Ухвала
від 13.08.2012 по справі 5009/150/12
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Артема, 157, м. Донецьк, 83048, тел. 332-57-40

У Х В А Л А

13.08.2012 р. справа № 5009/150/12

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: суддівМ'ясищева А.М. Будко Н.В., Манжур В.В. при секретарі: за участю представників сторін: від скаржника, від кредитора, від боржника, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Валова В.Ю. не з'явився; Шаповал Л.В., довіреність №б/н від 19.03.12р. не з'явився; Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська на постанову господарського судуЗапорізької області від 23.01.2012р. у справі№ 5009/150/12 (суддя Шевченко Т.М.) за заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ТОП", м. Дніпропетровськ до боржникаТовариства з обмеженою відповідальністю "НПП КОМПЛЕКС", м. Запоріжжя пробанкрутство

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська звернулася до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою на постанову господарського суду Запорізької області від 23.01.2012р. №5009/150/12.

В апеляційній скарзі ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська посилається на не отримання оскаржуваної постанови та вважає, що Господарським судом Запорізької області не було належним чином доведено відсутності за місцемзнаходження ТОВ "НПП КОМПЛЕКС", м. Запоріжжя, згідно приписів ч.1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"(на далі Закону). В обгрутування своєї позиції посилається на те, що ТОВ "НПП КОМПЛЕКС", м. Запоріжжя останню податкову звітність з податку на додану вартість подавало до ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська у листопаді 2011р.

Крім того на час порушення провадження по справі про банкрутство, винесення постанови про визнання боржника банкрутом в порядку ст.52 Закону запис про відсутність боржника за його місцезнаходженням в Єдиному державному реєстрі відсутній.

На підставі вищевикладеного ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська вважає, що судом першої інстанції прийнято рішення з порушенням норм матеріального та процесуального права, в зв'язку з чим просить скасувати постанову господарського суду Запорізької області у справі №5009/150/12 від 23.01.2012р., та припинити провадження у справі №5009/150/12 про банкрутство ТОВ "НПП КОМПЛЕКС", м. Запоріжжя.

Відповідно до ч. 1 ст. 91 ГПК України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Відтак, в силу особливостей справи про банкрутство (ст. 4-1 ГПК України), коло осіб, які мають право оскаржити судові рішення у справі про банкрутство, діючим законодавством звужено до учасників такої справи задля попередження необґрунтованого втручання інших осіб, які не є учасниками справи, у хід процедури банкрутства.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" сторонами у справі про банкрутство є кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут).

Учасниками провадження у справі про банкрутство є сторони, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні справи про банкрутство, Фонд державного майна України, державний орган з питань банкрутства, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасників товариств з обмеженою чи додатковою відповідальністю.

При цьому вищевказаний перелік учасників провадження у справі про банкрутство не є вичерпним, оскільки до учасників справи про банкрутство названа стаття відносить також інших осіб, які у випадках, передбачених Законом про банкрутство, беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Однак, інші випадки участі органу державної податкової служби у справі про банкрутство платника податків Законом про банкрутство не передбачені. Таким чином, орган державної податкової служби не віднесений чинним законодавством до інших, окрім кредиторів, учасників справи про банкрутство.

Необхідно зазначити, що особа, яка має грошові вимоги до боржника, набуває статусу учасника провадження у справі про банкрутство, а саме кредитора, лише після подачі у встановленому порядку заяви з грошовими вимогами до боржника. Тільки після цього така особа має процесуальне право на оскарження процесуальних документів у справі про банкрутство.

Як вбачається з матеріалів справи господарським судом на підставі ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порушена справа про банкрутство ТОВ "НПП КОМПЛЕКС", м. Запоріжжя. На адресу Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Запоріжжя направлена копія ухвали від 13.01.2012р., про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "НПП КОМПЛЕКС", м. Запоріжжя, в якій останнє зобов'язано надати довідку про заборгованість боржника по податках і зборах (обов'язкових платежах). Крім того, на її адресу направлена копія оскаржуваної постанови.

Згідно до поштового повідомлення ухвала про порушення справи про банкуртство була вручена 18.01.2012р.представнику за довіреністю ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровськ .

Однак, у матеріалах справи відсутні докази надання відповіді органом ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровськ до винесення постанови господарськи судом Запорізької області.

10.02.2012р. від ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровськ надходило клопотання №1203/10/10-010 від 09.02.2012р. про зупинення провадження по справі та зобовязання ліквідатора надати свою фінансову-господарську документацію боржника для проведення перевірки.

та звернення скаржника з грошовими вимогами до ліквідатора боржника в установленому законом порядку, (ч.2 ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").

При цьому в апеляційній скарзі податкова інспекція жодним чином не посилається на наявність у ТОВ "НПП КОМПЛЕКС", м. Запоріжжя заборгованості по сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів), та відповідно до будь-яких майнових (грошових) претензій до банкрута, розмір таких претензій (суму вимог), характер вимог (майнові або грошові). Окрім цього, в скаргах відсутнє посилання на будь-які докази, з їх наданням, що підтверджують такі вимоги.

Крім того, до апеляційної скарги не додано доказів того, що при винесенні оскаржуваної ухвали вирішено питання про права та обов'язки ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровськ.

Пунктом 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009р. № 15 "Про судову практику в справах про банкрутство" передбачено, що юридичні та фізичні особи, акціонери, учасники господарських товариств, що не мають статусу сторони чи учасника у справі про банкрутство, не мають права на оскарження судових рішень у справі про банкрутство, а помилково порушене апеляційне і касаційне провадження підлягають припиненню в порядку, передбаченому статтею 80 ГПК України на підставі статей 91 та 106 ГПК України як такі, що не підлягають вирішенню в господарських судах. В інших випадках такі скарги повертаються без розгляду. Це стосується і скарг зазначених осіб на такі ухвали.

Тому, з огляду на приписи чинного законодавства, у скаржника відсутнє право на звернення з апеляційною скаргою, а провадження за нею підлягає припиненню.

Керуючись ст.ст. 80, 91, 106 ГПК України, судова колегія,

У Х В А Л И Л А:

Апеляційне провадження за скаргою ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровськ на постанову господарського суду Запорізької області від 23.01.2012р. по справі № 5009/150/12- припинити.

Головуючий А.М. М'ясищев

Судді: Н.В. Будко

В.В. Манжур

Надруковано: 6 прим.

1. кредитору

2. боржнику

3. скаржнику

4. ліквідатору

5. у справу

6. апеляційному суду

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.08.2012
Оприлюднено20.08.2012
Номер документу25651624
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/150/12

Ухвала від 28.05.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 16.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 07.11.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 18.05.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Погребняк B.Я.

Ухвала від 30.01.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Погребняк B.Я.

Ухвала від 05.12.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 13.08.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 13.07.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 12.06.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 13.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні