Постанова
від 12.07.2012 по справі 0870/5362/12
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2012 року 12:20 Справа № 0870/5362/12

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Бойченко Ю.П., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу,

за позовом Розівського районного центру зайнятості

до ОСОБА_1

про стягнення коштів допомоги по безробіттю,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

05 червня 2012 року Розівський районний центр зайнятості (далі - позивач або Розівський РЦЗ) звернувся до Запорізького окружного адміністративного суду з позовною заявою до ОСОБА_1 (далі - відповідач або ОСОБА_1) в якій просить стягнути з відповідача суму коштів допомоги по безробіттю в розмірі 6471,29 грн.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 107 КАС України, судом був зроблений запит до Адресно-довідкового сектору ВГІРФО ГУМВС в Запорізькій області щодо місця проживання (перебування) відповідача.

26.06.2012 від Адресно-довідкового сектору ВГІРФО ГУМВС в Запорізькій області надійшла інформація, відповідно до якої, відповідач проживає (перебуває) за тією ж адресою, що і зазначена в позовній заяві.

Ухвалою суду від 27 червня 2012 року відкрито провадження в адміністративній справі № 0870/5362/12, закінчено підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду в судовому засіданні на 12 липня 2012 року.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав суду заяву (вх.№30296 від 12.07.2012) про розгляд справи без участі представника Розівського РЦЗ в порядку письмового провадження.

Відповідач у судове засідання не з'явився, письмові заперечення на позов не направив, заяви про розгляд справи без його участі суду не надав, про причини неявки суду не повідомив. Про дату та час судового засідання був повідомлений належним чином, про що свідчить відмітка на повідомленні про вручення поштової кореспонденції.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглядати справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до положень статті 128 КАС України справа вирішується на підставі наявних в ній доказів.

Згідно з ч. 1 ст. 41 КАС України суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті,

ВСТАНОВИВ:

Як встановлено з матеріалів справи, 29.11.2010 року до Розівського РЦЗ за сприянням у працевлаштуванні звернувся громадянин ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, що мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ( реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1).

На підставі документів, поданих відповідачем під час реєстрації у Розівському РЦЗ, та особистої заяви відповідача, 06.12.2010 року відповідно до ст.2 Закону України «Про зайнятість населення» № 803-Х1І від 01.03.1991р.йому надано статус безробітного .

У заяві про надання статусу безробітного, відповідач власноруч, під особистий підпис зазначив, що трудовою діяльністю не займається (зазначена заява долучена до матеріалів справи).

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» № 1533-ІІІ від 02.03.2000 (далі - Закон №1533-ІІІ) Запорізьким міським центром зайнятості 20.02.2012 проведено Розслідування страхового випадку та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідачеві.

За результатами розслідування складено Акт №93 від 20.02.2012.

Також, Розівським РЦЗ проведено розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», за результатами якого складено Акт №3 від 11 травня 2012 року.

Відповідно до відомостей, зазначених в Актах розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення за №93 від 20 лютого 2012 року та №3 від 11 травня 2012 року, встановлено, що відповідач в період перебування на обліку в Розівському РЦЗ з 29.11.2010 р по 05.09.2011 р. та отримання допомоги по безробіттю з 06.12.2010 р по 04.09.2011 року, одночасно працював в ТОВ «Запоріжспецтрансгаз» за договорами цивільно-правового характеру у період 2010-2011 років та надавав послуги з щоденного обслуговування електрообладнання в Розівській філії зазначеного підприємства.

Отже, у день надання статусу безробітного - 06.12.2010р. відповідач надав недостовірні дані щодо себе (приховав факт віднесення до категорії «зайнятого» населення).

Частиною 2 статті 36 Закону № 1533-ІІІ, передбачено обов'язок своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати забезпечення та надання соціальних послуг покладено на безробітного:Застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Про права та обов'язки безробітного відповідача також було ознайомлено у день надання статусу безробітного - 06.12.2010р. під особистий підпис, про що свідчить власноручний запис в додатку 1 до персональної справи. Пам'ятка «Ваші права - ваші обов'язки» затверджена Наказом Мінсоцполітики України за № 351 від 03.11.2010р.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про зайнятість населення» зайнятість - це діяльність громадян, пов'язана із задоволенням особистих та суспільних потреб і така, що, як правило, приносить їм доход у грошовій або іншій формі.

Громадянин ОСОБА_1 отримував дохід у вигляді винагороди за договорами цивільно-правового характеру (договір №5 від 04.01.2010 та договір №4 від 04.01.2011), але приховував цей факт.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про зайнятість населення» безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів.

Відповідно до п. «а» та п. «б» ст. 3 Закону України «Про зайнятість населення», в Україні до зайнятого населення належать громадяни, що проживають на території держави на законних підставах:

- працюючі по найму на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності, у міжнародних та іноземних організаціях в Україні і за кордоном у фізичних осіб;

- громадяни, які самостійно забезпечують себе роботою, включаючи підприємців, осіб, зайнятих індивідуальною трудовою діяльністю, творчою діяльністю, члени кооперативів, фермери та члени їх сімей, що беруть участь у виробництві, а також члени особистих селянських господарств, діяльність яких здійснюється відповідно до Закону України «Про особисте селянське господарство».

Отже, в розумінні Закону України «Про зайнятість населення» відповідач відносився до зайнятого населення у період знаходження у трудових відносинах з ТОВ «Запоріжспецтрансгаз» та відповідно не мав права отримувати допомогу по безробіттю, при цьому не повідомив про це службу зайнятості ні при реєстрації, ні у день надання статусу безробітного в зв'язку з чим директором Розівського РЦЗ прийнято рішення щодо необхідності повернення відповідачем незаконно отриманої суми допомоги по безробіттю у розмірі 6471,29 грн. за період з 06.12.2010 р. по 04.09.2011р.

Відповідно до п. 2 ст. 36 України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідно до п. 3 ст. 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

До відповідача надсилався лист разом з додатками (витягом наказів про прийняття рішень про необхідність повернення допомоги по безробіттю, Розівського РЦЗ про розмір суми, яка підлягає поверненню), за вихідним № 304 від 14.05.2012 р., про необхідність повернення допомоги по безробіттю, отриманої обманним шляхом, шляхом надання завідомо неправдивих відомостей з метою отримання допомоги по безробіттю, який був отриманий відповідачем - 17 травня 2012 року, про що свідчить відмітка на повідомленні про вручення рекомендованого поштового відправлення, але на теперішній час суму боргу відповідачем не повернуто у добровільному порядку. Докази іншого в матеріалах справи відсутні

На підставі викладеного, враховуючи положення ч. 1 ст. 11 КАС України про те, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості, а також ч. 1 ст. 71 КАС України згідно з якими кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно ч.4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 69, 70, 71, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов Розівського районного центру зайнятості задовольнити.

2. Стягнути з ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Розівського районного центру зайнятості (одержувач: Розівський районний центр зайнятості код ЄДРПОУ: 20517225; банк одержувача: УДКСУ у Розівському районі Запорізької області МФО: 813015; р/р:37176300901293; призначення платежу: повернення незаконно отриманої допомоги по безробіттю ОСОБА_1) суму коштів допомоги по безробіттю у розмірі 6471 грн. 29 коп. (шість тисяч чотириста сімдесят одна гривня двадцять дев'ять копійок).

Постанова набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя (підпис) Ю.П. Бойченко

Дата ухвалення рішення12.07.2012
Оприлюднено06.09.2012
Номер документу25855128
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0870/5362/12

Постанова від 12.07.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Ухвала від 27.06.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні