Ухвала
від 12.09.2012 по справі 5013/1170/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ С У Д

Кіровоградської області

ОКРЕМА УХВАЛА

"12" вересня 2012 р. Справа № 5013/1170/12

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б. розглянув справу № 5013/1170/11 за заявою

кредитора - гр. ОСОБА_1, АДРЕСА_1до боржника - приватного підприємства "Потенца", 25028, м. Кіровоград, вул. Волкова, 36

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі про банкрутство боржника приватного підприємства "Потенца" порушено ухвалою господарського суду Кіровоградської області від 20.08.2011 року за заявою ініціюючого кредитора гр. ОСОБА_1, розгляд справи у підготовчому судовому засіданні призначено на 12.09.2012 року та зобов'язано кредитора, боржника та Головне управління статистики у Кіровоградській області надати докази, необхідні для розгляду даної справи. Зокрема зобов'язано боржника надати суду відзив на заяву про порушення справи про банкрутство, що має відповідати п. 3 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон); бухгалтерський баланс за останній звітний період; список дебіторів і кредиторів (найменування, адреса, сума боргу); довідку про наявність майна із зазначенням його вартості; завірені копії установчих документів; довідку обслуговуючої банківської установи про наявність та рух коштів на банківському рахунку боржника. Явку уповноважених представників кредитора та боржника у засідання суду визнано обов'язковою.

Крім того, даною ухвалою господарський суд ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів приватного підприємства "Потенца" відповідно до ст. 11, п. п. 4-6 ст. 12 Закону; з метою забезпечення вимог кредиторів відповідно до ст. 67 ГПК України, п. 1 ст. 12 Закону заборонив приватному підприємству "Потенца" і всім його органам управління відчуження у будь-який спосіб належних боржнику на праві власності та закріплених за ним на праві повного господарського відання основних засобів (фондів), вчиняти дії щодо ліквідації та реорганізації юридичної особи боржника. Явку уповноважених представників кредитора та боржника у засідання суду визнав обов'язковою.

Між тим, вимоги ухвали господарського суду від 20.08.2012 року приватним підприємством "Потенца" не виконано, відзив на заяву про порушення справи про банкрутство не подано, про наявність будь-яких причин неможливості виконання вимог ухвали суду не повідомлено. Факт належного повідомлення боржника про час та місце проведення засідання суду підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу №2503100375540 про вручення 23.08.2012 року боржнику ухвали господарського суду про порушення провадження у справі від 20.08.2012 року, відправленої 21.08.2012 року (а.с. 17).

Стаття 124 Конституції України встановлює обов'язковість виконання судових рішень на всій території України.

За приписами статті 13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України. Обов'язковість урахування (преюдиційність) судових рішень для інших судів визначається процесуальним законом. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, установлену законом.

Згідно статті 4-5 Господарського процесуального кодексу України господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов. Невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами України.

Частиною 3 ст. 22 Господарського процесуального кодексу України встановлено загальні обов'язки осіб, які беруть участь у справі. За змістом наведеної норми сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Відповідно до статті 90 Господарського процесуального кодексу України господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу.

Окрема ухвала надсилається відповідним підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, посадовим особам, які несуть відповідальність за ухилення від виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі.

В свою чергу, у пункті 12 Роз'яснень "Про практику застосування статті 90 Господарського процесуального кодексу України" від 02.12.1992 року №01-6/1444 Вищий господарський суд з посиланням на норми ч. 3 ст. 22 Господарського процесуального кодексу України зазначає про те, що недопустимими є дії деяких сторін, третіх осіб у справах, спрямовані на зловживання своїми процесуальними правами.

Відтак, у будь-яких випадках зловживання процесуальними правами господарським судам належить реагувати на відповідні порушення у спосіб, передбачений статтею 90 Господарського процесуального кодексу України - шляхом винесення окремих ухвал, а за наявності підстав також і надіслання повідомлень органам внутрішніх справ чи прокуратури.

Невиконання вимог ухвали господарського суду від 20.08.2012 року приватним підприємством "Потенца" свідчить про порушення вказаним підприємством зазначених вище норм законодавства.

Господарський суд звертає увагу керівника приватного підприємства "Потенца" на недопустимість допущення зазначених вище порушень в подальшій роботі.

Разом з тим, господарський суд звертає увагу боржника, що відсутність керівника боржника на робочому місці (зокрема, перебування на лікарняному) не позбавляє його права і можливості надіслати витребувані господарським судом документи поштою, а також забезпечити участь іншого повноважного представника боржника у судове засідання.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 86, 90 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Винести окрему ухвалу та надіслати її керівнику приватного підприємства "Потенца" з метою усунення недоліків та недопущення в подальшому порушень вимог чинного законодавства.

2. Примірник цієї ухвали надіслати боржнику (25028, м. Кіровоград, вул. Волкова, 36).

Суддя Г.Б. Поліщук

Дата ухвалення рішення12.09.2012
Оприлюднено17.09.2012
Номер документу25975717
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/1170/12

Ухвала від 07.11.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 01.07.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 22.01.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 15.07.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 04.03.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Постанова від 29.01.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 24.12.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 19.11.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 12.09.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 12.09.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні