Постанова
від 18.12.2008 по справі 5020-11/357
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

5020-11/357

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 18 грудня 2008 р.                                                                                    № 5020-11/357  

Вищий  господарський суд  України у складі колегії  суддів:

    Дерепи В.І. –головуючого,Грека Б.М.,

Стратієнко Л.В.,

    за участю повноважних представниківпозивача –Савчука С.П.,відповідача – Шеремета О.В.,

розглянувши у відкритому засіданні           касаційні скарги                              Міністерства оборони України, Севастопольської квартирно-експлуатаційної частини морська                                              

на постанову                      від 7 жовтня 2008 року Севастопольського                                              апеляційного господарського суду             

у справіза позовом

№ 5020-11/357Товариства з обмеженою відповідальністю "Восток-Запад"

до

проМіністерства оборони Українитретя особа: Севастопольська квартирно-експлуатаційна частина морськавизнання права власності,

                                                ВСТАНОВИВ:

У липні 2008 року ТОВ "Восток-Запад" звернулося до господарського суду м. Севастополя з позовом до Міністерства оборони України, про визнання права власності, обгрунтовуючи свої вимоги тим, що частка відповідача у спільному майні є незначною, вона не може бути виділена в натурі, спільне володіння і користування майном є неможливим, а припинення права власності не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника.

Ухвалою господарського суду м. Севастополя від 4 серпня 2008 року до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача залучено Севастопольську КЕЧ (морську).

Рішенням господарського суду м. Севастополя від 7 серпня 2008 року, залишеним без змін постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 7 жовтня 2008 року позов задоволено та постановлено припинити право власності Міністерства Оборони України на 122/10000 часток бази по перевалюванню сипучих вантажів, розташовану за адресою: м. Севастополь, Камишове шоссе, 53-А.

Перерахувати з депозитного рахунку господарського суду                            м. Севастополя на рахунок Міністерства Оборони України вартість 122/10000 часток бази по перевалюванню сипучих вантажів в розмірі 13934,84 грн. після набрання рішення законної сили.

У касаційних скаргах Міністерства Оборони України та Севастопольської КЕЧ морська ставиться питання про скасування рішень господарських судів попередніх інстанцій, як прийнятих з порушенням норм матеріального і процесуального права.

Відзив на касаційну скаргу від позивача до суду не надходив.

Заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та на підставі встановлених в ній фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування господарськими судами попередніх інстанцій при прийнятті оскаржуваних судових рішень норм матеріального і процесуального права, суд вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно договору оренди                             №36/2002/Голов КЕЧ від 20.02.2002 року, укладеного між Міністерством Оборони України та ТзОВ "Восток-Запад", Міністерство Оборони України передає, а ТОВ приймає в строкове платне користування нерухоме військове майно –бетонний майданчик (6900 кв.м.) разом з кінцевою платформою (167,3 кв.м.) та огорожею, розміщене за адресою: м. Севастополь, бухта Камишова вартістю 7366 грн.

Рішенням господарського суду м. Севастополя у справі № 20-5/431 від 16.11.2007 року, яке було залишено без змін постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 05.12.2007 року, визнано за ТОВ "Восток-Запад" право власності на 9878/10000 часток бази по перевалюванню сипучих вантажів, що розташована за адресою: м.Севастополь, Камишове шоссе 53-А.

Судами попередніх інстанцій в оскаржуваних судових рішеннях також зазначено, що нерухоме майно використовується позивачем, сторони спільної господарської діяльності не здійснюють.

Відповідно до висновку про вартість бази по перевалюванню сипучих вантажів, розташованої за адресою: м. Севастополь, Камишове шоссе 53-А вартість об'єктів бази складає 882164 грн. без ПДВ (1058596,8 грн. з ПДВ, а вартість 122/10000 частки бази становить 12914,88 грн. з урахуванням інфляційного відшкодування 13934,84 грн.

Приймаючи рішення про задоволення позову, місцевий господарський суд, з яким погодилась апеляційна інстанція виходив з того, що частка, яка належить відповідачу, є незначною, вона не може бути виділена в натурі, спільне володіння і користування майном є неможливим, а припинення власності не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника.

Проте, з вказаними висновками попередніх інстанцій погодитись не можна, враховуючи наступне.

Відповідно до вимог ст.365 ЦК України право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших учасників, якщо:

1)          частка є незначною і не може бути виділена в натурі;

2)          річ є неподільною;

3)          спільне володіння і користування майном є неможливим;

4)          таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника.

При цьому, права на частку з відповідною примусовою компенсацією відбувається за наявності всіх передбачених цією статтею підстав.

Проте, як вбачається з матеріалів справи в ній відсутні будь-які докази, за виключенням встановлення місцевим господарським судом частки у спільному майні, які б свідчили, що  господарськими судами попередніх інстанції встановлювались та перевірялись обставини, визначені ст. 365 ЦК України, які могли б бути підставою для прийняття рішення про припинення права власності. Висновки господарських судів в тому, що частка відповідача не може бути виділена в натурі та спільне володіння і користування майном є неможливим, а також що припинення права власності не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника нічим не мотивовані і не грунтуються на матеріалах справи, що визнати законним і обгрунтованим не можна.

Враховуючи, що рішення місцевого господарського суду та постанова апеляційної інстанції, як прийняті з порушенням норм матеріального права та вимог відповідних статей Господарського процесуального кодексу України (ст.ст.84,105), а також роз'яснень Пленуму Верховного Суду України викладених у п. 1, 6 постанови від 29.12.1976 року №11 "Про судове рішення", суд вважає, що зазначені судові рішення не можуть залишатись без змін і підлягають скасуванню.

При новому розгляді справи господарському суду необхідно врахувати наведене, більш повно та всебічно з'ясувати обставини справи, суть позовних вимог і заперечень, їх обгрунтованість, зібраним доказам дати правову оцінку і відповідно до вимог закону вирішити спір.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 ГПК України, Вищий господарський суд України,

                                      

ПОСТАНОВИВ:

Постанову Севастопольського апеляційного господарського суду  від 7 жовтня 2008 року та рішення господарського суду міста Севастополя від 7 серпня 2008 року скасувати, частково задовольнивши касаційну скаргу.

Справу передати на новий розгляд до господарського суду міста Севастополя в іншому складі  суду.

Головуючий                                                                       В. Дерепа

Судді:                                                                                  Б. Грек

                                                                                            Л. Стратієнко

                                                                                                     

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення18.12.2008
Оприлюднено13.01.2009
Номер документу2687928
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-11/357

Постанова від 13.10.2008

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Гоголь Ю.М.

Постанова від 18.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Ухвала від 01.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Ухвала від 30.10.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Дмитрієв В.Є.

Рішення від 07.08.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Дмитрієв В.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні