Рішення
від 25.07.2012 по справі 1512/5039/2012
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа№1512/5039/2012

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 липня 2012 р. року,

Київський районний суд м. Одеси в складі:

Головуючого - судді Куриленко О.М.,

за участю секретаря -Баранової Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «УкрСиббанк»до Товариства з обмеженою відповідальністю будівельна компанія «Кримар», Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма «КМБ», ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

ВСТАНОВИВ:

28.10.2011 року позивач звернувся до суду з названим позовом та просив постановити рішення, згідно якого стягнути з відповідачів у солідарному порядку заборгованість за кредитним договором № 11221984000 від 27.09.2007 року в сумі 1 025 411, 53 дол. США.

Свої вимоги мотивував тим, що згідно з Кредитним договором №11221984000 від 27.09.2007 року АКІБ «УкрСиббанк»надав надав Товариству з обмеженою відповідальністю будівельна компанія «Кримар»(далі -Відповідач 1) кредит (грошові кошти) в іноземній валюті в сумі 865 000,00 (вісімсот шістдесят п'ять тисяч дол. США 00 цнт.), строком з 27.09.2007 по 27.09.2018, а Відповідач 1, в свою чергу зобов'язався, повернути кредит та сплатити проценти, комісії в порядку, в строки та на умовах, визначених Кредитним договором.

Однак, встановлені Кредитним договором терміни повернення наданого кредиту та терміни сплати відсотків за кредит Відповідачем не дотримуються.

У забезпечення виконання зобов'язань за Кредитним договором, 27.09.2007року між позивачем та ОСОБА_1 укладений іпотечний договір нерухомого майна, відповідно до якого, Відповідач 3 передав в іпотеку нерухоме майно, а саме: - земельну ділянку, що знаходиться за адресою: Київська обл., Броварський р-н, с. Димитрово загальною площею 1,0000 (га), яке належить Відповідачу 3 (іпотекодавцю) на праві приватної власності.

Наданий Відповідачу 1 кредит також забезпечений порукою ТОВ Фірми «КМБ» (далі -Відповідач 2) та ОСОБА_1 (далі - Відповідач 3), про що між Позивачем та Відповідачами 2 та 3 укладено договори поруки № 144844 та № 144300 від 27.09.2007 (далі - Договори поруки).

Згідно до Договору поруки Поручитель відповідає перед Кредитором у тому ж обсязі, що й Позичальник у тому числі за повернення основної суми боргу, відсотків, комісій за користування кредитом, відшкодування можливих збитків, за сплату пені та інших штрафних санкцій, зазначених в Кредитному договорі.

Причини невиконання Позичальником своїх зобов'язань за кредитним договором ніяким чином не можуть впливати на виконання Поручителем зобов'язань по даному договору.

У судовому засіданні представник позивача позовну заяву підтримав у повному обсязі, просив задовольнити позовні вимоги.

Відповідачі в судове засідання не заявлялись, сповіщені належним чином заяв та клопотань про відкладання не заявляли.

При викладених обставинах суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності відповідачів, сповіщених про розгляд справи належним чином, від яких не надійшло повідомлення про причини неявки, ухваливши заочне рішення у справі, зі згодою позивача, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України, так як надані матеріали є повними і достатніми для розгляду справи у відсутності відповідача.

Відповідно до ст. 225 ЦПК України Київським районним судом м. Одеси була постановлена ухвала про заочний розгляд справи.

Суд, вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

У судовому засіданні встановлено, що згідно з Кредитним договором №11221984000 від 27.09.2007 року АКІБ «УкрСиббанк»надав надав Товариству з обмеженою відповідальністю будівельна компанія «Кримар»(далі -Відповідач 1) кредит (грошові кошти) в іноземній валюті в сумі 865 000,00 (вісімсот шістдесят п'ять тисяч дол. США 00 цнт.), строком з 27.09.2007 року по 27.09.2018, а Відповідач 1, в свою чергу зобов'язався, повернути кредит та сплатити проценти, комісії в порядку, в строки та на умовах, визначених Кредитним договором (а.с. 31-38)

Відповідно до ч.1 ст.610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно до ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив зобов'язання, якщо він не приступив до його виконання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом. Боржник, який прострочив виконання зобов'язання, відповідає перед кредитором за завдані простроченням збитки

Відповідно до положень зазначеного кредитного договору та графіку погашення кредиту, ТОВ БК «Кримар» зобов'язався повертати отриманий кредит, сплачувати нараховані відсотки та комісію у встановлені строки.

Однак, встановлені Кредитним договором терміни повернення наданого кредиту (основної суми) та терміни сплати відсотків за кредит відповідачем не дотримуються.

Відповідно до частини другої статті 1050 Цивільного кодексу України, якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокове повернення частини позики, що залишилась, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього кодексу.

Пунктом 8.2 кредитного договору встановлено, що підписанням цього договору Позичальник підтверджує, що він повністю розуміє всі умови даного договору, свої права та обов'язки за даним договором і погоджується з ними. Таким чином, ТОВ БК «Кримар» відомо про можливість застосування процедури дострокового повернення кредиту та звернення стягнення на предмет застави, оскільки зазначені положення вказані в договорі, який підписаний нею особисто.

У забезпечення виконання зобов'язань за Кредитним договором, 27.09.2007року між позивачем та ОСОБА_1 був укладений іпотечний договір нерухомого майна, відповідно до якого, Відповідач 3 передав в іпотеку нерухоме майно, а саме: - земельну ділянку, що знаходиться за адресою: Київська обл., Броварський р-н, с. Димитрово загальною площею 1,0 (га), яке належить Відповідачу 3 (іпотекодавцю) на праві приватної власності.

Наданий Відповідачу 1 кредит також забезпечений порукою ТОВ Фірми «КМБ» (далі -Відповідач 2) та ОСОБА_1 (далі - Відповідач 3), про що між Позивачем та Відповідачами 2 та 3 укладено договори поруки № 144844 та № 144300 від 27.09.2007 (далі - Договори поруки).

Відповідно до ст. 553 ЦК України Поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого зобов'язання, а також відповідає перед кредитором за порушення зобов'язань боржником.

Згідно з пунктами 1.3, 1,4 Договорів поруки Поручителі (Відповідачі 2 та 3) відповідають перед Кредитором (Позивачем) у тому ж обсязі, що й Позичальник (Відповідач 1), у тому числі за повернення основної суми боргу, відсотків, комісій за користування кредитом, відшкодування можливих збитків, за сплату пені та інших штрафних санкцій, зазначених в Кредитному договорі.

Ці пункти Договорів поруки цілком відповідають ст. 554 ЦК України, в яких зазначено, що при порушенні боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник та поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договорами поруки не передбачена додаткова (субсидіарна відповідальність) поручителів.

Причини невиконання Позичальником своїх зобов'язань за кредитним договором ніяким чином не можуть впливати на виконання Поручителями зобов'язань по даному договору.

Відповідно до пункту 2.2 Договорів поруки у випадку невиконання Позичальником своїх зобов'язань за кредитним договором, кредитор має право пред'явити свої вимоги безпосередньо до Поручителів, які є обов'язковими до виконання. Однак, взяті на себе зобов'язання за договорами поруки Відповідачами 2 та 3 також не виконані.

Згідно з положеннями статей 530, 612, 625 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей термін. Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у термін, встановлений договором або законом.

Пункт 1 ст. 615 ЦК України у разі порушення зобов'язання однією стороною надає другій стороні право частково або в повному обсязі відмовитися від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом.

До того ж пункт 5 ст. 653 ЦК України, у випадках, якщо договір змінений або розірваний у зв'язку з істотним порушенням договору однією із сторін, наділяє другу сторону правом вимагати відшкодування збитків, завданих зміною або розірванням договору, якому кореспондує закріплене у ст. 623 ЦК України зобов'язання боржника, який порушив зобов'язання, відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

Через невиконання Відповідачами своїх зобов'язань перед Позивачем по Кредитному договору розмір заборгованості Відповідачів перед Позивачем станом на 19.10.2011 складає 1 025 411.53 дол. США (один мільйон двадцять п'ять тисяч чотириста одинадцять дол. США 53 цент), які складаються з:

- заборгованості за кредитом -803 215.00 дол. США;

- заборгованості по процентам за користування кредитом -220 402.94 дол. США;

- суми пені за несвоєчасне погашення заборгованості за кредитом -956.11 дол. США;

- суми пені за несвоєчасне погашення заборгованості по процентам за користування кредитом -837.48 дол. США.

Відповідно до вимог статті 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно ч.2 ст. 1050 Цивільного кодексу України, в разі прострочення повернення чергової частини позики, позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, яка залишилася та сплати процентів, належних йому.

Суд, вивчивши матеріали справі, доходить до висновку що в справі мається достатньо доказів для ухвалення заочного рішення про задоволення позовних вимог та стягнення з відповідачів товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія «Кримар», Товариство з обмеженою відповідальністю Фірма «КМБ», ОСОБА_1 заборгованості відповідно до договору кредиту від 27.09.2007 року у розмірі 1 025 411.53 дол. США, що за курсом НБУ на день винесення рішення (100=799,3грн.) складає 8 196 114, 36 грн., а також стягнення судових витрат.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 526, 526, 543, 554, 611,615, 623, 1049, 1050 ЦК України, ст.ст.209,212,213,214,215,218,223, 224,225,226,227,228 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства «Укрсиббанк»- задовольнити.

Стягнути в солідарному порядку з Відповідачів -Товариства з обмеженою відповідальністю будівельна компанія «Кримар»(місцезнаходження: вул. 25-ї Чапаєвської дивізії, буд. 1 м. Одеса 65070, ЄДРПОУ 22474750, п/р 26005011679800 в АТ «УкрСиббанк»МФО 351005), Товариства з обмеженою відповідальністю Фірми «КМБ»(місцезнаходження: вул. 25-ї Чапаєвської дивізії, буд. 1 м. Одеса 65070, ЄДРПОУ 19209932, п/р 26003301535366 в БВ № 1 Іллічівської філії ОЦВ Промінвестбанку, МФО 328135) та ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження: м. Одеса, зареєстрований та проживає: АДРЕСА_1, ІПН № НОМЕР_1, паспорт серії НОМЕР_2, виданий Приморським РВ УМВС України в Одеській області 23.09.1996) на користь Публічного акціонерного товариства «УкрСиббанк»(пр. Московський, 60, м. Харків, 61050, кореспондентський рахунок 32009100100 в УНБУ в Харківській області, МФО 351005, код за ЄДРПОУ 09807750) загальну суму заборгованості за Кредитним договором № 11221984000 від 27.09.2007 в сумі 1 025 411.53 дол. США (один мільйон двадцять п'ять тисяч чотириста одинадцять дол. США 53 цент), що за офіційним курсом НБУ на день винесення рішення (100 доларів США = 799,3 гривень) становить 8 196 114, 36 (вісім мільйонів сто дев'яносто шість тисяч сто чотирнадцять )гривень 36 копійок.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю будівельна компанія «Кримар», Товариства з обмеженою відповідальністю Фірми «КМБ»та ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства «УкрСиббанк»суму сплачених судового збору в розмірі 1700 грн. (одна тисяча сімсот грн. 00 коп.) та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у розмірі 120 (сто двадцять грн.) та інші судові витрати.

Реквізити для перерахування сум грошових вимог за кредитом: р/р 29090000000113, МФО 351005, ЄДРПОУ 09807750, одержувач -АТ «УкрСиббанк», Банк одержувача - АТ «УкрСиббанк», м. Одеса, вул. Р. Кармена, 21А.

Реквізити для перерахування сум судового збору та витрат на ІТЗ: р/р 2909401006, МФО 351005, ЄДРПОУ 09807750, одержувач -АТ «УкрСиббанк», Банк одержувача - АТ «УкрСиббанк», м. Одеса, вул. Р. Кармена, 21А.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя:

Суддя : Куриленко О. М.

Дата ухвалення рішення25.07.2012
Оприлюднено30.07.2012
Номер документу25408756
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —1512/5039/2012

Ухвала від 13.04.2012

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 10.11.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 16.10.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Рішення від 25.07.2012

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні