Постанова
від 12.07.2012 по справі 2а-1670/2952/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2012 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/2952/12

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Костенко Г.В.

при секретарі - Чухліб Г.О.

за участю: представника відповідача - Баштанника С.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України Ленінського району в м. Полтаві до Комунальної організація "Рятувально - водолазна служба Полтавської міської ради" про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

08 травня 2012 року позивач Управління Пенсійного фонду України Ленінського району в м. Полтаві звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Комунальної організації "Рятувально - водолазна служба Полтавської міської ради" про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що в порушення пункту "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", частини 2 прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відповідач не сплатив відшкодування пільгових пенсій за період з вересня 2011 року по березень 2012 року в розмірі 18945,15 грн., яка підлягає стягненню на користь Управління Пенсійного фонду України Ленінського району в м. Полтаві.

Позивач в судове засідання не з'явився, про час та місце слухання справи повідомлявся належним чином, надав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутністю та підтримання позовних вимог в повному обсязі.

Відповідач в судовому засіданні проти позову заперечував з підстав викладених у відзиві на позов.

Суд, вислухавши пояснення представника відповідача, дослідивши матеріали справи, повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступне.

Судом встановлено, що Комунальна організація "Рятувально - водолазна служба Полтавської міської ради" (ідентифікаційний код 26217895) зареєстрована як юридична особа Виконавчим комітетом Полтавської міської ради 03 червня 2002 року.

Відповідно до довідки АА № 106689 з ЄДРПОУ Комунальна організація "Рятувально - водолазна служба Полтавської міської ради" 01.07.2010 року державним реєстратором проведено реєстраційну дію за № 158810500030007894 щодо зміни найменування юридичної особи.

Управління Пенсійного фонду України Ленінського району в м. Полтаві призначена дострокова пенсія громадянину ОСОБА_3 на підставі пільгової довідки про підтвердження наявності трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки НОМЕР_1 від 03 червня 2011 року, виданої Комунальним підприємством "Рятувально - водолазною службою Полтавської обласної ради" (а.с.22-23).

Відповідно до вищезазначеної довідки ОСОБА_3 працював повний робочий день на Полтавській міській рятувальній станції , підпорядкованій Полтавській обласній центральній рятувальній станції.

З матеріалів справи вбачається, що позивач просить зобов'язати відповідача прийняти розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій призначених за списком №1 за період з вересня 2011 року по березень 2012 року та стягнути дані витрати в розмірі 18945,15 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, Полтавська рятувально-водолазна станція ІІ розряду була створена за рішенням виконавчого комітету Полтавської міської ради від 24.02.2002 року № 122, як самостійна юридична особа, та була підпорядкована міському управлінню житлово-комунального господарства. На виконання рішення ІV сесії скликання Полтавської обласної ради від 07.08.2002 року та рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради від 16.10.2002 року № 291 майно рятувально-водолазній службі області було передано в комунальну власності територіальної громади м. Полтави (а.с.90-96).

Після створення Полтавської рятувально-водолазної станції II розряду та укладення договору оренди майнового комплексу та майна з управлінням майном Полтавської міської ради, затвердження штатного розпису до складу Полтавської РВС II розряду була зарахована частина працівників Рятувально-водолазної служби Полтавської області, які виявили бажання працювати у складі новоствореної організації - Полтавської рятувально- водолазної станції II розряду. Список працівників підписаний начальником Рятувально-водолазної служби наявний в матеріалах справи (а.с.44).

У складі рятувально-водолазної служби Полтавської області, в 2002 році після передачі частини майна та майнового комплексу, залишився структурний підрозділ - Полтавська рятувально-водолазна станція II розряду зі штатною чисельністю з тих працівників, які залишились працювати в Рятувально-водолазній станції II розряду -структурному підрозділі Рятувально-водолазної служби Полтавської області.

Рятувально-водолазна служба Полтавської області до створення у 2002 році Полтавської міської станції II розряду - юридичної особи, мала статус юридичної особи, відповідно до статуту (а.с. 55-60) і п.1.3 Статуту передбачено, що до її складу входив структурний підрозділ ( не юридична особа) Полтавська рятувально-водолазна станція II розряду (а.с. 61 -71).

Судом встановлено, що протягом 2002 - 2003 років проведено реорганізацію Рятувально - водолазної служби Полтавської області шляхом передачі рятувально - водолазних станцій до комунальної власності територіальних громад міст та селищ області, а сама служба реорганізована в Комунальне підприємство Рятувально - водолазна служба Полтавської обласної ради без винесення рішення обласної ради про визначення будь - якого правонаступництва і фінансується з обласного бюджету відповідно до рішення ХIV сесії обласної ради IV скликання від 18.10.2004 року "Про затвердження Програми заходів з організації рятування людей на водних об'єктах Полтавської області на 2004 - 2010 роки" та III сесії обласної ради VI скликання від 1.02.2011 року "Про затвердження регіональної Програми заходів з організації рятування людей на водних об'єктах Полтавської області на 2011 -2015 року ".

Рішенням II сесії обласної ради IV скликання Полтавської міської ради від 01.08.2002 року "Про передачу до комунальної власності міста Полтави та Комсомольська зі спільної власності територіальних громад Полтавської області рятувально - водолазних станцій - структурних підрозділів рятувально - водолазної служби Полтавської області" та ХХ сесії обласної ради від 29.06.2004 року "Про приймання - передачу майна" було передано майно у комунальну власність міста Полтави з усіма активами, пасивами і штатною чисельністю працівників.

Рішенням Полтавської міської ради від 24.04.2002 року №122 створено Полтавську рятувально-водолазну станцію 2 - го розріду і затверджено статут.

Відповідно до свого Статуту та штатного розпису Рятувально-водолазною службою Полтавської області здійснювався прийом та звільнення працівників, здійснювались нарахування та виплата заробітної плати, відповідні відрахування на заробітну плату в тому числі і до пенсійного фонду.

Громадянин ОСОБА_3 приймався та звільнявся з роботи Рятувально-водолазною службою Полтавської області, як юридичною особою і працював на різних посадах в цій організації відповідно до копія трудової книжки громадянина ОСОБА_3 (а.с.72-78). Полтавська рятувально-водолазна станція II розряду - структурний підрозділ Рятувально-водолазної служби Полтавської області не мала статусу юридичної особи. Згідно з п.24 трудової книжки громадянина ОСОБА_3 він був звільнений з посади наказом №1 від 03.01.2001 року по Рятувально-водолазній службі Полтавської області.

З пояснень представника відповідача встановлено, що так як Комунальне підприємство "Рятувально-водолазна служба Полтавської області" є правоприємником Рятувально-водолазної служби Полтавської області і в неї зберігається архів служби, то при оформленні на пенсію громадянин ОСОБА_3 отримав довідку про трудовий стаж в КП "Рятувально-водолазна служба Полтавської області" . Довідка про підтвердження пільгового стажу ОСОБА_3 була видана Комунальним підприємством "Рятувально-водолазна служба Полтавської області" на основі архівних даних.

Крім того, слід зазначити, громадянин ОСОБА_3 не працював у створеній згаданим раніше рішенням міської ради Полтавській РВС II розряду і юридичних або трудових відносин з відповідачем не мав.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" Пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачений обов'язок відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій особою, яка заключила трудовий договір з працівниками та проводила оформлення пенсійного забезпечення працівникам.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що у відповідача відсутній обов'язок щодо відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій ОСОБА_3 за списком №1, а від так позовні вимоги задоволення не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні позовних вимог Управління Пенсійного фонду України Ленінського району в м. Полтаві до Комунальної організації " Рятувально - водолазна служба Полтавської міської ради " про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій - відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 17 липня 2012 року.

Суддя Г.В. Костенко

Дата ухвалення рішення12.07.2012
Оприлюднено22.08.2012
Номер документу25297735
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/2952/12

Ухвала від 10.05.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 18.09.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бондар В.О.

Ухвала від 21.08.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бондар В.О.

Постанова від 12.07.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

Ухвала від 10.05.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Г.В. Костенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні