Постанова
від 05.07.2012 по справі 6495/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

05 липня 2012 р. № 2-а- 6495/12/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Севастьяненко К.О. при секретарі судового засідання Мартинчук С.М.

за участю: представника позивача -Зозуля О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

Управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області до Відкритого акціонерного товариства "Савинський цукровий завод" про стягнення заборгованості, - ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просив суд стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Савинський цукровий завод" (код 00373267, місцезнаходження: Савинське шосе, 1, смт. Савинці, Балаклійський район, Харківська обл.) на користь Управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області (р/р 256093013271 в ТВБВ № 10020/0475, ХОУ ВАТ "Ощадбанк", МФО 351823, код ЄДРПОУ 23008145) заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 3088,50 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивачем в позові зазначено наступне. Відкрите акціонерне товариство "Савинський цукровий завод" перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області. Підприємству відповідно до п. 6.4 Інструкції були направлені розрахунки відповідно до пунктів «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за квітень 2012 року, де сума, що підлягає відшкодуванню, склала 3088,50 грн., яка відповідачем добровільно сплачена не була, у зв'язку з чим позивач просив суд стягнути вказану заборгованість у судовому порядку.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив суд задовольнити позов.

Відповідач, в судове засідання, не прибув, заперечень проти позову не надав, про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином за адресою, внесеною до ЄДРПОУ, але поштове відправлення було повернуто на адресу суду з відміткою за "закінченням терміну зберігання".

Відповідно до ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Враховуючи викладене, беручи до уваги, що відповідач не прибув в судове засідання, причин неприбуття не повідомив, є належним чином повідомленим про дату, час та місце судового засідання, заперечень проти позову не надав, його відсутність в судовому засідання не перешкоджає розгляду справи, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи за відсутності відповідача за наявними у ній доказами.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, відкрите акціонерне товариство "Савинський цукровий завод" зареєстровано як юридична особа та взято на облік як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за № 20.01.05-0149, згідно поданої заяви 21.03.1991 року до Управління пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області .

Судом встановлено, що ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 працювали в ВАТ "Савинський цукровий завод", їм було призначено пенсію на пільгових умовах згідно із п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за списком № 2, що підтверджується наявними в матеріалах справи копіями документів пенсійних справ (копії трудових книжок, копії пільгових довідок, копії протоколів) щодо вказаних осіб.

Згідно п. "б"ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" працівники, зайняті повний робочий день на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці -за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим постановою КМУ, і за результатами атестації робочих місць мають право на пенсію на пільгових умовах.

Відповідно до абз. 4 п.1 ст.2 та абз. 2 п.1 ст. 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 року №400/97-ВР суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи -суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників сплачують до Пенсійного фонду України 100% фактичних витрат на виплату і доставку пенсій працівникам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2, призначених відповідно до п.п. "б"-"з"ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", до досягнення ними пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Порядок відшкодування підприємством витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах встановлено Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої Постановою управління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України №64/8663 від 16.01.2004 року.

Відповідно до п. 6.4 зазначеної Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам. Згідно з п. 6.5 зазначеної Інструкції повідомлення складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком №8 до Інструкції.

Таким чином, відповідач зобов'язаний відшкодовувати органам Пенсійного фонду суми фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пунктів «б»-«з»статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до копій розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», складених щодо Відкритого акціонерного товариства "Савинський цукровий завод" зазначені витрати за квітень 2012 року становлять 3088,50 грн.

Відповідачем дана сума зобов'язань сплачена не була, через що були порушені вимоги зазначеної Інструкції та Закону, внаслідок чого виникла заборгованість перед фондом по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 3088,50 грн. - по списку № 2.

На виконання вимог Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663 управлінням Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області відповідачу рекомендованою поштою були направлені розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до п.п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (список №2), що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 13).

Відповідно до п. 6.8. вказаної вище Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відкрите акціонерне товариство "Савинський цукровий завод" фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»відповідно до пунктів «б»-«з»статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", станом на час розгляду справи в суді не сплатило, заборгованість відповідача складає 3088,50 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідач правом участі в судовому засіданні не скористався, письмових заперечень проти поданого позову до суду не надав.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем -фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 94, 160, 161, 162, 163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області до Відкритого акціонерного товариства "Савинський цукровий завод" про стягнення заборгованості - задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Савинський цукровий завод" (юридична адреса: 64270, Харківська область, Балаклійський район, смт. Савинці, Савинське шосе, б. 1; р/р 26003028048200 в АКІБ "УкрСібБанк" в м. Балаклія, МФО 351005, код ЄДРПОУ: 00373267) на користь держави в особі: Управління Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харківської області (юридична адреса: 64200, Харківська область, м. Балаклія, вул. Леніна, б. 45; р/р 256093013271 в ТВБВ №10020/0475 ХОУ ВАТ "Ощадбанк", МФО 351823, код ЄДРПОУ: 23008145) заборгованість по відшкодуванню витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пільгових пенсій за квітень 2012 року в сумі 3088,50 (три тисячі вісімдесят вісім грн. 50 коп.) грн.

3. Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, а також прийняття постанови в письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання апеляційної скарги обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

4. Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлено 06.07.2012 року.

Суддя К.О. Севастьяненко

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.07.2012
Оприлюднено11.10.2012
Номер документу26367304
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6495/12/2070

Ухвала від 20.06.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Севастьяненко К.О.

Ухвала від 01.06.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Севастьяненко К.О.

Постанова від 05.07.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Севастьяненко К.О.

Постанова від 05.07.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Севастьяненко К.О.

Ухвала від 01.06.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Севастьяненко К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні