Рішення
від 17.09.2012 по справі 22/5025/957/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" вересня 2012 р.Справа № 22/5025/957/12

Господарський суд Хмельницької області у складі:

суддя Заверуха С.В., розглянувши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Відродження-Агро-Плужне" с.Плужне, Ізяславський район, Хмельницька область

до товариства з обмеженою відповідальністю "Русь" ДМ" с.Плужне, Ізяславський район Хмельницька область

про: 1. заборону товариству з обмеженою відповідальністю „РУСЬ „ДМ" вчиняти будь-які дії, що перешкоджають чи перешкоджатимуть товариству з обмеженою відповідальністю „ВІДРОДЖЕННЯ-АГРО-ПЛУЖНЕ" здійснювати належне йому право користування чужими земельними ділянками для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) в межах земельних ділянок, право користування якими на умовах емфітевзису внесено до статутного капіталу товариства його учасниками (засновниками) та кадастрові номери яких зазначені у статуті товариства;

2. припинення як такого, що перешкоджає товариству з обмеженою відповідальністю „ВІДРОДЖЕННЯ-АГРО-ПЛУЖНЕ" здійснювати правомочності власника (володіння, користування та розпорядження) щодо належного йому права користування чужими земельними ділянками для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), господарське право відношення, встановлене договорами оренди між товариством з обмеженою відповідальністю „РУСЬ „ДМ" та приватними землевласниками в межах земельних ділянок, право користування якими на умовах емфітевзису внесено до статутного капіталу товариства його учасниками (засновниками) та кадастрові номери яких зазначені у статуті товариства.

Представники сторін:

позивач: Гаврилюк О.В. - за дорученням від 03.09.12 р.

відповідач: Волічков Р.Й. - представник за довіреністю №9 від 24.07.2012 р.

Повне рішення складено та підписано 17.09.2012р.

Суть спору: позивач - товариство з обмеженою відповідальністю "Відродження-Агро-Плужне" звернулось з позовом до суду про заборону товариству з обмеженою відповідальністю „РУСЬ „ДМ" вчиняти будь-які дії, що перешкоджають чи перешкоджатимуть товариству з обмеженою відповідальністю „ВІДРОДЖЕННЯ-АГРО-ПЛУЖНЕ" здійснювати належне йому право користування чужими земельними ділянками для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) в межах земельних ділянок, право користування якими на умовах емфітевзису внесено до статутного капіталу товариства його учасниками (засновниками) та кадастрові номери яких зазначені у статуті товариства; та припинення як такого, що перешкоджає товариству з обмеженою відповідальністю „ВІДРОДЖЕННЯ-АГРО-ПЛУЖНЕ" здійснювати правомочності власника (володіння, користування та розпорядження) щодо належного йому права користування чужими земельними ділянками для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), господарське правовідношення, встановлене договорами оренди між товариством з обмеженою відповідальністю „РУСЬ „ДМ" та приватними землевласниками в межах земельних ділянок, право користування якими на умовах емфітевзису внесено до статутного капіталу товариства його учасниками (засновниками) та кадастрові номери яких зазначені у статуті товариства.

В обгрунтування позову позивач посилається на той факт, що з моменту державної реєстрації товариства (07.06.2012 р.) позивач набув права користування чужими земельними ділянками для сільськогосподарських потреб (емфітевзіс), яке стало власністю позивача, з огляду на те, що воно було внесено переважною більшістю учасників товариства до статутного капіталу.

З посиланням на ст.ст. 2, ст. 80 ГК України, ст. ст.115,395 ЦК України, позивач вважає, що коли господарське товариство-емфітевта, набуває дане речове право на підставі та у порядку, визначеному законом, воно одночасно набуває і статус власника даного права та починає реалізовувати дане абсолютне право незалежно від волі усіх учасників цивільно-правових відносин. Користуючись належним йому емфітевтичним правом, позивач є захищеним законом від усіх третіх осіб, які перешкоджають або мають намір у майбутньому створювати перешкоди у реалізації ним цього права.

Як стверджує позивач, претензія відповідача від 09.07.2012 р. підтверджує факт використання останнім земельних ділянок, законним власником емфітевтичного права яким є позивач. Посилаючись на ст. ст. 391, 396,398 ЦК України ТзОВ "Відродження-Агро-Плужне" обгрунтовує своє право на подання негаторного позову.

За твердженнями позивача, речове право, яким є право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзіс) є абсолютним, оскільки складається з трьох правомочностей (володіння, користування, розпорядження), а тому наявність орендного права на ті ж самі земельні ділянки, на які землевласником встановлене емфітевтичне право, безперечно обмежує емфітевту. З посиланням на ст.10 закону України "Про оренду землі" позивач вважає, що даний закон зобов'язує орендаря виконати всі обмеження (обтяження), навіть якщо вони встановлюються третіми особами, або на користь третіх осіб, вже під час дії договору оренди земельної ділянки.

На підставі викладеного позивач стверджує, що господарське правовідношення, встановлене договорами оренди між відповідачем та приватними землевласниками в межах земельних ділянок, законним власником емфітевтичного права, на які є позивач, підлягає припиненню з моменту пред'явлення такої вимоги.

На думку ТзОВ "Відродження-Агро-Плужне", відповідач не надав жодної акцепти на оферти позивача, а тому просить задовільнити позовні вимоги.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги у повному об'ємі.

Ухвалою господарського суду Хмельницької області від 21.08.2012р. з посиланням на пункт 1 частини першої статті 62 ГПК відмовлено у прийнятті позовної заяви позовної заяви ТОВ "Відродження-Агро-Плужне" до Управління держкомзему у Ізяславському районі про зобов'язання Управління земельних ресурсів (Держземагенства) у Ізяславському районі Хмельницької області здійснити державну реєстрацію припинення права оренди товариством з обмеженою відповідальністю „РУСЬ „ДМ" земельних ділянок, право користування яких на умовах емфітевзису внесено до статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю „ВІДРОДЖЕННЯ-АГРО-ПЛУЖНЕ" його учасниками (засновниками) та кадастрові номери яких зазначені в статуті товариства; зобов'язання Управління земельних ресурсів (Держземагенства) у Ізяславському районі Хмельницької області, у разі подання товариством з обмеженою відповідальністю „ВІДРОДЖЕННЯ-АГРО-ПЛУЖНЕ" відповідної заяви, здійснити державну реєстрацію права користування чужими земельними ділянками для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), власником якого є дане товариство в межах земельних ділянок, право користування якими на умовах емфітевзису внесено до статутного капіталу його учасниками (засновниками) та кадастрові номери яких зазначені у статуті товариства.

Дана ухвала мотивована тим, що спір заявлений до Управління держкомзему у Ізяславському районі в частині зобов'язання Управління земельних ресурсів (Держземагенства) у Ізяславському районі Хмельницької області здійснити державну реєстрацію припинення права оренди товариством з обмеженою відповідальністю „РУСЬ „ДМ" земельних ділянок, право користування яких на умовах емфітевзису внесено до статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю „ВІДРОДЖЕННЯ-АГРО-ПЛУЖНЕ" його учасниками (засновниками) та кадастрові номери яких зазначені в статуті товариства; зобов'язання Управління земельних ресурсів (Держземагенства) у Ізяславському районі Хмельницької області, у разі подання товариством з обмеженою відповідальністю „ВІДРОДЖЕННЯ-АГРО-ПЛУЖНЕ" відповідної заяви, здійснити державну реєстрацію права користування чужими земельними ділянками для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), власником якого є дане товариство в межах земельних ділянок, право користування якими на умовах емфітевзису внесено до статутного капіталу його учасниками (засновниками) та кадастрові номери яких зазначені у статуті товариства є публічно - правовим спором на який поширюється юрисдикція адміністративних судів.

При винесенні цієї ухвали судом врахована позиція Вищого господарського суду України викладена у п. 16 Інформаційного листа від 14.08.2007р. №01-8/675 „Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2007 року".

В обгрунтування позовних вимог (від 04.09.2012 р.) позивач посилається на ст. 407 ЦК України та зазначає, що підставою виникнення емфітевтичного права може бути не лише відповідний договір, але й внесення права до статутного капіталу товариства. Пояснює, що господарське товариство не може виступати другою стороною у договорі, оскільки на час можливого укладання договорів товариства не існувало. Посилаючись на норми Конституції України, вказує, що жодна норма Закону не може обмежувати право засновника господарського товариства, який є одночасно землевласником, вільно розпоряджатись правомочностями власника земельної ділянки, у тому числі добровільно обтяжувати цю ділянку, вносячи емфітевтичне право до статутного капіталу товариства. З посиланням на ст. 395 ЦК України та главу 29 ЦК України позивач обгрунтовує позовні вимоги щодо захисту емфітевтичного права, наголошуючи, що відповідач протягом тривало часу зловживає своїми правами орендаря та уникає можливості досягти згоди з позивачем.

Представник відповідача в судовому засіданні та у відзиві на позов проти пред'явлених позовних вимог заперечують. При цьому зауважують, що у відповідності до п.14 розділу 10 перехідних положень ЗК України до 01.01.2013 р. забороняється вносити права на земельну частку (пай) до статутних капіталів товариства. В підтвердження своєї позиції посилається на норми Земельного кодексу України, а саме главу 19.

Відповідач у відзиві на позов просить суд постановити окрему ухвалу та направити її для перевірки в Ізяславську районну прокуратуру, оскільки в діях позивача є створення ознак перешкод господарській діяльності ТОВ "Русь" ДМ та ознак незаконності в діяльності такого товариства.

В задоволенні даного клопотання належить відмовити, оскільки відповідачем не наведено, а судом не встановлено підстав для застосування ст. 90 ГПК України, саме щодо винесення окремої ухвали, зокрема, порушення законності або недоліки в діяльності підприємства позивача. Проте, в окремій ухвалі має бути зазначено закон чи інший нормативно-правовий акт, вимоги яких порушено, і в чому саме полягає порушення. Просте перерахування допущених порушень без зазначення конкретних норм чинного законодавства або перерахування норм права, порушення яких встановлено у судовому розгляді, є неприпустимим. Вказівки, що міститься в окремій ухвалі, повинні бути максимально конкретними і реальними для виконання (п. 5.3 постанови пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011 р. "Про деякі питання практики застосування господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції").

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

Згідно ч.1 п. 11.1 та п.12.1.1 Статуту товариства з обмеженою відповідальністю "Відродження-Агро-Плужне" затвердженого протоколом №1 установчих зборів 19.02.2012 р. та зареєстрованого 07.06.2012 р., майном товариства є майно та майнові права, передані товариству його учасниками як вклад до статутного капіталу; вкладом учасника (засновника) до статутного капіталу товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі, майнові права, речові права які мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до 13.2.5. статуту за рішенням учасників товариства статутний капітал товариства розподіляється між ними із визначеним розміром частки кожного з учасників у грошовому еквіваленті та у процентах наступним чином:

учасниками товариства із вкладом до статутного капіталу у формі речового права - права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб - емфітевзис (із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок, на які встановлюється дане право), вартість якого, за взаємною згодою учасників, є не меншою за середню нормативну грошову оцінку переданих у користування Товариству земельних ділянок, та визначається на підставі довідки місцевого органу земельних ресурсів станом на 01 січня 2012 року, а також учасниками з грошовими внесками є :

01) Артенюк Микола Семенович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0790;

02) Барна Галина Олександрівна: вартість вкладу -38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0412;

03) Беднарський Станіслав Цезарович: вартість вкладу-38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0793;

04) Беднарська Олена Францівна: вартість вкладу -38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0683;

05) Бондарук Раїса Миколаївна: вартість вкладу - 76 600 гривень, що складає 2,00% статутного капіталу, кадастрові номери земельних ділянок: 6822185100:05:031:0007; 6822185100:05:031:0146;

06) Бондарук Анатолій Лук'янович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05: 031:0457;

07) Борилюк Анатолій Йосипович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0485 ;

08) Бортник Василь Зіновійович: вартість вкладу - 114 900 гривень, що складає 3,00% статутного капіталу, кадастрові номери земельних ділянок: 6822185100:05:031:0670 ; 6822185100:05:031:0182 ; 6822185100:05:031:0148;

09) Бортник Віктор Васильович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0751;

10) Борщ Олександр Миколайович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0690 ;

11) Борщ Надія Андріївна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0413;

12) Васик Надія Іванівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0580;

13) Васильчук Олена Леонідівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:

14) Васильчук Микола Михайлович: вартість вкладу-38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0417 ;

15) Васильчук Олександр Адамович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0116; 16) Ващук Борис Анатолійович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0754;

17) Виговська Тетяна Дмитрівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0098 ;

18) Вдовиченко Галина Михайлівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу кадастровий номер земельної ділянки: 68221Ј5Ши05:031:0172;

19) Вільбовець Микола Юхимович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0698 ;

20) Гаврилюк Олег Васильович: вартість вкладу - 363 850 гривень, що складає 9,50 % статутного капіталу;

21) Гончарук Микола Олексійович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0442 ;

22) Гончарук Надія Іванівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0459 ;.

23) Гордієнко Валерій Анатолійович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0552;

24) Гребенюк Віталій Михайлович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0097 ;

25) Дейнега Петро Петрович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0089 ;

26) Денісов Ілля Семенович: вартість вкладу - 76 600 гривень, що складає 2,00% статутного капіталу, кадастрові номери земельних ділянок: 6822185100:05:031:0044 ; 6822185100:05:031:0582;

27) Дячук Петро Юхимович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0427 ;

28) Дячук Надія Петрівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0661;

29) Єрмак Володимир Васильович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0129 ;

30) Єфімчук Петро Михайлович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0448;

31) Зінчук Ганна Федорівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:063 ;

32) Зінчук Іван Григорович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0651;

33) Зінчук Ніна Олександрівна: вартість вкладу - 76 600 гривень, що складає 2,00% статутного капіталу, кадастрові номери земельних ділянок: 6822185100:05:031:0779; 6822185100:05:031:0138;

34) Калинюк Віктор Миколайович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0470 ;

35) Калинюк Ніна Кирилівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0428 ;

36) Кирилюк Микола Якимович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0508 ;

37) Коломійчук Сергій Степанович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0623;

38) Коломійчук Лісавета Дмитрівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0765;

39) Колосінський Леонід Нікодимович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0196 ;

40) Коржанівська Валентина Анатоліївна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0226 ;

41) Корнійчук Олександр Іванович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0055 ;

42) Криворук Наталія Леонідівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0057 ;

43) Лисак Сергій Васильович : вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0753;

44) Мазурець Анатолій Савович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0466;

45) Максимчук Леонід Іванович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0586 ;

46) Максимчук Іван Леонідович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0086 ;

47) Максимчук Надія Трохимівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0728 ;

48) Максимчук Олександр Іванович: вартість вкладу-38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0463 ;

49) Максимчук Василь Іванович: вартість вкладу -38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0562;

50) Макарук Ганна Петрівна: вартість вкладу-38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:

51) Марчук Валерій Леонідович: вартість вкладу -38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0710;

52) Мельничук Зінаїда Степанівна: вартість вкладу -38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0533;

53) Мельнішин Анатолій Миколайович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0461;

54) Мельнішин Василь Миколайович: вартість вкладу - 76 600 гривень, що складає 2,00% статутного капіталу, кадастрові номери земельних ділянок: 6822185100:05:031:0723 ; 6822185100:05:031: 0068;

55) Маліновський Борис Іванович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0462 ;

56) Музичишин Іван Никанорович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0484 ;

57) Непевна Степанида Пилипівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0742 ;

58) Непевний Василь Адамович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0030;

59) Омелянчук Валентина Степанівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0621;

60) Омелянчук Віктор Володимирович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0629 ;

61) Поліщук Леонід Іванович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу, кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0137 ;

62) Прокопевнюк Володимир Анатолійович: вартість вкладу-38 300 гривень, що складає 1,00% капіталу; кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0826;

63) Прокопевнюк Ольга Миколаївна: вартість вкладу-38 300 гривень, що складає 1,00% статутного капіталу; кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0066 ;

64) Прокопевнюк Оксана Адамівна: вартість вкладу - 38 300 гривень, що відповідає 1,00% статутного капіталу; кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0005 ;

65) Сидорчук Олександр Ігорович: вартість вкладу - 363 850 гривень, що складає 9,50 % статутного капіталу;

66) Соколюк Надія Трохимівна: вартість вкладу - 76 600 гривень, що відповідає 2,00% статутного капіталу; кадастрові номери земельних ділянок: 6822185100:05:031: 0040 ; 6822185100:05:031:0659 ;

67) Тарасюк Олександр Михайлович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що відповідає 1,00% статутного капіталу; кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0418 ;

68) Тимощук Віктор Сергійович: вартість вкладу - 76 600 гривень, що відповідає 2,00% статутного капіталу; кадастрові номери земельних ділянок: 6822185100:05:031:0722; 6822185100:05:031:0578;

69) Тимощук Надія Миколаївна: вартість вкладу -38 300 гривень, що відповідає 1,00% статутного капіталу; кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0756;

70) Тимощук Олександр Кузьмович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що відповідає 1,00% статутного капіталу; кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031: 0738;

71) Федорук Галина Михайлівна: вартість вкладу -38 300 гривень, що відповідає 1,00% статутного капіталу; кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0707;

72) Хомяк Микола Андрійович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що відповідає 1,00% статутного капіталу; кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:

73) Хомяк Петро Васильович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що відповідає 1,00% статутного капіталу; кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031:0163;

74) Хомяк Ростислав Петрович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що відповідає 1,00% статутного капіталу; кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:018:0002;

75) Чорний Віктор Васильович: вартість вкладу - 38 300 гривень, що відповідає 1,00% статутного капіталу; кадастровий номер земельної ділянки: 6822185100:05:031.

02 квітня 2012 р. листом №02-03/12 позивач повідомив відповідача про припинення з 01.07.2012 агротехнологічних робіт на взятих в оренду земельних ділянках. Окрім того, даним листом, звернуто увагу на можливість врегулювання спору в досудовому порядку, шляхом проведення переговорів щодо можливості укладення між СТОВ "Русь"ДМ" та ТОВ "Відродження-Агро-Плужне" договору на встановлення права користування зазначеними земельними ділянками.

18 червня 2012 р. позивач звернувся до відповідача з пропозицією щодо укладення договору, в якій пропонував призначити уповноважену особу для участі у переговорах щодо можливості укладення між СТОВ "Русь"ДМ" та ТОВ "Відродження-Агро-Плужне" договору про придбання права користування даними земельними ділянками на умовах емфітевзису із збереженням у ньому усіх істотних умов, що встановлені чинним земельним, господарським та цивільним законодавством для договорів у сфері землекористування. У випадку відсутності відповіді на пропозицію, позивач змушений буде звернутися з позовом щодо відшкодування збитків у розмірі недоотриманих доходів на майбутнє.

Листом від 09.07.2012 р. відповідач просив позивача припинити протиправні дії, щодо обробітку та оренди земельних ділянок, не створювати перешкод у здійсненні господарської діяльності та надати точний перелік осіб з копіями заяв до вступу до ТОВ "Відродження-Агро-Плужне".

Вважаючи порушення відповідачем належних позивачу прав користування чужими земельними ділянками для сільськогосподарських потреб, останній звернувся до суду з даним позовом.

Аналізуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності судом враховується наступне:

Відповідно до статті 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

За приписами пункту 2 статті 20 Господарського суду України кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів.

Порядок захисту прав суб'єктів господарювання та споживачів визначається Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, іншими законами.

Частиною 1 ст.1 Господарського процесуального кодексу України визначено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Вкладом до статутного капіталу господарського товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом (ч. 2 ст. 115 ЦК України) .

Відповідно до ч.3 п.1 ст. 395 ЦК України речовими правами на чуже майно є: право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзіс).

Згідно п.п.1,2 ст. 407 ЦК України право користування чужою земельною ділянкою встановлюється договором між власником земельної ділянки і особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (далі -землекористувач). Право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) може відчужуватися і передаватися у порядку спадкування, крім випадків, передбачених частиною третьою цієї статті.

Особа, яка має речове право на чуже майно, має право на захист цього права, у тому числі і від власника майна, відповідно до положень глави 29 цього Кодексу (ст. 396 ЦК України).

Приписами ч.1 ст. 102- 1 Земельного кодексу України встановлено, що право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) і право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій) виникають на підставі договору між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для таких потреб, відповідно до Цивільного кодексу України.

До 1 січня 2013 року забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств (п.14 розділ Х ЗК України).

Пунктом 15 Перехідних положень Земельного кодексу України передбачено, що до 1 січня 2013 року не допускається: купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб.

Відповідно до ч.4 ст. 124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

За приписами статей 125, 126 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою. Право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.

Відповідно до частини 2 статті 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав і запобіганню вчинення дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав, застосування інших передбачених законом способів.

Главою 18 Земельного кодексу України визначено обмеження прав на землю, зокрема ст. 110 передбачено, що на використання власником земельної ділянки або її частини може бути встановлено обмеження. Право власності на земельну ділянку може бути обтяжено правами інших осіб. Перехід права власності на земельну ділянку не припиняє встановлених обмежень, обтяжень. Поділ чи об'єднання земельних ділянок не припиняє дії обмежень, обтяжень, встановлених на земельні ділянки, крім випадків, коли обмеження (обтяження) поширювалося лише на частину земельної ділянки, яка в результаті поділу земельної ділянки не увійшла до сформованої нової земельної ділянки.

Обтяження прав на земельну ділянку встановлюється законом або актом уповноваженого на це органу державної влади, посадової особи, або договором шляхом встановлення заборони на користування та/або розпорядження, у тому числі шляхом її відчуження. Законом, прийнятими відповідно до нього нормативно-правовими актами, договором, рішенням суду можуть бути встановлені такі обмеження у використанні земель: а) умова розпочати і завершити забудову або освоєння земельної ділянки протягом встановлених строків; б) заборона на провадження окремих видів діяльності; в) заборона на зміну цільового призначення земельної ділянки, ландшафту; г) умова здійснити будівництво, ремонт або утримання дороги, ділянки дороги; ґ) умова додержання природоохоронних вимог або виконання визначених робіт; д) умови надавати право полювання, вилову риби, збирання дикорослих рослин на своїй земельній ділянці в установлений час і в установленому порядку. Обтяження прав на земельні ділянки (крім обтяжень, безпосередньо встановлених законом) підлягають державній реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно у порядку, встановленому законом. Обмеження у використанні земель (крім обмежень, безпосередньо встановлених законом та прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами) підлягають державній реєстрації в Державному земельному кадастрі у порядку, встановленому законом, і є чинними з моменту державної реєстрації. Обмеження у використанні земель, безпосередньо встановлені законами та прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами, є чинними з моменту набрання чинності нормативно-правовими актами, якими вони були встановлені. Відомості про обмеження у використанні земель зазначаються у проектах землеустрою щодо відведення земельних ділянок, технічній документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки, кадастрових планах земельних ділянок, іншій документації із землеустрою. Відомості про такі обмеження вносяться до Державного земельного кадастру (ст. 111 Земельного кодексу України).

Розглядом матеріалів справи не встановлено будь-яких обмежень чи обтяжень на земельні ділянки, орендні правовідношення по яким просить припинити позивач та право користування по яким на умовах емфітевзису внесено до статутного капіталу товариства, зокрема, ТОВ "Відродження-Агро-Плужне" не надано жодних доказів державної реєстрації обмежень та обтяжень, як це передбачено ст. 111 Земельного кодексу України. Останнє, в свою чергу, спростовує твердження позивача щодо обов'язку відповідача виконувати обмеження (обтяження) на орендованих останнім земельних ділянках.

Статтею 10 Закону України "Про оренду земель" встановлено, що передача в оренду земельної ділянки не є підставою для припинення або зміни обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на цю земельну ділянку.

Орендар земельної ділянки зобов'язаний виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі (ст. 25 даного Закону).

Згідно ст. 27 Закону орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

Згідно частини 1 ст. 2 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією.

Земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів (ч.1 ст. 158 ЗК України).

Частинами 3,7 пункту 2 статті 16 ЦК України передбачено способи захисту цивільних прав та інтересів шляхом припинення дії, яка порушує право; припинення правовідношення.

Також права та законні інтереси суб'єктів господарювання захищаються шляхом припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушенням; установлення, зміни та припинення господарських правовідносин (ч.2 ст. 20 ГК України).

Згідно ст. 141 ЗК України підставами припинення права користування земельною ділянкою є: а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом; в) припинення діяльності релігійних організацій, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій; г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; ґ) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; д) систематична несплата земельного податку або орендної плати; е) набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці; є) використання земельної ділянки у спосіб, що суперечить вимогам охорони культурної спадщини.

Відповідно до ст. 31 Закону України "Про оренду земель", договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено; викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки; ліквідації юридичної особи-орендаря; відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем; набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці; припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства). Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Також підставою для припинення орендних правовідносин, встановлених договорами оренди між ТзОВ "Русь "ДМ" та власниками земельних паїв, позивач зазначає внесення учасниками (засновниками) товариства права користування чужими земельними ділянками для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) в статутний фонд, проте чинне законодавство України, зокрема, ст. 141 ЗК України та ст. 31 Закону України "Про оренду земель", не передбачає можливості припинення права користування (оренди) з підстав заявлених позивачем. Дані права також не передбачені будь-якими іншими законами України.

Крім того, в ході розгляду справи судом не встановлено жодних законних підстав для припинення орендних правовідносин.

Пунктом 22-3 постанови пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 р. №7 "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" При вирішенні спорів щодо права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) або для забудови (суперфіцій) слід виходити з того, що згідно зі статтею 102-1 ЗК ( 2768-14 ) право на таке користування виникає на підставі договору між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватися нею для сільськогосподарських потреб або для забудови відповідно до ЦК. Підставою для виникнення права користування чужою земельною ділянкою для забудови може також бути заповіт.

З урахуванням вимог ЗК укладення, умови цих договорів, їх строки, права, обов'язки сторін за ними, підстави припинення регулюються главами 33 і 34 ЦК.

Право користування чужою земельною ділянкою як для сільськогосподарських потреб, так і для забудови може відчужуватися та передаватися в порядку спадкування, крім відчуження, внесення до статутного фонду, передачі в заставу права користування земельною ділянкою державної або комунальної власності (за виключенням випадків переходу права власності на будівлі та споруди).

Звертається увага позивача, що договори оренди укладені раніше, ніж внесено учасниками (засновниками) товариства право користування чужими земельними ділянками для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) в статутний фонд. Однак, укладаючи договори оренди, власники земельних паїв (на час дії договорів оренди) обмежили себе у праві володінні та користуванні земельними ділянками, дані права перейшли до відповідача. За таких обставин, зважаючи, що емфітевзис це, насамперед, право користування чужими земельними ділянками, проте, на час утворення товариства позивача, учасники останнього не мали даного права, суд критично відноситься до доводів позивача з посиланням на статут товариства з обмеженою відповідальністю "Відродження-Агро-Плужне". При цьому судом враховується частина друга статті 4 ГПК України та п. 3.17.1 Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011 р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" щодо можливості незастосування актів державних органів та інших органів , якщо ці акти не відповідають законодавству України.

За приписами статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд, у визначеному законом порядку, встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно з приписами статті 34 Господарського процесуального кодексу України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи; обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Під належністю доказу розуміється наявність об'єктивного зв'язку між змістом судових доказів і фактами, що є об'єктом судового дослідження. Належними слід визнавати докази, які містять відомості про факти, що входять у предмет доказування у справі, та інші факти, що мають значення для правильного вирішення спору. Допустимість доказів означає, що у випадках, передбачених нормами матеріального права, певні обставини повинні підтверджуватися певними засобами доказування або певні обставини не можуть підтверджуватися певними засобами доказування.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказування полягає не лише в поданні особами доказів, а й у доведенні їх переконливості. Отже, обов'язок доказування певних обставин покладається на особу, яка посилається на ці обставини.

Відповідно до статті 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі усіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

За таких обставин, враховуючи вищевикладене в сукупності, зважаючи на підстави позову визначені позивачем (лише останній до початку розгляду справи по суті може змінити підставу та предмет позову), позовні вимоги в частині припинення як такого, що перешкоджає товариству з обмеженою відповідальністю „ВІДРОДЖЕННЯ-АГРО-ПЛУЖНЕ" здійснювати правомочності власника (володіння, користування та розпорядження) щодо належного йому права користування чужими земельними ділянками для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), господарське правовідношення, встановлене договорами оренди між товариством з обмеженою відповідальністю „РУСЬ „ДМ" та приватними землевласниками в межах земельних ділянок, право користування якими на умовах емфітевзису внесено до статутного капіталу товариства його учасниками (засновниками) та кадастрові номери яких зазначені у статуті товариства, заявлені необгрутовано, суперечать чинному законодавству України, не підтверджені належними та допустимими доказами, а тому у їх задоволенні належить відмовити.

В зв'язку з відмовою у задоволенні попередніх позовних вимог, зважаючи на чинність договорів оренди та, як наслідок, правомірне користування орендарем земельними ділянками (в межах договорів оренди), недоведеність факту вчинення відповідачем дій, які перешкоджають позивачу користуватися правами внесеними до статутного капіталу товариства, позовні вимоги про заборону товариству з обмеженою відповідальністю „РУСЬ „ДМ" вчиняти будь-які дії, що перешкоджають чи перешкоджатимуть товариству з обмеженою відповідальністю „ВІДРОДЖЕННЯ-АГРО-ПЛУЖНЕ" здійснювати належне йому право користування чужими земельними ділянками для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) в межах земельних ділянок, право користування якими на умовах емфітевзису внесено до статутного капіталу товариства його учасниками (засновниками) та кадастрові номери яких зазначені у статуті товариства, також належить відмовити в зв'язку з їх необгрунтованістю.

Судові витрати по справі необхідно покласти на позивача, відповідно до ст.49 Господарського процесуального кодексу України, у зв'язку з відмовою у позові.

Керуючись ст.ст.1, 2, 4 5 , 12, 13, 33, 43, 44-49, 82-85, 115 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

У позові відмовити.

Суддя С.В. Заверуха

Віддрук. 3 прим.:

1 -до справи, 2 - позивачу ( с.Плужне, Ізяславський р-н, Хмельницька область, вул. Партизанська, 21), 3 - відповідачу (с.Плужне, Ізяславський р-н, Хмельницька область, вул. Бортника,5).

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення17.09.2012
Оприлюднено28.09.2012
Номер документу26168453
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/5025/957/12

Ухвала від 29.10.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Постанова від 12.11.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 11.10.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Рішення від 17.09.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 21.08.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні