Рішення
від 11.10.2012 по справі 5016/1456/2012(9/63)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" жовтня 2012 р. Справа № 5016/1456/2012(9/63)

за позовом: Прокурора м. Южноукраїнська / 55002, Миколаївська обл., м. Южноукраїнськ, вул. Миру, 11/ в інтересах держави в особі:

позивача: Южноукраїнської міської ради / 55000, Миколаївська обл., м. Южноукраїнськ, вул. Дружби Народів, 48 /

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Дім комфорту" / 54017, м. Миколаїв, вул. Дунаєва, 45/8/

про розірвання договору оренди земельної ділянки від 18.11.2008р. та зобов'язання повернути земельну ділянку

Суддя Бездоля Д.О.

ПРЕДСТАВНИКИ:

від прокуратури: Мерімерін О.Г.

від позивача: Петрина О.В. (довіреність від 19.09.12р. № 63)

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ: Прокурор м. Южноукраїнська звернувся до господарського суду в інтересах держави в особі позивача з позовом до відповідача про розірвання договору оренди земельної ділянки від 18.11.08р. та зобов'язання відповідача повернути позивачу за актом прийому-передачі земельну ділянку площею 0,5466 га (кадастровий номер 4810800000:04:002:0005) у стані, в якому її було одержано в оренду.

Заявлений позов прокурор м. Южноукраїнська обґрунтовує істотним порушенням відповідачем умов спірного договору, а саме несплатою з квітня 2010 року плати за оренду земельної ділянки.

Позивач підтримав позов прокурора в повному обсязі.

Відповідач письмового відзиву на позов не подав, проте в судовому засіданні 01.10.12р. підтвердив наявність заборгованості перед позивачем з орендної плати за період з квітня 2010 року.

Ухвалою суду від 30.07.12р. провадження у справі було порушено, позовна заява прийнята до розгляду, розгляд справи призначений на 27.08.12р. о 14 год. 00 хв.

Ухвалою суду від 27.08.12р. розгляд справи був відкладений на 10.09.12р. о 14 год. 00 хв. у зв'язку з необхідністю витребування нових доказів по справі.

Ухвалою суду від 10.09.12р. строк розгляду спору був продовжений на 15 днів, а розгляд справи відкладений на 01.10.12р. о 14 год. 00 хв. у зв'язку з відсутністю доказів повідомлення відповідача про час та місце розгляду справи, а також необхідністю витребування нових доказів по справі.

Ухвалою суду від 01.10.12р. розгляд справи був відкладений на 11.10.12р. о 10 год. 30 хв. у зв'язку з неподанням відповідачем витребуваних судом доказів.

Відповідач належним чином повідомлявся про час та місце розгляду справи (повідомлення направлялись за даними державної реєстрації, представник відповідача особисто розписався у повідомленні про відкладення судового засідання (а.с. 78)), проте свого представника в судове засідання 11.10.12р. не направив, жодних доказів суду не подав, поважних причин невиконання вимог ухвал суду не повідомив.

За цих підстав, згідно з ст. 75 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи та вислухавши пояснення присутніх представників учасників судового процесу, суд -

ВСТАНОВИВ:

18.11.08р. між позивачем та відповідачем був укладений договір оренди земельної ділянки (далі -договір), зареєстрований в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі 20.11.08р. за № 040800300077.

За цим договором позивач зобов'язався надати, а відповідач прийняти в строкове платне користування земельну ділянку, загальною площею 0,5466 га, кадастровий номер 4810800000:04:002:0005, під будівництво та обслуговування житлового будинку з вбудовано-прибудованим торгівельним комплексом по вул. Дружби народів, між будівлями «Промінвестбанку»та будинком побуту «Чайка», в межах м. Южноукраїнська, Миколаївської області.

Згідно з п. 6 договору строк дії договору -10 років.

Відповідно до пунктів 7-10 договору орендна плата за землю сплачується у грошовій формі і складає 6% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки в рік. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням цільового призначення та коефіцієнтів індексації. Орендна плата сплачується за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно, протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Розмір орендної плати переглядається щорічно у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; погіршення стану земельної ділянки; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, зміни коефіцієнтів індексації; в інших випадках, передбачених законом.

Згідно з п. 16 договору після припинення дії договору відповідач повертає позивачеві земельну ділянку у стані, не гіршому, порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Відповідно до п. 31 договору дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін або за рішенням суду на вимогу однієї з сторін внаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором.

20.11.08р. позивач передав відповідачу в оренду вищевказану земельну ділянку, що підтверджується актом приймання -передачі земельної ділянки від 20.11.08р., поясненнями прокурора, позивача та не заперечується відповідачем.

Проте відповідач свої зобов'язання зі сплати орендної плати не виконує з квітня 2010 року, що підтверджується довідкою Южноукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Миколаївської області Державної податкової служби від 27.09.12р. № 206/9-15-119, поясненнями прокурора, позивача та визнано представником відповідача у судовому засіданні 01.10.12р.

Станом на час вирішення даного спору дана земельна ділянка є вільною від забудови, що підтверджується актом обстеження від 28.08.12р. (а.с. 54), поясненнями прокурора, позивача та жодним чином не спростовується відповідачем.

Оцінюючи подані учасниками судового процесу докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, господарський суд вважає, що позов прокурора м. Южноукраїнська підлягає повному задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про оренду землі»орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Згідно з ст. 288 Податкового кодексу України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.

Відповідно до ч. 1 ст. 188 Господарського кодексу України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором.

Згідно з ст. 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно з ст. 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до ст. 141 Земельного кодексу України підставою припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Як встановлено судом відповідач свої зобов'язання зі сплати орендної плати не виконує з квітня 2010 року.

Господарський суд вважає, що дане порушення відповідачем умов договору є істотним, а отже позов прокурора про розірвання договору підлягає задоволенню судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1212 Цивільного кодексу України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

За цих підстав, відповідач зобов'язаний повернути позивачу земельну ділянку, орендовану за спірним договором, а отже позов прокурора про зобов'язання відповідача повернути позивачу земельну ділянку у стані, в якому її було одержано в оренду, також підлягає задоволенню судом.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідач жодним чином не спростував обставини, доведені суду прокурором та позивачем.

Керуючись ст. ст. 1, 4, 4-3, 32, 33, 34, 43, 44, 49, 82, 82-1, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Розірвати договір оренди земельної ділянки від 18.11.2008р., укладений між Южноукраїнською міською радою Миколаївської області та товариством з обмеженою відповідальністю "Дім комфорту", зареєстрований в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі 20.11.2008р. за № 040800300077.

3.Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Дім комфорту" (54017, м. Миколаїв, вул. Дунаєва, 45/8, код 34852098) повернути Южноукраїнській міській раді Миколаївської області (55000, Миколаївська обл., м. Южноукраїнськ, вул. Дружби Народів, 48, код 33850880) земельну ділянку, площею 0,5466 га, кадастровий номер 4810800000:04:002:0005, що знаходиться по вул. Дружби народів, між будівлями «Промінвестбанку» та будинком побуту «Чайка», в межах міста Южноукраїнська, Миколаївської області у стані, в якому її було одержано в оренду.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Дім комфорту" (54017, м. Миколаїв, вул. Дунаєва, 45/8, код 34852098) до Державного бюджету України судовий збір в сумі 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 00 коп.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Повне рішення складено 15.10.2012р.

Суддя Д.О.Бездоля

Дата ухвалення рішення11.10.2012
Оприлюднено30.10.2012
Номер документу26854075
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди земельної ділянки від 18.11.2008р. та зобов'язання повернути земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —5016/1456/2012(9/63)

Рішення від 11.10.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 10.09.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 27.08.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 30.07.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 01.10.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні