Рішення
від 17.12.2008 по справі 18/79
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/79

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 РІШЕННЯ  

"17" грудня 2008 р.                                                                            Справа  № 18/79

За позовом         Фермерське господарство "Озерянка"  

 

до відповідача   Мізоцька селищня рада

 

про визнання права власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване

                                                                                                                             Суддя  

Представники:

Від позивача  : представник  Мокрицька Л.Я. постійна довіреність  № 01/310  від 01.12.08 р.  

Від відповідача : представник  не з"явився     

 

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до господарського суду Рівненської області з позовом про визнання права власності на  об'єкт нерухомості, яке знаходиться за адресою вул. Шевченка,5 с.Озерко Здолбунівського району Рівненської області. В судовому засіданні позовні вимоги, відповідно до права, наданого  статтею 22 ГПК України, підтвердив.

 Відповідач у відзиві на позовну заяву позовні вимоги визнав.  Просить справу розглянути без участі уповноваженого представника..   

  

Статті 20, 22, 91, 107 Господарського процесуального кодексу України сторонам роз'яснені.

Відводи з підстав, передбачених статтею 20 ГПК України, відсутні.

Протокол судового засідання складено відповідно до статті 811 ГПК України.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представника позивача, вивчивши подані ними письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, місцевий господарський суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення в повному обсязі.

Суд виходив з такого.

Між Відкритим сільськогосподарським акціонерним товариством "Мізоцьке" та Фермерським господарством "Озерянка" укладено  15.11.2004 року ВВО № 731659 договір купівлі-продажу  майнового комплексу в кількості чотирьох будівель: будівля телятника 2-х рядного, Г-1 будівля  зерноскладу, г - тік, Д-1 будівля буряконасіння., який нотаріально посвідчениий, зареєстрований в реєстрі за № 1694  та 22.11.2004 року зареєстраваний в Державному реєстрі прав власності на нерухоме майно.  

Розпорядженням голови Здолбунівської районної державної адміністрації  № 361 від 27.06.2008 року передано в оренду фермерському господарству "Озерянка" земельну ділянку загальною площею 9,0550 га. для обслуговування  господарських будівель та споруд терміном на 5 років, яка розташована в с.Озерко на території Мізоцької селищної ради, за рахунок земель запасу несільськогосподарського призначення ( несільськогосподарські угіддя - під будівлями та дворами). Відповідно до п.4 Розпорядження між позивачем та Здолбунівською районною державною адміністрацією 11.08.2008 року укладений договір оренди земельної ділянки загальною площею 9,0550 га.  договір зареєстрований у Здолбунівському районному відділі регіональної філії ДП "Центр ДЗК", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 11.08.2008 року за № 040859600022. Умови використання земельної ділянки відповідно договору оренди: для обслуговування господарських будівель та споруд    та використання ділянки відповідно до проекту забудови з дотриманням вимог чинного законодавства, державних та інших норм і правил.

Рішеннямм Мізоцької селищної ради Здолбунівського району Рівненської області № 39 від 22.03.2007 року  № 176 від 19.10.2007 року надано дозвіли позивачу на переобладнення зерноскладу та буряконасінневого складу під кондитерський цех та № 176 від 19.10.2007 року на виговлення проекту на добудову до кондитерського цеху складу готової продукції по вул.Шевченка,5 с.Озерко Здолбунівського району Рівненської області.

На підставі вищевказаного договору оренди та відповідних дозволів Мізоцької селищної ради, архітектурно-планового завдання у 2007 році був розроблений проект переобладнання зерноскладу та буряконасінневого складу під кондитерський цех в с.Озерко Здолбуніського району Рівненської област в т.ч. добудова і, який був погоджений з усіма відповідними органами та підтверджений висновком № 24/03.03-21 від 18.06.2007 року щодо вибору земельної ділянки під забудову.

За приписами статті 95 Земельного кодексу України землекористувачі, якщо інше не передбачене законом або договром, мають право, зокрема, самостійно господарювати на землі і споруджувати житлові будинки, виробничі і інші будівлі і споруди.

 Згідно ст. 376 Цивільного кодексу України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

У відповідності до статті 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Приписи ст.ст.13,41 Конституції України   визначають, що від імені Українського народу   право власності здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією. При цьому визначено, що усі суб"єкти права власності рівне перед законом. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до п.п.1 п.2 ст.16 Цивільного кодексу України, одним із способів захисту цивільних прав таінтересів є визнання права.

Згідно статті 392 ЦК України власник майна може пред"явити  позов  про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

У відповідності до ч.5 ст. 376 ЦК України на вимогу користувача земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно побудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.  

Таким чином, судом встановлено наступне :самочинне будівництво здійснене на земельній ділянці, яка була відведена і перебуває у користуванні позивача; нерухоме майно, яке самочинно побудоване, відповідає будівельним нормам і правилам; не встановлено, що самочинне будівництво порушує права інших осіб.  

Статтею 415 Цивільного кодексу України  встановлено, що землекористувач має прпво власності на будівлі ( споруди), збудовані на земельній ділянці.

З урахуванням вищевикладеного позовні вимоги про визнання права  приватної власності  на  самочинно збудований об"єкт нерухомості:  будівлю кондитерського цеху з добудовою, яка згідно з Технічним  паспортом, виданим Здолбунівським міським бюро технічної інвентаризації від 27.08.2008 року  за № 6, позначена на плані літерою "Б" загальною площею 893.4 м.кв. обгрунтовані  і підлягають задоволенню відповідно до положень ст.ст. 11,316-320,  ст.376 та ст.415 ЦК України.

За умовами статті 48 Закону України "Про власність" Україна законодавчо забезпечує громадянам, організаціям та іншим власникам рівні умови захисту права власності.

Власник може вимагати усунення будь-яких порушень його права, хоч би ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння, і відшкодування завданих цим збитків.

Захист права власності здійснюється судом або третейським судом.

З урахуванням вищевикладеного позовні вимоги про визнання права власності на об'єкт нерухомості підтверджуються матеріалами справи у відповідних частинах, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі з покладенням на  позивача витрат по сплаті держмита та витрат по оплаті інформаційно-технічних послуг по забезпеченню судового процесу згідно його клопотання  

Відповідно до постанови Верховного Суду України від 25.12.2007 року № 8/219-07 викладено правову позицію,  за якою державне мито з позовної заяви про визнання права власності визначається з урахуванням вартості спірного майна та з огляду на приписи пунктів 29 і 30 Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 22.04.1993 № 15" зі змінами та доповненнями тощо. Згідно ст.3 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" із позовних заяв майнового характеру - 1 відсоток ціни позову, але не менше 6 неоподатковуваних доходів громадян, що становить 102 грн.00 коп. і не більше 1500 неоподатковуваних доходів громадян. Згідно висновку № Д-17 від 15.12.2008 року експетного будівельно-технічного дослідження  ринкова вартість  кондитерського цеху з добудовою складає 442900 грн.00 коп. З доданого до позовної заяви квитанції № К8/С/4 від 12.11.2008 року державне мито сплачене в сумі  137 грн.23 коп Таким чином, з позивача необхідно достягнути в доход державного бюджету 4291грн. 77 коп.державного мита.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно зі статтею 91 Господарського процесуального кодексу України, сторона у справі, не згідна із рішенням суду має право подати апеляційну скаргу, а прокурор - апеляційне подання на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили. Апеляційна скарга або подання подається через місцевий господарський суд, який розглянув справу.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.49,  811, 82-85, 116-117 Господарського процесуального кодексу  України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задоволити.

Визнати  за фермерським господарством "Озерянка" (вул.  Шевченка,17 с.Озерко Здолбунівського району Рівненської області ,35740,  код ЄДРПОУ 32923004) право  приватної власності на об"єкт нерухомості:  кондитерський цех з добудовою, що розташований  за адресою: вул.Шевченка,5 с.Озерко Здолбунівського району Рвненської області,  який згідно з  Технічним паспортом, виданим Здолбунівіським міським бюро технічної інвентаризацї від 27.08.2008 року за № 6 , позначений відповідно до плану поверхів     виробничого    будинку літерою    "Б-1"   загальною площею 893,4 кв.м. в т.ч. добудова.  

3. Достягнути  в доход державного  бюджету  з Фермерського господарства  "Озерянка" (вул. Шевченка,17 с.Озерко Здолбунівського району Рівненської області ,35740,  код ЄДРПОУ 32923004) )  державне мито в сумі 4291 грн.77 коп. на р/р 31116095700002, МФО 833017 код ЄДПОУ одержувача 22586331 банк одержу вача - ГУДКУ в Рівненській області, одержувач- УДК у м.Рівне.   Наказ видати.

Суддя                                                                       

 

повний текст рішення підписано "22" грудня 2008 року

Дата ухвалення рішення17.12.2008
Оприлюднено07.01.2009
Номер документу2641961
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/79

Ухвала від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Судовий наказ від 18.06.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 10.11.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Слободін М.М.

Рішення від 22.09.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 15.09.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 30.08.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Судовий наказ від 01.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 27.05.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Тимошенко О.М.

Ухвала від 05.05.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 21.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні