Постанова
від 09.10.2012 по справі 12/3531
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.10.2012 № 12/3531

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Пашкіної С.А.

суддів: Дідиченко М.А.

Пономаренка Є.Ю.

За участю представників сторін:

Від позивача - Головченко Н.С. ( довір. №85/юр від 08.10.2012р.);

Від відповідача - Бахмач О.І. - сільський голова посв. №28

Від третьої особи 1 - не з'явився;

Від третьої особи 2 - не з'явився;

розглянувши апеляційну скаргу Золотоніського районного споживчого товариства

на рішення Господарського суду Черкаської області від 12.06.2012р.

у справі № 12/3531 (суддя Грачов В.М.)

за позовом Золотоніського районного споживчого товариства

до Подільської сільської ради

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: 1. Комунальне підприємство „Черкаське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації"

2. Ліквідатор сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Подільське" Назаренко С.А.

про визнання недійсним рішення та визнання права власності на нерухоме майно.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Черкаської області від 12.06.2012р. у справі №12/3531 в задоволенні позову відмовлено.

Рішення місцевого господарського суду грунтується на тому, що набуття і оформлення відповідачем права комунальної власності на спірне нерухоме майно здійснено ним з дотриманням норм законодавства та в межах його повноважень. Позивачем не доведено, що він добросовісно заволодів спірним чужим нерухомим майном і продовжує безперервно володіти таким майном протягом десяти років, необхідних для набуття права власності на це майно за набувальною давністю.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду позивач звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить Київський апеляційний господарський суд скасувати рішення Господарського суду Черкаської області від 12 червня 2012р. та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

В апеляційній скарзі позивач зазначає про те, що приміщення магазину бару по вулиці Шевченка, 66/1 села Подільське Золотоніського району Черкаської області з 1984 року використовується Золотоніським РАЙСТ для надання послуг споживчого та товарного обслуговування населення с. Подільське Золотоніського району Черкаської області. Магазин-бар не є об'єктом комунальної власності, оскільки збудований не за кошти Подільської сільської ради і попереднім власником до комунальної власності не передавався.

Скаржник зазначає й про те, що без рішення Загальних зборів СТОВ „Подільське", за Статутом якого до виключних повноважень Загальних зборів СТОВ „Подільське" винесені повноваження щодо розпорядження майном, рішення Подільської сільської ради №19-3/IV від 25.01.2005р. є нечинним.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 21.08.2012р. розгляд апеляційної скарги відкладено на 09.10.2012р. у зв'язку з неявкою в судове засідання представників сторін та третіх осіб.

В судове засідання апеляційного господарського суду не з'явились представник третіх осіб.

Враховуючи те, що треті особи про час та місце розгляду апеляційної скарги повідомлені належним чином, про що свідчить відмітка на зворотній стороні ухвали від 21.08.2012р., судова колегія ухвалила розгляд апеляційної скарги у відсутності представників третіх осіб.

Дослідивши доводи апеляційної скарги, наявні матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін судова колегія встановила.

31.08.2000р. здійснено державну реєстрацію юридичної особи сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Подільське", ідентифікаційний код 00851382, Золотоніською РДА зареєстровано його Статут за № 44/2000.

18.01.2001р. зборами уповноважених від трудових колективів СТОВ "Подільське", згідно з протоколом № 4, затверджено переліки майна бувшого КСП на дату фактичної реорганізації, в тому числі і майна соціальної сфери та майна, яке не підлягає паюванню, до яких віднесено і спірне приміщення магазину.

Згідно ухвали господарського суду Черкаської області у справі № 14/1447, звіту ліквідатора за період ліквідаційної процедури вбачається, що 21.03.2005 року господарським судом Черкаської області порушено провадження у справі № 14/1447 про банкрутство СТОВ "Подільське". 15.11.2005 року СТОВ „Подільське" визнано банкрутом, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Назаренка С.А. В ході ліквідаційної процедури спірне приміщення магазину, яке перебувало на балансі банкрута, було передано разом з іншими об'єктами на баланс Подільської сільської ради. 26.02.2009 року господарським судом затверджено звіт ліквідатора про проведення ліквідаційної процедури банкрута, ліквідовано СТОВ "Подільське" як юридичну особу - банкрута, провадження у справі припинено.

Відповідно до спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, стан юридичної особи СТОВ "Подільське" припинено.

Розпорядженням Подільського сільського голови від 29.12.2005р. № 41 створено комісію для передачі майна від СТОВ "Подільське" у комунальну власність сільської ради.

За зверненням ліквідатора СТОВ "Подільське" від 08.10.2007р. № 493/18, по акту приймання-передачі від 10.10.2007 року комісія обстежила і прийняла на баланс Подільської сільської ради майно СТОВ "Подільське", в тому числі - спірне приміщення магазину.

Рішенням Подільської сільської ради Золотоніського району Черкаської області від 11.10.2007 року № 13-2/У прийнято в комунальну власність майно СТОВ "Подільське" згідно переліку, в тому числі - спірне приміщення магазину.

Рішенням виконавчого комітету Подільської сільської ради Золотоніського району Черкаської області від 27.02.2008 року № 8 доручено Золотоніському відділку комунального підприємства "Черкаське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації" видати Подільській сільській раді свідоцтво про право власності та провести реєстрацію будівлі, що розташована по вул. Шевченка 66/1 села Подільське Золотоніського району Черкаської області, а саме - приміщення магагину-бару.

25.03.2008 року виконавчим комітетом Подільської сільської ради видано Подільській сільській раді свідоцтво серії САВ № 196280 про право комунальної власності на нежиле приміщення магазину-бару літ. 1А, загальною площею 120,7 кв. м, розташоване за адресою: вул. Шевченка, буд. 66/1 села Подільське Золотоніського району Черкаської області та Золотоніським виробничим відділком комунального підприємства "Черкаське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації" зареєстровано право власності на зазначене спірне нерухоме майно за Подільською сільською радою, видано витяг серії ССІ № 331210, складено технічний паспорт № 9/514 цього приміщення.

Із наявних в матеріалах справи документів, зокрема - схеми розвитку і розміщення магазинів роздрібної торгівлі позивача, дислокації магазинів роздрібної торгівлі позивача, товарно-грошових звітів, актів і договорів про використання електричної енергії і міжміського телефонного зв'язку, акту про виконання будівельних робіт в спірному приміщенні магазину, акту перевірки технічного стану приміщення цього магазину від 27.05.2008 року, звіту голови Золотоніської РДА за 2007-2008 роки, акту позивача про опломбування приміщення магазину від 18.07.2008 року вбачається, що позивач відкрито, безперервно володів і користувався спірним нерухомим майном з 1984 по липень 2008 року.

Згідно до ст.ст. 11, 16 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки; підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини, інші юридичні факти; цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства; способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, визнання права, визнання незаконним рішення органу місцевого самоврядування.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом, ст. 328 ЦК України.

Фізична або юридична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна, ч. 1 ст. 345 ЦК України.

Відповідно до ст. 1, 2 ч. 2 абз. 11 Закону України "Про приватизацію державного майна", приватизація державного майна - це відчуження майна, що перебуває у державній власності на користь фізичних та юридичних осіб, які можуть бути покупцями відповідно до цього Закону. Приватизація здійснюється на основі принципів, серед яких - врахування особливостей приватизації об'єктів агропромислового комплексу.

Законом України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" визначено основні засади передачі об'єктів права державної власності у комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах або у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст.

Кабінет Міністрів України постановою від 21.09.1998 року № 1482 "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" затвердив Положення про порядок передачі об'єктів права державної власності і Порядок подання та розгляду пропозицій щодо передачі об'єктів з комунальної у державну власність та утворення і роботи комісії з питань передачі об'єктів у державну власність.

Наказом Міністерства аграрної політики України від 14.03.2001р. № 62, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04.04.2001 року за № 305/5496, затверджено Порядок розподілу та використання майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств.

Відповідно до ч.1 ст.26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначено, що: виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання про включення до об'єктів комунальної власності майна, відчуженого у процесі приватизації, прийняття рішень про передачу іншим органам окремих повноважень щодо управління майном, яке належить до комунальної власності відповідної територіальної громади, визначення меж цих повноважень та умов їх здійснення (п.п. 30, 31 ч. 1 ст. 26); до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження, зокрема, управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад (підпункт 1 п. "а"ч. 1 ст. 29); до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать делеговані повноваження, зокрема, облік та реєстрація відповідно до закону об'єктів нерухомого майна незалежно від форм власності (підпункт 10 п. "б"ч. 1 ст. 30 в редакції закону, чинній на час вчинення оспорюваного рішення).

Згідно з підпунктом "а"п. 6.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 року № 7/5, оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування.

Згідно зі статтею 327 ЦК України, в комунальній власності перебуває майно, що належить територіальній громаді. Керування майном, що перебуває в комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада й утворені нею органи місцевого самоврядування.

Судова колегія, з урахуванням наведеного, вважає вірним висновок місцевого господарського суду про те, що набуття і оформлення відповідачем права комунальної власності на спірне нерухоме майно здійснено відповідачем з дотриманням вимог законодавства, в межах його повноважень, а тому вимоги позивача в частині визнання недійсним і скасування оспорюваного рішення задоволенню не підлягають, а доводи апеляційної скарги в цій частині не спростовують висновків суду та не доводять їх протилежність.

Доводи позивача в апеляційній скарзі про те, що приміщення магазину бару по вул. Шевченка, 66/1 с.Подільське Золотоніського району Черкаської області з 1984 року використовується Золотоніським РАЙСТ для надання послуг споживчого та товарного обслуговування населення с. Подільське Золотоніського району Черкаської області а тому відповідач набув права власності на спірне майно на підставі ст.ст. 328, 344 ЦК України спростовують наступним.

Відповідно до частин 1, 4 статті 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

Згідно пунктів 1, 8 Прикінцевих та перехідних положень зазначеного Кодексу він набирає чинності з 1 січня 2004 року. Правила статті 344 ЦК України про набувальну давність поширюються також на випадки, коли володіння майном почалося за три роки до набрання чинності цим Кодексом.

Таким чином, як вірно зазначено місцевим господарським судом перебіг строку володіння майном для визнання права власності на нього за набувальною давністю слід рахувати тільки після 1 січня 2001 року, а не з 1984 року, як вважає позивач. Позивачем не доведено, що він добросовісно заволодів спірним чужим нерухомим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років, як то передбачено ст. 344 ЦК України.

За таких обставин апеляційна скарга позивача задоволенню не підлягає, рішення місцевого господарського суду підлягає залишенню без змін.

Керуючись ст.ст.101-106 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів,

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Золотоніського районного споживчого товариства залишити без задоволення.

2.Рішення Господарського суду Черкаської області від 12.06.2012р. у справі № 12/3531 залишити без змін.

3. Матеріали справи № 12/3531 повернути до Господарського суду Черкаської області.

Головуючий суддя Пашкіна С.А.

Судді Дідиченко М.А.

Пономаренко Є.Ю.

Повний текст постанови складено та підписано 16.10.2012р.

Дата ухвалення рішення09.10.2012
Оприлюднено18.10.2012
Номер документу26444218
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/3531

Постанова від 09.10.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Рішення від 12.06.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 20.04.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 09.09.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні