Постанова
від 25.09.2012 по справі 28/143-б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.09.2012 № 28/143-б

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Верховця А.А.

суддів: Гарник Л.Л.

Разіної Т.І.

За участю представників:

від заявника -Шпак В. В. представник за довіреністю;

від боржника -ОСОБА_3 - представник за довіреністю;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Флагман-капітал"

на ухвалу господарського суду міста Києва від 31.07.2012

у справі № 28/143-б (ОСОБА_4.)

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Флагман-капітал"

до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_5

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду міста Києва від 31.07.2012 р. у справі № 28/143-б визнано ОСОБА_6 кредитором фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 на загальну суму 6 825 000,00 грн.

Визнано Відкрите акціонерне товариство "Селянський комерційний банк "Дністер" кредитором фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 на загальну суму 28 821 731,23 грн.

Визнано Товариство з обмеженою відповідальністю "Флагман-капітал" кредитором фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 на загальну суму 505 378,42 грн.

Вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "АВG" (ABG Sp. z o.o.) на суму 2 619 208,25 грн. відхилено.

Не погоджуючись з прийнятою ухвалою, Товариство з обмеженою відповідальністю "Флагман Капітал" звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційними скаргами, в яких просить оскаржувану ухвалу скасувати в частині визнання кредиторських вимог громадянина ОСОБА_6 та ВАТ СКБ "Дністер", прийняти у справі нове рішення, яким відмовити у визнанні кредиторських вимог громадянина ОСОБА_6 та ВАТ СКБ "Дністер".

В обґрунтування своїх вимог заявник посилався на те, що суд першої інстанції порушив вимоги ст. ст. 17-19 Закону України «Про іпотеку», а також ст. 609 Цивільного кодексу України.

Боржник надав відзив на апеляційну скаргу, в якому просив задовольнити апеляційну скаргу ТОВ «Флагман -Капітал» про скасування ухвали від 31.07.2012 в частині визнання кредиторських вимог ВАТ СКБ «Дністер», в решті вимог - залишити без задоволення.

Колегія суддів Київського апеляційного господарського суду, переглянувши у апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Як видно з матеріалів справи, Ухвалою господарського суду міста Києва від 03.10.2011 порушено провадження у справі про банкрутство № 28/143-б та призначено до розгляду.

Постановою господарського суду міста Києва від 22.12.2011 визнано банкрутом фізичну особу - підприємця ОСОБА_5, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого - Кобельника Олега Сергійовича (ліцензія Серія АВ № 521531 від 01.07.2010) та зобов'язано ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 22.11.2012.

Оголошення про визнання фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури було опубліковано в газеті "Голос України" від 18.01.2012 № 8-9 (5258-5259).

До загального відділу суду надійшли заяви про визнання кредиторами боржника ОСОБА_6 на суму 6 825 000,00 грн., ТОВ "АВG" (ABG Sp. z o.o.) на суму 250 000,00 євро, що еквівалентно 2 619 208,25 грн. та ВАТ "Селянський комерційний банк "Дністер" на суму 22 340 000,00 грн., ТОВ "Флагман-Капітал"на суму 505 378,42 грн. 17.04.2012 року ВАТ "Селянський комерційний банк "Дністер" подав заяву про уточнення грошових вимог до боржника в якій останній збільшив свої вимоги та просив визнати його кредитором боржника на загальну суму 28 821 731,23 грн.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитор - юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до абз. 8 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безспірні вимоги кредиторів - вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Суд першої інстанції, визнаючи грошові вимоги ВАТ СКБ «Дністер» на суму 22 340 000,00 грн. до боржника, виходив з того, що факт невиконання умов кредитного договору ТОВ "Будсинтез" та боржником після отримання письмової вимоги банку встановлений матеріалами справи і не заперечується сторонами, боржник в повному обсязі визнав свої зобов'язання перед банком та відповідно підтвердив свою обізнаність про внесення в кредитний договір змін відносно обсягу кредитування. Крім того, ні іпотечний договір, ні кредитний договір, ні договір про внесення змін до кредитного договору судом недійсним не визнавались

Судова колегія не погоджується з вказаним висновком суду першої інстанції з огляду на наступне.

Як видно з матеріалів справи, 15 квітня 2008 року між ВАТ СКБ «Дністер» (іпотекодержатель) та ОСОБА_5 (іпотекодавець) , ТОВ «Будсинтез» (позичальник) був укладений Іпотечний договір. Цей договір забезпечував вимоги іпотекодержателя, що випливають з договору про відкриття кредитної лінії № 57509/1, укладеного між іпотекодержателем та позичальником 02 квітня 2008 року, за умовами якого позичальник зобов'язаний повернути кредит, наданий у формі відновлювальної кредитної лінії з максимальним лімітом кредитування у сумі 4 800 000, 00 грн. з датою погашення 01. 04. 2010 року. Відповідно до вказаного договору ОСОБА_5 взяв на себе зобов'язання забезпечити виконання вищевказаних зобов'язань позичальника за кредитним договором у розмірі усього наявного у нього майна.

Проте, 27.07.2010 року Постановою Господарського суду м. Києва визнано ТОВ "БУДСИНТЕЗ" банкрутом, внаслідок чого останнє було ліквідовано, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до частин 4 та 5 статті 3 Закону України «Про іпотеку», іпотекою може бути забезпечене виконання дійсного зобов'язання. Іпотека має похідний характер від основного зобов'язання і є дійсною до припинення основного зобов'язання або до закінчення строку дії іпотечного договору.

Оскільки ТОВ «Будсінтез» було ліквідовано, відповідно припинились всі його зобов'язання як суб'єкта правовідносин. Відповідно і договір іпотеки, укладений між ОСОБА_5 та ВАТ СКБ «Дністер» є таким, що припинив свою дію.

Посилання суду першої інстанції на те, що подібні обставини досліджувались Верховним Судом України при розгляді справи № 19/1946 не спростовують доводи апеляційної скарги ТОВ «Флагман-Капітал». У вказаній постанові ВСУ мова йде про те, що дія ч. 2 ст. 14 ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» не поширюється на зобов'язання майнового поручителя боржника, оскільки у даній справі майновий поручитель несе солідарну відповідальність, настання якої не пов'язується із заявленням кредитором вимог до основного боржника у банкрутній справі. У зв'язку із цим порушення справи про банкрутство боржника та пропущення кредитором строку заявлення вимог до нього у банкрутній справі не позбавляє кредитора права вимоги до майнового поручителя божника як солідарного боржника. У даному ж випадку мова йде не про те, що кредитор не заявив вимог до основного боржника, а про те, що основний боржник як юридична особа є припинений. Відповідно, наведені посилання суду першої інстанції були б актуальними в разі, якщо б основний боржник - ТОВ «Будсинтез» ще не був припинений, а знаходився у процедурі банкрутства, і банк, пропустивши строк заявлення вимог до нього, звернувся б до його майнового поручителя ОСОБА_5 з вимогою як до солідарного боржника.

Отже, судова колегія констатує про необхідність відмови у визнанні ВАТ СКБ «Дністер» кредитором фізичної особи - підприємця ОСОБА_5 на загальну суму 28 821 731,23 грн.

Що стосується кредиторських вимог ОСОБА_6, то колегія суддів вважає за необхідне зазначити наступне.

В обґрунтування своїх вимог ОСОБА_6 посилається на договір безпроцентної позики від 22.12.2009 року, укладений між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_5 та ОСОБА_6 При цьому, заявником на доказ викладених у заяві обставин додано копію договору безпроцентної позики від 22.12.2009 року та розписки фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 про отримання 22.12.2009 від ОСОБА_6 грошової суми у розмірі 6 500 000,00 грн. у відповідності до п. 1.1. договору.

Разом з тим, на думку суду апеляційної інстанції, ОСОБА_6 не було надано належних доказів на підтвердження своїх кредиторських вимог, так як розписка не може вважатись належним доказом, оскільки ОСОБА_5 є суб'єктом підприємницької діяльності і у разі, якщо на його рахунок було перераховано понад 500 000,00 грн., він має відображати вказану суму у фінансових документах та у фінансовій звітності.

А розписка, яка подана стороною по справі, не є доказом того, що ці гроші ОСОБА_5 отримав як суб'єкт підприємницької діяльності і які були направлені саме на здійснення підприємницької діяльності.

Отже, судова колегія приходить до висновку, що дані гроші були використані ОСОБА_5 як фізичною особою для власних потреб, а не для господарської діяльності, таким чином, судом першої інстанції було безпідставно визнано ОСОБА_6 кредитором ФОП ОСОБА_5, отже, ухвала господарського суду м. Києва від 31.07.2012 в цій частині підлягає скасуванню.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів Київського апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Флагман-капітал" підлягає задоволенню, ухвала господарського суду міста Києва від 31.07.2012 року по справі № 28/143-б -скасуванню частково в частині визнання ОСОБА_6 кредитором ФОЗ ОСОБА_5 на загальну суму 6 825 000,00 грн. та в частині визнання Відкритого акціонерного товариства «Селянський комерційний банк «Дністер» кредитором ФОЗ ОСОБА_5 на загальну суму 28 821 731,23 грн., а справа направленню на розгляд до господарського суду Київської області.

До Київського апеляційного господарського суду звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Флагман-капітал" із заявою про повернення зайво сплаченої суми судового збору в розмірі 536,50 грн. згідно платіжного доручення № 7 від 03.08.2012 р.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду, зокрема, у разі внесення судового збору у більшому розмірі, ніж встановлено законом.

Згідно платіжних доручень від 03.08.2012 р. N 9 та № 7 ТОВ "Флагман-капітал"сплачено судовий збір за розгляд апеляційної скарги на ухвалу господарського суду від 31.07.2012 р. у справі № 28/143-б у сумі 536,50 грн. та 536,50 грн., в той час як відповідно до п. 2.2.17 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду апеляційних скарг ставка судового збору становить 0,5 розміру мінімальної заробітної плати, тобто 536,50 грн. (1073/2). А отже, сума переплати скаржника по судовому збору за подання апеляційної скарги на ухвалу господарського суду від 31.07.2012 р. у справі № 28/143-б становить 536,50 грн.

За таких обставин, зайво сплачена сума судового збору підлягає поверненню Товариство з обмеженою відповідальністю "Флагман-капітал".

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 32 - 34, 36, 49, 91, 92, 99, 101 - 105 Господарського процесуального кодексу України, Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», Київський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Флагман-капітал" задовольнити.

2. Ухвалу господарського суду міста Києва від 31.07.2012 року по справі № 28/143-б -скасувати частково в частині визнання ОСОБА_6 кредитором ФОЗ ОСОБА_5 на загальну суму 6 825 000,00 грн. та в частині визнання Відкритого акціонерного товариства «Селянський комерційний банк «Дністер» кредитором ФОЗ ОСОБА_5 на загальну суму 28 821 731,23 грн.

3. Повернути на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Флагман-капітал" ( 79019, м. Львів, вул.. Городницька, буд. 54, код ЄДРПОУ 33358959) з Державного бюджету України (рахунок 31216206782001, ГУ ДКСУ у м. Києві, код 37993783, МФО 820019, код класифікації доходів бюджету 22030001, банк отримувача ГУ ДКУ у м. Києві) 236,50 грн. судового збору сплаченого за платіжним дорученням від 03.08.2012 р. № 7.

4. Матеріали справи № 28/143-б повернути до Господарського суду міста Києва.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України через суд апеляційної інстанції протягом двадцяти днів.

Постанова виготовлена та підписана 28.09.2012

Головуючий суддя Верховець А.А.

Судді Гарник Л.Л.

Разіна Т.І.

Дата ухвалення рішення25.09.2012
Оприлюднено05.10.2012
Номер документу26287158
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/143-б

Ухвала від 17.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

Ухвала від 17.02.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 04.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

Ухвала від 22.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

Ухвала від 26.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

Ухвала від 11.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 20.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 03.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 07.02.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 04.12.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні