Постанова
від 31.08.2012 по справі 5006/32/76пн/2012
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

28.08.2012 р. справа №5006/32/76пн/2012

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого:Манжур В.В. суддівБудко Н.В., Москальової І.В. при секретарі Прожеріна О.О. за участю представників сторін: від позивача-1: від позивача-2: від відповідача-1 (скаржника): від відповідача-2: Балицький О.П. -за довіреністю Бабаєвський Д.О. -за довіреністю Ступіков А.В. -за довіреністю Шарий А.М. -за довіреністю розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Святогірської міської ради, м.Святогірськ на рішення господарського суду Донецької області від 09.07.2012р. по справі№ 5006/32/76пн/2012 (суддя Сковородіна О.М.) за позовом 1) Товариства з обмеженою відповідальністю «Євробуд інвестмент», м.Донецьк 2) Товариства з обмеженою відповідальністю «Слов'янський курорт 2010», м.Донецьк до 1) Святогірської міської ради, м.Святогірськ 2) Товариства з обмеженою відповідальністю ГК «ОРТ», м.Ясинувата провизнання права на земельну ділянку, В С Т А Н О В И В:

Позивачі, Товариство з обмеженою відповідальністю «Євробуд інвестмент»та Товариство з обмеженою відповідальністю «Слов'янський курорт 2010», звернулись до господарського суду Донецької області з позовом до Святогірської міської ради та Товариства з обмеженою відповідальністю ГК «ОРТ»про визнання права на земельну ділянку.

Рішенням господарського суду Донецької області від 09.07.2012р. позовні вимоги задоволені:

- за Товариством з обмеженою відповідальністю «Євробуд інвестмент»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Слов'янський курорт 2010»визнано право користування земельною ділянкою площею 27,74га, яка знаходиться по вул. Островського, 74 у м. Святогірську, Донецької області на тих самих умовах і втому ж обсязі, як це передбачено договором на право тимчасового користування землею (у тому числі на умовах оренди) від 26.12.1998р., який було зареєстровано Слов'яногірською міською радою 30.03.1999р. в книзі записів договорів на право тимчасового користування землею за № 22/1;

- між Товариством з обмеженою відповідальністю "Євробуд інвестмент", Товариством з обмеженою відповідальністю "Слов'янський курорт 2010" та Святогірською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю ГК "ОРТ" укладено додаткову угоду до договору на право тимчасового користування землею (у тому числі на умовах оренди) від 26.12.1998р. наступного змісту:

"Додаткова угода"

до договору на право тимчасового користування землею

(у тому числі на умовах оренди) від 26.12.1998р.

Донецька область, місто Святогірськ "01"лютого 2012р.

Святогірська міська рада, в особі Голови міської ради Дзюби О.І., з однієї сторони, та Товариство з обмеженою відповідальністю "Слов'янський курорт 2010", в особі директора Горпиненко С.І., та Товариство з обмеженою відповідальністю "Євробуд інвестмент", в особі директора Яїцькова А.В. що діє на підставі статуту, з другого боку, Товариство з обмеженою відповідальністю "Група компаній ОРТ", в особі директора Демченко О.Ю., що діє на підставі статуту, уклали цю додаткову угоду, далі за текстом "Угода" до договору на право тимчасового користування землею (у тому числі на мовах оренди) від 26.12.1998р. (далі за текстом "Договір"), про наступне:

1. З врахуванням того, що Товариство з обмеженою відповідальністю Слов'янський курорт 2010" та Товариство з обмеженою відповідальністю "Євробуд інвестмент" є власниками нежитлових будівель та споруд розташованих за адресою: Донецька область, м.Слов'янськ, м.Святогірськ, вулиця Островського, будинок 74, а Товариство з обмеженою відповідальністю ГК "ОРТ" не має нерухомого майна на цій земельної ділянці, керуючись приписами Земельного кодексу України, Закону України "Про оренду землі", сторони прийшли до згоди про заміну особи землекористувача, якого вказано в договорі.

2. Сторони виключають з Договору особу -Товариство з обмеженою відповідальністю ГК "ОРТ" та замінюють її на юридичних осіб -Товариство з обмеженою відповідальністю «Слов'янський курорт 2010», та Товариство з обмеженою відповідальністю «Євробуд інвестмент».

3. В зв'язку з вище визначеним, в тексті договору замість назви Товариство з обмеженою відповідальністю ГК "ОРТ" (в будь-якому написанні) викладається назва

Товариства з обмеженою відповідальністю "Слов'янський курорт 2010", та Товариства з обмеженою відповідальністю "Євробуд інвестмент", в відповідних відмінниках.

4. З моменту набуття чинності цієї угоди для Товариства з обмеженою відповідальністю ГК "ОРТ" припиняється дія Договору та воно втрачає всі права за Договором, а Товариство з обмеженою відповідальністю "Слов'янський курорт 2010", та Товариство з обмеженою відповідальністю "Євробуд інвестмент", набуває права та обов'язки за Договором, у т.ч. набуває право користування земельною ділянкою на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача".

Задовольняючи позовні вимоги, місцевий господарський суд виходив з приписів ст.ст.16, 328, 377, 415 ЦК України, ст.ст.1, 16 Закону України "Про оренду землі", ст.ст.2, 116, 120, 123, 124, 125, 134, 152 Земельного кодексу України.

Не погоджуючись з рішенням місцевого господарського суду, Святогірська міська рада, м.Святогірськ звернулась до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду Донецької області від 09.07.2012р. скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Скаржник зазначає, що рішення прийнято місцевим господарським судом з порушенням норм матеріального та процесуального права, що є підставою для його скасування.

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 13.08.2012р. було порушено апеляційне провадження та призначено судовий розгляд скарги на 28.08.2012р.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Євробуд інвестмент» та Товариство з обмеженою відповідальністю «Слов'янський курорт 2010»у відзиві, наданого до Донецького апеляційного господарського суду 28.08.2012р., проти апеляційних вимог скаржника заперечують, посилаючись на те, що рішення місцевого господарського суду є законним, обґрунтованим та таким, що відповідає вимогам діючого законодавства України, а тому просять рішення господарського суду Донецької області від 09.07.2012р. залишити без змін, а апеляційну скаргу залишити без задоволення.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю ГК «ОРТ»у судовому засіданні 28.08.2012р. посилався на рішення господарського суду Донецької області від 11.03.2010р. у справі № 39/48пд, згідно якого первісно за ним було визнано право користування спірною земельною ділянкою на тих самих умовах і в тому ж обсязі, як це передбачено договором на право тимчасового користування землею (у тому числі, на умовах оренди) від 24.12.1998р., який було зареєстровано Слов'яногірською міською радою 30.03.1999р. в книзі записів договорів на право тимчасового користування землею за №22/1.

Фіксування судового засідання апеляційної інстанції здійснювалось за допомогою звукозаписувального технічного засобу у порядку, встановленому ст.ст.4-4, 81-1, 99, 101 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ст.101 ГПК України, у процесі розгляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі доказами повторно розглядає справу, не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Перевіривши матеріали справи та правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права України, колегія суддів Донецького апеляційного господарського суду вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Як встановлено місцевим господарським судом, 26.12.1998р. між Слов'яногірською міською радою (яка в наступному була перейменована у Святогірську міську раду) та Закритим акціонерним товариством лікувально-оздоровчих закладів профспілок України „Укрпрофоздоровниця" Слов'янським відділенням санаторій „Шахтар", було укладено договір на право тимчасового користування землею (у тому числі, на умовах оренди), який зареєстрований 30.03.1999р. у книзі записів договорів на право тимчасового користування землею під № 22/1.

Згідно п.1.1, п.1.2 вказаного договору, Слов'яногірська міська рада відповідно до рішення виконавчого комітету ради № 103 від 23.12.1998р. надає, а Закрите акціонерне товариство лікувально-оздоровчих закладів профспілок України „Укрпрофоздоровниця" Словянське відділення санаторій „Шахтар" приймає в тимчасове користування земельну ділянку загальною площею 27,74га на умовах довгострокового користування строком на 25 років для обслуговування санаторію „Шахтар".

Проте, в подальшому за рішенням господарського суду Донецької області від 11.03.2010р. по справі № 39/48пд, було укладено Додаткову угоду від 05.02.2010р. до договору на право тимчасового користування землею (у тому числі, на умовах оренди) від 26.12.1998р.

Відповідно до умов вищезазначеної додаткової угоди вбачається, що між Святогірською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю група компаній „ОРТ", Закритим акціонерним товариством лікувально-оздоровчих закладів профспілок України „Укрпрофоздоровниця", була укладена "Додаткова угода до договору на право тимчасового користування землею (у тому числі, на умовах оренди) від 26.12.1998р."від 05.02.2010р., про наступне:

"1. З врахуванням того, що Товариство з обмеженою відповідальністю група компаній „ОРТ" є власником нежитлових будівель та споруд, що розташовані за адресою: Донецька область, м.Святогірськ, вулиця Островського, будинок 74, а Закрите акціонерне товариство лікувально-оздоровчих закладів профспілок України „Укрпрофоздоровниця" не має нерухомого майна на цій земельній ділянці, керуючись приписами Земельного кодексу України, Закону України „Про оренду землі", сторони прийшли до згоди про заміну особи землекористувача, якого вказано в Договорі.

2. Сторони виключають з Договору особу - Закрите акціонерне товариство лікувально-оздоровчих закладів профспілок України „Укрпрофоздоровниця" Слов'янське відділення санаторій „Шахтар" та замінюють її на юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю група компаній „ОРТ".

3. В зв'язку з вище визначеним, в тексті договору замість назви Закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України „Укрпрофоздоровниця" Слов'янське відділення санаторій „Шахтар" (в будь якому написанні) викладається назва "Товариство з обмеженою відповідальністю група компаній "ОРТ"в відповідних відмінках".

За своїм загальноправовим змістом, вимоги позивача щодо визнання за ним права на користування земельної ділянки, шляхом укладання додаткової угоди на право тимчасового користування землею (у тому числі на умовах оренди) -є засобом захисту цивільного права у вигляді визнання права, передбаченого ст. 16 ЦК України, ст. 20 ГК України та закріпленого ст. 152 Земельного кодексу України.

Також, земельні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею регулюються Конституцією України, Земельним кодексом України, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно ст.ст.13, 41 Конституції України, від імені українського народу права власника, зокрема, на землю здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.

Відповідно до ст.ст.142, 143 Конституції України, до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об'єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальні громади через органи самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень.

В статті 116 Земельного кодексу України визначено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Згідно положень ст.125 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж в натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Виходячи з приписів ст.35 Господарського процесуального кодексу України, факти, які відповідно до закону вважаються встановленими, не доводяться при розгляді справи. Таке припущення може бути спростовано в загальному порядку.

На підставі викладеного, приймаючи до уваги приписи вищевикладених норм діючого законодавства, а також враховуючи факт укладання додаткової угоди від 05.02.2010р. до договору на право тимчасового користування землею (у тому числі, на умовах оренди) від 26.12.1998р. між Слов'яногірською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю група компаній "ОРТ", місцевий господарський суд дійшов вірного висновку, що Товариство з обмеженою відповідальністю група компаній "ОРТ" з метою обслуговування цілісного майнового комплексу набуло право користування земельною ділянкою загальною площею 27,74га.

Із матеріалів справи вбачається, що за рішенням господарського суду Донецької області від 09.06.2011р. по справі № 28/98пн були задоволені позовні вимоги за зустрічним позовом, та визнано право власності в рівних частках за Товариством з обмеженою відповідальністю „Слов'янський курорт 2010" та Товариством з обмеженою відповідальністю „Євробуд інвестмент" на нерухоме майно - нежитлові будівлі, які розташовані за адресою: Донецька область, м.Слов'янськ, м. Святогірськ, вул. Островського буд. 74.

Як вірно зазначено судом першої інстанції, на момент розгляду справи вказане рішення у встановленому законом порядку не скасовано, є дійсним та набрало законної сили у відповідності до положень ст.85 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ст.328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Отже, місцевий господарський суд дійшов правомірного висновку, що Товариство з обмеженою відповідальністю „Євробуд інвестмент" та Товариство з обмеженою відповідальністю „Слов'янський курорт 2010" є законними власниками нерухомого майна, яке розташоване за адресою: Донецька область, м.Слов'янськ, м.Святогірськ, вул. Островського буд. 74.

Відповідно до ч.2 ст.377 Цивільного кодексу України, ст.120 Земельного кодексу України якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то у разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

В частині 3 статті 415 Цивільного кодексу України встановлено, що особа, до якої перейшло право власності на будівлі (споруди), набуває право користування земельною ділянкою на тих же умовах і в тому ж обсязі, що й попередній власник будівлі (споруди).

Водночас, умови та порядок передачі в оренду земельних ділянок, передбачені положеннями ст.124, ст.134 Земельного кодексу України, та стосуються передачі в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції, що приписи вказаних статей не регулюють земельні правовідносини, які виникають між уповноваженими органами та новим власником нерухомого майна щодо користування земельною ділянкою. На вказані правовідносини розповсюджуються норми ст.377, ст.415 Цивільного кодексу України, ст.120 Земельного кодексу України.

Тобто, з урахуванням приписів ч.2 ст.377, ч.3 ст.415 Цивільного кодексу України, ст.120 Земельного кодексу України, набуття особою права власності на нерухому річ є підставою для виникнення між уповноваженими органами державної влади, місцевого самоврядування та зацікавленою особою, яка придбала нерухоме майно, відносин щодо користування земельною ділянкою, на якій розташований об'єкт нерухомості, на тих же умовах і в тому ж обсязі, що існував у попереднього землекористувача.

За приписами статті 180 Господарського кодексу України договір є обов'язковим для укладання між сторонами у випадках, зокрема, встановлених в законі. Нормами ст.120 Земельного кодексу України, ст.377, ст.415 Цивільного кодексу України передбачено обов'язковість укладання між уповноваженими органами та особою, до якої перейшло право власності на нерухоме майно, відповідного договору стосовно користування земельною ділянкою, на якій розташовані об'єкти нерухомості та яка необхідна для їх обслуговування.

На підставі вищевикладеного, місцевий господарський суд дійшов правомірного висновку про обгрунтованість позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю „Євробуд інвестмент" та Товариства з обмеженою відповідальністю „Слов'янський курорт 2010", з яким погоджується й колегія суддів апеляційної інстанції.

Доводи скаржника, викладені в апеляційній скарзі, не спростовують висновків місцевого господарського суду.

Твердження заявника апеляційної скарги про порушення місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права при прийнятті рішення не знайшли свого підтвердження, у зв'язку з чим підстав для скасування судового рішення господарського суду Донецької області від 09.07.2012р. у справі № 5006/32/76пн/2012 колегія суддів апеляційної інстанції не вбачає.

З урахуванням вищевикладеного, судова колегія Донецького апеляційного господарського суду дійшла висновку, що, відповідно до вимог статті 43 Господарського процесуального кодексу України, рішення господарського суду Донецької області від 09.07.2012р. у справі № 5006/32/76пн/2012 ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді всіх обставин справи, які мають суттєве значення для вирішення спору, відповідає нормам матеріального та процесуального права та не підлягає скасуванню.

Керуючись статтями 33, 34, 43, 49, 99, 101, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Святогірської міської ради, м.Святогірськ -залишити без задоволення, рішення господарського суду Донецької області від 09.07.2012р. у справі № 5006/32/76пн/2012 -без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Вищого господарського суду України у касаційному порядку через апеляційний господарський суд протягом двадцяти днів з дня прийняття постанови.

Головуючий В.В.Манжур

Судді: Н.В.Будко

І.В.Москальова

Надруковано 7 примірників:

2 -позивачам

1 -відповідачу-1 (скаржнику)

1 -відповідачу-2

1 -у справу

1 -ГСДО

1 -ДАГС

Дата ухвалення рішення31.08.2012
Оприлюднено03.09.2012

Судовий реєстр по справі —5006/32/76пн/2012

Ухвала від 14.08.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Манжур В.В.

Постанова від 31.08.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Манжур В.В.

Ухвала від 30.07.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Малашкевич С.А.

Рішення від 09.07.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні