Постанова
від 15.10.2012 по справі 2а/1270/7015/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

15 жовтня 2012 року Справа № 2а/1270/7015/2012

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді: Агевич К.В.,

при секретарі: Чуванову А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Луга-строй-град" до Ленінської міжрайонної державної податкової інспекції у м. Луганську Луганської області Державної податкової служби про визнання протиправними дій щодо неприйняття податкової декларації та зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

12.09.2012 до Луганського окружного адміністративного суду звернувся позивач - товариство з обмеженою відповідальністю "Луга-строй-град" з адміністративним позовом до Ленінської міжрайонної державної податкової інспекції у м. Луганську Луганської області Державної податкової служби про визнання протиправними дій щодо неприйняття податкової декларації та зобов'язання вчинити певні дії.

Позивач вказував, що 31.08.2012 спецзв'язком із супровідним листом до Ленінської МДПІ у м. Луганську ним було направлено декларацію з податку на додану вартість за липень 2011 року з додатками згідно опису вкладеного.

Листом відповідача № 19251/18-416 від 05.09.2012 ТОВ "Луга-строй-град" повідомлено, що декларацію з податку на додану вартість за липень 2011 року не визнано податковою звітністю як таку, що заповнена з порушенням встановлених правил, а саме не скріплено підписом та печаткою додаток 5 до декларації.

Позивача вказує, що додаток 5 до декларації за липень 2012 року було заповнено у відповідності до вимог законодавства з заповненням усіх необхідних реквізитів, в тому числі підписано та скріплено печаткою. Крім того, декларація була надіслана, та у відповідності до супровідного листа, декларація прошита прошнурована та аркуші пронумеровані, та скріплені печаткою.

Таким чином, невизнання поданих декларацій податковою звітністю, на думку позивач,а є неправомірним.

У зв'язку з чим позивача просив суд:

Визнати протиправними дії Ленінську МДПІ у м. Луганську щодо неприйняття поданих ТОВ "Луга-строй-град" (код ЄДРПОУ 34642498) податкової декларації з податку на додану вартість разом з додатками за липень 2012 року;

Зобов'язати Ленінську МДПІ м. Луганську прийняти подану ТОВ "Луга-строй-град" (код ЄДРПОУ 34642498) податкову декларацію з податку на додану вартість разом з додатками за липень 2012 року;

Зобов'язати Ленінську МДПІ у м. Луганську перенести до електронної бази податкової звітності, що ведеться органами державної податкової служби, показники поданої податкової декларації з податку на додану вартість за липень 2012 року.

У судовому засіданні представник позивача надав пояснення, аналогічні викладеним у позові та просив суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача проти позову заперечував, в судовому засіданні надав пояснення аналогічні викладеним у письмових запереченнях, у задоволенні позову просив відмовити.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст.69-72 КАС України, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову з огляду на наступне.

Згідно із частиною 1 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

У справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди відповідно до вимог частини 3 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони:

1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6)розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Статтею 48 Податкового Кодексу України встановлено вимоги до складення податкової декларації. Так відповідно до підпункту 48.5.1. пункту 48.5. вказаної норми податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до органу державної податкової служби, а у разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку така податкова декларація підписується таким керівником.

Порядок подання та прийняття податкових декларацій визначений нормами статті 49 Податкового кодексу України, відповідно до якої:

49.1. Податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

49.3. Податкова декларація подається до органу державної податкової служби за вибором платника податків, якщо інше не передбачено цим Кодексом, в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

49.8. Прийняття податкової декларації є обов'язком органу державної податкової служби. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов'язкових реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 Податкового Кодексу. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають.

49.9. За умови дотримання платником податків вимог цієї статті посадова особа органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язана зареєструвати податкову декларацію платника датою її фактичного отримання органом державної податкової служби.

За умови дотримання вимог, встановлених статтями 48 і 49 цього Кодексу податкова декларація, надана платником, також вважається прийнятою:

49.9.1. за наявності на всіх аркушах, з яких складається податкова декларація та, за бажанням платника податків, на її копії, відмітки (штампу) органу державної податкової служби, яким отримана податкова декларація, із зазначенням дати її отримання, або квитанції про отримання податкової декларації у разі її подання засобами електронного зв'язку, або поштового повідомлення з відміткою про вручення органу державної податкової служби, у разі надсилання податкової декларації поштою;

49.11. У разі подання платником податків до органу державної податкової служби податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу, такий орган державної податкової служби зобов'язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови:

49.11.1. у разі отримання такої податкової декларації, надісланої поштою або засобами електронного зв'язку, - протягом п'яти робочих днів з дня її отримання;

49.11.2. у разі отримання такої податкової декларації особисто від платника податку або його представника - протягом трьох робочих днів з дня її отримання.

Відповідно до статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Судом встановлено, що ТОВ "Луга-строй-град" зареєстрований як юридична особа виконавчим комітетом Луганської міської ради 25.10.2006 року, код ЄДРПОУ 34642498, про що свідчить витяг з Єдиного державного реєстру юридичної особи серії АЄ № 866089 та довідка АА № 432401 (а.с. 13-14).

ТОВ "Луга-строй-град" є платником податків і зборів та перебуває на обліку в Ленінській МДПІ у м. Луганську з 25.10.2006 року, за № 61, що підтверджується довідкою про взяття на облік за формою № 4-ОПП від 13.09.2011 року № 1162 (а.с. 16).

Також ТОВ "Луга-строй-град" є платником податку на додану вартість, про що Ленінською МДПІ у м. Луганську видане свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість серії НБ № 246393 від 06.06.2010 року № 100285914, індивідуальний податковий номер: 346424912347 (а.с. 15).

Відповідач - Ленінська міжрайонна державна податкова інспекція у м. Луганську Луганської області Державної податкової служби в розумінні ст.3 КАС України є суб'єктом владних повноважень.

Як вбачається з матеріалів справи, 31.08.2012 позивачем із супровідним листом до Ленінської МДПІ у м. Луганську було направлено декларацію з податку на додану вартість за липень 2011 року з додатками згідно опису вкладеного. (а.с. 17-23).

Вказана декларація отримана відповідачем 31.08.12, що підтверджується повідомленням про вручення (а.с. 22).

Ленінська МДПІ повідомленням від 05.09.2012 № 19251/18-416 довела позивачу про те, що подана ним податкова декларація з ПДВ подана 05.09.2012 не визнана податковим органом як податкова звітність, оскільки не скріплено підписом та печаткою на додаток 5 до декларації, що є порушенням п.48.7 ст. 48 ПК України. (а.с.24,43). Вказане повідомлення позивачем отримано 07.09.2012 (а.с. 44).

В судовому засіданні було досліджено докази надані позивачем на підтвердження викладених в позовній заяві обставин, які свідчать про вжиття позивачем всіх можливих заходів щодо своєчасного подання податкової звітності у спосіб передбачений законом (а.с. 17-23). А саме судом оглянуто копію надісланої позивачем декларації на адресу відповідача та встановлено, що ТОВ "Луга-строй-град" при складенні вказаних декларацій були додержані всі необхідні вимоги, щодо до форми податкової декларації, так і щодо порядку їх заповнення, визначені Податковим кодексом України, в тому числі додаток 5 до декларації скріплено печаткою ТОВ "Луга-строй-град" та підписано керівником та головним бухгалтером в особі Удовченко Олени Миколаївни. (а.с. 18)

В той же час при огляді в судовому засіданні оригіналу податкової декларації ТОВ "Луга-строй-град" з податку на додану вартість за липень 2012 року, яка надана на вимогу суду представником відповідача, в додатку 5 відсутні будь-які підписи(підпис) та відбиток печатки ТОВ "Луга-строй-град", що вказує на допущені позивачем порушення п.48.7 ст. 48 ПК України.(а.с. 47).

Доводи представника позивача про те, що додаток 5 до декларації з податку на додану вартість за липень 2012 року ТОВ "Луга-строй-град", який було підписано та скріплено печаткою, начебто було замінено працівниками податкового органу на такий, який не містить підписів та не скріплений печатко, не заслуговують на увагу суду враховуючи наступне. При огляді в судовому засіданні оригіналу податкової декларації з додатками ТОВ "Луга-строй-град" з податку на додану вартість за липень 2012 року, яка надана на вимогу суду представником відповідача, встановлено, що вказані документи прошито та аркуші пронумеровані, на зворотному боці останнього аркушу міститься наклейка яка скріплена підписом та печаткою ТОВ "Луга-строй-град. (а.с. 47 звор. бік).

Відповідно до приписів статті 86 Кодексу адміністративного судочинства України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні; ніякі докази не мають для суду наперед встановленої сили; суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Беручи до уваги встановлені у судовому засіданні обставини у справі та надані сторонами докази, суд вважає безпідставними та необґрунтованими заявлені позовні вимоги, що є підставою для відмови у задоволенні адміністративного позову повністю.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Складення постанови у повному обсязі відкладено, про що згідно вимог частини 2 статті 167 КАС України повідомлено після проголошення вступної та резолютивної частин постанови у судовому засіданні.

Керуючись ст. ст. 17, 18, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позовних вимог товариства з обмеженою відповідальністю "Луга-строй-град" до Ленінської міжрайонної державної податкової інспекції у м. Луганську Луганської області Державної податкової служби про визнання протиправними дій щодо неприйняття податкової декларації та зобов'язання вчинити певні дії відмовити повністю.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає до суду апеляційної інстанції.

Постанову складено у повному обсязі та підписано 22.10.2012.

Суддя К.В. Агевич

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.10.2012
Оприлюднено26.10.2012
Номер документу26526666
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1270/7015/2012

Ухвала від 08.11.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва Ірина Анатоліївна

Ухвала від 20.11.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва І. А.

Ухвала від 08.11.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Васильєва І. А.

Постанова від 15.10.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.В. Агевич

Ухвала від 17.09.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.В. Агевич

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні