Рішення
від 17.07.2012 по справі 5015/1797/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.07.12 Справа№ 5015/1797/12

За позовом : Публічного акціонерного товариства „Райффайзен Банк Аваль", м. Київ

до відповідача : Приватного підприємства „Прем'єр", м. Червоноград

про : стягнення 14455 грн. 78 коп.

Суддя Гоменюк З.П.

Секретар судового засідання Гривняк Г.Т.

Представники:

від позивача : Нецкар Ю.І.

від відповідача : не з'явився

Представнику позивача, роз'яснено зміст ст.22 ГПК України, а саме його процесуальні права та обов'язки, зокрема, права заявляти відводи. Заяв про відвід судді не поступало.

Суть спору : Позов заявлено Публічним акціонерним товариством „Райффайзен Банк Аваль" до Приватного підприємства „Прем"єр" про стягнення заборгованості по поверненню суми овердрафту в розмірі 9833грн. 48коп., заборгованість зі сплати відсотків овердрафтом в розмірі 2122грн. 30коп. та 2500грн. штрафу.

Ухвалою суду від 08.05.2012р. за даним позовом порушено провадження у справі та призначено її до розгляду на 22.05.2012р. В зв"язку з неявкою представника відповідача в судове засідання 22.05.2012р., розгляд справи відкладено на 12.06.2012р. В судовому засіданні 12.06.2012р. судом оголошено перерву до 03.07.2012р.

Ухвалою суду від 03.07.2012р. за клопотання представника відповідача продовжено строк вирішення спору та відкладено розгляд справи на 17.07.2012р.

Представник позивача у судовому засіданні 17.07.2012р. підтримав заявлені позовні вимоги, просить позов задоволити з підстав, викладених в позовній заяві.

Відповідач в судове засідання 17.07.2012р. явку повноважного представника не забезпечив, причини неявки не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи. В попередніх судових засіданнях проти позовних вимог заперечив, однак належних та допустимих доказів, які спростовують позовні вимоги або доказів сплати суми овердрафту не подав.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив:

05.09.2011р. між Публічним акціонерним товариством „Райффайзен Банк Аваль" (кредитор) та Приватним підприємством „Прем"єр" (позичальник) укладено договір №015/0151/29651 про надання овердрафту (кредитний договір), відповідно до п.1.1 якого позивач з 05.09.2011р. надає відповідачу овердрафт в межах ліміту (30000грн. 00коп.), а позичальник (відповідач) зобов"язується отримати овердрафт, використати його за цільовим призначенням, повернути кредитору суму овердрафту, сплатити проценти за його користування та комісії, а також виконати інші обов"язки, визначені цим договором. Відповідно до п.1.1.3 вказаного договору, датою остаточного погашення овердрафту є 04.09.2012р.

Позичальник зобов'язувався використовувати овердрафт на зазначені у договорі цілі i забезпечити повернення одержаного овердрафту та сплату нарахованих процентів, та інших платежів на умовах, передбачених договором, (п. 8.1 кредитного договору)

п.1.2 кредитного договору встановлено, що за користування овердрафтом позичальник сплачує проценти, що розраховуються на основі процентної ставки, розмір якої може змінюватись на умовах цього договору. На дату укладання цього договору розмір процентної тавки становив:

диференційована процента ставка - розмір процентної ставки залежить від фактичного безперервного строку користування овердрафтом ( в межах строку траншу) на поточному рахунку позичальника в наступному розмірі:

- з 1-го по 30 день користування лімітом овердрафту-ставка 17% річних

підвищена процентна ставка - 40% річних, якщо фактичний безперервний строк користування овердрафтом перевищує встановлений в п. 1.1.5. договору строк траншу та/або у разі прострочення сплати процентів відповідно до п. 5.1. договору.

Протягом всього строку фактичного користування овердрафтом позичальник зобов"язаний сплачувати кредитору проценти, розмір яких розраховується на основі диференційованої процентної ставки в розмірі, викзначеному у п.1.2.1 цього договору.

Відповідно до п.1.1.5 кредитного договору строк траншу не більше 30 календарних днів.

Овердрафт - короткостроковий кредит, при якому позичальник має поновлюване право (у paзі виконання умов договору) на здійснення оплати платіжних документів понад залишок коштів на поточному рахунку, відкритому в банку в межах ліміту, що установлюється Банком (п.1.4 кредитного договору).

Позивачем умови договору в частині надання відповідачу коштів виконано своєчасно та в повному обсязі.

Згідно ст. 509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Відповідно до ст. 11 ЦК України, однією з підстав виникнення зобов'язань, є зокрема договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Частиною 1 ст. 1054 ЦК України встановлено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Статтею 1048 ЦК України передбачено, що розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Згідно ст. 1052 ЦК України, у разі невиконання позичальником обов'язків, встановлених договором позики, щодо забезпечення повернення позики, а також у разі втрати забезпечення виконання зобов'язання або погіршення його умов за обставин, за які позикодавець не несе відповідальності, позикодавець має право вимагати від позичальника дострокового повернення позики та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 599 ЦК України вказує на те, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Аналогічні вимоги встановлені ст. 193 ГК України.

Згідно ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Частиною 1 ст. 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно ч. 1 ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Однак, відповідач своїх зобов"язань за кредитним договором належним чином не виконав, не сплатив процентів за користування овердрафтом та повернення кредиту (овердрафту) не здійснив. Станом на 18.04.2012р. заборгованість відповідача становила 11955грн. 78коп., з яких 9833грн. 48коп. заборгованість по поверненню суми овердрафту, 2122грн. 30коп. -несплачені відсотки за користування овердрафтом.

За таких обставин, суд дійшов висновку про прострочення виконання зобов'язання боржником, що в свою чергу є підставою для стягнення суми боргу, оскільки, відповідно до ч. 7 ст. 193 ГК України, одностороння відмова від виконання договору не допускається.

У разі невиконання або неналежного виконання позичальником своїх зобов"язань за кредитним договором, банк має право вимагати дострокового погашення заборгованості за овердрафтом позичальником у повному обсязі разом зі сплатою всіх сум, належних до сплати на дату пред'явлення вимоги, включаючи проценти за користування овердрафтом (в тому числі простроченні проценти) та інші платежі відповідно до цього договору (п.6.1. кредитного договору).

п. 6.2. кредитного договору передбачено, що кредитор також має право пред'явити позичальнику вимогу щодо дострокового погашення овердрафту, зокрема у випадку порушення позичальником обов'язків, встановлених пунктами 2.1., 5.1.-5.2. та статтею 8 цього договору.

Позичальник зобов'язаний виконати вимогу кредитора про дострокове погашення грошових зобов'язань за кредитним договором протягом не більше ніж 30 календарних днів з моменту її пред'явлення. У разі невиконання позичальником цієї вимоги кредитор має право звернути стягнення за договором застави/іпотеки (або пред'явити вимогу поручителю), або вжити інші заходи для стягнення заборгованості позичальника за цим договором, які не суперечать чинному законодавству України (п. 6.3. кредитного договору).

Відповідно до ч. 1 ст. 230 ГК України, штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Частиною 4 ст. 231 ГК України встановлено, що у разі, якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором.

У відповідності до п. 12.3. кредитного договору позичальник сплачує кредитору штраф у розмірі 500 (п'ятсот) гривень у разі настання таких обставин, а саме: порушення позичальником /поручителем/ майновим поручителем умов договору, що забезпечує виконання зобов'язань позичальника за кредитним договором; невиконання позичальником умов пп. 8.3-8.12. договору. Штраф сплачується за невиконання кожного зобов'язання окремо.

Оскільки відповідачем не виконано умов п.п. 8.4.2., п.п. 8.6., 8.8., 8.9., 8.10. кредитного договору, позивач правомірно просить суд стягнути з відповідача штрафу в розмірі 2500грн. 00коп.

10.02.2012р. позивач звернувся до відповідача із вимогою № С14-114-1-2-7-547 про дострокове виконання грошових зобов'язань за кредитним договором, однак відповідач залишив її без задоволення.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ст. 34 ГПК України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Відповідно до ст. 43 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи. Ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку про те, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню повністю.

Витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 11, 509, 526, 530, 599, 610, 612, 625, 626, 1048, 1052, 1054 ЦК України, ст.ст. 193, 230, 231 ГК України та ст.ст. 4, 33, 34, 44, 49, 82, 83, 84, 85 ГПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з Приватного підприємства „Прем'єр", вул. Шептицького, буд. 24, кв. 41 , м.Червоноград, Львівська область (ідентифікаційний код 32188271) на користь Публічного акціонерного товариства „Райффайзен Банк Аваль", м. Київ, вул. Лєскова, 9 (ідентифікаційний код 14305909) суму овердрафту в розмірі 9833грн. 48коп., відсотки по сплаті овердрафту в розмірі 2122грн. 30коп., 2500грн. штрафу та 1609грн. 50коп. витрат по сплаті судового збору. Наказ видати відповідно до вимог ст.116 ГПК України.

Суддя Гоменюк З.П.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення17.07.2012
Оприлюднено27.07.2012
Номер документу25382617
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/1797/12

Ухвала від 19.11.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 06.12.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 08.11.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Рішення від 17.07.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 03.07.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 08.05.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні