з обліку відповідає даті закриття останньої картки особових рахунків платника податків або даті отримання повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення платника податків.

П.п. 2.2, 2.3 Порядку взаємодії суб'єктів інформаційного обміну щодо надання та використання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (затвердженого спільним Наказом Держкомпідприємництва, ДПА України, Держкомстат України від 07.12.2005р. №121/560/406) державний реєстратор протягом дня, але не пізніше 10 год. 00 хв. наступного робочого дня, передає з бази даних Єдиного державного реєстру суб'єктам інформаційного обміну, зокрема, органам державної податкової служби, повідомлення та відомості з реєстраційних карток про вчинення реєстрацій них дій та підтвердження відомостей про юридичну особу або фізичну особу-підприємця, що надходять до цієї бази від державних реєстраторів.

За таких обставин, судова колегія касаційної інстанції погоджується із висновками судів попередніх інстанцій щодо наявності підстав для задоволення позову, оскільки зволікання у вчиненні зазначених дій не узгоджується із приписами ст.19 Конституції України.

Отже, судом першої та апеляційної інстанцій, виконано всі вимоги процесуального законодавства, всебічно перевірено обставини справи, вирішено справу у відповідності з нормами матеріального права, постановлено обґрунтовані рішення, в яких повно відображені обставини, що мають значення для справи. Висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються доказами, дослідженими у судовому засіданні, а тому підстав для їх перегляду з мотивів, викладених в касаційній скарзі не вбачається.

Керуючись статтями 220, 220 1 , 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, -

ухвалив:

Касаційну скаргу Спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків у м. Харкові -залишити без задоволення.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 10 лютого 2009 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 24 червня 2009 року -залишити без змін.

Ухвала вступає в законну силу з моменту проголошення. Заява про перегляд судового рішення в адміністративній справі Верховним Судом України може бути подана з підстав, в порядку та у строки встановлені ст.ст.236-238 КАС України.

Головуючий:


Н.Є. Маринчак

Судді:


М.І. Костенко


Є.А. Усенко

Суддя Н.Є. Маринчак

Дата ухвалення рішення26.06.2012
Оприлюднено16.08.2012
Номер документу25221007
СудочинствоАдміністративне
Сутьспонукання до вчинення дій

Судовий реєстр по справі —к-36977/09-с

Ухвала від 26.06.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 22.06.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 19.01.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 19.01.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 09.10.2009

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні