Постанова
від 10.10.2012 по справі 1/17-4482-2011
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" жовтня 2012 р.Справа № 1/17-4482-2011

На підставі розпорядження В.о. голови суду від 10.10.2012р. № 780 суддю Лавриненко Л.В. замінено суддею Таран С.В.

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Пироговського В.Т.

суддів Картере В.І., Таран С.В.,

секретар судового засідання Райлян І.Г.

за участю представників учасників процесу:

від арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича особисто

від ФОП ОСОБА_2 не з'явилися

від ТОВ СП „ЛАЕТ" не з'явилися

розглядаючи апеляційну скаргу

арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича

на ухвалу Господарського суду Одеської області

від 17.09.2012р.

по справі № 1/17-4482-2011

за заявою Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю Спільного підприємства „ЛАЕТ"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 01.10.2012р. прийнята до провадження та призначена до розгляду на 10.10.2012р. апеляційна скарга арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича на ухвалу Господарського суду Одеської області від 17.09.2012р. у справі № 1/17-4482-2011.

Учасники судового процесу належним чином повідомлені про час і місце судового засідання, що підтверджується повідомленнями про вручення рекомендованого поштового відправлення та реєстром вихідної кореспонденції Одеського апеляційного Господарського суду за 02.10.2012р. При цьому, в судове засідання 10.10.2012р. представники ФОП ОСОБА_2 та ТОВ СП „ЛАЕТ" в судове засідання не з'явилися, не повідомивши про причини неприбуття.

Апеляційна скарга розглянута в порядку ст. 102 ГПК України.

Відповідно до приписів ст.85 ГПК України в засіданні суду 10.10.2012р. оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Справу порушено ухвалою господарського суду від 31.10.2011р. року за заявою Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 на загальних підставах, передбачених Розділом ІІ Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у зв'язку із неспроможністю Товариства з обмеженою відповідальністю Спільного підприємства „ЛАЕТ" погасити на протязі більше трьох місяців заборгованість, безспірний розмір якої становить більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

Постановою Господарського суду Одеської області від 18.05.2012р. зі справи № 1/17-4482-2011 визнано банкрутом ТОВ спільне підприємство „ЛАЕТ"; відкрито відносно товариства з обмеженою відповідальністю спільного підприємства „ЛАЕТ" ліквідаційну процедуру; ліквідатором боржника призначено арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича (ліцензія серії АГ № 594783 від 01.03.2011р.); зобов'язано ліквідатора відповідно до п.п. 3,5 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" опублікувати відомості про визнання банкрутом товариства з обмеженою відповідальністю „ЛАЕТ" і відкриття ліквідаційної процедури у офіційних друкованих органах за рахунок банкрута у п'ятиденний строк із дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом. Подати до господарського суду примірник газети з надрукованими оголошеннями; скасовано арешт та інші обмеження щодо розпорядження майном боржника; припинено повноваження органів управління банкрута, а також припинено повноваження власників майна банкрута; ліквідатору доручено надати суду відомості про персональний склад членів ліквідаційної комісії; зобов'язано ліквідатора здійснити ліквідаційні заходи, передбачені Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; ліквідатору після завершення передбачених законодавством ліквідаційних заходів доручено подати до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута на затвердження; призначено розгляд справи в засіданні суду; зобов'язано представити: Ліквідатора банкрута -звіт про проведену роботу в ліквідаційній процедурі в порядку ст. 32 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з підтверджуючими документами.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 17.09.2012р. зі справи № 1/17-4482-2011 (суддя Найфлейш В.Д.) відмовлено в задоволенні клопотань ліквідатора арбітражного керуючого від 21.06.2012 р. та 10.08.2012р. про затвердження оплати послуг арбітражного керуючого; відмовлено в задоволенні клопотання, згідно остаточного звіту ліквідатора, про стягнення з ФОП ОСОБА_2 на користь Дарієнка Віктора Дмитровича коштів в сумі 17 632,00 грн. оплати послуг та компенсації витрат арбітражного керуючого; відмовлено в задоволенні клопотання ФОП ОСОБА_2 про заміну ліквідатора; затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю Спільного підприємства „ЛАЕТ" ; ліквідовано та припинено ТОВ СП „ЛАЕТ" з виключенням з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України; вимоги, не задоволені за недостатністю майна, визначено вважати погашеними; зобов'язано ліквідатора передати фінансово-господарські документи банкрута до архівних організацій для подальшого зберігання згідно законодавства; повноваження ліквідатора припинено; провадження у справі № 1/17-4482-2011 -припинено. (т. 2, а.с. 90-94)

Не погоджуючись із п.1 та п. 2 вказаної ухвали, арбітражний керуючий Дарієнко Віктор Дмитрович, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст.ст. 3-1, 31 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", звернувся до Одеського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, в якій просить скасувати вказані пункти ухвали господарського суду Одеської області від 17.09.2012р. з даної справи, затвердити розмір оплати послуг арбітражного керуючого Дарієнка В.Д. у сумі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним обов'язків та загальний розмір оплати послуг в сумі 17 632грн. за весь період виконання ним обов'язків розпорядника майна та ліквідатора ТОВ СП „ЛАЕТ"; стягнути з ФОП ОСОБА_2 на користь Дарієнка В.Д. кошти в сумі 17 632грн. оплати послуг арбітражного керуючого, а також судові витрати у вигляді судового збору за подачу апеляційної скарги в сумі 536,5грн., а всього -18 168,5грн.

Зокрема, особа, яка подала апеляційну скаргу зазначає, що оплата послуг арбітражного керуючого в загальній сумі 17 632грн. згідно із чинним законодавством повинна виплачуватись кредитором - ФОП ОСОБА_2, у зв'язку із відсутністю коштів та майна у банкрута.

В судовому засіданні представник арбітражного керуючого доводи, викладені в апеляційній скарзі підтримав.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення арбітражного керуючого, оцінивши наявні докази, перевіривши правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права, повноту та об'єктивність дослідження доказів, колегія суддів зазначає:

В процесі розгляду даної справи ліквідатор арбітражний керуючий Дарієнко В.Д. звернувся до господарського суду Одеської області із клопотаннями від 21.06.2012р. та від 10.08.2012р. про затвердження оплати послуг арбітражного керуючого у розмірі двох мінімальних заробітних плат в місяць і розміру компенсації витрат на проведення процедури банкрутства згідно фактичних витрат за рахунок коштів боржника або кредиторів, починаючи з дня його призначення. (т. 2, а.с. 34-35, 53-54)

Згідно із наданим до суду остаточним звітом ліквідатора ТОВ Спільного підприємства „ЛАЕТ", Дарієнко В.Д. просить суд затвердити оплату послуг арбітражного керуючого у розмірі двох мінімальних заробітних плат у сумі 17 632,00 грн. за весь період виконання ним обов'язків розпорядника майна та ліквідатора, тобто з 23.01.2012р. (ухвала підготовчого засідання господарського суду Одеської області) по 17.09.2012р. (ухвала про припинення провадження у справи) та стягнути з ФОП ОСОБА_2 на користь Дарієнка Віктора Дмитровича грошові кошти в вказаній сумі. (т. 2, а.с. 68-88)

В зв'язку з незадоволенням вказаних клопотань, арбітражний керуючий звернувся до Одеського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою на ухвалу Господарського суду Одеської області від 17.09.2012р. зі справи № 1/17-4482-2011, в якій, зокрема, зазначає, що згідно із чинним законодавством послуги арбітражного керуючого мають сплачуватись саме кредитором, тобто ФОП ОСОБА_2

Згідно із ст. 4 1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий (розпорядник майна, ліквідатор) є учасником провадження у справі про банкрутство, а відтак у відношенні зобов'язань розпорядника майна -арбітражного керуючого, оплати його послуг та додаткових витрат слід керуватись вказаним Законом.

За приписами ч.12 ст. 3 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" оплата послуг і відшкодування додаткових витрат арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у зв'язку з виконанням ним своїх обов'язків здійснюються в порядку, встановленому цим Законом, за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, або за рахунок коштів кредиторів чи коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника.

Отже, оплата послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого здійснюється в межах провадження у справі про банкрутство.

Як встановлено судом першої інстанції, ліквідатором надано суду докази відсутності майна у боржника за рахунок якого можливе погашення заборгованості перед кредитором, наслідком чого є ліквідація юридичної особи -банкрута, згідно із п. 2 ст. 32 вказаного Закону.

Таким чином, в даному випадку оплата послуг розпорядника майна -ліквідатора банкрута можлива лише за рахунок кредиторів.

Положеннями ч.14 ст. 3 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", передбачено, що оплата послуг арбітражного керуючого за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень встановлюється та виплачується в розмірі, встановленому комітетом кредиторів і затвердженому господарським судом, якщо інше не встановлено цим Законом, але не менше двох мінімальних заробітних плат та не більше середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження у справі про банкрутство.

Отже, законодавчо встановлено обов'язкова оплата послуг арбітражного керуючого, порядок призначення виплат, а також мінімальний та максимальний їх розмір. Крім того, арбітражному керуючому підлягають відшкодуванню витрати пов'язані із здійсненням його діяльності на підставі звіту затвердженого комітетом кредиторів та ухвалою суду.

Між тим, питання встановлення оплати послуг арбітражного керуючого (ліквідатора) ініціюючим кредитором не розглядалось.

Крім того, клопотання від 21.06.2012р. та від 10.08.2012р. господарським судом розглянуті тільки при винесенні ухвали від 17.09.2012р., якою затверджено звіт ліквідатора, припинено ТОВ СП „ЛАЕТ", припинено провадження у справі, а також відмовлено у задоволенні вимог про встановлення розміру оплати послуг та стягнення відповідної суми з єдиного кредитора, згідно із реєстром вимог кредиторів затверджених ухвалою суду від 23.04.2012р. (т. 1, а.с. 150-151)

Виносячи оскаржену ухвалу господарський суд послався на відсутність звіту затвердженого комітетом кредиторів щодо оплати послуг і відшкодування додаткових витрат, а також рішення про затвердження комітетом кредиторів (ініціюючим кредитором) розміру оплати послуг арбітражного керуючого, що стало підставою для висновку про відмову у задоволенні клопотань арбітражного керуючого. Проте, колегія суддів вважає, що господарським судом не враховані вказані вище вимоги чинного законодавства щодо оплати послуг наданих розпорядником майна, ліквідатором в процесі провадження справи про банкрутство.

Слід відзначити, що арбітражний керуючий (ліквідатор) Дарієнко В.Д. виконував обов'язки протягом 7 місяців і 24 днів у період згідно із ухвалою суду від 23.01.2012р. (т. 1, а.с. 115-117) по 17.09.2012р. (т. 2, а.с. 90-94) відповідно до ухвали суду. При цьому, будь яких порушень арбітражним керуючим чинного законодавства, неналежного виконання обов'язків, тощо, судом не встановлено, що підтверджується висновками суду в ухвалі від 17.09.2012р. Мінімальний розмір оплати послуг згідно із розрахунком, який уточнено в судовому засіданні складає 17 191,2грн. (2 204 грн. х 7 місяців 24 днів - подвійний розмір мінімальної заробітної плати за період 7 місяців і 24 дня)

З урахуванням викладених обставин справи, п. 12, п. 14, ст. 3 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", арбітражний керуючий Дарієнко В.Д. має право на оплату послуг наданих в рамках даної справи, і ним обґрунтовано подані клопотання щодо встановлення розміру та стягнення грошових коштів з кредитора, а відтак господарським судом першої інстанції винесено ухвалу в цій частині, без достатніх правових підстав.

Вказаний висновок відповідає практиці розгляду Вищим Господарським судом України аналогічних спорів, зокрема, у постанові Вищого господарського суду України від 15.06.2005р. зі справи № Б26/15/153/01, від 29.09.2010р. зі справи № 2-24/25-08-1584, від 10.08.2010р. зі справи № 2-24/25-08-1585.

З огляду на викладене, колегія суддів дійшла висновку, що ухвала від 17.09.2012р. зі справи № 1/17-4482-2011 прийнята з неправильним застосуванням норм матеріального та процесуального права і з не повним дослідженням всіх обставин справи, у зв'язку з чим оскаржену ухвалу місцевого господарського суду слід скасувати в частині відхилення клопотань ліквідатора арбітражного керуючого від 21.06.2012р. та 10.08.2012р. та стягнення грошових коштів, апеляційну скаргу задовольнити.

Керуючись ст.ст. 85,99,101-106 ГПК України суд

Постановив:

1.Апеляційну скаргу арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича задовольнити частково.

2.Пункти 1 і 2 ухвали господарського суду Одеської області від 17.09.2012р. зі справи № 1/17-4482-2011 скасувати.

3.Затвердити розмір оплати послуг арбітражного керуючого Дарієнка В.Д. в сумі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним обов'язків та загальний розмір оплати послуг в сумі 17 191,2грн. за весь період виконання ним обов'язків розпорядника майна та ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю Спільного підприємства „ЛАЕТ".

4.Стягнути із фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 (АДРЕСА_2, ідентифікаційний код НОМЕР_1; поточний рахунок НОМЕР_2 в ДФ ЗАТ „Укрексімбанк", МФО 305675) на користь Дарієнка Віктора Дмитровича (65 023, АДРЕСА_1) кошти в сумі 17 191,2грн. оплати послуг арбітражного керуючого, а також судові витрати у вигляді судового збору за подачу апеляційної скарги в сумі 536,5грн.

5.В решті оскаржену ухвалу залишити без змін.

6.Доручити господарському суду Одеської області видати відповідний наказ.

7.Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної сили з дня її прияняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий суддяВ.Т. Пироговський Судді В.І. Картере С.В. Таран Повний текст постанови підписано 15.10.2012р.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.10.2012
Оприлюднено17.10.2012
Номер документу26432772
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/17-4482-2011

Ухвала від 02.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 05.08.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 08.07.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 21.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 08.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 13.08.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Постанова від 12.12.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 23.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Постанова від 10.10.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 01.10.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні