Рішення
від 10.10.2012 по справі 5009/2922/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 32/90/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.10.12 Справа № 5009/2922/12

за позовом Відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких міських електричних мереж (69035, м. Запоріжжя, вул. Волгоградська, буд. 25)

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Колвир, ЛТД" (69057, м. Запоріжжя, вул. 40 років Радянської України, буд. 86 Б)

про стягнення 6580 грн. 18 коп.

Суддя Н.А. Колодій

Представники:

від позивача: Сарібекян Н.А., довіреність № 248 від 31.10.2011 р.;

Зінченко О.М., довіреність № 99 від 15.03.2012 р.

від відповідача: Білицький Є.М., довіреність № 1 від 14.08.2012 р.

Суть спору:

Розглядається позовна заява Відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких міських електричних мереж до Товариства з обмеженою відповідальністю "Колвир, ЛТД" про стягнення 6580,18 грн. основного боргу за спожиту електроенергію за договором № 7624 про постачання електричної енергії від 30.03.2004 р.

Ухвалою господарського суду від 02.08.2012 р. порушено провадження у справі, розгляд призначено на 22.08.2012 р. Ухвала направлялась на адресу сторін в установленому законом порядку. Поштові повідомлення свідчать, що сторони належним чином повідомлені про дату, час і місце проведення судового засідання. Враховуючи вищевикладене суд приходить до висновку, що сторони належним чином повідомлені про час і місце судового засідання.

Ухвалою суду від 22.08.2012 р. у зв'язку з неявкою відповідача в судове засідання розгляд справи було відкладено на 05.09.2012 р.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 05.09.2012 р. судом на підставі ч. 3 ст. 69 ГПК України за клопотанням позивача процесуальний строк вирішення спору у справі № 5009/2922/12 продовжений на п'ятнадцять діб, розгляд справи відкладено на 10.10.2012 р.

Заявлені позивачем вимоги ґрунтуються на ст. ст. 11, 15, 16, 509, 525, 526, 530, 610, 611, 625 ЦК України, Законі України "Про електроенергетику", Правил користування електричною енергією, затвердженими постановою НКРЕЕ України від 31 липня 1996 р. N 28 (у редакції постанови НКРЕ України від 17.10.2005 р. № 910), ст. ст. 20, 173, 174, 175, 188, 193 Господарського кодексу України.

Представник відповідача позов не визнав, вважає вимоги позивача необґрунтованими і безпідставними, з підстав викладених в відзиві (відзив долучені до матеріалів справи).

Справа розглянута без застосування засобів технічної фіксації судового процесу.

У засіданні суду 10.10.2012 р., на підставі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши пояснення представників сторін, суд

ВСТАНОВИВ:

30.03.2004 р. ВАТ "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких міських електричних мереж (позивачем у справі) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Колвир, ЛТД" (відповідачем у справі) був укладений договір № 7624 про постачання електричної енергії з відповідними додатками до нього (далі за текстом -Договір).

За умовами договору позивач (Постачальник електричної енергії) постачає електричну енергію відповідачу (споживач), а відповідач оплачує позивачу її вартість та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору та додатками до нього, що є його невідомими частинами.

Згідно зі ст. 714 ЦК України та ст. 275 ГК України за договором постачання електричними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

У відповідності зі ст. 26 Закону України "Про електроенергетику", п. 1.3 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 31.07.1996 р. № 28, в редакції постанови НКРЕ від 17.10.2005 р. № 910, (далі ПКЕЕ ) договір про поставку електричної енергії є основним документом, який регламентує відношення між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом та споживачем, і визначає зміст правових відносин, прав і обов'язків.

У п. 10.2 ПКЕЕ зазначено, що споживач електричної енергії зобов'язаний користуватися електричною енергією виключно на підставі договору і відповідно оплачувати обсяг спожитої електричної енергії, а також здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору.

Згідно п. 2 договору, під час виконання умов цього договору, а також при вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов'язуються керуватися чинним законодавством України, зокрема Правилами користування електричною енергією, Правилами улаштування електроустановок та технічними умовами.

Відповідно пункту 2.2.3 договору відповідач зобов'язується оплачувати постачальнику електричної енергії вартість електричної енергії згідно з умовами додатка № 4 "Порядок розрахунків" та додатка № 5 "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії".

Відповідно до п. 4 додатка 4 до договору, споживач не пізніше 12-00 годин 2-го робочого дня місяця, наступного за розрахунковим направляє свого представника до постачальника електричної енергії для подання у двох примірниках підписаних уповноваженою особою споживача та скріплених його печаткою: "Акта про спожиту протягом розрахункового періоду активну електричну енергію" за формою додатка №5.1. Постачальник електричної енергії підписує подані акти та один примірник повертає споживачу.

Пунктом 6 додатку № 4 до договору передбачено, що за підсумками розрахункового періоду Постачальник електричної енергії виписує споживачу рахунок або платіжну вимогу-доручення для остаточного розрахунку. Сума платежу при остаточному розрахунку визначається, виходячи з тарифів на активну електроенергію та фактичного обсягу спожитої електричної енергії, згідно даних наданого Споживачем "Акта про спожиту протягом розрахункового періоду активну електричну енергію" з урахуванням сум платежів, що надійшли від Споживача.

Згідно п. 10 додатка до договору, споживач зобов'язаний після розрахункового періоду і проведення Постачальником розрахунку обсягу використаної електроенергії у разі не одержання рахунка або вимоги - доручення до 10 числа, направити свого уповноваженого представника отримати платіжний документи на сплату спожитої електроенергії, і не пізніше 15 числа місяця, наступного за розрахунковим здійснити сплату.

Згідно п. 11 додатка до договору, якщо споживач не надав "Акт про спожиту протягом розрахункового періоду активну електричну енергію" в обумовлений термін, постачальник електричної енергії самостійно визначає обсяги спожитої електроенергії та надає споживачу рахунок або платіжну вимогу - доручення для сплати виходячи із середньодобового обсягу споживання електроенергії за попередній розрахунковий період з подальшим перерахунком у разі надання споживачем даних про використану електричну енергію протягом наступного розрахункового періоду. Тривалість періоду розрахунку за середньодобовим обсягом споживання електричної енергії до отримання показів розрахункових засобів обліку має не перевищувати одного повного розрахункового періоду, після чого розрахунок обсягу спожитої електричної енергії здійснюється Позивачем за величиною дозволеної потужності струмоприймачів та кількістю годин їх використання визначених п. 3 додатку № 5, без подальшого перерахунку.

Відновлення розрахунків за розрахунковими засобами обліку здійснюється після спільного складання акта, в якому фіксуються покази розрахункових засобів обліку електричної енергії.

Даний пункт договору повністю узгоджується з абз. 1 п. 6.39 Правил, яким передбачено, що у разі неможливості отримання постачальником електричної енергії даних про спожиту електричну енергію в зазначений термін (за винятком порушення роботи розрахункового обліку) визначення обсягу спожитої електричної енергії за поточний розрахунковий період здійснюється за середньодобовим обсягом споживання за попередній розрахунковий період з подальшим перерахунком у разі надання даних протягом наступного розрахункового періоду.

Тривалість періоду розрахунку за середньодобовим обсягом споживання електричної енергії не перевищує один розрахунковий період, після чого розрахунок обсягу спожитої електричної електроенергії здійснюється позивачем за величиною дозволеної потужності струмоприймачів та кількістю годин їх використання визначених згідно п. 3 Додатку № 5 "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії" без подальшого перерахунку.

Відповідно до п. 1.11 Правил користування електричною енергією, затверджених Постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України N 28 від 31.07.96, зареєстрованих в Мін'юсті України 02.08.1996 р. за N 417/1442, ці Правила регулюють взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії). Дія цих Правил поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення). Пунктом 1.3 Правил, постачання електричної енергії для забезпечення потреб електроустановки здійснюється на підставі договору про постачання електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, або договору про купівлю-продаж електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Позивачем надано розрахунок в якому зазначено, що згідно із наданим відповідачем "Актом звірки про спожиту електричну енергію" за період з 01 вересня 2011 року по 30 вересня 2011 року, розрахунок суми боргу здійснено у відповідності до зафіксованих відповідачем показів приладу обліку, що складало 0 кВт/год на суму 0 грн.

Згідно з п. 6.39 Правил, у зв'язку з ненаданням відповідачем даних про спожиту електричну енергію, розрахунок спожитої електричної енергії за жовтень 2011 року було здійснено за середньодобовим обсягом споживання за попередній розрахунковий період (вересень 2011 р.), що склало 0 кВт/год на суму 0 грн.

У зв'язку з ненаданням відповідачем даних про спожиту електричну енергію розрахунок суми боргу за період з 01.11.2011 р. по 04.01.2012 р. було здійснено у відповідності п. 11 Додатка № 4 договору та п. 6.39 Правил за величиною дозволеної потужності струмоприймачів та кількістю годин їх використання без подальшого перерахунку, що склало 6251 кВт/г на суму 6576,95 грн.

Відповідно до п. 6.39. Правил, 05.01.2012 року були відновлені розрахунки за розрахунковим засобом обліку. Сторони склали акт візуального зняття показів, в якому зафіксували покази розрахункового засобу обліку електричної енергії. Згідно із наданим відповідачем "Актами звірки про спожиту електричну енергію" за період з 05 січня 2012 року по 08 лютого 2012 року, розрахунок суми боргу позивачем було зроблено у відповідності до зафіксованих відповідачем показів приладу обліку, що склало 3кВт/год на суму 3 грн. 23 коп.

Отже загальна сума заборгованості відповідача за спожиту електроенергію за період з 01.09.2011 року по 08.02.2012 року складає 6580,18 грн.

Для сплати відповідачем боргу за спожиту електричну енергію в сумі 6580,118 грн. позивач направив поштою -19.06.2012 р. супровідний лист з платіжною вимогою - дорученням № 7624 від 14.06.2012 р.

Свої обов'язки по оплаті спожитої електричної енергії відповідач не виконав, виставлену платіжну вимогу - доручення № 7624 від 14.06.2012 р. (на суму 6580,18 грн.) не оплатив, в наслідок чого у нього утворилась заборгованість за спожиту електроенергію в сумі 6580,18 грн.

Факт наявності заборгованості відповідача перед ВАТ "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких міських електричних мереж у розмірі 6580,18 грн. підтверджується фактичними обставинами справи.

Глава 50 ЦК України передбачає підстави та умови припинення зобов'язання, зокрема, статтею 599 ЦК України встановлено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Отже, зобов'язання відповідача оплатити спожиту протягом спірного період електричну енергію не припинено.

Статтею 193 ГК України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Норми права аналогічного змісту містить ст. 526 ЦК України.

У відповідності до приписів ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання є недопустимою, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 33 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Позивач надав всі необхідні докази в обґрунтування позовних вимог.

На підставі викладеного, суд вважає позовні вимоги документально підтвердженими, обґрунтованими, заснованими на законі та такими, що підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача, оскільки спір доведено до суду з його вини.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 33, 44, 47, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких міських електричних мереж до Товариства з обмеженою відповідальністю "Колвир, ЛТД" про стягнення 6580,18 грн. задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Колвир, ЛТД" (69057, м. Запоріжжя, вул. 40 років Радянської України, буд. 86 Б, код ЄДРПОУ 22156085) на користь Відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких міських електричних мереж, (69035, м. Запоріжжя, вул. Волгоградська, 25, код ЄДРПОУ 00130926, на п/р із спеціальним режимом використання № 260313141419 в ЗОУ ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 313957) 6580 (шість тисяч п'ятсот вісімдесят) грн. 18 коп. основного боргу. Видати наказ.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Колвир, ЛТД" (69057, м. Запоріжжя, вул. 40 років Радянської України, буд. 86 Б, код ЄДРПОУ 22156085) на користь Відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких міських електричних мереж, (69035, м. Запоріжжя, вул. Волгоградська, 25, код ЄДРПОУ 00130926, на р/р № 260030231709 в АТ "Сбербанк Росії", МФО 320627) 1609 (одна тисяча шістсот дев'ять) грн. 50 коп. судового збору. Видати наказ.

Суддя Н.А. Колодій

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання. Рішення підписано у повному обсязі 15.10.2012 р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення10.10.2012
Оприлюднено22.10.2012
Номер документу26476035
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/2922/12

Ухвала від 05.09.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 22.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Постанова від 14.12.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 14.11.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Рішення від 10.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 02.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні