Ухвала
від 16.05.2013 по справі 2а-2633/12/2070
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 травня 2013 року м. Київ К/9991/49061/12

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі

суддів: Калашнікової О.В., Леонтович К.Г., Харченка В.В.,

розглянувши у попередньому розгляді справу за касаційною скаргою приватного підприємства "ТІІС" на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 9 квітня 2012 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 3 липня 2012 року у справі № 2а-2633/12/2070 за позовом заступника прокурора Харківської області до Харківської обласної державної адміністрації, треті особи: приватне підприємство "ТІІС", Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут" про визнання незаконним та скасування розпорядження, -

в с т а н о в и л а :

У лютому 2012 року заступник прокурора Харківської області звернувся в суд з позовом до Харківської обласної державної адміністрації, треті особи: приватне підприємство "ТІІС", Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут", в якому з урахуванням уточнення позовних вимог, просив скасувати розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 р. № 515 "Про надання в оренду земельної ділянки приватному підприємству "ТІІС" на території Дергачівського району".

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в ході перевірки, проведеної прокуратурою Харківської області встановлено, що розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 р. №515 затверджений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватному підприємству "ТІІС" для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (землі Промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення) строком на 25 років. Пунктом 2 зазначеного розпорядження приватному підприємству "ТІІС" надано в оренду зі зміною цільового призначення земельну ділянку, загальною площею 2,6388 га, за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення (рілля) для будівництва та обслуговування складських Приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення) строком на 25 років. Позивач, вважає, що зазначене розпорядження є незаконним та підлягає скасуванню. Посилаючись на факти, викладені в позовній заяві, просив суд позов задовольнити у повному обсязі.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 9 квітня 2012 року, залишеною без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 3 липня 2012 року, позов заступника прокурора Харківської області до Харківської обласної державної адміністрації, треті особи: приватне підприємство "ТІІС", Національний науковий центр "Харківський фізико - технічний інститут" задоволений в повному обсязі, скасоване розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 року № 515 "Про надання в оренду земельної ділянки ПП "ТІІС" на території Дергачівського району".

Не погоджуючись з ухваленими по справі рішеннями приватне підприємство "ТІІС" звернулося до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення судів першої і апеляційної інстанцій та ухвалити нове судове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.

Перевіривши правову оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, доводи касаційної скарги, проаналізувавши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що відсутні підстави для скасування судових рішень, а касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 14.08.2007 р. № 515 затверджений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПП "ТІІС" для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення) строком на 25 років та надано в оренду зі зміною цільового призначення земельну ділянку, загальною площею 2,6388 га, за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення (рілля) для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району (землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення) строком на 25 років.

Судами встановлено, що 21.02.2011 р. рішенням господарського суду Харківської області позов Харківського міжрайонного природоохоронного прокурора м. Харкова в інтересах держави в особі Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут" м.Харків до приватного підприємства "ТІІС", м. Дергачі, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Дергачівська районна державна адміністрація Харківської області про визнання договору оренди недійсним задоволено у повному обсязі, визнано недійсним договір оренди земельної ділянки, що укладений 28.09.2007 року Дергачівською районною державною адміністрацією з приватним підприємством "ТІІС" (ідентифікаційний код 34634426), відносно земельної ділянки площею 2,6388 га для будівництва та обслуговування складських приміщень непродовольчих товарів на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району, скасована його державна реєстрація за № 040769300091 від 29.10.2007 р. в Харківській регіональній філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по Земельних ресурсах" (рішення набрало законної сили).

Також зазначеним рішенням встановлено, що при затвердженні проекту землеустрою та наданні в користування на умовах оренди приватному підприємству "ТІІС" земельної ділянки, остання знаходилася у постійному користуванні Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" на підставі державного акту на право постійного користування Б №054004 від 1993 року.

Задовольняючи позовні вимоги суди першої і апеляційної інстанції виходили з того, що відповідачем було прийняте розпорядження в порушення вимог ст.ст. 116. 142, 149 Земельного кодексу України.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України погоджується з висновками судів першої і апеляційної інстанцій виходячи з наступного.

Згідно ст.19 Конституції України, від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч.1 ст.72 КАС України, обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Рішенням господарського суду Харківської області від 21.02.2011р. встановлено, що при затвердженні проекту землеустрою та наданні в користування на умовах оренди приватному підприємству "ТІІС" земельної ділянки, остання знаходилася у постійному користуванні Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" на підставі державного акта на право постійного користування Б №054004 від 1993 року.

Відповідно ч.5. ст.116 Земельного кодексу України, від 25.10.2001р. № 2768-III надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після вилучення.

Відповідно ч.3 ст.142 Земельного кодексу України, від 25.10.2001р. № 2768-III припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки.

Відповідно ч.2 ст.149 Земельного кодексу України, від 25.10.2001р. № 2768-III вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень. КМУ не приймав рішення щодо вилучення та зміни цільового призначення земель сільськогосподарського призначення - ріллі.

Таким чином приймаючи спірне розпорядження Харківська обласна державна адміністрація допустила порушення ст.ст. 116. 142, 149 Земельного кодексу України.

Враховуючи викладене, суди попередніх інстанцій дійшли до вірного висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог.

Згідно ч.3 ст.220-1 КАС України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.

Відповідно до ст. 224 КАС України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

Колегія суддів вважає, що доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм матеріального чи процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.

З урахуванням викладеного, судами першої і апеляційної інстанцій винесені законні і обґрунтовані рішення, постановлені з дотриманням норм матеріального та процесуального права і підстав для їх скасування не вбачається.

Керуючись ст.ст. 220, 220-1, 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України, -

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу приватного підприємства "ТІІС" відхилити.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 9 квітня 2012 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 3 липня 2012 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через 5 днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав передбачених ст.ст. 237-239 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді:

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення16.05.2013
Оприлюднено30.05.2013
Номер документу31481911
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2633/12/2070

Ухвала від 14.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Леонтович К.Г.

Ухвала від 16.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Леонтович К.Г.

Ухвала від 03.07.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бершов Г.Є.

Ухвала від 25.05.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бершов Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні