Постанова
від 28.09.2012 по справі 1011/984/12
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1011/984/12

Номер провадження: 2-а/1011/27/12

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 вересня 2012 року Згурівський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді ХИЖНОГО Р.В.

при секретарі НОСОВІЙ О.О.

за участю

представників позивача: ОСОБА_1

ОСОБА_2

представників відповідача: МЕЛЬНИК Л.П.

ПАНТЕЛЕЄВА В.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Згурівка Київської області справу за адміністративним позовом кандидата в народні депутати України ОСОБА_5 до редакції Згурівської районної газети «Панорама»про оскарження дій засобів масової інформації, які порушують законодавство про вибори,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_5 звернувся до суду з вищезазначеним адміністративним позовом, в якому зазначає, що в друкованому засобі масової інформації - Згурівській районній газеті «Панорама»НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1 опубліковано декілька статей під назвою:

- «ІНФОРМАЦІЯ_2»(стор. 2 газети);

- «ІНФОРМАЦІЯ_3» (стор. 2 газети);

- «ІНФОРМАЦІЯ_4»(стор. 1 газети);

- «ІНФОРМАЦІЯ_5» (стор.1 газети);

- «ІНФОРМАЦІЯ_6»(стор.7 газети).

В статті «ІНФОРМАЦІЯ_2»(стор. 2 газети) розміщено агітацію не голосувати за опозицію та кандидатів у народні депутати України від опозиції, а голосувати за владні партії та відповідно за кандидатів у народні депутати України від владної партії, чим грубо порушено вимоги ч. 6 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Крім того, відповідач опублікував статтю під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_3»(стор. 2 газети) опубліковано недостовірну та таку, що ганьбить її гідність, честь чи ділову репутацію інформацію про кандидата у народні депутати України в одномандатному окрузі № 98 ОСОБА_5, висунутому шляхом самовисування з виборів народних депутатів України, яка створює негативне відношення до нього та спонукає виборців не голосувати за вказаного кандидата виборчого процесу та голосувати за інших кандидатів -ОСОБА_7, ОСОБА_6, шляхом поширення тільки позитивної інформації про останніх двох кандидатів, зокрема про ОСОБА_7 розміщено дві статті, в яких розміщена тільки позитивна інформація про вказаного кандидата в народні депутати : «ІНФОРМАЦІЯ_5», «ІНФОРМАЦІЯ_4», про кандидата в народні депутати ОСОБА_6 - «ІНФОРМАЦІЯ_6».

Опубліковані відповідачем статті містять інформацію, яка спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певну політичну партію, певного кандидата у народні депутати, такі статті є передвиборною агітацією, метою якої є вплив на громадську думку шляхом оцінювання ділових та особистих якостей кандидата у народні депутати України, та формування його негативного та позитивного іміджу.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні звернувся із заявою про зменшення позовних вимог, шляхом часткової відмови, яка відповідно до ухвали Згурівського районного суду Київської області від 28 вересня 2012 року прийнята судом.

Позивач, з урахуванням відмови від частини позовних вимог, просить суд:

1. Визнати протиправними дії друкованого засобу масової інформації -редакції Згурівської районної газети «Панорама»(код ЄДРПОУ 19413986, юридична адреса: 07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Українська, буд. 19) щодо публікації в номері НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1 статті під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2», як такі, що вчинені в порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України».

2. Установити, що публікація статті під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2»розміщена в номері НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1 друкованого засобу масової інформації в редакції Згурівської районної газети «Панорама»(код ЄДРПОУ 19413986, юридична адреса: 07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Українська, буд. 19) є грубим порушенням вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України».

3. Визнати протиправними дії друкованого засобу масової інформації -редакції Згурівської районної газети «Панорама»(код ЄДРПОУ 19413986, юридична адреса: 07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Українська, буд. 19) щодо публікації в номері НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1 статті під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_3», як такі, що вчинені в порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України».

4. Установити, що публікація статті під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_3»розміщена в номері НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1 друкованого засобу масової інформації в редакції Згурівської районної газети «Панорама»(код ЄДРПОУ 19413986, юридична адреса: 07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Українська, буд. 19) є грубим порушенням вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України».

5. Визнати протиправними дії друкованого засобу масової інформації -редакції Згурівської районної газети «Панорама»(код ЄДРПОУ 19413986, юридична адреса: 07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Українська, буд. 19) щодо публікації в номері НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1 статті під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_5», як такі, що вчинені в порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України».

6. Установити, що публікація статті під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_5» розміщена в номері НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1 друкованого засобу масової інформації в редакції Згурівської районної газети «Панорама»(код ЄДРПОУ 19413986, юридична адреса: 07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Українська, буд. 19) є грубим порушенням вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України».

7. Визнати протиправними дії друкованого засобу масової інформації -редакції Згурівської районної газети «Панорама»(код ЄДРПОУ 19413986, юридична адреса: 07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Українська, буд. 19) щодо публікації в номері НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1 статті під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_4», як такі, що вчинені в порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України».

8. Установити, що публікація статті під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_4»розміщена в номері НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1 друкованого засобу масової інформації в редакції Згурівської районної газети «Панорама»(код ЄДРПОУ 19413986, юридична адреса: 07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Українська, буд. 19) є грубим порушенням вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України».

9. Тимчасово заборонити (до закінчення виборчого процесу) випуск друкованого засобу масової інформації - редакції Згурівської районної газети «Панорама»(код ЄДРПОУ 19413986, юридична адреса: 07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Українська, буд. 19, реєстраційне свідоцтво КІ № 210 видане 23.04.1997 року).

10. Стягнути з відповідача судовий збір на користь позивача.

Представники позивача ОСОБА_1, ОСОБА_2 в судовому засіданні адміністративний позов підтримали з урахуванням відмови від частини позовних вимог та дали пояснення, що повністю відповідають обставинам викладеним в адміністративному позові. В доповнення до позовної заяви представник позивача ОСОБА_1 пояснив, що порушення порядку розміщення інформації, що містить ознаки політичної реклами, розміщеної у вищевказаних публікаціях, порушують права позивача в частині рівності всіх учасників виборчого процесу перед законом. Зокрема, представник позивача вважає, що дана інформація була розміщена за відсутністю договорів та попередньо проведеної оплати.

В судовому засіданні представник відповідача -Мельник Л.П., Пантелеєв В.Л. проти задоволення позову заперечували. Свої заперечення обґрунтовували тим, що редакція районної газети «Панорама»діяла в межах і в спосіб визначених Законом України «Про вибори народних депутатів України», зокрема у виданні НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідачем було розміщено публікації : «ІНФОРМАЦІЯ_4», «ІНФОРМАЦІЯ_5», «ІНФОРМАЦІЯ_2», «ІНФОРМАЦІЯ_3», «ІНФОРМАЦІЯ_6», з яких до інформації, яка має ознаки політичної реклами, відносяться публікації «ІНФОРМАЦІЯ_4», «ІНФОРМАЦІЯ_5», «ІНФОРМАЦІЯ_6», які розміщені у виданні у відповідності до ч. 6 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», на підставі договорів з послідуючою проплатою в межах та у відповідності з ч. 7 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Публікація «ІНФОРМАЦІЯ_3»розміщена у вказаному виданні на заяву голови правління громадської організації спілки взаємодопомоги та захисту прав інвалідів ОСОБА_8. Даною публікацією ОСОБА_8 спростовує інформацію розміщену позивачем у листівках щодо надання допомоги громадській організації «Наталя». Публікація «ІНФОРМАЦІЯ_2» розміщена у виданні не є інформацією з ознаками політичної реклами, оскільки публікація є суб"єктивною думкою ОСОБА_9. Саме тому публікації «ІНФОРМАЦІЯ_3», «ІНФОРМАЦІЯ_2»були розміщені у виданні безкоштовно, так як, на думку представників відповідача, не є інформацією, що містить політичну рекламу.

Дослідженими в судовому засіданні доказами встановлено, що позивач ОСОБА_5 зареєстрований кандидатом в народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 98 (копія посвідчення -а.с.12, копія постанови № 193 ЦВК -а.с.13). Відповідач -редакція Згурівської районної газети «Панорама»є юридичною особою (копія статуту - а.с.29-32, копія довідки -а.с.34). ІНФОРМАЦІЯ_1 у номері НОМЕР_1 Згурівської районної газети «Панорама»були опубліковані наступні статті: «ІНФОРМАЦІЯ_2», «ІНФОРМАЦІЯ_3», «ІНФОРМАЦІЯ_4», «ІНФОРМАЦІЯ_5». Авторами публікацій «ІНФОРМАЦІЯ_4»є ОСОБА_10, «ІНФОРМАЦІЯ_5»- ОСОБА_3, «ІНФОРМАЦІЯ_3»- голова правління громадської організації спілки взаємодопомоги та захисту прав інвалідів ОСОБА_8, «ІНФОРМАЦІЯ_2»- ОСОБА_9 (а.с.15-18). Голова правління громадської організації спілки взаємодопомоги та захисту прав інвалідів ОСОБА_8 вчиняла звернення до відповідача про розміщення інформації про спростування інформації розміщеної позивачем у листівках щодо надання допомоги громадській організації «Наталя»(копія звернення -а.с.35-38, копія листівки - а.с.39). 10 серпня 2012 року між суб'єктом виборчого процесу - ОСОБА_7 та редакцією друкованого засобу масової інформації - Згурівської районної газети «Панорама»виникли договірні зобов'язання щодо розміщення передвиборної агітації в друкованому засобі масової інформації «Панорама»(а.с.42), у виконання яких суб'єктом виборчого процесу - ОСОБА_7 здійснювались проплати за проведені публікації, зокрема «ІНФОРМАЦІЯ_4», «ІНФОРМАЦІЯ_5»(копія виписки по рахунку -а.с.44, рахунок НОМЕР_2 -а.с.45).

Згідно ч. 1 ст. 68 Конституції України кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Відповідно до ч. 9 ст. 108 Закону України «Про вибори народних депутатів України»рішення, дії чи бездіяльність … засобів масової інформації…, що порушують законодавство про вибори, можуть бути оскаржені до суду в порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України

Положеннями ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»визначено поняття «передвиборна агітація»та «політична реклама»

Згідно ст. 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України»передвиборна агітація з використанням засобів масової інформації усіх форм власності проводиться з дотриманням принципу рівних умов та в порядку, передбаченому цим Законом.

Передвиборна агітація у засобах масової інформації, у тому числі політична реклама, повинні здійснюватися у формах та з дотриманням вимог та обмежень, встановлених цією статтею та статтями 68, 70, 72-74 цього Закону.

Передвиборна агітація в засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах здійснюється на умовах рівної оплати за одиницю ефірного часу чи друкованої площі.

В силу ст. 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України»партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації будь-яких форм власності, що видаються в Україні...

Матеріали передвиборної агітації, передбачені в частині шостій цієї статті, публікуються на підставі угоди, що укладається від імені партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидата у депутати в одномандатному окрузі розпорядником поточного рахунку відповідного виборчого фонду партії, кандидатом у депутати з редакцією (видавцем) друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції (видавця) друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється. Ця вимога не застосовується до засобу масової інформації, засновником (власником) якого є партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі для ведення їх власної передвиборної агітації.

Відповідно до ст. 74 «Про вибори народних депутатів України»:

ч. 6 - Засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частин п'ятої та десятої статті 72 і частин другої та сьомої статті 73 цього Закону, забороняється агітувати голосувати за або не голосувати за партії, кандидатів у депутати чи поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами, безоплатно або яка оплачена з джерел, не передбачених законом, а так само поширювати будь-яку інформацію з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного суб'єкта виборчого процесу. Авторам і ведучим телерадіопередач, які є кандидатами у депутати, під час виборчого процесу також забороняється у телерадіопередачах вести передвиборну агітацію;

ч. 9 - Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку;

ч. 10 - У разі встановлення судом при розгляді виборчого спору повторного або одноразового грубого порушення засобом масової інформації вимог цього Закону суд приймає рішення про тимчасове (до закінчення виборчого процесу) зупинення дії ліцензії або про тимчасову заборону (до закінчення виборчого процесу) випуску друкованого видання.

Згідно ст. 174 Кодексу адміністративного судочинства України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, що порушують законодавство про вибори та референдум, мають виборча комісія, кандидат, партія (блок), місцева організація партії, які є суб'єктами відповідного виборчого процесу, комісія з референдуму, ініціативна група референдуму, інші суб'єкти ініціювання референдуму.

Позовна заява щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, що порушують законодавство про вибори та референдум, подається до місцевого загального суду як адміністративного суду за їхнім місцезнаходженням.

У відповідності до ч. 6 ст. 172, ст. 174 КАС України строк оскарження до суду для даного виду адміністративних справ визначений у п'ять днів з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

У відповідності до ст.ст. 172, 174 КАС України для вирішення даного виду адміністративних справ визначений дводенний строк після надходження позовної заяви.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази суд приходить до висновку, що позов не підлягає до задоволення з наступних підстав. Відповідно до ст. 2, ст. 174 КАС України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів, в тому числі фізичних осіб, у сфері публічно-правових відносин, в тому числі від порушень збоку засобів масової інформації. В ході розгляду даного адміністративного позову судом не встановлено порушення прав позивача відповідачем - редакцією Згурівської районної газети «Панорама», вчинених шляхом розміщення інформації закріпленої в публікаціях «ІНФОРМАЦІЯ_3», «ІНФОРМАЦІЯ_2», «ІНФОРМАЦІЯ_4», «ІНФОРМАЦІЯ_5», з підстав передбачених ст.ст. 73,74 Закону України "Про вибори народних депутатів України", на які посилається позивач та його представники, а саме розміщувати політичну рекламу не обумовлену угодами, безоплатно або яка за рахунок коштів не передбачених даним Законом.

Вказаний позов також не підлягає до задоволення з наступних підстав. Зокрема, сторонами визнається, що публікації «ІНФОРМАЦІЯ_4»та «ІНФОРМАЦІЯ_5»є інформацією, що містить ознаки політичної реклами, що приймається судом. Дані публікації розміщені відповідачем у виданні НОМЕР_1 від ІНФОРМАЦІЯ_1, на підставі договору № 37 від 10 серпня 2012 року, укладеного між суб'єктом виборчого процесу - ОСОБА_7 та редакцією друкованого засобу масової інформації - Згурівської районної газети «Панорама»та попередньо проведеною оплатою відповідно до рахунку НОМЕР_2 від 05 вересня 2012 року та копії виписки по особовому рахунку НОМЕР_3, тобто в порядку та межах визначених Законом України «Про вибори народних депутатів України».

Позовні вимоги щодо оскарження дій відповідача в частині розміщення інформації, що містить політичну рекламу, в публікаціях «ІНФОРМАЦІЯ_3», «ІНФОРМАЦІЯ_2», на думку суду не підлягає до задоволення, так як з пояснень представників сторін вбачається спір щодо віднесення інформації розміщеної у вказаних публікаціях до політичної реклами, позовні вимоги щодо врегулювання якого в судовому засіданні не заявлені, а тому ця обставина у відповідності до ст. 11 КАС України не може бути визнана судом, оскільки суд розглядає адміністративну справу не інакше, як за позовною заявою і не може виходити за межі позовних вимог. З метою дотримання принципів адміністративного судочинства, передбачених ст. 7 КАС України, суд вважає за недоцільне застосування права суду вийти за межі позовних вимог, що надано суду у відповідності до ч. 2 ст. 7 КАС України.

Позовні вимоги про тимчасову заборону (до закінчення виборчого процесу) випуску друкованого засобу масової інформації - Згурівської районної газети «Панорама»та стягнення з відповідача судового збору на користь позивача є похідними від попередньо вказаних позовних вимог, тому з цих підстав до задоволення не підлягають.

Керуючись ст. 68 Конституції України, ст.ст. 68,71,73,74,108 Закону України «Про вибори народних депутатів України»від 17.11.2011 року № 4061-VI, ст.ст. ст.ст.6-15,49,51,94,159-163,172,174 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адміністративного позову кандидата в народні депутати України ОСОБА_5 до редакції Згурівської районної газети «Панорама»про оскарження дій засобів масової інформації, які порушують законодавство про вибори -відмовити.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Згурівський районний суд Київської області протягом 2 (двох) днів з моменту її проголошення.

ГОЛОВУЮЧИЙ Р.В. ХИЖНИЙ

Дата ухвалення рішення28.09.2012
Оприлюднено04.10.2012
Номер документу26206341
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1011/984/12

Ухвала від 28.09.2012

Адміністративне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Постанова від 28.09.2012

Адміністративне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 27.09.2012

Адміністративне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 01.10.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Лічевецький І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні