Постанова
від 20.07.2012 по справі 5011-46/9098-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

20.07.2012 справа № 5011-46/9098-2012

За заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю "Келтон" До Товариства з обмеженою відповідальністю "Коліур" (ідентифікаційний код 37270480) Пробанкрутство Суддя Омельченко Л.В.

Представники:

Від заявника Гламазда С.М.- представник за довіреністю від 01.03.2012 р. Від боржникане з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Келтон" (далі -заявник) звернулося до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "Коліур" відповідно до особливостей, передбачених ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у зв'язку з неспроможністю підприємства оплатити опротестований вексель в установлений строк та його відсутністю за місцезнаходженням.

Провадження у справі за вказаною заявою порушено ухвалою Господарського суду міста Києва № 5011-46/9098-2012 від 16.03.2012 р.

Станом на час розгляду справи від Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації надійшов витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців, з якого вбачається внесення до вказаного реєстру запису про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Коліур".

У судове засідання, призначене на 20.07.2012 р., боржник уповноваженого представника не направив, відзив на вищезазначену заяву і витребувані господарським судом документи не подав, а тому згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами, оскільки боржник був у встановленому порядку належним чином повідомлений про дату, час та місце засідання суду, а також зважаючи на строки, встановлені ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В ході розгляду справи у судовому засіданні представник заявника надав в матеріали справи додаткові документи, доповів суду обставини виникнення у боржника заборгованості, підтримав вимоги поданої заяви про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Коліур" та відкриття його ліквідаційної процедури, а також клопотав про призначення ліквідатором боржника ініціюючого кредитора за згодою останнього.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Келтон" про визнання боржника -Товариства з обмеженою відповідальністю "Коліур" банкрутом, заслухавши представника заявника, вивчивши додатково подані документи та дослідивши оригінали документів, копії яких наявні в матеріалах справи, суд

ВСТАНОВИВ :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Коліур" зареєстровано 07.06.2010 р. Шевченківською районною у м. Києві державною адміністрацією з присвоєнням ідентифікаційного коду № 37270480.

Відповідно до поданих суду доказів місцезнаходженням підприємства є: 04053, м. Київ, Шевченківський район, пров. Несторівський, 10.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців основними видами діяльності товариства є: оптова торгівля електропобутовими приладами; оптова торгівля іншими непродовольчими товарами споживчого призначення; посередництво в торгівлі товарами широкого асортименту; оптова торгівля радіотелевізійною апаратурою та засобами звуко- та відеозапису; оптова торгівля офісною технікою та устаткуванням; консультування з питань комерційної діяльності та управління; засновником (учасником) підприємства вказаний громадянин ОСОБА_2 (08063, АДРЕСА_1).

За твердженнями заявника, у боржника наявна прострочена заборгованість у сумі 16 000,00 грн., що виникла через неоплату векселя, який було пред'явлено до оплати та в подальшому опротестовано.

Дані твердження заявника знаходять документальне підтвердження у матеріалах справи, де міститься копія простого векселя серії АА 0841761 з наступними реквізитами:

валюта -гривня,

сума -16 000,00 грн.,

місце складання -м. Київ,

дата складання -03.08.2011 р.,

дата платежу -за пред'явленням, але не раніше 29.04.2012 р.;

найменування бенефіціара -Товариство з обмеженою відповідальністю "Келтон",

місце платежу -рах. № 260023069501 в АТ "Банк Богуслав" у м. Києві, МФО 380322.

Оригінал векселя АА 0841761 від 03.08.2011 р. було оглянуто в судовому засіданні.

З матеріалів справи слідує, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Келтон" пред'явило зазначений вексель векселедавцеві до оплати, але Товариство з обмеженою відповідальністю "Коліур" оплату за вказаним векселем не здійснило, у зв'язку з чим заявник звернувся до нотаріуса з заявою про протест векселя.

31.05.2012 р. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Слободян В.М. вчинено протест про неоплату описаного вище векселя (зареєстровано в реєстрі за № 693).

У подальшому, нотаріусом вчинено виконавчий напис про неоплату векселя (зареєстровано в реєстрі за № 694) та запропоновано стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Коліур" 16 000,00 грн.

Статтею 8 Закону України "Про обіг векселів в Україні" встановлено, що вексель, опротестований нотаріусом у встановленому законом порядку, є виконавчим документом.

Після вчинення нотаріусом протесту вищевказаного векселя, Товариство з обмеженою відповідальністю "Келтон" звернулося до відділу Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві для примусового виконання виконавчого напису № 694 від 31.05.2012 р., яким було відкрито виконавче провадження ВП № 30211256 (постанова про відкриття виконавчого провадження ВП № 30211256 від 04.06.2012 р. в матеріалах справи).

03.07.2012 р. відділом Державної виконавчої служби Шевченківского районного управління юстиції у м. Києві було повернуто виконавчий документ стягувачеві шляхом винесення відповідної постанови ВП № 30211256. З указаної постанови слідує, що державним виконавцем не було проведено стягнення на підставі виконавчого напису, з огляду на відсутність у боржника майна, на яке може бути звернено стягнення, а також безрезультатність інших дій державного виконавця, здійснених відповідно до чинного законодавства.

За твердженнями заявника, оплата за опротестованим векселем боржником не здійснена, у ході виконавчого провадження кошти не стягнуто, керівні органи товариства за його місцезнаходженням відсутні, що зумовило звернення до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

Виходячи з приписів Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" факт відсутності боржника повинен підтверджуватись витягом (довідкою) із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців.

З наявного в матеріалах справи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців від 18.07.2012 р. судом встановлено, що у графі "статус відомостей про юридичну особу" вміщено запис про відсутність юридичної особи -Товариства з обмеженою відповідальністю "Коліур" за місцезнаходженням.

Ухвалою про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Коліур" судом було зобов'язано податковий орган за місцезнаходженням боржника надати суду відомості про підприємницьку діяльність боржника, зокрема, щодо останньої дати подання боржником документів бухгалтерської звітності та податкових декларацій, а також відомості щодо зміни адреси боржника; надати відомості про відкриття та закриття боржником рахунків у банківських установах; відомості щодо наявності/відсутності у боржника заборгованості з податків, зборів та обов'язкових платежів.

Ухвала про порушення провадження у справі № 5011-46/9098-2012 направлялася до Державної податкової інспекції у Шевченківському районі рекомендованим листом з повідомленням про вручення завчасно. Разом з тим, витребувані судом документи подані не були, а також не було надано повідомлень про обставини, що унеможливлюють подальше провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Коліур".

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням , або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Виходячи з ч. 1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.

Згідно з ч. 2 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

В порядку ч. 2 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заявник клопотав перед судом про призначення ліквідатором боржника ініціюючого кредитора -Товариство з обмеженою відповідальністю "Келтон". Зазначена вимога заявника відповідає приписам чинного законодавства, а тому підлягає задоволенню.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника заявника, враховуючи наявні у матеріалах справи докази, встановлені в ході судового розгляду обставини, суд приходить до висновку щодо наявності всіх підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури відповідно до особливостей, передбачених ст. 52 Закону.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 22, 23, 25, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Коліур" (04053, м. Київ, вул. пров. Несторівський, ідентифікаційний код 37270480).

2. Визнати кредиторські вимоги ініціюючого кредитора -Товариства з обмеженою відповідальністю "Келтон" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Коліур" у сумі 16 000,00 грн.

3. Відкрити ліквідаційну процедуру.

4. Призначити ліквідатором банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Коліур" ініціюючого кредитора - Товариство з обмеженою відповідальністю "Келтон" (01004, м. Київ, вул. Басейна, 9, кімн. 3, ідентифікаційний код 37143408).

5. Зобов'язати ліквідатора у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з метою виявлення, встановлення кредиторів відсутнього боржника та повідомлення їх (кредиторів) про визнання відсутнього боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).

6. Зобов'язати ліквідатора надати суду докази публікації оголошення в офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети).

7. Зобов'язати ліквідатора письмово повідомити про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута, зокрема, органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види зальнообов'язкового держаного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

8. Зобов'язати ліквідатора у разі отримання ним заяв з вимогами до банкрута письмово повідомити про це суд та надати докази розгляду таких заяв.

9. Зобов'язати Державного реєстратора за місцем знаходження боржника внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців запис про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та відомості про ліквідатора боржника.

10. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.

11. Строк виконання всіх грошових зобов'язань вважати таким, що настав з 20.07.2012 р.

12. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 20.07.2012 р.

13. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 20.07.2012 р.

14. Зобов'язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 20.05.2013 р.

15. Копію постанови направити заявнику, боржнику та ліквідатору, а також для відома до прокуратури Шевченківського району м. Києва, Державної податкової адміністрації у м. Києві, державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання.

Суддя Л.В. Омельченко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.07.2012
Оприлюднено27.07.2012
Номер документу25382459
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-46/9098-2012

Ухвала від 21.12.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Постанова від 22.10.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шипко В.В.

Постанова від 20.07.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 09.07.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні