Рішення
від 18.10.2012 по справі 2/93-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

16.10.12р. Справа № 2/93-10

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Промислової групи "Енергобуд", м. Дніпропетровськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "МСК "Україна-Канада", смт. Ювілейне

про стягнення 17 026,82 грн.

Суддя Боділовська М.М.

Представники:

Від Позивача: не з'явився.

Від Відповідача: Матросов Є.О., довіреність б/н від 03.01.12 р.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Промислова група "Енергобуд", м. Дніпропетровськ звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "МСК"Україна-Канада", смт.Ювілейне про стягнення 17 026,82 грн.

08.04.2010 року ухвалою Голови суду строк вирішення спору був продовжений на 1 місяць, відповідно до ч.3 ст.69 Господарського процесуального кодексу України.

13.05.2010 року Відповідач повідомив суд, що ухвалою господарського суду Дніпропетровської області у справі № Б29/334-09 від 18.09.2009 року порушено справу про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародна будівельна компанія "Україна-Канада", смт.Ювілейне Дніпропетровської області.Ухвалою від 14.01.2010 року у вказаній справі суд прийняв рішення про складання реєстру вимог кредиторів. Враховуючи викладене, суд зупинив провадження у справі № 2/93-10 до вирішення господарським судом справи № Б29/334-09.

28.09.2012 року, в зв"язку із тривалим терміном зупинення провадження у справі, невиконанням ухвали суду сторонами у справі суд поновив провадження у справі № 2/93-10, зобов"язав Товариство з обмеженою відповідальністю "МСК "Україна-Канада" надати ухвалу суду у справі № Б29/334-09 про затвердження реєстру кредиторів.

Розгляд справи відкладався, в зв"язку з відсутністю представників сторін.

Позивач був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи. що підтверджується повідомленням про вручення його повноважному представнику ухвали суду від 09.10.2012 року, але представника в судове засідання не направив.

Відповідач проти позову заперечує з підстав, викладених у відзиві на позов.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення, відповідно до ст.85 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника Відповідача, господарський суд-

Встановив:

Згідно Договору № 23-08 від 23.08.2008 року ТОВ ПГ "Енергобуд" виконало роботи по технічному обслуговуванню діючих ливневих та каналізаційних насосних установок - шафи керування та силові ціпки на території об"єкта "Золоті ключі", що будується, на загальну суму 18 600,03 грн. 29.05.2009 року на розрахунковий рахунок ТОВ ПГ "Енергобуд" Відповідач перерахував 3 000,00 грн. Заборгованість Відповідача, згідно розрахунку, складає 15 600,03 грн. основного боргу; 389,40 грн. інфляційних; 906,97 грн. пені; 130,42 грн. 3% річних., всього 17 026,82 грн.

Відповідач у відзиві на позов повідомив суд, що 25 грудня 2008 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Міжнародна будівельна компанія «Україна-Канада» та Товариством з обмеженою відповідальністю Промисловою групою «Енергобуд»був укладений Договір № 23-08, предметом якого є технічне обслуговування зливових та каналізаційних насосних установок.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 18.09.2009р. порушено провадження по справі про визнання банкрутом ТОВ «МБК «Україна-Канада»та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 28.09.2009р. по справі № Б29/334-09 введено процедуру розпорядження майном боржника ТОВ «МБК «Україна-Канада».

10.11.2009р. в офіційному друкованому засобі масової інформації, газеті «Голос України» було опубліковано оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ «МБК «Україна-Канада».

Відповідно до п. 15 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", після опублікування оголошення про порушення справи про банкрутство в офіційному друкованому органі всі кредитори незалежно від настання строку виконання зобов'язань мають право подавати з грошовими вимогами до боржника згідно зі статтею 14 Закону.

30 серпня 2012 року ухвалою господарського суду Дніпропетровської області по справі № Б29/334-09 затверджено Реєстр вимог кредиторів ТОВ «МБК «Україна-Канада»та ухвалено: «Згідно п. 2 ст. 14 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»вимоги конкурсних кредиторів, що заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, - не розглядаються і вважаються погашеними».

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», кредитор - юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів). Конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли до порушення провадження у справі про банкрутство та вимоги яких не забезпечені заставою майна боржника. До конкурсних кредиторів відносяться також кредитори, вимоги яких до боржника виникли внаслідок правонаступництва за умови виникнення таких вимог до порушення провадження у справі про банкрутство.

Статтею 14 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»визначено, що конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня порушення провадження у справі про банкрутство, протягом тридцяти днів від дня опублікування в офіційному друкованому органі оголошення про порушення провадженні у справі про банкрутство зобов'язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують. Вимоги конкурсних кредиторів, що заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, - не розглядаються і вважаються погашеними, про що господарський суд зазначає в ухвалі, якою затверджує реєстр вимог кредиторів. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

З наданих Позивачем до позову документів вбачається, що станом на момент порушення провадження у справі про банкрутство Відповідача, ТОВ ПГ «Енергобуд»мало до ТОВ «МБК «Україна-Канада»грошові вимоги.

Строк виконання грошового зобов'язання ТОВ «МБК «Україна-Канада» перед ТОВ ПГ «Енергобуд»виникло до порушення провадження по справі про банкрутство ТОВ «МБК «Україна-Канада», Позивач є конкурсним кредитором і повинен був подати письмову заяву до господарського суду з вимогами до ТОВ «МБК «Україна-Канада», в тридцятиденний термін від дня опублікування оголошення в офіційному друкованому органі про порушення провадження у справі про банкрутство.

ТОВ ПГ «Енергобуд»не було подано до господарського суду Дніпропетровської області боржнику та розпоряднику майна письмову заяву з грошовими вимогами до ТОВ «МБК «Україна-Канада», що випливають з умов Договору № 23-08 від 25.12.2008 р.

Підтвердженням зазначених тверджень є затверджений ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 30.08.2012 року Реєстр вимог кредиторів по справі № Б29/334-09, тобто вимоги ТОВ ПГ «Енергобуд»(як конкурсного кредитора) до ТОВ «МБК «Україна-Канада»(боржника) не розглядаються і вважаються погашеними. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Пунктом 45 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про банкрутство»№ 15 від 18 грудня 2009 року, визначено, що згідно з абзацом першим частини першої статті 14 Закону конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня порушення провадження у справі про банкрутство, протягом тридцяти днів від дня опублікування в офіційному друкованому органі оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство зобов'язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують. Відповідно до частини другої цієї ж статті Закону вимоги конкурсних кредиторів, що заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не розглядаються і вважаються погашеними, про що господарський суд зазначає в ухвалі, якою затверджує реєстр вимог кредиторів. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Відповідно до п. 54 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року № 15 «Про судову практику в справах про банкрутство», Закон і Господарський процесуальний кодекс не містять приписів стосовно заборони прийняття судом позовної заяви до боржника, щодо якого вже порушено справу про банкрутство, а також стосовно вирішення спору за цим позовом по суті. Порушення справи про банкрутство не віднесено статтею 62 ГПК до підстав для відмови судом у прийнятті позовної заяви. Тому суди мають у встановленому ГПК порядку приймати позовні заяви до особи, щодо якої порушено справу про банкрутство і вирішувати спір за цією вимогою по суті за правилами позовного провадження до опублікування в офіційному друкованому органі оголошення про порушення справи про банкрутство. Після публікації оголошення господарський суд на підставі частини першої статті 79 ГПК ухвалою суду зупиняє позовне провадження і роз'яснює позивачу зміст і наслідки частини другої статті 14 Закону. Якщо позивач не звернувся у місячний строк з дня публікації із заявою про визнання його вимог до боржника у справі про банкрутство, господарський суд поновлює позовне провадження та відмовляє у задоволенні позову на підставі частини другої статті 14 Закону.

Президія Вищого господарського суду України в Рекомендаціях від 04.06.2004 року №04-5/1193 «Про деякі питання практики застосування Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»зазначила, що якщо позивач не звернувся у місячний строк з дня публікації оголошення про порушення справи про банкрутство з заявою про визнання його вимог до боржника у справі про банкрутство, господарський суд відмовляє у задоволенні позову на підставі ч.2 ст.14 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Суд встановив, що ТОВ ПГ «Енергобуд»(Позивач) не скористався своїм правом щодо подання грошових вимог у справі про банкрутство у місячний строк з дня публікації оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство, тому вони вважаються погашеними та такими, що не підлягають стягненню з ТОВ «МБК «Україна-Канада».

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», мораторій на задоволення вимог кредиторів - зупинення виконання боржником, стосовно якого порушено справу про банкрутство, грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до прийняття рішення про введення мораторію.

Частиною четвертої статті 12 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»передбачено: мораторій на задоволення вимог кредиторів вводиться одночасно з порушенням провадження у справі про банкрутство, про що зазначається в ухвалі господарського суду. Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

- забороняється стягнення на підставі виконавчих документів та інших документів, за якими

здійснюється стягнення відповідно до законодавства;

- не нараховуються неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші санкції за

невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види

загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових

платежів), тому нарахована Позивачем сума інфляційних нарахувань, пені та 3 % річних не може застосовуватись протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Відповідну правову позицію наведено у пункті 2.6 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 19.03.2002 № 01-8/307 «Про деякі питання, пов'язані з введенням мораторію на задоволення вимог кредиторів згідно з Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Дослідивши матеріали справи, суд встановив відсутність підстав для задоволення позову. Відповідно до ст.49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на Позивача.

Керуючись викладеним, ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 1,12,14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржникаабо визнання його банкрутом", господарський суд -

ВИРІШИВ:

У позові відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Рішення суду може бути оскаржено протягом десяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Суддя М.М. Боділовська Повне рішення підписано 18.10.2012 року.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення18.10.2012
Оприлюднено22.10.2012
Номер документу26475396
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/93-10

Ухвала від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Рішення від 18.10.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 09.10.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 28.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні