Постанова
від 02.10.2012 по справі 2а-0770/2845/12
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2a-0770/2845/12

Ряд стат. звіту № 10.1

Код - 10

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 жовтня 2012 р. 09.19 год. м. Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дору Ю.Ю. при секретарі судового засідання Сабадаш В.І., та сторін, які беруть участь у справі:

позивача: УПФУ в Міжгірському районі Закарпатської області - представник не з'явився;

відповідача: Товариства з додатковою відповідальністю «Міжгірський Агрокомплекс»- представник не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області до Товариства з додатковою відповідальністю «Міжгірський Агрокомплекс»про стягнення заборгованості в сумі 1803,70 грн.-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду в Міжгірському районі Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду із позовом до Товариства з додатковою відповідальністю «Міжгірський Агрокомплекс»про стягнення заборгованості в сумі 1803,70 грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, проте подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності. У своїй заяві від 02 жовтня 2012 року позовні вимоги підтримав в повному обсязі. (а.с.39)

Відповідач письмове заперечення проти позову не подав, свого представника в судові засідання не направив, не повідомив суд про причини не прибуття, хоча повідомлявся належним чином про відкриття провадження в адміністративній справі, про дату, час і місце розгляду даної справи, за адресою, внесеною до ЄДРПОУ (а.с.7). Отже, судом вжито достатньо заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження, про дату, час і місце судового розгляду даної адміністративної справи, та справа вирішується за відсутності представника відповідача на підставі доказів, наявних в матеріалах.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. А оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснюється.

Розглянувши подані сторонами документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Товариство з додатковою відповідальністю «Міжгірський Агрокомплекс».(далі -відповідач) зареєстрований відповідно до Довідки з ЄДРПОУ (Закарпатська область, Міжгірський район, смт. Міжгір'я, вул. Незалежності, 56, код 05488934)(а.с.8) зареєстроване в Міжгірській районній державній адміністрації, відповідно до ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року та є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, а з 01.01.04 р. є платником страхових внесків відповідно до ст.15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. №1058, а з 01.01.2011 року як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування №2464 від 08.07.2010 року.

Згідно з абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, для платників збору, визначених пунктом 1 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з»статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення», за ставкою 100 відсотків від об'єкта оподаткування. Порядок нарахування збору на покриття фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з»статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»в період до 01.01.2004 року визначений інструкцією про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування Інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду у України від 19 жовтня 2001 року № 16-6 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 29 листопада 2001 року за № 998/6189 (надалі Інструкція №16-6 від 19.10.2001р.).

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»№1058 від 09.07.2003 року, який набрав чинності з 01.01.2004 року, встановлено, що зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»(1788-12), який діяв до набрання чинності цим Законом.

Відшкодуванню Пенсійному фонду України, окрім суми виплаченої пенсії підлягають і витрати на доставку пенсії, які згідно змін до граничних тарифів на основні послуги зв'язку, затверджених наказом Держкомзв'язку та Інформації України № мібб від 22.07.2004 р. становлять для міста 0,79%, для села -1.56%.

Згідно п.6.2. Інструкції «про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове ержавне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» від 19.12.2003 року №21-1 витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Громадянин ОСОБА_1 працював на посаді «машиніст-тракторист»на Товаристві з додатковою відповідальністю «Міжгірський Агрокомплекс», що підтверджується відповідними довідками та записами у трудовій книжці.(а.с.13-15, 18)

Вказані обставини дали йому право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п.п. «б»-«з»статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

За період з червня 2011 р. по серпень 2012 р. відшкодуванню підлягає 1803,70 грн.(а.с.28)

Підпунктом 6.8 статті 6 Інструкції від 19.12.2003 року №21-1 встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму зазначену в повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Отже, за вказаний період дане підприємство заборгувало до Управління Пенсійного фонду по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій призначених відповідно до пунктів «б»- «з»статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»на суму 1803,70 грн.

Ненадходження вказаної суми до бюджету Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про обґрунтованість позову та необхідність його задоволення.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись статтями б, 9-11, 70, 71, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області до Товариства з додатковою відповідальністю «Міжгірський Агрокомплекс»про стягнення заборгованості в сумі 1803,70 грн.- задовольнити повністю.

1. Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю «Міжгірський Агрокомплекс» на користь Управління пенсійного фонду України у Міжгірському районі Закарпатської області заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій в сумі 1803,70 грн. (одну тисячу вісімсот три гривні 70 копійок).

2. Судові витрати на підставі ч.4 ст. 94 КАС України із відповідача не стягуються.

3. Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Дору Ю.Ю.

Дата ухвалення рішення02.10.2012
Оприлюднено24.10.2012
Номер документу26506431
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/2845/12

Ухвала від 31.01.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Качмар В.Я.

Постанова від 02.10.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 18.09.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні