Рішення
від 09.10.2012 по справі 10/5005/6835/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

09.10.12р. Справа № 10/5005/6835/2012 За позовом Прокурора Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради ( м. Дніпропетровськ )

Третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні Позивача - Державна податкова інспекція в Амур-Нижньодніпровському районі Дніпропетровської області Державної податкової служби м. Дніпропетровська

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Технокапітал" ( м. Дніпропетровськ )

про внесення змін до п.п.2.3. та 4.1. договору оренди земельної ділянки від 26.12.2006 року

Суддя Кощеєв І.М.

Представники:

від прокурора: Каюк М.С. - прокурор (дов. №39/3-вих12)

Лобода Н.М. - прокурор (дов. №2384вих12 від 06.08.12р.)

від позивача: не з'явився

від третьої особи: не з'явився

від відповідача: Чаговець С.О. - представник (дов. від 01.08.12р.)

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом в інтересах держави в особі Позивача до Відповідача, про:

- внесення змін до п.п. 2.3. та 4.1. Договору оренди земельної ділянки від 26.12.2006 р., укладеного між: Дніпропетровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Технокапітал", посвідченого нотаріусом ДМНО Літаш І. П., зареєстрованого в реєстрі за 10053 зареєстрованого в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за № 040710400273 від 25.06.2007 року, виклавши їх в такій редакції: "2.3. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 08.06.2012 р. становить 844 846 грн. 76 коп.", "4.1. Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі ( у гривнях ) у розмірі 1 221 грн. 48 коп., не є сталою та може змінюватись у розі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки та встановлюється обчислюється відповідно до Податкового кодексу України у мінімальному розмірі, що встановлюється цим кодексом".

Позивач та Третя особа позовні вимоги Прокурора підтримали у повному обсязі.

Представник Відповідача у судовому засіданні визнав позовні вимоги прокурора у повному обсязі.

Клопотання про застосування засобів технічної фіксації судового процесу ( аудіо запис ) представниками сторін не заявлялося.

В судовому засіданні було оголошено судом вступну та резолютивну частини судового рішення.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін та Прокурора, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

26.12.2006 р. між Дніпропетровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Технокапітал" був укладений Договір оренди земельної ділянки, відповідно до умов якого Товариство з обмеженою відповідальністю "Технокапітал" прийняло в строкове платне користування земельну ділянку площею 0,0452 га площа частки за яку справляється орендна плата становить 4,39 % або 0,0020 га, яка знаходиться в м. Дніпропетровськ, за адресою вул. Калинова, 53 ( АНД район ), цільове використання земельної ділянки за цим договором 1.11.3 ( роздрібна торгівля та комерційні послуги ) та зареєстрована в Державному реєстрі земель за кадастровим номером 1210100000:01:452:0077.

26.12.2006 р. Договір був посвідчений нотаріусом ДМНО Літаш І.П. та зареєстрований в реєстрі за № 10053. В книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі Договір був зареєстрований за № 040710400273 від 25.06. 2007 року.

Відповідно до п. 4.1. Договору річна орендна плата за земельну ділянку встановлювалася у грошовій формі ( у гривнях ) у розмірі 1,3 (одна ціла і три десятих) відсотка її нормативної грошової оцінки.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про оренду землі"в редакції від 02.12.2010 р. розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за - земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України.)

З 01.01.2011 р. набрав чинності Податковий кодекс України, стаття 288 якого встановила інший, ніж визначено у Договорі розмір орендної плати заземлю.

Так, п. 288.5. ст. 288 Податкового кодексу України визначає, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою: для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, та не може перевищувати для інших земельних ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки. При цьому у разі визначення орендаря на конкурентних засадах може бути встановлений більший розмір орендної плати, ніж зазначений у цій частині.

Таким чином, з моменту набрання чинності Податковим кодексом України, до договору оренди земельної ділянки від 18.05.2007 р. повинні були внесені зміни щодо розміру орендної плати у відповідності до норм законодавства.

В свою чергу 2.3. Договору визначає, що "нормативна грошова оцінка земельної ділянки на час укладення цього договору становить 337 121грн. 70 коп."

Оскільки на даний час розмір нормативної оцінки земельної ділянки, від якого залежить розмір земельного податку змінився, та відповідно до даних Управління Держкомзему у м. Дніпропетровськ Дніпропетровської області становить 844 846 грн. 76 коп., доцільно на ряду з внесенням змін до Договору щодо розміру орендної плати внести також зміни щодо нормативної оцінки земельної ділянки.

Згідно ст. 30 Закону України "Про оренду землі" та пунктів 12.1 та 12.2. вказаного договору зміна умов договору оренди можлива за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо умов договору оренди та інші спори вирішуються у судовому порядку.

Відповідно до приписів ст. 651 ЦК України: зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 652 ЦК Украйни, зміна договору у зв'язку з істотною зміною обставин допускається за рішенням суду у виняткових випадках, коли розірвання договору суперечить суспільним інтересам або потягне для сторін шкоду, яка значно перевищує затрати, необхідні для виконання договору на умовах, змінених судом.

Стаття 188 ГК України визначає, що зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду. Якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

З метою приведення рішень Дніпропетровської міської ради та її виконавчого комітету у галузі земельних відносин у відповідність до вимог чинного законодавства Дніпропетровською міською радою було прийнято рішення № 216/8 від 02.02.2011 року.

П. 1 зазначеного рішення встановлено річну орендну плату за користування ділянками у розмірі мінімальної ставки орендної плати, встановленої Податковим кодексом України, незалежно від мети використання.

Відповідно до ст. 144 Конституції України рішення прийняті органом місцевого самоуправління є обов'язковими до виконання на певній території.

Позивач 18.02.2011 р. звернувся до Відповідача, як орендаря земельної ділянки комунальної власності у м. Дніпропетровську ( лист від 18.02.2011 №7/22-185 "Про приведення договорів оренди землі у відповідність до вимог законодавства"), з пропозицією привести договір оренди землі, укладений з Відповідачем у відповідність до вимог Податкового кодексу України та Рішення Дніпропетровської міської ради від 02.02.2011 р. № 216/8.

Пропозиція міського голови була опублікована в офіційному виданні Дніпропетровської міської ради ( газета "Наше Місто від 22.02.2011 р. № 26 (3306)) в офіційному повідомленні.

Відповідно до повідомлення Відповідачу необхідно було у двотижневий строк, з моменту опублікування повідомлення (до 08.03.2011р.) звернутися до департаменту корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради для приведення договору оренди до вимог чинного законодавства України в частині орендної плати, шляхом укладання додаткового договору. Проте у строк, визначений повідомленням, Відповідач відповіді на вказану вимогу не надав, додатковий договір сторонами не підписано.

Відповідно до ст. 654 ЦК України: зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту. Тобто, правочин, спрямований на зміну або розірвання договору, здійснюється в тій самій формі, що й сам договір. Здійснюється він у вигляді додаткової угоди до договору або угоди про розірвання договору.

В свою чергу ст. 11 ГПК України визначає, що підприємство чи організація, які вважають за необхідне змінити чи розірвати договір, надсилають пропозиції про це другій стороні за договором. Підприємство, організація, які одержали пропозицію про зміну чи розірвання договору, відповідають на неї не пізніше 20 днів після одержання пропозиції. Якщо "Підприємства і організації не досягли згоди щодо зміни чирозірвання договору, а також у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення господарського суду.

Тобто, не отримання відповіді від орендаря земельної ділянки з урахуванням часу поштового обігу свідчить про те, що сторони договору не досягли згоди щодо зміниумов договору оренди, а тому такий спір підлягає вирішенню господарським судом за місцем знаходження об'єкту земельних відносин.

У відповідності з п. 3 статті 653 ЦК України, якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Як вбачається з матеріалів справи, сторонами в договорі оренди передбачена можливість збільшення розміру орендної плати, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору ( постанова Верховного Суду України від 27.12.2010 року у справі № 27/15-10 ).

За таких обставин, господарський суд зазначає, що встановивши підстави для зміни розміру орендної плати у договорі через його невідповідність встановленому законом розміру, Орендодавець вправі вимагати від Орендаря приведення цього договору у відповідність до вимог законодавства шляхом внесення відповідних змін ( постанови Вищого господарського суду України у справах № 11/14-ПД-10 від 28.09.2010 року, № 1/125 пд від 15.11.2010 року, № 19/132 пд від 17.11.2010 року, № 54/91-10 від 25.11.2010 року, № 11/171-10 від 23.12.2010 року).

Крім того, внесення змін до договору здійснюється судом не за умови з'ясування додержання стороною процедурного порядку запропонування змін, а в разі наявності відповідних підстав, передбачених законодавством ( постанова Вищого господарського суду України від 02.02.2010 року у справі № 32/175-09).

Якщо сторона ( її представник, повноваження якого не обмежені ) визнавала обставини, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення, суд посилається на це в рішенні як на підставу звільнення від доказування цих обставин. У разі визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд у мотивувальній частині рішення може вказати лише про визнання позову та прийняття його судом ( п. 11 постанова Пленуму Верховного Суду України N 14 від 18.12.2009 „Про судове рішення у цивільній справі" ).

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 78 ГПК України, яка передбачає, що у разі визнання відповідачем позову господарський суд приймає рішення про задоволення позову, господарський суд знаходить достатньо підстав для задоволення позовних вимог прокурора у повному обсязі.

Судові витрати, відповідно до ст. 49 ГПК України, суд покладає на Відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 33, 27, 29, 33, 44, 49, 75, 78, 82 - 85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги прокурора задовольнити.

Внести зміни до п.п. 2.3. та 4.1. Договору оренди земельної ділянки від 26.12.2006 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Технокапітал", посвідченого нотаріусом ДМНО Літаш І.П., зареєстрованого в реєстрі за 10053 зареєстрованого в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за № 040710400273 від 25.06.2007 року, виклавши їх в такій редакції:

"2.3. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 08.06.2012 р. становить 844 846 грн.76 коп.";

„4.1. Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі ( у гривнях ) у розмірі 1 221грн. 48 коп., не є сталою та може змінюватись у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки та встановлюється обчислюється відповідно до Податкового кодексу України у мінімальному розмірі, що встановлюється цим кодексом".

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ""Технокапітал"" на користь Державного бюджету України в особі Управління Державної казначейської служби України у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області - 1 073 грн. 00 коп. судового збору, про що видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 10.10.2012 р.

Суддя І.М. Кощеєв

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення09.10.2012
Оприлюднено12.10.2012
Номер документу26384862
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/5005/6835/2012

Рішення від 09.10.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 30.08.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 10.08.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні