Рішення
від 01.10.2012 по справі 21/5007/876/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "01" жовтня 2012 р. Справа № 21/5007/876/12

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Вельмакіної Т.М.

за участю представників сторін:

від позивача: Криворот Л.Ю. - довіреність б/н від 17.07.12р.;

від відповідача: не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Білоцерківський молочний комбінат" (с.Томилівка, Білоцерківський район, Київська область)

до Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім "Партнер" (м.Житомир, Корольовський район)

про стягнення 357958,03 грн.

Позивачем пред'явлено позов про стягнення з відповідача 357958,03грн., з яких: 314745,08грн. основного боргу та 43212,95грн. штрафних санкцій.

Представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві. В судовому засіданні надав усні пояснення по суті спору та письмове клопотання про долучення документів до матеріалів справи (а.с. 87-115). Вказане клопотання було задоволено судом.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив. 24.09.12р. на адресу суду повернулися копії ухвал господарського суду Житомирської області від 16.08.12р. та від 11.09.12р., направлені відповідачу за адресою: 10025, м. Житомир, вул. Промислова, 11/5, з відмітками відділення поштового зв'язку: "За закінченням терміну зберігання" (а.с. 80-85).

З метою підтвердження відомостей щодо відповідача, судом було здійснено електронний запит та отримано Спеціальний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, згідно якого станом на 01.10.12р. місцезнаходження ТОВ "Торговий дім "Партнер": 10025, Житомирська обл., м. Житомир, вул. Промислова, 11/5. Стан юридичної особи: зареєстровано (а.с. 113-114).

У пункті 11 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2007 N01-8/123 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2006 році" зазначено, що до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

В разі, коли фактичне місцезнаходження юридичної особи - учасника судового процесу з якихось причин не відповідає її місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу.

У даному випадку позивач у позовній заяві вказав юридичну адресу відповідача: 10025, Житомирська обл., м. Житомир, вул. Промислова, 11/5, яка відповідає відомостям, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Оскільки вся поштова кореспонденція надсилалася відповідачу за його юридичною адресою, суд вважає, що останній був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

За вказаних обставин, відсутність представника відповідача, на думку суду, не перешкоджає вирішенню спору.

Відповідно до ст.75 ГПК України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши надані до справи документи, враховуючи пояснення представника позивача, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

З матеріалів справи вбачається, що 23 січня 2012 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Білоцерківський молочний комбінат" (позивач, постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Партнер" (відповідач, дистриб'ютор) укладено Дистриб'юторський договір №761-Мл-БМК/Дст (далі - Договір (а.с.10-16)), за умовами якого постачальник зобов'язується поставляти та передавати у власність дистриб'ютора окремими партіями товар, а дистриб'ютор зобов'язується приймати та оплачувати поставлений товар, розміщувати рекламні матеріали, проводити рекламні акції з метою збільшення кінцевих споживачів товару (п.2.1. Договору).

Позивач вказує, що ним станом на 03.04.12р., згідно видаткових накладних, у повному обсязі було здійснено поставку товару в обумовлений Договором строк.

Зазначає, що відстрочка платежу для відповідача становила по всім накладним 14 календарних днів і згідно видаткових накладних відповідач повинен був розрахуватись за отриманий товар до 18.04.12р. Однак, відповідач свої зобов'язання щодо оплати товару у повному обсязі не виконав, внаслідок чого у останнього утворилась заборгованість у розмірі 314745,08грн.

З метою досудового врегулювання спору позивачем було направлено відповідачу претензію за вих. №05/12 від 26.04.12р. з вимогою сплатити суму боргу та пеню (а.с.32), яка була залишена без відповіді та задоволення.

Посилаючись на п. 10.2. Договору, позивач нарахував до стягнення з відповідача 11738,44грн. пені та 31474,51грн. штрафу.

Відповідач позов за підставами пред'явлення та предметом не оспорив, доказів додатково проведених розрахунків не надав.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши вимоги чинного законодавства, що регулює спірні відносини, господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, з огляду на наступне.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст.509 ЦК України).

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу, зокрема, з договорів та інших правочинів, інших юридичних фактів.

Відповідно до положень ст.629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Так, згідно матеріалів справи, спір між сторонами виник в процесі виконання Дистриб'юторського Договору №761-Мл-БМК/Дст від 23.01.12р., який за своєю правовою природою являється договором поставки.

Відповідно до ст.712 ЦК України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Пунктом 2.3. Договору сторони погодили, що асортимент, кількість, умови передачі Товару при кожній поставці обумовлюються у замовленні - специфікації та вказуються у товарній (товарно-транспортній, видатковій) накладній. Товарні (товарно-транспортні, видаткові) накладні згідно яких постачається Товар, є невід'ємними частинами цього Договору.

Згідно п. 2.5. Договору, загальна сума Договору орієнтовно становить 5000000,00 (п'ять мільйонів) гривень та складається з вартості усього Товару, поставленого на умовах цього Договору.

У відповідності до п. 8.3. Договору, розрахунки за товар, що відпускається, здійснюються шляхом перерахування грошових коштів Дистриб'ютором на поточний рахунок Постачальника на наступних умовах:

- попередня оплата 0% вартості товару;

- остаточна оплата повної вартості поставленого товару здійснюється Дистриб'ютором не пізніше 14 (чотирнадцять) календарних(го) днів(я) з дати складання кожної відповідної товарної (товарно-транспортної, видаткової) накладної Постачальника.

Сторони погодили, що достатньою підставою для оплати вартості Товару Дистриб'ютором на умовах відстрочки оплати, - є факт отримання Дистриб'ютором Товару підтверджений відповідною товарною (товарно-транспортною, видатковою накладною) накладною та настання строків оплати визначених цим пунктом Договору.

Крім того, пунктом 8.5. Договору сторони погодили, що Звірка по грошовій заборгованості між Сторонами здійснюється в бухгалтерії постачальника з обов'язковим складанням відповідного Акту звірки. У випадку направлення Постачальником на адресу дистриб'ютора пропозиції стосовно здійснення звірки взаєморозрахунків з прикладенням двох екземплярів проекту відповідного Акту звірки Дистриб'ютор протягом 5 днів проводить звірку, підписує обидва екземпляри Акту звірки (при наявності заперечень підписує з такими запереченнями) і надсилає один підписаний екземпляр Постачальнику. Сторони цим встановили, що якщо Дистриб'ютор не надішле Постачальнику підписаного Акту звірки протягом 10 календарних днів з моменту отримання відповідної пропозиції Постачальника, вважається, що Дистриб'ютор згоден з даними бухгалтерії Постачальника і складений ним Акт звірки є погодженим.

Матеріалами справи підтверджено, що на виконання умов Договору позивач за період з 31.01.12р. по 03.04.12р., згідно видаткових накладних (а.с. 18-31, 88-112), поставив відповідачу товар на загальну суму 941312,85грн.

З реєстру платіжних документів по фільтру (а.с. 74-76) вбачається, що за поставлений товар відповідачем було перераховано позивачу 585500,00грн. При цьому, у відповідності до укладених угод про зарахування зустрічних однорідних вимог від 14.02.12р., від 15.03.12р., та від 11.05.12р. (а.с. 113-115), сторонами було проведено взаємозалік на загальну суму 41067,77грн., що також вбачається з підписаного сторонами акту звірки взаємних розрахунків (а.с. 65-67).

Таким чином, оскільки розрахунки за товар було проведено на суму 626567,77грн., то загальна заборгованість відповідача склала 314745,08грн., що не заперечувалось сторонами під час розгляду справи, а також вбачається з довідки останнього (а.с. 64) та підписаного сторонами акту звіри (а.с. 65-67).

При цьому, судом встановлено, що на дату звернення позивача до суду, заборгованість існувала по видаткових накладних: №745 від 06.03.12р., №1323 від 11.03.12р., №1322 від 11.03.12р., №1655 від 13.03.12р., №1654 від 13.03.12р., №3500 від 20.03.12р., №3501 від 20.03.12р., №4951 від 25.03.12р., №4952 від 25.03.12р., №5687 від 27.03.12р., 5688 від 27.03.12р., №TF1БМК-792 від 03.04.12р., №TF1БМК-793 від 03.04.12р. (а.с.18-31). На час розгляду справи стан розрахунків не змінився.

У відповідності до ч.1 ст. 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться, що відповідає приписам ст. 526 ЦК України.

Згідно ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов'язання не допускається.

Враховуючи вищевикладене, заявлені позивачем 314745,08грн. основного боргу є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

За п.3 ст.611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Як передбачено ст.549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання (ч.2 ст. 549 ЦК України).

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання (ч.3 ст. 549 ЦК України).

Так, згідно п. 10.2. Договору, у випадку прострочення оплати Товару на умовах цього Договору Дистриб'ютор зобов'язаний сплатити на користь Постачальника неустойку у вигляді пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від вартості неоплаченого Товару за кожен день прострочення, у випадку затримки оплати вартості товару на строк, що перевищує 30 календарних днів, Дистриб'ютор додатково оплачує Постачальнику штраф в розмірі 10% від вартості неоплаченого в строк Товару.

Як вбачається з розрахунку позивача (а.с.5), за період з 18.04.12р. по 17.07.12р., пеня складає 11738,44грн. Штраф останнім нараховано у розмірі 10% від суми боргу 314745,08грн., що становить 31474,51грн. (а.с.5).

Перевіривши вказані розрахунки позивача по нарахуванню пені та штрафу, суд дійшов висновку, що останні є вірними, а вимоги в цій частині такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Враховуючи викладене, позовні вимоги обґрунтовані, заявлені відповідно до вимог чинного законодавства, підтверджуються належними доказами та підлягають задоволенню на суму 357958,03грн., з яких: 314745,08грн. основного боргу, 11738,44грн. пені та 31474,51грн. штрафу.

Судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Партнер" (10025, Житомирська обл., м. Житомир, вул. Промислова, буд. 11/5, код 37019991)

на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Білоцерківський молочний комбінат" (09172, Київська обл., Білоцерківський р-н., с. Томилівка, вул. Узинська, 2, код 33689118)

- 314745,08грн. основного боргу;

- 11738,44грн. пені;

- 31474,51грн. штрафу;

- 7159,16грн. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено: 08.10.12

Суддя Вельмакіна Т.М.

Віддрукувати:

1 - до справи;

2,3 - сторонам (рек. з пов. про вруч.).

Дата ухвалення рішення01.10.2012
Оприлюднено11.10.2012
Номер документу26369292
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/5007/876/12

Ухвала від 12.11.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Рішення від 01.10.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 02.08.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні