Ухвала
від 03.07.2012 по справі 2а-2633/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2012 р.Справа № 2а-2633/12/2070 Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Бершова Г.Є.

Суддів: Катунова В.В. , Ральченка І.М.

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Приватного підприємства "ТІІС" на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 09.04.2012р. по справі № 2а-2633/12/2070

за позовом Заступника прокурора Харківської області

до Харківської обласної державної адміністрації треті особи Приватне підприємство "ТІІС" , Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут"

про визнання незаконним та скасування розпорядження,

ВСТАНОВИЛА:

Заступник прокурора Харківської області (далі за текстом - позивач) звернувся до суду з адміністративним позовом до Харківської обласної державної адміністрації (далі за текстом - відповідач), треті особи - Приватне підприємство "ТІІС", Національний науковий центр "Харківський фізико - технічний інститут", в якому просив з урахуванням уточнень скасувати розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 року № 515 "Про надання в оренду земельної ділянки ПП "ТІІС" на території Дергачівського району".

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 09.04.2012р.адміністративний позов позивача до Харківської обласної державної адміністрації, треті особи - Приватне підприємство "ТІІС", Національний науковий центр "Харківський фізико - технічний інститут" задоволено в повному обсязі, скасовано розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 року № 515 "Про надання в оренду земельної ділянки ПП"ТІІС" на території Дергачівського району".

Не погодившись з постановою суду першої інстанції третя особа - Приватне підприємство "ТІІС" (далі за текстом - третя особа 1) подала апеляційну скаргу, в якій просить оскаржувану постанову скасувати та прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позову.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги третя особа 1посилається на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права,а саме: ст. 6, 19 Конституції України, статей 1, 6, 9, 11, 102, 244-2, 159-162 Кодексу адміністративного судочинства України.

На підставі ст. 197 Кодексу адміністративного судочинства України колегія суддів вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними в справі матеріалами.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши рішення суду першої інстанції та доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 року № 515 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПП "ТІІС" для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення) строком на 25 років та надано в оренду зі зміною цільового призначення земельну ділянку, загальною площею 2,6388 га, за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення (рілля) для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення) строком на 25 років.

При затвердженні проекту землеустрою та наданні в користування на умовах оренди ПП "ТІІС" земельної ділянки, остання знаходилася у постійному користуванні Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ "ХФТІ") на підставі державного акта на право постійного користування Б №054004 від 1993 року.

Вилучення зазначеної земельної ділянки або добровільна відмова від права користування не відбувалася.

Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем було прийнято розпорядження в порушення вимог ст.ст. 116. 142, 149 Земельного кодексу України, у зв'язку з чим підлягає скасуванню.

Колегія суддів погоджується з такими висновками суду першої інстанції, виходячи з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем принесено протест на розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації «Про надання в оренду земельної ділянки ПП «ТІІС» на території Дергачівського району» від 14.08.2007 року № 515 (а.с. 8).

За результатами розгляду протесту відповідачем було надіслано позивачу відповідь від 09.02.2012, в якій зазначено про відхилення протесту (а.с. 9). Зазначений лист було отримано позивачем 13.02.2012, про свідчить відтиск штампу, в якому міститься дата та номер вхідного документа.

З огляду на положення частини 4 статті 21 Закону України «Про прокуратуру», де зазначено, щоу разі відхилення протесту прокурор може звернутися з заявою до суду про визнання акта незаконним. Заяву до суду може бути подано протягом п'ятнадцяти днів з моменту одержання повідомлення про відхилення протесту або закінчення передбаченого законом строку для його розгляду, а також враховуючи те, що позивач звернувся до суду першої інстанції 23.02.2012, про що свідчить відтиск штампу на поштовому конверті, тобто до моменту спливу п'ятнадцятиденного терміну звернення до суду, колегія суддів не приймає до уваги доводи третьої особи 1 щодо пропуску позивачем строку звернення до суду

Судом встановлено, що розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 року № 515 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПП "ТІІС" для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення) строком на 25 років та надано в оренду зі зміною цільового призначення земельну ділянку, загальною площею 2,6388 га, за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення (рілля) для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення) строком на 25 років.

Колегія зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особам, щодо якої встановлено ці обставини.

З матеріалів справи вбачається, що 21.02.2011 року рішенням господарського суду Харківської області (а.с. 12-15) позов Харківського міжрайонного природоохоронного прокурора м. Харкова в інтересах держави в особі Національний науковий центр "Харківський фізико - технічний інститут" м. Харків до Приватного підприємства "ТІІС", м. Дергачі, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Дергачівська районна державна адміністрація Харківської області про визнання договору оренди недійсним задоволено у повному обсязі, визнано недійсним договір оренди земельної ділянки, що укладений 28.09.2007 року. Дергачівською районною державною адміністрацією з Приватним підприємством "ТІІС" (ідентифікаційний код 34634426), відносно земельної ділянки площею 2,6388 га для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району, скасувано його державну реєстрацію за № 040769300091 від 29.10.2007 року в Харківській регіональній філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по Земельних ресурсах" (рішення набрало законної сили).

Встановлено, що при затвердженні проекту землеустрою та наданні в користування на умовах оренди ПП "ТІІС" земельної ділянки, остання знаходилася у постійному користуванні Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ "ХФТІ") на підставі державного акта на право постійного користування Б №054004 від 1993 року.

Згідно із ч. 1 ст. 2 Закону України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу» від 07.02.02 р. № 3065-ІП (далі - Закон № 3065-ІЇЇ) майновий комплекс НАН України складають усі матеріальні та нематеріальні активи, що обліковуються на балансах організацій, віднесених до відання НАН України. Також, відповідно до ч. 1 ст. З Закону № 3065-Ш НАН України, здійснюючи повноваження з управління об'єктами майнового комплексу НАН України, забезпечує реалізацію прав держави як власника цих об'єктів, пов'язаних з ефективним їх використанням та розпорядженням у межах, визначених законодавством України, з метою задоволення державних та суспільних потреб.

Крім того, згідно із ч. 1 ст. 2 Закону України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу» від 07.02.02 р. № 3065-ІП (далі за текстом Закон № 3365-ІІІ) майновий комплекс НАН України складають усі матеріальні та нематеріальні активи, що обліковуються на балансах організацій, віднесених до відання НАН України. Також, відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону № 3065-Ш НАН України, здійснюючи повноваження з управління об'єктами майнового комплексу НАН України, забезпечує реалізацію прав держави як власника цих об'єктів, пов'язаних з ефективним їх використанням та розпорядженням у межах, визначених законодавством України, з метою задоволення державних та суспільних потреб.

Земельна ділянка ННЦ ХФТІ загальною площею 212,3 га, до якої входить спірна земельна ділянка площею 2.6388 га, передана в оренду третій особі 1, згідно Державного акта на право користування землею серія Б № 054004, знаходиться у постійному користуванні ННЦ ХФТІ та входить до складу об'єктів майнового комплексу НАН України.

Відповідно до ст. 84 Земельного кодексу України до земель державної власності, які не можуть передаватись у комунальну та приватну власність, належать, в тому числі, ділянки, які використовуються для забезпечення діяльності Національної академії наук України.

Відповідно до ч. 5 ст. 116 ЗК України надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після її вилучення.

Статтею 149 Земельного кодексу України передбачено порядок вилучення земельних ділянок.

Згідно з вимогами ст. 5 Закону № 3065-Ш вилучення земельних ділянок НАН України може здійснюватись лише за згодою Президії НАН України.

Як вбачається із матеріалів справи, вилучення зазначеної земельної ділянки або добровільна відмова від права користування не відбувалася.

Тобто, відповідачем було виданорозпорядження від 14.08.2007 року № 515 "Про надання в оренду земельної ділянки ПП "ТІІС" на території Дергачівського району" з порушенням вимог ст.ст. 116. 142, 149 Земельного кодексу України.

Враховуючи вищевикладене, переглянувши постанову суду першої інстанції, в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів підтверджує, що при її прийнятті суд першої інстанції дійшов вичерпних юридичних висновків щодо встановлення обставин справи і правильно застосував до спірних правовідносин сторін норми матеріального та процесуального права.

Доводи апеляційної скарги з наведених підстав висновків суду не спростовують.

Керуючись ст. ст. 160, 167, 195, 197, п.1 ч.1 ст.198, ст.200, п.1 ч.1 ст.205, ст.206 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Приватного підприємства "ТІІС" залишити без задоволення.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 09.04.2012р. по справі № 2а-2633/12/2070 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили.

Головуючий суддя (підпис)Бершов Г.Є. Судді (підпис) (підпис) Катунов В.В. Ральченко І.М. ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ: Бершов Г.Є.

СудХарківський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.07.2012
Оприлюднено24.07.2012
Номер документу25340084
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2633/12/2070

Ухвала від 14.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Леонтович К.Г.

Ухвала від 16.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Леонтович К.Г.

Ухвала від 03.07.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бершов Г.Є.

Ухвала від 25.05.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бершов Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні