Рішення
від 05.09.2012 по справі 5009/2941/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 11/82/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.09.12 Справа № 5009/2941/12

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі:

головуючий -суддя Гончаренко С.А.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Перший заступник прокурора міста Запоріжжя (вул. Я.Новицького, буд. 5, м.Запоріжжя, 69035) в інтересах держави, в особі органу уповноваженого здійснювати відповідні функції держави у спірних правовідносинах -Запорізька міська рада (пр. Леніна, буд. 206, м. Запоріжжя, 69105),

до відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «АРТ-БІЛДІНГ»(вул.Дзержинського, буд. 2, м. Запоріжжя, 69063),

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Державну інспекцію сільського господарства в Запорізькій області (вул. Дзержинського, буд. 108, м. Запоріжжя, 69095),

у присутності представників:

прокурора: Костяновська Ю.О. -старший помічник прокурора;

позивача: Доніна Н.О. -дов. № 01-17/2983 від 22.08.2011р.;

відповідача: Лобіков Д.В. -дов. б/н від 20.12.2011р.;

третьої особи: Семенченко С.О. -дов. № 2294 від 05.09.2012р.;

про розірвання договору оренди землі та зобов'язання повернути земельну ділянку,-

ВСТАНОВИВ :

До господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява першого заступника прокурора міста Запоріжжя в інтересах Запорізької міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю «АРТ-БІЛІДІНГ»про розірвання договору оренди земельної ділянки площею 3,7890га від 05.12.2008р. та зобов'язання відповідача повернути спірну ділянку на умовах, визначених договором.

Ухвалою від 06.08.2012р. порушено провадження у справі, призначені дата і час судового засідання, до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача залучено Державну інспекцію сільського господарства в Запорізькій області. Крім того, сторони зобов'язані надати документи та вчинити дії, необхідні для всебічного та об'єктивного розгляду справи по суті.

У зв'язку з неявкою повноважного представника третьої особи та з метою надання сторонам можливості нормативно та документально обґрунтувати свої доводи і заперечення розгляд справи відкладався.

Прокурор та позивач наполягають на задоволенні позову з підстав, викладених у позовній заяві, зокрема повідомили, що відповідачем не виконуються умови договору оренди землі та норм земельного законодавства, щодо цільового використання земельної ділянки. Земельна ділянка надавлася відповідачу під забудову -для розташування багатофункціонального торгівельно-виставкового та логістичного комплексу, але з початку дії договору (2008р.) до теперішнього часу ТОВ «АТР-БІЛДІНГ»будівництва не розпочало, та взагалі не зверталось до будь-яких органів за отримання дозвільних документів для початку будівництва. Згідно акту обстеження земельної ділянки, на теперішній час вона уявляє собою суцільну смугу вздовж траси Харків -Сімферополь, засаджену деревами та засмічену побутовим сміттям. Представники також звертають увагу та той факт, що бездіяльність відповідача спричиняє значних збитків держави у вигляді неотримання орендних платежів в сумі 610 873,94 грн. на рік, виходячи із орендної ставки на період будівництва та після введення об'єкту в експлуатацію, встановлені умовами договору землі.

Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечує, стверджує, що серед підстав для примусового припинення права землекористування відсутня така підстава, як невикористання земельної ділянки за її цільовим призначенням, і це поняття не є тотожнім використанню земельної ділянки за нецільовим призначенням. Граничних термінів забудови відповідач не порушував, оскільки договір оренди землі укладено сторонами строком на 10 років.

Також відповідач звертає увагу на недотримання процедури примусового припинення права землекористування. Надані прокурором до позовної заяви документи (інформація Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю та акт складений Державною інспекцією сільського господарства в Запорізькій області) не є документами, які можуть бути підставою для примусового припинення землекористування у розумінні Земельного кодексу України та Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель». Виходячи з цього, відповідач просить у задоволенні позовних вимог відмовити.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Державна інспекція сільського господарства в Запорізькій області у своїх поясненнях повідомила про законність проведення перевірки спірної земельної ділянки та складання акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства № 58 від 27.07.2012р., яким встановлений факт невикористання спірної земельної ділянки. Також у поясненнях повідомляється, що за невикористання земельної ділянки адміністративна відповідальність не передбачена.

Вивчивши матеріали справи та додатково надані сторонами документи, заслухавши представників прокуратури, позивача, відповідача та третьої особи, встановив наступні обставини.

Згідно зі ст. 16 Закону України «Про оренду землі»особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комунальної власності, подає до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної ділянки заяву (клопотання).

У відповідності до ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок здійснюється за проектами відведення в порядку, встановленому ст.ст. 118, 123 Земельного кодексу України.

Згідно зі ст. 118 Земельного кодексу України, міська рада розглядає проект відведення і приймає рішення про передачу земельної ділянки.

24 вересня 2008 року Запорізькою міською радою прийнято рішення №62/6, згідно з яким товариству з обмеженою відповідальністю «АРТ-БІЛДІНГ»затверджено проект землеустрою та передано в оренду земельну ділянку (кадастровий номер 2310100000:03:030:0159) загальною площею 3,7890 га (землі комерційного користування) для розташування багатофункціонального торгівельно-виставкового та логістичного комплексу по трасі Харків -Сімферополь (в районі вул. Складської)

На підставі зазначеного рішення 05.12.2008р. між Запорізькою міською радою та ТОВ «АРТ-БІЛДІНГ»був укладений договір оренди землі, який зареєстрований у Запорізькій регіональній філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах», про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 21.04.2009р. за № 040926100490.

Відповідно до умов договору відповідачу в строкове платне користування була передана вільна від забудови земельна ділянка загальною площею 3,7890га, яка знаходиться у м. Запоріжжі, траса Харків -Сімферополь (в районі вул. Складської). Земельна ділянка передана в оренду для розташування багатофункціонального торгівельно-виставкового та логістичного комплексу, категорії землі -землі житлової та громадської забудови (п.п. 14, 15 Договору).

Відповідно до п.п. 16, 27, 30 Договору орендодавець має право вимагати, а орендар зобов'язаний серед іншого:

• використовувати земельну ділянку відповідно до її цільового призначення та умов договору оренди землі, дотримуючись при цьому вимог чинного законодавства, державних і місцевих стандартів, норм і правил щодо використання землі;

• здійснювати комплекс заходів щодо охорони земель, збереження і поліпшення родючості ґрунтів та поліпшення інших корисних властивостей землі.

Вказані умови Договору відповідають вимогам діючого земельного законодавства України, зокрема Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі».

Відповідно до ч. 1 ст. 93 Земельного кодексу України, ст. ст. 1, 15 Закону України «Про оренду землі»право оренди земельної ділянки -це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької діяльності. Однією з істотних умов договору оренди землі є умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду.

Стаття 96 Земельного кодексу України визначає низку обов'язків землекористувачів, серед яких є забезпечення використання землі за цільовим призначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком випадків незаконної зміни рельєфу не власником такої земельної ділянки.

Статтею 651 Цивільного кодексу України передбачено, що договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Статтею 32 Закону України «Про оренду землі»передбачено такий спосіб припинення договору оренди землі як його дострокове розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін договору в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним: кодексом України та іншими законами України.

Згідно ст. 24 Закону України «Про оренду землі»орендодавець має право вимагати від орендаря використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно умов договору оренди.

Відповідно до положень статті 25 Закону України «Про оренду землі», орендар земельної ділянки зобов'язаний: приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку.

Відповідно до пунктів 14-16 договору оренди сторонами чітко визначені умови використання земельної ділянки, зокрема згідно п. 30 договору оренди землі, орендар зобов'язаний приступити до використання земельної ділянки після державної реєстрації договору оренди.

З матеріалів справи вбачається, що договір оренди землі від 05.12.2008р. був зареєстрований 21.04.2009р., проте, відповідач не надав доказів використання земельної ділянки відповідно до її цільового призначення, а саме будівництва багатофункціонального торговельно-виставкового та логістичного центру.

Перевіркою управління контролю за використанням та охороною земель Державної інспекції сільського господарства в Запорізькій області (акт перевірки № 58 від 27.07.2012р.) встановлено, що орендарем земельна ділянка не використовується за цільовим призначенням. У акті перевірки зазначено, що на момент проведення перевірки, земельна ділянка не забудована, не використовується, уявляє собою суцільну смугу, засаджену деревами вздовж траси Харків -Сімферополь, на земельній ділянці знаходиться побутове сміття.

Крім того, згідно з інформацією Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю № 7/8-1710-07 від 01.08.2012р. на зазначеній земельній ділянці на момент проведення прокурорської перевірки будівельні роботи не виконуються, ТОВ «АРТ-БІЛДІНГ»за документами дозвільного характеру з 2008 року по теперішній час до інспекції не зверталось.

Таким чином, суд погоджується з доводами прокурора та позивача про те, що відповідачем порушуються зобов'язання щодо здійснення комплексу заходів спрямованих на використання земельної ділянки та її охорони, визначених в п. 30 договору оренди землі від 05.12.2008р., що є істотним порушенням земельного законодавства і підставою для примусового і дострокового припинення права ТОВ «АРТ-БІЛДІНГ»на користування земельною ділянкою.

Посилання відповідача на порушення порядку припинення права користування земельною ділянкою, який визначений ст. 144 Земельного кодексу України, на думку суду, є необґрунтованим та не приймається до уваги, оскільки підставою позовних вимог прокурора є саме порушення вимог умов договору щодо невикористання землі за цільовим призначенням, а не «використання землі не за цільовим призначенням», що відповідно до ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель»є різними поняттями.

Щодо відсутності порушення граничних строків будівництва слід зазначити, що сторони за договором дійсно не визначили терміни будівництва об'єкту, однак починаючи з 21.04.2009р. (момент державної реєстрації), орендар зобов'язаний був здійснювати заходи щодо початку будівництва комплексу, за умовами пункту 30 договору оренди, принаймні звернутись за отриманням проекту та дозволу на початок будівельних робіт.

Відповідач, посилаючись на строк дії договору оренди та відсутність конкретних термінів, узгоджених з орендодавцем щодо початку будівництва комплексу, помилково вважає, що має право розпочати такі заходи на протязі усього терміну дії договору оренди. Термін договору оренди землі є строком дії договору, але не терміном на протязі якого орендар повинен приступити до використання земельної ділянки.

Судові витрати по справі слід віднести на відповідача, оскільки спір з його вини доведено до судового розгляду.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки від 05.12.2008р. площею 3,7890га, укладений між Запорізькою міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю «АРТ-БІЛДІНГ»і зареєстрований за №040926100490 від 21.04.2009р. у ЗРФ ДП «Центр ДЗК при Держкомземі».

Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю «АРТ-БІЛДІНГ»(вул. Дзержинського, буд. 2, м. Запоріжжя, 69063, код ЄДРПОУ 34910898) повернути на користь Запорізької міської ради (пр. Леніна, буд. 206, м.Запоріжжя, 69105, код ЄДРПОУ 02140892) земельну ділянку загальною площею 3,7890га, яка знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, траса Харків-Сімферополь (в районі вул. Складської) на умовах, визначених договором, в місячний строк з дня набрання рушенням законної сили.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «АРТ-БІЛДІНГ»(вул. Дзержинського, буд. 2, м. Запоріжжя, 69063, код ЄДРПОУ 34910898) на користь Державного бюджету України (отримувач: УДКСУ у місті Запоріжжя (Орджонікідзевський р-н), банк отримувача: ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО: 813015, код ЄДРПОУ: 38025409, № рахунку: 31215206783007, код класифікації доходів бюджету: КБК -22030001 «Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050)») 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. судового збору. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя С.А. Гончаренко

В судовому засіданні 05.09.2012р. оголошені вступна та резолютивна частини рішення. Повний текст рішення складений та підписаний 07.09.2012р.

Дата ухвалення рішення05.09.2012
Оприлюднено13.09.2012
Номер документу25949523
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/2941/12

Постанова від 16.10.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Будко Н.В.

Ухвала від 27.09.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Будко Н.В.

Рішення від 05.09.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 06.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні