Постанова
від 30.07.2012 по справі 2а-0770/630/12
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2a-0770/630/12

Ряд стат. звіту № 10.1

Код - 07

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2012 року місто Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд в особі:

головуючої судді - Калинич Я.М.

при секретарі судового засідання -Хмарі К.М.

сторони у судове засідання не зявились;

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Ужгороді адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Рахівське автотранспортне товариство 12139»про стягнення заборгованості в сумі 42921,51 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Рахівське автотранспортне товариство 12139» про стягнення заборгованості, що виникла внаслідок відшкодування фак тичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених по Списку №2 за спірний період, в сумі 42921,51 грн.

Представник Управління Пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області в судове засідання не з'явився. Однак, ним 30.07.2012 року було подано до суду клопотання, згідно якого вбачається, що позов підтримує повністю, просить розглянути справу без його участі, за наявними матеріалами справи.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився повторно, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча належним чином повідомлявся про дату, час і місце судового розгляду.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. А оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснюється.

Дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Згідно Довідки № 371530 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, ТОВ «Рахівське автотранспортне товариство 12139»знаходить за адресою: 90600, Закарпатська область, Рахівський район, м. Рахів, вул. Ватутіна,2, ідентифікаційний код - 03113973.

Суд встановив, що Громадян ОСОБА_1 працював на ТОВ «Рахівське автотранспортне підприємство 12139»у шкідливих умовах праці з повним трудовим днем. Вказані обставини дали їм право на призначення пенсії на пільгових умовах по списку №2 згідно п. «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»(1788-12).

За період з 01.01.2009 року по 31.12.2011 року управлінням ПФУ в Рахівському районі по пенсійній справі вказаного пенсіонера проведено виплату пільгової пенсії на суму 41 667,75 грн. та понесено витрат на їх доставку на суму 650,02 грн.

У зв'язку зі змінами прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, у відповідності до Законів України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», «Про Державний бюджет України на 2010 рік»та «Про Державний бюджет України на 2011 рік»ОСОБА_1 проведено доплату до основного розміру пенсії в сумі 594, 47 грн. та понесено витрат на її доставку в сумі 9,27 грн.

Проте, в порушення вищезазначених вимог Закону, керівництво ТОВ «Рахівське автотранспортне підприємство 12139»не здійснило відшкодування сум виплачених громадянам пільгових пенсій та витрат на їх доставку за вказаний період.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону (1058-15) в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12).

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій , що діяв до набрання чинності цим Законом (1058-15).

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах регламентується Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 N 21-1 (z0064-04) та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за N 64/8663. Визначення сум до відшкодування, формування розрахунків фактичних витрат здійснюється органами Фонду.

Встановлено єдиний порядок як для відшкодування пенсій призначених відповідно до пункту "а" 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) (по Списку 1) так і для пенсій призначених відповідно до пункту "б" зазначеної статті (по Списку 2) та інших пільгових пенсій. При цьому не відбувається щомісячного узгодження сум до відшкодування.

Розрахунок надсилається підприємству (платнику збору) раз на рік, до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій. Якщо ж настанням обставини, що впливають на суму відшкодування підприємство повідомляється про такі зміни не пізніше ніж у місячний термін з моменту їх настання.

Підприємства вносять плату щомісяця до 25-го числа. Отже, відповідний обов'язок підприємств не ставиться в залежність від наявності або відсутності коштів на підприємстві, фактичної діяльності або інших чинників.

Обов'язок підприємств (платників збору) відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пільгових пенсій в 100 процентному відношенні до таких витрат передбачається і положеннями Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (400/97-ВР), де визначається об'єкт для нарахування збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, а також його ставка.

Ці витрати відшкодовують підприємства незалежно від форм власності та господарювання. Якщо особа має стаж, що дає право на призначення цих пенсій на кількох підприємствах, витрати покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи.

В порушення наведених вище вимог чинного законодавства, підприємство -ТОВ "Рахівське автотранспортне товариство 12139" не відшкодовує виплачені громадянам пільгові пенсії і витрати на їх доставку.

У спірному періоді, який охоплюється з 01.01.2009 року по 31.12.2011 року платником відповідного збору підлягало відшкодуванню 100 відсотків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день у нього на роботах з важкими та шкідливими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт,професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Згідно з Тарифами на оплату послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги, затверджених Наказом Держкомзв'язку та інформатизації України № 166 від 22.07.2004 року, розмір плати за виплату та доставку відповідних пенсій та грошової допомоги становлять для міста 0,79%, для села 1,56%.

Відповідно до розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплаті страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 та зареєстрованої в Мін'юсті 16.01.2004 року за № 64/8663 (далі - Інструкція № 21-1) щомісячно відповідачу надсилались повідомлення, в яких вказувалась підстава для нарахування зобов'язання, сума нарахованого органом Пенсійного фонду зобов'язання та окремо його розрахунок, а також порядок сплати виставлених сум збору.

За спірний період, починаючи з 01 січня 2009 року по 31 грудня 2011 року згідно розрахунків сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, надісланих на адресу ТОВ «Рахівське автотранспортне товариство 12139»підлягало відшкодуванню управлінню Пенсійному фонду в Рахівському районі Закарпатської області 42921,51 грн.

По сьогоднішній день відповідачем не сплачується відповідна сума нарахованого зобов'язання, у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість (обґрунтований розрахунок міститься в додатку).

Ненадходження обов'язкових платежів до бюджету Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій.

На час розгляду адміністративної справи вищезазначена заборгованість відповідачем не сплачена.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Керуючись статтями 6, 9-11, 70, 71, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов Управління Пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Рахівське автотранспортне товариство 12139» про стягнення заборгованості в сумі 42921,51 грн. - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Рахівське автотранспортне товариство 12139»на користь управління Пе нсійного фонду в Рахівському районі Закарпатської області заборгованість з відшкодування фак тичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених по Списку 2 за спірний період в сумі 42921,51 грн.

3.Виконавчий лист видати після набрання, відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, постановою законної сили в порядку, визначеному ч. 1 ст. 258 Кодексу адміністративного судочинства України.

4. Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

Суддя Калинич Я.М.

Дата ухвалення рішення30.07.2012
Оприлюднено17.09.2012
Номер документу25973487
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/630/12

Постанова від 30.07.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я. М.

Ухвала від 25.04.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Матковська З.М.

Постанова від 30.07.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я. М.

Постанова від 30.07.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я. М.

Ухвала від 27.02.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні