Постанова
від 17.09.2012 по справі 2а-9380/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

в порядку письмового провадження

м. Київ

17 вересня 2012 року № 2а-9380/12/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Маруліної Л.О., розглянувши в письмовому провадженні адміністративну справу

за позовомПершого заступника прокурора Деснянського району міста Києва в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі міста Києва доПриватного акціонерного товариства «Інвестбуд-11» простягнення заборгованості у розмірі 48 099,17 грн.

До Окружного адміністративного суду м. Києва звернувся Перший заступник прокурора Деснянського району міста Києва в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі міста Києва (далі -Позивач) з позовом до Приватного акціонерного товариства «Інвестбуд-11»(ідентифікаційний код 01269514) (далі -Відповідач, ПрАТ «Інвестбуд-11») про стягнення заборгованості у розмірі 48 099,17 грн. (з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог).

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 11.07.2012 р. відкрито провадження в адміністративній справі № 2а-9380/12/2670 та призначено судовий розгляд справи.

В судове засідання 13.08.2012 р. сторони не прибули, належним чином повідомлені про дату, час і місце проведення судового засідання, подали клопотання про розгляд справи без участі їх представників.

Відповідач заперечень проти позову не надав.

Відповідно до частини четвертої ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

З огляду на вищевикладене та з урахуванням вимог ст. ст. 41, 122, 128 КАС України, суд дійшов до висновку про розгляд справи у письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали справи, Окружний адміністративний суд міста Києва встановив наступне.

Відповідач Приватне акціонерне товариство «Інвестбуд-11»(ідентифікаційний код 01269514) є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі міста Києва.

Відповідно до Постанови Правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 р. № 21-1 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. № 64/8663 (далі -Інструкція № 21-1), Відповідач щомісячно зобов'язаний вносити до Пенсійного фонду України суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. п. «б»- «з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»від 05.11.1991 р. № 1788-ХІІ (із змінами та доповненнями), що призначені в минулих та поточному роках.

Згідно п. 5.9. Інструкції № 21-1 обчислення страхових внесків органами Пенсійного фонду здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які нараховуються страхові внески. Обчислення органами Пенсійного фонду сум страхових внесків за минулі періоди провадиться, виходячи з розміру страхового внеску, що діяв на день нарахування виплат (доходу).

Відповідно до п. 6.1. Інструкції № 21-1 відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Постановою Кабінету Міністрів України за № 937 від 18.07.2007 р. затверджено Порядок призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

Відповідно до п. 2 даної постанови пільгові пенсії можуть призначатися за рахунок коштів підприємств та організацій (крім тих, що фінансуються або дотуються з бюджету) відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» працівникам, що працюють (працювали) на виробництвах, роботах, за професіями і на посадах, не передбачених Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, та Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 p. № 36

1) чоловікам - при стажі роботи не менш як 25 років, з них не менш як 12 років 6 місяців на роботі на тому самому підприємстві, в тій самій організації, яка дає право на призначення пільгової пенсії;

2) жінкам - при стажі роботи не менш як 20 років, з них не менш як 10 років на роботі на тому самому підприємстві, в тій самій організації, яка дає право на призначення пільгової пенсії.

Пунктом 4 встановлюється, що пільгова пенсія призначається при досягненні віку, передбаченого абзацом першим підпункту 2 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Рішення про призначення пільгової пенсії приймається управлінням Пенсійного фонду України у районі, місті і районі у місті (далі - орган, що призначає пенсію) за місцем розташування підприємства, організації на підставі документів, що подаються у порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду України за погодженням з Мінпраці, та гарантійного листа підприємства або організації про перерахування коштів на рахунок зазначеного управління для покриття витрат, пов'язаних з виплатою пенсій.

Виплата пільгової пенсії здійснюється після надходження у повному обсязі коштів від підприємства, організації до органу, що призначає пенсію, у строки, передбачені Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Перерахування коштів підприємством, організацією здійснюється до дня досягнення особою пенсійного віку, передбаченого статтею 26 зазначеного Закону.

Кошти на виплату пільгової пенсії та витрати, пов'язані з доставкою пенсій, перераховуються підприємством, організацією у порядку та строки, визначені правлінням Пенсійного фонду України.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону №1058-ІV, ст.ст. 13, 14, 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення»головним спеціалістом по пільговим пенсіям відділу по контрольно-перевірочній роботі за нарахуванням та сплатою платежів 27.06.2012 проведено перевірку повноти відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за списком № 2 до Пенсійного фонду України ПрАТ «Інвестбуд-11»за період з 01.04.2010 по 25.06.2012, про що складено відповідний акт перевірки № 06-04 від 27.06.2012.

Згідно акту перевірки повноти відшкодування ПрАТ «Інвестбуд-11» витрат Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за № 06-04 від 27.06.12, для відшкодування Відповідачем у справі визначено суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно: до пунктів «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечений»(СП. 2) за період з 01.04.10 по 25.06.12 - у розмірі 490 574,53 грн., з них на час проведення перевірки відшкодовано 421 475,36 грн., на час розгляду справи в суді 21 000,00 грн.

Таким чином, відповідно до норм Закону № 105 8-ІV, ПрАТ «Інвестбуд-11»зобов'язане сплатити до Пенсійного фонду невідшкодовані витрати на виплату та доставку пенсій відповідно до пунктів «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»по СП. 2 в розмірі -48 099,17 грн.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій Відповідач не відшкодовував, що призвело до порушення встановлених державою норм чинного законодавства, а саме Закону України «Про пенсійне забезпечення», яким встановлені державні гарантії соціальної захищеності пенсіонерів шляхом встановлення пенсій на рівні, орієнтовному на прожитковий мінімум та відповідно до Конституції України гарантує всім непрацездатним громадянам права на матеріальне забезпечення за рахунок суспільних фондів споживання, шляхом надання трудових соціальних пенсій. Пенсійний фонд України є центральним органом центральної виконавчої влади, що здійснює управління фінансами пенсійного забезпечення і несвоєчасного відрахування до пенсійного фонду України призводить до відсутності коштів та заборгованості по соціальних виплатах перед пенсіонерами.

Статтею 121 Конституції України та ст. ст. 35, 36-1 Закону України «Про прокуратуру», захист і представництво інтересів держави покладено на органи прокуратури. Згідно ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру», підставою представництва у суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних або інших інтересів держави внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчинюються у відносинах між ними або з державою.

Враховуючи, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними конкретними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування, суд прийшов до висновку, що в позовній заяві наведені обставини, які підтверджуються достатніми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних вимог. Докази, подані позивачем підтверджують обставини, на які Позивач посилається обґрунтовуючи позовні вимоги.

Відповідно до ст. 162 Кодексу адміністративного судочинства України, при вирішенні справи по суті суд може задовольнити адміністративний позов повністю або частково чи відмовити в його задоволенні повністю або частково, у разі задоволення адміністративного позову суд може прийняти постанову про визнання протиправними рішення суб'єкта владних повноважень чи окремих його положень, дій чи бездіяльності і про скасування або визнання нечинним рішення чи окремих його положень, про поворот виконання цього рішення чи окремих його положень із зазначенням способу його здійснення.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що з урахуванням положень зазначеної статті необхідно позов задовольнити повністю, оскільки у позивача наявні докази існування боргу у Відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. Суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог Позивача в повному обсязі та примусово стягнути з Відповідача заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій в розмірі 48 099,17 грн.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат Позивача -суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з Відповідача не підлягають.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 69, 71, 94, 97, 112, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Інвестбуд-11»(ідентифікаційний код 01269514) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в розмірі 48 099,17 грн. (сорок вісім тисяч дев'яносто дев'ять гривень 17 коп.) на рахунок Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Києва № 256003012604 в ОПЕРУ ГУ Ощадбанку по Києву та Київській області, МФО 322669, код ЄДРПОУ 26063541.

Постанова набирає законної сили згідно ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст. ст. 185 -187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Л. О. Маруліна

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.09.2012
Оприлюднено13.10.2012
Номер документу26383354
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9380/12/2670

Постанова від 17.09.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 11.07.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 11.07.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні