Постанова
від 26.11.2008 по справі 18/119-08
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

18/119-08

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.11.2008                                                                                       Справа№  18/119-08

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючого судді   Стрелець Т. Г. (доповідача),      

суддів:  Логвиненка А.О., Мороза В.Ф,,

при секретарі судового засідання: Ревковій Г.О.,

Представники сторін:

від позивача: Пашковський І.Г., протокол №13  від 30.03.01,  директор;

від відповідача: Бірюк Л.В., довіреність № 4/11-556  від 28.12.07,  головний спеціаліст юридичного відділу;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Дніпропетровської міської ради на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 10.07.2008р. у справі № 18/119-08

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ІІ Паша», м. Дніпропетровськ (пров. Жовтневий, 6/29, м. Дніпропетровськ, 49000)

до Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ (прос. Карла Маркса, 75, м. Дніпропетровськ, 49000)

про поновлення договору оренди земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 10.07.2008 року (суддя Петрова В.І.) зобов'язано Дніпропетровську міську раду на найближчій черговій  сесії  розглянути питання про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право Товариства з обмеженою відповідальністю „II Паша", що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вулиця Титова, 18-д для фактичного розміщення автостоянки та питання про передачу Товариству  з обмеженою відповідальністю „II Паша" в оренду земельної ділянки площею 0,1961 га (кадастровий номер - 1210100000:07:210:0033), що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вулиця Титова, 18-д для фактичного розміщення автостоянки, у спосіб,  передбачений законодавством України; присуджено до стягнення з Дніпропетровської міської ради на користь "II Паша" судові витрати у розмірі: 85 грн. витрат держмита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Не погодившись з зазначеним рішенням відповідач звернувся до Дніпропетровського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду скасувати та прийняти нове рішення яким відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Скаржник вважає, що рішення суду першої інстанції підлягає скасуванню так як винесено з порушенням норм матеріального та процесуального права, при цьому зазначає наступне.

Місцевим господарським судом при винесенні рішення було порушено вимоги Земельного кодексу України в частині порядку набуття права на землю.

В силу ст. 124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки, судом не було прийнято до уваги, що відповідного рішення міською радою не приймалося.

Судом при прийнятті оскаржуваного рішення грубо порушено законне право міської ради щодо розпорядження землями в межах міста, крім того було порушено процедуру отримання земельної ділянки в оренду. Крім того, в доповненнях до апеляційної скарги скаржник звертає увагу апеляційної інстанції на той факт, що спірна земельна ділянка вільна від забудови, міська рада не має права розглядати питання щодо передачі в оренду спірної земельної ділянки без проведення торгів.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 16.09.2008р. відновлено строк подання апеляційної скарги, прийнято апеляційну скаргу до розгляду, розгляд справи призначено у судовому засіданні на 20.10.2008р. на 12 год. 00 хв.

Розпорядженням в. о. голови судової палати Дніпропетровського апеляційного господарського суду Лотоцької Л.О. від 20.10.2008р., справа № 18/119-08 передана для розгляду колегії суддів у складі: головуючий –Стрелець Т.Г. (доповідач),  судді –Головко В.Г., Мороз В.Ф.

Ухвалою від 20.10.2008р. відкладено розгляд апеляційної скарги до 12 год.00 хв. 10.11.2008р.

Ухвалою від 10.11.2008р. продовжено строк розгляду апеляційної скарги на один місяць до 16.12.008р., розгляд апеляційної скарги відкладено до 12 год. 30 хв. 2611.2008р.

Позивачем подано відзив на апеляційну скаргу, в якому він зазначив, що проти апеляційної скарги заперечує в повному обсязі, вважає що подання апеляційної скарги відповідачем необхідно розцінювати як затягування часу для невиконання вимог оскаржуваного рішення, просить рішення господарського суду Дніпропетровської області від 10.07.2008р. залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Розпорядженням заступника голови суду -. голови судової палати Дніпропетровського апеляційного господарського суду Неклесою М.П. від 26.11.2008р., справа № 18/119-08 передана для розгляду колегії суддів у складі: головуючий –Стрелець Т.Г. (доповідач),  судді  Логвиненко А.О., Мороз В.Ф,

В судовому засіданні 26.11.2008р. за згодою представників сторін оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представників сторін, обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, перевіривши правильність юридичної оцінки встановлених фактичних обставини справи, застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті ним рішення, колегія суддів приходить до висновку про те, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, враховуючи наступне.

ТОВ „II ПАША" на виконання  рішення № 318/2 Дніпропетровської міської ради від 19.06.2002р. уклало договір оренди  від 9.06.2003р. земельної ділянки площею 0,1961 га, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, Красногвардійський район, вулиця Титова, 18-Д, для розміщення автостоянки, зареєстрований за № 3731. Строк дії договору до 19.06. 2007р.

Судом першої інстанції встановлено, що на виконання вимог пункту 2.3 договору оренди, 14.05.2007р. позивач своєчасно звернувся до Дніпропетровської міської ради з проханням продовжити строк дії договору оренди земельної ділянки ВАК № 968447 від 9 липня 2003 року на п'ять років ( Т.1, а.с.67)  

Розглянувши проект рішення Дніпропетровської міської ради „Про передачу земельної ділянки по вулиці Титова, 18-Д, Красногвардійський район в оренду Товариству з обмеженою  відповідальністю "II Паша", код ЄДРПОУ 23357130 по фактичному розміщенню стоянки виконавчий комітет Дніпропетровської міської ради відповідно до рішення від 21 квітня 2008 року № 1086 вирішив погодитись з проектом рішення міської ради та внести питання на розгляд міської ради.

Статтею 116 Земельного кодексу України визначено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Господарський суд  дійшов вірного висновку щодо порушення відповідачем вимог    Земельного кодексу України, оскільки Дніпропетровською міською радою до теперішнього часу не розглянуто питання про укладання договору оренди спірної земельної ділянки.   

Відповідно ст. 123 Земельного кодексу України надання земельних ділянок юридичним особам у постійне користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за проектами відведення цих ділянок. Умови і строки розроблення проектів відведення земельних ділянок визначаються договором, укладеним замовником з виконавцем цих робіт відповідно до типового договору. Форма типового договору, нормативи та строки розробки проектів відведення земельних ділянок визначаються Кабінетом Міністрів України. Юридична особа, зацікавлена в одержанні земельної ділянки у постійне користування із земель державної або комунальної власності, звертається з відповідним клопотанням до районної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій або сільської, селищної, міської ради. До клопотання про відведення земельної ділянки додаються матеріали, передбачені частиною 15 статті 151 цього Кодексу документи, що обґрунтовують її розмір, призначення та місце розташування. Відповідна районна державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає клопотання у місячний строк і дає згоду на розроблення проекту відведення земельної ділянки.

Незважаючи на вказане, Дніпропетровська міська рада у місячний термін не розглянула подану технічну документацію із землеустрою  та не розглянула заяву ТОВ „II Паша" про надання в оренду зазначеної земельної ділянки.

На даний час ТОВ "II Паша" продовжує користуватися земельною ділянкою,  ніяких попереджень щодо припинення договору оренди чи неможливості його подальшого продовження  від міської ради на адресу позивача не надходили.  

Стаття 33 Закону України "Про оренду землі" передбачає, що після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору. У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були  передбачені договором. Письмове заперечення здійснюється листом - повідомленням.

Відповідно до пункту 34 статті 26, пункту 2 статті 77 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні" питання надання земельної ділянки в оренду вирішується на пленарному засіданні ради - сесії, а спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку.

Таким чином, з огляду на встановлені судом першої та апеляційної інстанцій обставини, дослідження наявних матеріалів справи та аналіз норм чинного земельного законодавства колегія суддів вважає, що суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю «ІІ Паша», м. Дніпропетровськ.

Керуючись ст. ст. 101-103, 105 Господарського процесуального кодексу  України, суд, -    

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Дніпропетровської міської ради залишити без задоволення, а рішення господарського суду Дніпропетровської області від 26.11.2008р. у справі № 18/119-08 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено у касаційному порядку до Вищого господарського суд України протягом одного місяця з дня набрання постановою апеляційного господарського суду законної сили.

Головуючий суддя    Т. Г. Стрелець

СуддяА. О. Логвиненко

СуддяВ. Ф. Мороз

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення26.11.2008
Оприлюднено23.12.2008
Номер документу2554031
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/119-08

Судовий наказ від 12.12.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Судовий наказ від 12.12.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Рішення від 11.12.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць С.В.

Постанова від 26.11.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 18.11.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць С.В.

Ухвала від 02.06.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Рішення від 15.08.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 07.07.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 17.06.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні