Ухвала
від 09.10.2012 по справі 3/5007/7-б/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

УХВАЛА

Від "09" жовтня 2012 р. Справа № 3/5007/7-Б/11

За заявою боржника: Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" (с.Великий Луг Червоноармійський район Житомирська область)

про визнання банкрутом

Представники:

- від кредиторів: Андрієвський В.О. - дов. № 1241/06 від 03.04.2012 р., предст. УПФУ в Червоноармійському районі;

- від божника: Клименчук М.М. - ліквідатор

Суддя Гнисюк С.Д.

В провадженні господарського суду знаходиться справа про банкрутство сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" (с. Великий Луг, Червоноармійський район, Житомирська область), порушена за правилами ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон).

Постановою від 07.07.2011 р. господарський суд визнав банкрутом сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Великолугівське", відкрив ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців по 07.07.2012р., призначив ліквідатором голову ліквідаційної комісії Клименчука М.М.

Відповідно до розпорядження щодо призначення повторного автоматичного розподілу справ № 15/2012 від 09.02.2012 р., справу № 3/5007/7-Б/11, яка знаходилась у провадженні судді Машевської О.П., передано для подальшого розгляду судді Гнисюку С.Д.

Ухвалою суду від 10.02.2012 р. справу № 3/5007/7-Б/11 прийнято до свого провадження.

Ухвалою суду від 11.09.2012 р. звіт ліквідатора боржника Клименчука М.М. взято до відома; відкладено розгляд питання про затвердження реєстру вимог кредиторів; відкладено розгляд заяви УПФУ в Червоноармійському районі Житомирської області про визнання кредитором боржника на загальну суму 120354,49 грн; продовжено строк ліквідаційної процедури сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" та повноваження ліквідатора боржника Клименчука М.М. на три місяці, тобто до 07.01.2013р.; призначено наступне судове засідання для розгляду питання про затвердження реєстру вимог кредиторів та з'ясування стану здійснення ліквідаційної процедури банкрута; зобов'язано кредитора - УПФУ в Червоноармійському районі Житомирської області, ліквідатора Клименчука М.М. вчинити певні дії та подати належні документи по справі.

В судовому засіданні 02.10.2012 р. в порядку ст. 77 ГПК України оголошувалась перерва до 09.10.2012 р. на 12:00 год.

В судовому засіданні 09.10.2012 р. ліквідатор боржника Клименчук М.М. надав усні пояснення по справі, просив суд затвердити реєстр вимог кредиторів сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське".

Представник УПФУ в Червоноармійському районі Житомирської області подав для залучення до матеріалів справи підтверджуючі документи на заявлені кредиторські вимоги до боржника.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, розглянувши реєстр вимог кредиторів, господарський суд Житомирської області, -

ВСТАНОВИВ

Частиною 1,2 ст. 62 ГК України передбачено, що підприємство - самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами. Підприємства можуть створюватись як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності.

Відповідно до ст. 113 ЦК України, господарським товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками. Господарські товариства можуть бути створені у формі, зокрема, товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю.

09.11.2007р. зареєстровано нову редакцію Статуту сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" зі змінами та доповненнями (т. 1 а.с. 14-21).

У розділі 2 Статуту визначено предмет та цілі діяльності товариства. Зокрема, предметом діяльності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" є здійснення у встановленому порядку всіх видів діяльності, які відповідають меті його створення і не заборонені чинним законодавством. Основними видами діяльності є: змішане сільське господарство, розведення великої рогатої худоби, вирощування зернових та технічних культур та інше

Відповідно до п. 1.2 Статуту товариства, його учасниками були: ТОВ "Ставрів-Агро" Рівненська обл., Млинівський р-н, с. Ставрів) та фізичні особи - Грибук Б.А., Желізняк М.А., Кашпуренко Г.М., Клименчук М.М., Сич В.В. та Шут Д.Д.

В Пункті 5.1 Статуту зазначено, що для забезпечення діяльності товариства за рахунок вкладів учасників створюється статутний капітал в розмірі 204200,00 грн. за рахунок майнових та грошових вкладів учасників. Частки учасників в статутному капіталі товариства були розподілені наступним чином: ТОВ "Ставрів-Агро" - 132 730 грн., тобто 65%; Грибук Б.А. - 10 720 грн., тобто 5, 25 грн.; Желізняк М.А. - 8500 грн., тобто 4,19%; Кашпуренко Г.М. - 7160 грн., тобто 3,50%; Клименчук М.М. - 14 640 грн., тобто 7, 17%; Сич В.В. - 10 200 грн., тобто 5, 0 %; Шут Д.Д. - 20 200 грн., тобто 9,89 %.

30.10.2009р. учасниками товариства СТОВ "Великолугівське" було прийнято рішення про виключення зі складу учасників ТОВ "Ставрів-Агро" (т. 1 а.с. 10-12).

У зв'язку з цим, внесено зміни до Статуту товариства, які зареєстровано Червоноармійською РДА 11.05.2010 р. Внаслідок внесених змін до Статуту учасниками товариства зменшено статутний капітал на загальну суму 132730,00 грн. При цьому, за рахунок майнових вкладів учасників мав бути сформованим статутний капітал в сумі 71470 грн. Частки учасників в статутному капіталі розподілені наступним чином: Грибук Б.А. - 10 720 грн., тобто 15, 01 грн.; Желізняк М.А. - 8550 грн., тобто 11,90%; Кашпуренко Г.М. - 7160 грн., тобто 10,03%; Клименчук М.М. - 14 640 грн., тобто 20,50%; Сич В.В. - 10 200 грн., тобто 14,28%; Шут Д.Д. - 20 200 грн., тобто 28,28%.

Частиною 1, 2 ст. 96 ЦК України передбачено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями. Юридична особа відповідає за своїми зобов'язаннями усім належним їй майном.

У зв'язку з неплатоспроможністю сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" практично припинило свою діяльність.

Грошове зобов'язання - зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України. До складу грошових зобов'язань боржника не зараховуються недоїмка (пеня та штраф), визначена на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов'язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, зобов'язання з виплати авторської винагороди, зобов'язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі, зобов'язання боржника - фізичної особи - підприємця, що виникли безпосередньо у фізичної особи на підставах, не пов'язаних із здійсненням таким боржником підприємницької діяльності. Склад і розмір грошових зобов'язань, в тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням процентів, які зобов'язаний сплатити боржник, визначаються на день подачі в господарський суд заяви про порушення провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Законом (абз. 7 ст. 1 Закону).

Відповідно до абз. 3 ст. 1 Закону, боржник - суб'єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, у тому числі зобов'язання щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати.

Кредитор - юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів). Конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли до порушення провадження у справі про банкрутство. До конкурсних кредиторів відносяться також кредитори, вимоги яких до боржника виникли внаслідок правонаступництва за умови виникнення таких вимог до порушення провадження у справі про банкрутство. Поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли після порушення провадження у справі про банкрутство (абз. 6 ст. 1 Закону).

Згідно ч. 4 ст. 51 Закону, у разі порушення справи про банкрутство за заявою власника майна боржника (уповноваженої ним особи), яка подана до створення ліквідаційної комісії (призначення ліквідатора), розгляд справи про банкрутство здійснюється без урахування особливостей, передбачених цією статтею.

Як вбачається з протоколу загальних зборів учасників сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" № 1 від 30.09.2009р. (т. 1 а.с. 10-12), учасниками зборів, зокрема, вирішено розпочати процедуру ліквідації боржника та сформовано для цього ліквідаційну комісію у складі 5 осіб: Залізняк В.І., Клименчук М.М., Лось Н.І., Ревуцька Н.Є., Шут Д.Д.

Заява про порушення справи про банкрутство (т. 1 а.с. 3- 7) підписана головою ліквідаційної комісії сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" Клименчуком М.М.

Тому, розгляд справи про банкрутство здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених ст. 51 Закону.

Як уже зазначалось, постановою від 07.07.2011 р. господарський суд визнав банкрутом сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Великолугівське", відкрив ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців по 07.07.2012р., призначив ліквідатором голову ліквідаційної комісії Клименчука М.М.

Відповідно до ч. 3 ст. 51 Закону, кредитори мають право заявити свої претензії до боржника, який ліквідується, в місячний строк з дня офіційного оприлюднення ухвали про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом.

Як вбачається з матеріалів справи, оголошення про визнання боржника банкрутом опубліковано 30.07.2011 р. в офіційному друкованому органі Верховної Ради України - газеті "Голос України" № 139-140 (5139-5140) (т. 2 а.с. 139).

До господарського суду звернулись з вимогами до боржника Житомирське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суму 153,99 грн. (т. 1 а.с. 215-216), Червоноармійський районний центр зайнятості на суму 16800,70 грн. (т. 1 а.с. 220), Володарсько-Волинська міжрайонна державна податкова інспекція на суму 239615,13 грн. (т. 2 а.с. 1-2), Володарсько-Волинська міжрайонна державна податкова інспекція про визнання додаткових вимог до боржника на суму 480,38 грн. (т. 4 а.с. 110-111), Управління пенсійного фонду України в Червоноармійському районі на суму 120354,49 грн. (т. 2 а.с. 72-73).

В судовому засіданні 03.04.2012 р. ліквідатор боржника подав відзиви на заяви кредиторів що надійшли на його адресу, а саме, на заяви Управління пенсійного фонду України в Червоноармійському районі (т. 3 а.с. 3), Червоноармійського відділення Володарсько-Волинської міжрайонної державної податкової інспекції (т. 3 а.с. 4), Володарсько-Волинської міжрайонної виконавчої дирекції Житомирського обласного відділення фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності (т. 3 а.с. 5), Червоноармійського районного центру зайнятості (т. 3 а.с. 6).

В судовому засіданні 10.07.2012 р. ліквідатором боржника подано відзив на заяву Червоноармійського відділення Володарсько-Волинської міжрайонної державної податкової інспекції про визнання додаткових вимог до боржника на суму 480,38 грн. (т. 4 а.с. 125).

На виконання вимог суду, ліквідатором боржника складено і представлено до господарського суду реєстр вимог кредиторів сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" (т. 4 а.с. 122-124), до якого включено визнані боржником вимоги наступних кредиторів:

1. Управління пенсійного фонду України в Червоноармійському районі на суму 105454,22 грн. основного боргу, яка віднесена до другої черги задоволення вимог кредиторів та 14900,27грн. неустойки (пеня, штраф), яка віднесена до шостої черги задоволення вимог кредиторів;

2. Червоноармійського відділення Володарсько-Волинської міжрайонної державної податкової інспекції на суму 237829,19 грн. основного боргу, яка віднесена до третьої черги задоволення вимог кредиторів та 2266,32 грн. неустойки (пеня, штраф), яка віднесена до шостої черги задоволення вимог кредиторів;

3. Червоноармійського районного центру зайнятості 14705,48 грн. основного боргу, яка віднесена до другої черги задоволення вимог кредиторів та 2095,22 грн. неустойки (пеня, штраф), яка віднесена до шостої черги задоволення вимог кредиторів;

4. Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 153,99 грн. основного боргу, яка віднесена до другої черги задоволення вимог кредиторів.

З довідки сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" від 26.04.2012 р. (т. 1 а.с. 96) вбачається, що за боржником заборгованості по виплаті заробітної плати, аліментів та інших соціальних виплат не має.

За загальним правилом, визначеним ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона належними засобами доказування повинна довести підстави своїх вимог.

Отже, виходячи з системного аналізу положень чинного законодавства, заявлені у справі про банкрутство грошові вимоги можуть підтверджуватися або первинними документами (угодами, накладними, рахунками, актами виконаних робіт, тощо), що свідчить про цивільно -правові відносини сторін та підтверджують заборгованість боржника перед кредитором, або рішенням юрисдикційного органу, до компетенції якого віднесено вирішення такого спору.

Незважаючи на визнання боржником грошових вимог кредитора, суд самостійно розглядає кожну заявлену грошову вимогу, перевіряє її відповідність чинному законодавству та за результатами такого розгляду визнає або відхиляє частково чи повністю грошові вимоги кредитора.

Обґрунтованість включення до реєстру вимог вищеперелічених кредиторів підтверджується доданими до заяв кредиторів документами.

Господарський суд дослідивши подані кредиторами докази на підтвердження заявлених вимог до боржника, прийшов до висновку, що такі вимоги є правомірними та доведені належними доказами.

Крім того, в матеріалах справи відсутні письмові заперечення кредиторів щодо складу, розміру та черговості внесення їхніх вимог до реєстру вимог кредиторів.

Згідно абз. 3, 4 ч. 2 ст. 15 Закону, реєстр вимог кредиторів повинен включати усі визнані судом вимоги кредиторів. У реєстрі вимог кредиторів повинні міститися відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов'язаннями чи зобов'язаннями щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, невикористаних та своєчасно не повернутих коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), черговість задоволення кожної вимоги, окремо розмір неустойки (штрафу, пені).

Черговість задоволення вимог кредиторів визначена у ст. 31 Закону, у зв'язку з чим неустойка (пеня, штраф) відображається у реєстрі окремим рядком та підлягає задоволенню у шосту чергу.

Суми неустойки (штрафу, пені) включаються в реєстр вимог кредиторів окремим рядком і не можуть бути підставою для визначення кількості голосів, які належать кожному кредитору при прийнятті рішення на зборах кредиторів та на засіданні комітету кредиторів.

У ст. 16 Закону передбачається на час дії процедур банкрутства утворення представницького органу кредиторів - комітету кредиторів, який обирається зборами кредиторів, у складі не більше семи осіб.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону, вибори комітету кредиторів проводяться за списком відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх на зборах кредиторів, визначених пропорційно сумі вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, кратній тисячі гривень.

Згідно ч. 11 ст. 30 Закону, утворення комітету кредиторів зобов'язує ліквідатора, не рідше одного разу на місяць, звітувати перед комітетом про свою діяльність, надавати інформацію про фінансове становище і майно боржника при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

Порядок та черговість задоволення вимог кредиторів визначений в статті 31 Закону застосовується також у разі здійснення провадження у справі про банкрутство за правилами статті 51 Закону.

Відповідно до ч. 5 статті 31 Закону, вимоги, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, не розглядаються і вважаються погашеними.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає за необхідне затвердити реєстр вимог кредиторів боржника сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" із включеними до нього вимогами кредиторів, зобов'язати ліквідатора боржника Клименчука М.М. провести збори кредиторів, на яких обрати комітет кредиторів та призначити наступне засідання господарського суду для з'ясування стану здійснення ліквідаційної процедури банкрута.

Керуючись ст. 86 ГПК України, ст. ст. 1, 16, 22-32, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд Житомирської області, -

УХВАЛИВ

1. Затвердити реєстр вимог кредиторів сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" з включеними до нього вимогами кредиторів:

- Управління пенсійного фонду України в Червоноармійському районі на суму 105454,22 грн. основного боргу, які віднести до другої черги задоволення вимог кредиторів.

Включити в реєстр вимог кредиторів окремим рядком вимоги у сумі 14900,27грн. неустойки (штрафу, пені), яка підлягає задоволенню в шосту чергу задоволення вимог кредиторів;

- Червоноармійського відділення Володарсько-Волинської міжрайонної державної податкової інспекції на суму 237829,19 грн. основного боргу, які віднести до третьої черги задоволення вимог кредиторів.

Включити в реєстр вимог кредиторів окремим рядком вимоги у сумі 2266,32 грн. неустойки (штрафу, пені), яка підлягає задоволенню в шосту чергу задоволення вимог кредиторів;

- Червоноармійського районного центру зайнятості 14705,48 грн. основного боргу, які віднести до другої черги задоволення вимог кредиторів.

Включити в реєстр вимог кредиторів окремим рядком вимоги у сумі 2095,22 грн. неустойки (штрафу, пені), яка підлягає задоволенню в шосту чергу задоволення вимог кредиторів;

- Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 153,99 грн. основного боргу, які віднести до другої черги задоволення вимог кредиторів.

2. У зв'язку із звільненням кредиторів - Управління пенсійного фонду України в Червоноармійському районі, Червоноармійського відділення Володарсько-Волинської міжрайонної державної податкової інспекції, Червоноармійського районного центру зайнятості, Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від сплати судового збору за подачу заяв до господарського суду, державне мито в розмірі 340,00грн. підлягає сплаті боржником в доход Державного бюджету України.

3. У зв'язку із звільненням кредиторів - Управління пенсійного фонду України в Червоноармійському районі, Червоноармійського відділення Володарсько-Волинської міжрайонної державної податкової інспекції, Червоноармійського районного центру зайнятості, Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від оплати послуг з внесення до Єдиної бази даних інформації щодо кредитора та його грошових вимог по справі про банкрутство, такі послуги підлягають сплаті боржником в сумі 160,00 грн. на користь ДП "Інформаційні судові системи".

4. Вважати погашеними вимоги конкурсних кредиторів сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське", які виникли до порушення провадження у справі по банкрутству та незаявлені в господарський суд у встановлений для їх подання строк в порядку визначеному ч. 3 ст. 51 Закону.

5. Зобов'язати ліквідатора провести перші загальні збори кредиторів сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Великолугівське" за місцем знаходження боржника.

6. Обов'язки по організації проведення зборів кредиторів покласти на ліквідатора боржника Клименчука М.М.

7. Призначити наступне судове засідання для з'ясування стану здійснення ліквідаційної процедури боржника на "18" грудня 2012 р. о 10:00 в приміщенні господарського суду Житомирської області, кім. № 404.

8. Ліквідатору боржника Клименчуку М.М. надати суду:

- з дня проведення комітету кредиторів протоколи загальних зборів кредиторів та комітету кредиторів боржника;

- висновок щодо аналізу фінансово-господарського стану підприємства-боржника, складеного на підставі Методичних рекомендацій щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, які затверджені наказом Міністерства економіки України від 19 січня 2006 р. № 14 (у редакції наказу Міністерства економіки України від 26 жовтня 2010 р. N 1361);

- звіт про проведення ліквідаційної процедури банкрута за наступний проміжний період, який підтвердити документально та погодити з новоутвореним комітетом кредиторів;

- у разі невжиття необхідних заходів в межах продовженого строку ліквідаційної процедури з об'єктивних причин, спільно з комітетом кредиторів розглянути питання про необхідність його продовження.

9. Викликати в судове засідання представників кредиторів та ліквідатора боржника Крамаренка А.А.

Суддя Гнисюк С.Д.

Друк. :

1 - в справу

2 - ліквідатору Клименчуку М.М. (с. Великий Луг, Червоноарм. р-ну, вул. Центральна, 34)

3- Володарсько-Волинській МДПі

4 - Житомирське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

5 - Управління Пенсійного фонду України в Червоноармійському районі Житомирської області

6 - Червоноармійському районному центру зайнятості

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення09.10.2012
Оприлюднено12.10.2012
Номер документу26385068
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/5007/7-б/11

Ухвала від 05.04.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Машевська О.П.

Ухвала від 28.03.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 26.02.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 26.02.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 18.12.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 09.10.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 10.07.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Постанова від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Машевська О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні