Рішення
від 14.08.2012 по справі 13/336-пд-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 серпня 2012 р. Справа № 13/336-ПД-08

Господарський суд Херсонської області у складі судді Закуріна М.К. при секретарі Фінаровій О.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Відкритого акціонерного товариства "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь",

до:

відповідача-1 - Генічеської районної державної адміністрації,

відповідача-2 - Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-технічної фірми "МК-Інватруд ЛТД",

відповідача-3 - Державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру" при Державному комітеті по земельних ресурсах України в особі Херсонської регіональної філії "Центр Державного земельного кадастру"

за участі:

3-ї особи без самостійних вимог - Якимівської районної державної адміністрації,

представників сторін:

позивача - Омелянович Р.А., Ярош О.М., Дядько О.М. (представники за дорученнями),

відповідача-1 - Штогріної Н.Л., Юнусова Д.А. (представники за дорученнями),

відповідача-2 - Белогуб М.О. (представник за дорученням),

відповідача-3 - Сочинського В.О., Касьяненко Г.В. (представники за дорученнями),

3-ї особи - не з'явився,

про визнання договору недійсним та зобов'язання скасувати державну реєстрацію договору,

в с т а н о в и в:

Позивачем заявлено вимоги про визнання недійсним на підставі положень статей 203 та 215 Цивільного кодексу України договору оренди землі від 18 квітня 2008 року, укладеного між Генічеською районною державною адміністрацією та Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-технічною фірмою "МК-Інватруд ЛТД", а також про зобов'язання Державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру" при Державному комітеті по земельних ресурсах України в особі Херсонської регіональної філії "Центр Державного земельного кадастру" скасувати державну реєстрацію спірного договору. Безпосередньо вимоги ґрунтуються на факті укладення договору оренди на ту ж земельну ділянку 11 червня 2004 року між Якимівською районною державною адміністрацією та Відкритим акціонерним товариством "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь". Зокрема, договір оренди земельної ділянки, укладений між позивачем та Якимівською районною державною адміністрацією, є наслідком прийнятого головою райдержадміністрації розпорядження від 19 травня 2004 року № 293 "Про надання в оренду земельної ділянки ВАТ "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" строком на 49 років за рахунок земель Кирилівської сільської ради Якимівського району Запорізької області, площею 5,1996 га, розташованої на "Косі Федотовій", під розміщення бази відпочинку".

Генічеською районною державною адміністрацією зазначені вимоги не визнаються з посиланням на законність укладеного договору, оскільки спірна земельна ділянка відноситься до земель Херсонської області.

Поряд з цим, Товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-технічною фірмою "МК-Інватруд ЛТД" відзив на позов не надано та його позиція відносно заявлених вимог суду не відома.

Державним підприємством "Центр Державного земельного кадастру" при Державному комітеті по земельних ресурсах України в особі Херсонської регіональної філії вимоги також не визнаються з посиланням на здійснення державної реєстрації оспорюваного договору на підставі наданих документів. Водночас, ним заявлено клопотання про його заміну на належного відповідача -територіальний орган Держкомзему, так як згідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.09.2009р. № 1021 "Про затвердження порядків ведення Поземельної книги і книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі" повноваження щодо здійснення державної реєстрації правовстановлювальних документів з 01.01.2011р. віднесені до компетенції органів Держкомзему. Це клопотання судом відхилене з тих підстав, що вимоги про скасування державної реєстрації спірного договору не можуть бути предметом розгляду в господарських судах.

Якимівською районною державною адміністрацією надане пояснення відносно заявлених вимог, згідно до якого, на її думку, відведення земельної ділянки Товариству з обмеженою відповідальністю виробничо-технічній фірмі "МК-Інватруд ЛТД" Генічеською районною державною адміністрацією відбулося з порушенням діючого законодавства, оскільки спірна земельна ділянка площею 2,6 га належить до земель території Якимівського району Запорізької області.

Провадження у справі порушене ухвалою суду від 03.06.2008р. Розгляд справи проведено в судових засіданнях, які відбулися 01.07.2008р, 24.07.2008р., 05.08.2008р., 30.08.2011р. та 14.08.2012р. В період з 05.08.2008р. по 11.08.2011р. т а з 03.08.2011р. по 06.08.2012р. провадження у справі було зупинене до завершення розгляду та набрання законної сили рішенням у справі № 2а-2118/09/0870 від 08.09.2009р. за позовом Генічеської районної державної адміністрації до Якимівської районної державної адміністрації за участі Відкритого акціонерного товариства "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" про скасування розпорядження голови Якимівської районної державної адміністрації від 19 травня 2004 року № 293 "Про надання в оренду земельної ділянки ВАТ "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь". Після поновлення провадження ухвалою від 06.08.2012р. розгляд справи був призначений на 14 серпня із зобов'язанням учасників судового розгляду прибути в судове засідання, але представники Генічеської районної державної адміністрації, ТОВ виробничо-технічної фірми "МК-Інватруд ЛТД" та Якимівської районної державної адміністрації в засідання не прибули, а тому розгляд справи завершено без їх участі.

Крім викладеного судом встановлено, що 8 вересня 2009 року Запорізьким окружним адміністративним судом у справі № 2а-2118/09/0870 за позовом Генічеської районної державної адміністрації до Якимівської районної державної адміністрації за участі Відкритого акціонерного товариства "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" про скасування розпорядження голови Якимівської районної державної адміністрації від 19 травня 2004 року № 293 "Про надання в оренду земельної ділянки ВАТ "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" прийнято постанову, якою в позові Генічеській районній державній адміністрації відмовлено. Ця постанова набрала законної сили після апеляційного перегляду згідно до ухвали Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2012 року.

За змістом частини 4 статті 35 Господарського процесуального кодексу України рішення суду з цивільної справи, що набрало законної сили, є обов'язковим для господарського суду щодо фактів, які встановлені судом і мають значення для вирішення спору.

Зокрема, судом у справі № 2а-2118/09/0870 встановлено, що Постановою Верховної Ради України "Про вилучення і надання земельних ділянок для несільськогосподарських потреб та попереднє погодження місць розташування об'єктів" від 13.12.01р. № 2898-Ш, вирішено попередньо погодити місце розташування бази відпочинку ВАТ "Запоріжсталь" на землях запасу Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області.

На підставі вказаної постанови Верховної Ради України Постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.03р. № 1926 земельна ділянка площею 5,2 га пісків, розташована на землях запасу Кирилівської селищної Ради Якиміського району Запорізької області, надана в оренду строком на 49 років ВАТ Запорізькому металургійному комбінату "Запоріжсталь" для розміщення бази відпочинку.

В свою чергу, у відповідності до цієї Постанови Якимівська районна державна адміністрація Запорізької області видала розпорядження № 293 від 19.05.2004 р. про укладення договору оренди та надання в оренду ВАТ "Запоріжсталь" земельної ділянки під розташування бази відпочинку із земель запасу Кирилівської селищної ради Якимівського району площею 5,1996 га строком на 49 років. Договір оренди зазначеної земельної ділянки зареєстровано в Якимівському районному відділі ДП "Центр ДЗК" 30.06.04 р. № 78, і з цього моменту він набрав чинності.

Судом було також встановлено, що зазначена земельна ділянка розташована на території ландшафтного заказника загальнодержавного значення "Коса Федотова", створеного відповідно до Указу Президента України від 20.08.1996р. № 715/96.

Безпосередньо Положення про ландшафтний заказник загальнодержавного значення "Коса Федотова" затверджено наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 05.09.03р. № 21. Зокрема, згідно з пункту 1.2. вказаного Положення, заказник загальною площею 1910 га розташований на території Якимівського району Запорізької області, в межах земель запасу Кирилівської селищної ради - 234,0 га - суходільна площа самої коси від бази відпочинку "Меліоратор" до межі з Херсонською областю, іншу частину площі заказника - 1676,0 га, складають землі водного фонду Якимівської районної ради Запорізької області.

Згідно з охоронним зобов'язанням № 218 від 02.12.02р., Державне управління екології та природних ресурсів в Запорізькій області передало заповідний об'єкт під охорону землевласнику - Кирилівській селищній раді Якимівського району Запорізької області.

У відповідності до технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж території ландшафтного заказника загальнодержавного значення "Коса Федотова", розташованого на території Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області, загальна площа Якимівського району визначена Проектом формування території та встановлення меж сільських та селищних рад Якимівського району Запорізької області, який був розроблений Запорізькою філією інституту землеустрою УААН в 1993 році згідно договору № 331 від 14.10.91 р. на замовлення Запорізького обласного управління сільського господарства, та який затверджений розпорядженням представника президента України в Якимівському районі № 407 від 20.07.93р.

За результатами дослідження планово-картографічних матеріалів Запорізької і Херсонської областей та матеріалів графічного обліку земель Головним управлінням Держкомзему в Запорізькій області було встановлено, що 410 га Коси-Федотовій враховувалось двічі: в Херсонській області у складі Азов-Сиваського заповідно-мисливського господарства та в Запорізькій області у складі рибколгоспу "Приморський". Відповідно до листів державного картографічного фонду України від 10.07.01 р. № 1/115 та від 17.03.05 р. № 45- дек, розташування меж Запорізької та Херсонської областей оформлено на топографічних картах 1-36-71 масштабу 1:100000 та узгоджено головою Запорізького облвиконкому Москальковим П.І. 12.12.83 р. і головою Херсонського облвиконкому Метляєвим В.К. 01.01.84р.

Відповідно до пункту 2 статті 1 Положення про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затвердженого Указом президії Верховної Ради Української РСР від 12.03.81 р. № 1654-Х, встановлення і зміна меж, встановлення і перенесення адміністративних центрів областей проводяться Президією Верховної Ради Української РСР за поданням виконавчих комітетів відповідних обласних Рад народних депутатів. Як встановлено в судовому засіданні, такого рішення щодо розмежування Запорізької та Херсонської областей Верховною Радою України не приймалося.

Крім того, судом також було встановлено, що між ТОВ "Виробничо-технічна фірма МК-Інватруд ЛТД" та Генічеською районною державною адміністрацією Херсонської області укладено договір оренди земельної ділянки площею 2,6 га, який зареєстровано у Генічеському районному окрузі ДП "Центр ДЗК від 21.04.08 р.

Орендована земельна ділянка площею 2, 6 га, як з'ясувалося в ході перевірки дотримання вимог земельного законодавства, проведеної 13.08.07р. управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Запорізькій області, знаходиться на земельній ділянці, яка була надана в оренду ВАТ "Запоріжсталь", у зв'язку з чим ВАТ "Запоріжсталь" було подано позов до господарського суду Запорізької області про припинення порушень в користуванні земельною ділянкою.

Постановою Господарського суду Запорізької області від 29.01.2008р. ТОВ "Виробничо-технічна фірма Інватруд ЛТД" було зобов'язано звільнити частину земельної ділянки площею 0,86 га, яку займало ТОВ "Інватруд ЛТД" і яка знаходилась на орендованій позивачем ділянці, а розташоване на цій земельній ділянці майно - 4 літніх будиночки для відпочинку, туалет та душова кабіна, - зобов'язано знести. Постановою Вищого господарського суду від 06.08.08 р. зазначене судове рішення було залишено без мін.

Таким чином, суд дійшов висновку, що спірна земельна ділянка знаходиться в межах земель Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області та на законних підставах використовується на праві оренди ВАТ "Запоріжсталь".

За таких обставин, вказане судове рішення у справі № 2а-2118/09/0870 має преюдиційне значення для вирішення даного спору.

Поряд з викладеним судом у даній справі встановлено, що 11.06.2004р. між Якимівською районною державною адміністрацією та Відкритим акціонерним товариством "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" укладено договір оренди земельної ділянки, за яким позивачу надано на умовах оренди земельну ділянку площею 5,1996 га під розташування бази відпочинку на 49 років, яка розташована на території Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області на косі Федотовій.

Водночас, 18 квітня 2008 року між Генічеською районною державною адміністрацією та ТОВ "Виробничо-технічна фірма "МК-Інватруд ЛТД" укладено договір оренди землі, за яким на умовах оренди передано земельну ділянку площею 2,6 га строком на 10 років.

Під час судового розгляду справи судом встановлено, що земельна ділянка площею 2,6 га є складовою частини земельної ділянки площею 5,1996 га та яка попередньо вже надана позивачу, а тому, фактично, спір про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки пов'язаний з розмежуванням компетенції двох районних адміністрацій на розпорядження однією й тією ж земельною ділянкою, а саме Генічеською районною державною адміністрацією та Якимівською районною державною адміністрацією.

В даному випадку названим рішенням у справі № 2а-2118/09/0870 визначена належність спірної земельної ділянки до території Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області, а тому Генічеська районна державна адміністрація, укладаючи оспорюваний договір оренди землі, діяла з перевищенням власних повноважень відносно розпорядження землями, на які розповсюджується її компетенція згідно до пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, за яким до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями за межами населених пунктів здійснюють відповідні органи виконавчої влади.

Безпосередньо недійсність правочинів встановлена положеннями статей 215 та 203 Цивільного кодексу України. Зокрема, статтею 215 визначено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою -третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. В свою чергу, статтею 203 встановлено фактичні загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину, а саме: зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства; особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності; волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі; правочин має вчиняться у формі, встановленій законом; правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

За таких обставин спірний договір є недійсним, оскільки суперечить діючому законодавству, а тому позовні вимоги щодо його недійсності підлягають задоволенню.

Разом з тим, в частині вимог про зобов'язання Державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру" при Державному комітеті по земельних ресурсах України в особі Херсонської регіональної філії "Центр Державного земельного кадастру" скасувати державну реєстрацію договору суд зазначає, що на даний час згідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 09.09.2009р. № 1021 "Про затвердження порядків ведення Поземельної книги і книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі" повноваження щодо здійснення державної реєстрації правовстановлювальних документів з 01.01.2011р. віднесені до компетенції органів Держкомзему, а тому вимоги до відповідача-3 є безпідставними, у зв'язку з чим задоволенню не підлягають.

З урахуванням викладеного судові витрати, а саме державне мито в розмірі 85 грн та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 118 грн покладаються на відповідача-2.

На підставі вказаних правових норм і керуючись статтями 44, 49, 82-85 ГПК України,

в и р і ш и в :

1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2. Визнати недійсним договір оренди землі від 18.04.2008р., укладений між Генічеською районною державною адміністрацією та ТОВ "Виробничо-технічна фірма "МК-Інватруд ЛТД" щодо оренди ділянки площею 2,6 га.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-технічної фірми "МК-Інватруд ЛТД" (м. Запоріжжя, вул. Піщана, 3, код 13627077) на користь Відкритого акціонерного товариства "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" (м. Запоріжжя, вул. Південне шосе, 72, код 00191230) -85 грн компенсації по сплаті державного мита та 118 грн витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

4. В іншій частині позову в задоволені позовних вимог відмовити.

Дата підпису рішення -15 серпня 2012 року

Суддя М.К. Закурін

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення14.08.2012
Оприлюднено17.08.2012
Номер документу25630108
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/336-пд-08

Рішення від 14.08.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні